ESC 2018 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2018, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, intervjuer, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Portugal. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Cypern i Eurovision Song Contest:

Cypern
Land: Cypern deltagit 34 gånger – vunnit 0 gånger
TV-bolag: CyBC se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1981 Island kom 6:a av 20 med “Monika

Cyperns ESC-bidrag och resultat sedan
två-semifinals-systemet infördes 2008:
2017: Gravity“, Hovig (Internval) 21:a i finalen
2016: Alter Ego“, Minus One (Internval) 21:a i finalen
2015: One Thing I Should Have
Done
“, John Karayiannis
(Eurovision
Song Project
)
22:a i finalen
2014: – – – – – – – – –
2013: An Me Thimasai“, Despina
Olympiou
(Internval) 15:e i semi 1
2012: La La Love“, Ivi Adamou (Internval +
A Song for Ivi
)
16:e i finalen
2011: San Aggelos S’Agapisa“,
Christos Mylordos
(Performance
+ Internvald låt
)
18:e i semi 2
2010: Life Looks Better In Spring“,
Jon Lilygreen & The Islanders
(Eurovision 2010:
Epilogi tis Kipriakis
Simmetohis
)
21:a i finalen
2009: Firefly“, Christina Metaxa (Nationell final) 14:e i semi 2
2008: Femme Fatale“, Evdokia Kadi (Nationell final) 15:e i semi 2

Cypern i Eurovision Song Contest 2018:


Cyperns ESC-2018-bidrag: “Fuego”, Eleni Foureira

Lyssna på Cyperns Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: Fuego officiell musikvideotext
Fler tolkningar: alternativ live-version
Låtskrivare: Alex Papaconstantinou (t&m), Geraldo Sandell (t&m), Anderz Wrethov (t&m), Viktor Svensson (t&m), Didrick (t&m) – d.v.s. ett av årets många “svensk-bidrag
Startnummer: nr 19 i Semifinal 1 (8:e maj)
Uttagning: Efter två år av Thomas G:son-låtar så var det denna gång Alex Papakonstantinous tur att stå för det cypriotiska internvalet. Den utvalda artisten, Eleni Foureira, presenterades den 1:a februari medan tävlingsbidraget “Fuego” inte presenterades förrän den 2:a mars, då i form av den officiella videon. Läs mer om internvalet här: “Alex Papakonstantinou skriver Eurovision-bidraget” – “Eleni Foureira för Cypern 2018!” – “Cyperns Eurovision-bidrag 2018
Artist: Eleni Foureira twitterinstagramfacebookwikipediaeurovision.tv
Video-intervjuer: Profile Video (av eurovision.tv)
“MEET: Eleni Foureira”-intervju (av Eurovision Buddies)
Snabb-presentation: “Get to know”-video (av Eurovision Belgium)

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(olika reaktioner på bidraget)
escxtra.com
(inkl. teamets betyg)
wiwibloggs-video
(reaktion på bidraget)
Odds (2018-04-24): Vidare till final (plats 6 av 19) & topp-20 (plats 18) av de 43


Åsikter och spekulationer om Cyperns bidrag och chanser i Eurovision 2018:

Schlagerpinglan tycker: Till final CypernCypernCypernCypernCypern Betyg: 4 + / 5
“Fuego” har gått från klarhet till klarhet för mig efterhand som det presenterats, först i form av låtskrivare, sedan artist och låt och till slut live-smakprov. För varje avslöjande så har jag blivit allt mer säker på att Cypern återigen (för tredje året i rad) skickar ett bidrag som jag inte bara vill ha till final, utan blir rejält besviken om så inte händer. Det enda som återstår nu är det slutliga live-framträdandet och där hoppas jag på ett färgsprakande extra-allt-nummer som riktigt säljer in denna storslagna festlåt. Kort sagt: många frågetecken kvarstår men det krävs mycket för att jag inte ska ha Cypern med bland de tio finalisterna på semifinalskvällen.
Schlagerpinglan tror: Till final
Studerar man oddsförändringarna så är Cypern ett av de länder som startade relativt svagt men som sakta men säkert klättrar allt högre upp och nu ser ut att vara bland de som många verkar tro har en relativt säker plats i finalen.

Man får dock ha i åtanke att vi ännu inte (vad jag vet) sett bidraget framföras live, även om Eleni släppt en video från studion där hon visar att hon förmodligen har de röstresurser som krävs. Dessutom så finns risken att bidraget kommer att framföras på ett sätt som “inte ligger i tiden”, vilket ev. skulle kunna påverka rösterna i negativ riktning. Jag hoppas dock att de vågar bjuda på ett extravagant och sexigt (men likväl smakfullt) nummer så låten verkligen kommer till sin rätt. Om så sker så är jag övertygad om (nåja, jag hoppas intensivt i alla fall) att tillräckligt många kommer att övertygas och därmed ge Cyperns sin (enligt mig) välförtjänta finalplats.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


6 kommentarer till “Inför ESC 2018: Cypern – “Fuego” – Eleni Foureira”

 1. Adri

  I början tyckte jag denna låt var lite störig. Den tog för mycket svängar, och var inte så “rak”.

  Men sen har den växt. Och oj oj oj vad den har växt! 🙂 Nu är den långt upp på min övre halva, och är inte ens i osäker för att ta sig till final. Den kommer dit! 🙂 Och det är också där den hör hemma! 🙂

  Förra året snackade Salvador Sobral en massa strunt om “fast food music”, och jag blev oerhört provocerad av honom. Nästan så att jag ville ta bort vinsten från honom, för jag tycker man ska ge fanken att vara sån “musik-översittare”. Men därför är jag så HIMLA GLAD att hans musik inte verkar ha fäst sig och folk ändå fortsätter skicka “fast food music” 🙂

  För detta förtjänar verkligen sin plats i tävlingen 🙂 Var annars skulle man stöta på en sådan här låt, om inte ESC? 🙂

  Detta är min 18e plats hittills, men jag kan se det som mycket möjligt att den ökar när den framförts live. Här är jag så positiv 🙂

  Hur tror jag det går? Jag tror ABSOLUT den går till final. No doubt. Och där tror jag på en plats runt 18-22 🙂

  Cyperns historia då?

  Cypern är ett fantastiskt underskattat land i tävlingen 🙂 Det kommer bli svårt att välja låtar här 🙂

  Cyperns bästa låt i historien?
  – Ah… lite beslutsångest här. Jag får nog göra som jag gjorde med Slovenien och göra en lista på “hedersomnämningar” 🙂 Men sanningen är ju det att det finns en låt som faktiskt ändå återkommer för mig och då känns det naturliga helt enkelt att välja den som Cyperns bästa genom tiderna. Och då blir mitt val “Life looks better in spring” från 2010 🙂

  HEDERSOMNÄMNINGAR:
  – “Mono i agapi”, 1982
  – “Teriazoume”, 1992
  – “Eimai anthropos ki ego”, 1994
  – “Mana mou”, 1997
  – “Nomiza”, 2000
  – “Stronger every minute”, 2004
  – “Femme fatale”, 2008
  – “Firefly”, 2009 (GUILTY PLEASURE, med stora bokstäver)
  – “La la love”, 2012

  Sämsta genom tiderna?

  – Det här är desto lättare att bestämma. En svag ballad med en svag röst och sångerska HELT utan karisma. Detta var i botten på alla kriterier det året. Cyperns sämsta låt är “An me thimase” från 2013.

  Glädjepiller?

  – Hmm… jag har varit på otaliga sommarfester där “La la love” från 2012 spelats, och fest är ju en glad tillställning så valet får ju falla på den 🙂

 2. Micke

  Här kommer jag inte att lägga mycket tid. Långt, långt ifrån min smak men visst hör jag att den har något. Gillar att de har “hemmatoner” och ogillar Yeah-ai-yea-hai-yeah. Dock inget för mig

  Betyg (3/10)

  Cyperns bästa genom tiderna:
  Detta är väl inget superbidrag direkt men det hade potential om bara någon med rätt hand tagit hand om det. Bidraget är “Life Looks Better In Spring”, Jon Lilygreen & The Islanders från 2010.

  Cyperns sämsta genom tiderna:
  La la la la la la la la la la la la la la la la, oh I been waiting for you. La la la la la la la la la la la la la la la la, oh I been waiting for you. La la la la la la la la la la la la la la la la, oh I been waiting for you. Need I say more? Jisses här kan vi slå fast att personen som skrivit texten måste ha gått länge i skolan. Säkert högskolestudier dessutom. Bidraget är “la la love”, Iva Adamou från 2012.

  Cyperns största gläjepiller:
  Lite nonsens kanske but who gives a shit. Än idag blir jag jädrigt glad om jag råkar ramla över det här bidraget. Bidraget är “Mana Mou” Chara & Andreas Constantinou från 1997.

  Cyperns bästa 2018:
  Internval så något val fanns inte

 3. Adri

  Pinglan, får jag fråga nåt som jag faktiskt tänkt på… jamen mer eller mindre alla år som jag följt dessa bidragspresentationer?

  Jag undrar hur ordningen avgörs i vilken du presenterar bidragen? Jag har tänkt att du kanske gör det i den ordningen du rangordnar dem, men den teorin håller inte. Inte heller oddsen eller startnummer, eller bokstavsordning. Är det en slumpvis utvald ordning som typ en generator tagit fram, eller är det helt spontant som i att du tänker på en låt och då är det den som får sin presentation? 🙂

  Ja, det är en sån sak jag faktiskt tänkt på 🙂

 4. Schlagerpinglan

  @Adri, Intressant fråga. Nej, det kan nog inte vara helt enkelt att se något mönster där. 😀 Jag länkar ju till ett antal utvalda ESC-sidors bidragspresentationer och brukar därför inleda med de länder där alla/de flesta sidor har presenterat det jag är intresserad av (blir mindre jobb med uppdatering i efterhand på det viset). Sedan så har det visat sig att jag gärna drar ut på presentationerna av de länder där jag inte riktigt kan bestämma mig för vad jag tycker/tror om dess final-chanser, men det är ju mer logiskt. 😀

 5. En polack

  INFÖR EUROVISION 2018 – CYPERN:
  Det här är exakt den här pop-explosionen som Eurovision 2018 behövde. “Fuego” är en av årets många tracks som är bäst på första lyssningen. Sydeuropeisk slyn-pop som är traditionell men som har en medelhavs touch över det. Hon har ögon som ett lejon som har legat för mycket i skuggan men som nu ska till savannen och solen med de andra djuren. Man kan ändå inte jämföra det med Ivi Adamou som hade en bra låt men hon kunde inte sjunga och hon tog med sig ett helt bibliotek till Baku.
  Men det jag tycker är problemet i den här låten är att det känns så självklart att när den här låten skapades så la dem fokuset på Elenis sex-lockelser och sedan konstruerade de en låt baserat på det. Det här är en genre som är väldigt lätt mottaget. Jag blir inte alls uttråkad när jag hör Fuego. Den här typen av musik bara dränerar mig av all min energi och blir ganska mätt efter att ha lyssnat på detta flera gånger. Men om man ska vara ärlig; den här låten behöver inta några vokaliska övertygelser. Vi alla väntar på en riktig sprängnings-show och vi kommer få det 🙂

  BETYG: 7/10

 6. Zacke

  Har väldigt svårt för den hör typen av låtar och denna här är heller inte bland de bästa. Framförallt är ” a Yeah a Yeah s Yeah”-biten, väldigt omotiverad. Dessutom känns etno-biten bara inslängd och där för att få pluspoäng. Jag ger betyget 3/10
  Jag tror den kommer hamna typ 9-13 i semifinalen, kan snubbla in på grund av bra startnummer.

  Bästa från Cypern; ”Stronger every minut” från 2004. Väldigt vacker ballad, och framförallt inledningen som startar a capella. Väldigt modigt och bra gjort.

  Sämst från Cypern; Finns nästan ingenting som är riktigt dåligt, men väljer nog ”Ela Ela (Come Baby)” från 2005. En riktigt tråkig upptempo-låt.

  Glädjepiller; ”Life goes better in spring” från 2010. Är enligt mig Cyperns näst-bästa låt nånsin, men är nog den som gör mig på bäst humör. Är väldigt svag för sådana ”feel good låtar” och denna är inget undantag.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se