ESC 2018 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2018, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, intervjuer, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Portugal. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Israel i Eurovision Song Contest:

Israel
Land: Israel deltagit 40 gånger – vunnit 3 gånger:
1978, 1979 och 1998
TV-bolag: KAN se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1973 Ilanit kom 4:a av 17 med “Ey-sham

Israels ESC-bidrag och resultat sedan
två-semifinals-systemet infördes 2008:
2017: I Feel Alive“, IMRI (HaKokhav HaBa) 23:a i finalen
2016: Made Of Stars“, Hovi Star (HaKokhav HaBa
L’Eirovizion
)
14:e i finalen
2015: Golden Boy“, Nadav Guedj (HaKokhav HaBa
+ Internvald låt
)
9:a i finalen
2014: Same heart“, Mei Finegold (Internvald artist
+ Kdam Eurovision
)
14:e i semi 2
2013: Rak Bishvilo“, Moran Mazor (Kdam Eurovision) 14:e i semi 2
2012: Time“, Izabo (Internval) 13:e i semi 1
2011: Ding Dong“, Dana International (Kdam Eurovision) 15:e i semi 2
2010: Milim“, Harel Skaat (Internvald artist
+ Kdam Eurovision
)
14:e i finalen
2009: There Must Be Another Way“,
Noa & Mira Awad
(Internvalda artister
+ Kdam Eurovision
)
16:e i finalen
2008: The Fire In Your Eyes“, Boaz (Internvald artist
+ Kdam Eurovision
)
9:a i finalen

Israel i Eurovision Song Contest 2018:


Israels ESC-2018-bidrag: “TOY”, Netta

Lyssna på Israels Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: TOY officiell musikvideotext
Fler tolkningar: live i Tel Avivlive i AmsterdamSagi Kariv Remixakustisk version
Låtskrivare: Doron Medalie (t&m), Stav Beger (t&m)
Startnummer: nr 7 i Semifinal 1 (8:e maj)
Uttagning: Israels ESC-artist valdes återigen ut genom talangtävlingen “The Next Star”. Efter 17 auditions-shower och 14 inledande deltävlingar så fick en jury och tittarna utse sin vinnare i finalen den 13:e februari där fyra artister tävlade i olika dueller. Nettas ESC-bidrag presenterades en månad senare i form av dess officiella video. Läs mer om finalen av HaKokhav HaBa och internvalet här: “Netta Barzilai representerar Israel!” – “Israels Eurovision-bidrag 2018
Artist: Netta
(Netta Barzilai)
youtubetwitterinstagramfacebookwikipediaeurovision.tv
Video-intervjuer: Meet Netta from Israel (av EuroVisionary)
“Israel Calling 2018”-intervju (av eurovision.tv)
“Israel Calling 2018”-intervju (av esckaz.com)
“Israel Calling 2018”-intervju (av wiwibloggs.com)
“Eurovision In Concert 2018”-intervju (av wiwibloggs.com)
Snabb-presentation: “Get to know”-video (av Eurovision Belgium)

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(olika reaktioner på bidraget)
escxtra.com
(inkl. teamets betyg)
wiwibloggs-video
(reaktion på bidraget)
Odds (2018-04-28): Vidare till final (plats 1 av 19) & topp-tippad (plats 1) av de 43


Åsikter och spekulationer om Israels bidrag och chanser i Eurovision 2018:

Schlagerpinglan tycker: Inte till final IsraelIsraelIsraelIsraelIsrael Betyg: 3- / 5
Mitt första intryck av denna storfavorit skulle jag vilja beskriva som rejält ljummet. Jag uppskattade visserligen att Israel skickar något annorlunda men trots dess dansvänlighet, lite halvroliga kacklande och tänkvärda text så var det hela tiden något som hindrade mig från att riktigt gilla det.

Inte blev det bättre av att bidraget vann en överlägsen seger i “OGAE International ESC Poll 2018“, toppar oddslistorna och hyllas från höger till vänster – det bara spädde på min förvirring. In i det sista har jag hoppats att skuggorna skulle skingras och att jag skulle se/höra det alla andra verkar höra, men än har det inte inträffat.

Kanske kan semifinalsframträdandet få mig på andra tankar men för tillfället så rankar jag “Toy” som ett under-medel-betyg där det finns ljusglimtar (dansvänligt samt en mix av humor och allvar) men där något i helheten (har ännu ej kunnat sätta fingret på det) får mig att dra öronen åt mig. Ingen finalist om man går efter mina listor m.a.o..

Schlagerpinglan tror: Till final
Som sagt, efter alla hyllningar, omröstningsvinster och oddstoppningar så är det egentligen inte mycket att säga här. Jag tror naturligtvis, trots att jag själv tycker helt annorlunda, att det blir en finalplats för Israel i år, vilket skulle göra det till fjärde året i rad (efter Mei Finegolds olyckliga finalmiss). Med ett bidrag som sticker ut, en uppseendeväckande artist som även verkar kunna leverera live och ett budskap som ligger rätt i tiden så är frågan snarare om det räcker till vinst än om det blir en finalplats. Snart vet vi. 🙂

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


En kommentar till “Inför ESC 2018: Israel – “TOY” – Netta”

 1. Micke

  Har verkligen försökt ta till mig det här. Mer än något annat bidrag det kan jag lova er. Jag är otroligt delad i det här. Dels tycker jag Metoo är något av det viktigaste som kommit fram på senare år, så länge som det sköts jordnära. Jobbmässigt är jag nära utsatta kvinnors helvete så tro mig allt det där är otroligt viktigt. Å andra sidan är jag nog mer ointresserad än någon annat att blanda in politik och annat i ESC. Hatar faktiskt detta. Detta måste få vara befriat från allt sånt. Vi måste få nån bubbla att andas i.

  Så många har kommit till mig och sagt “Du borde ju gilla detta bidraget”. Varför borde jag det? Texter är viktiga för mig i musik utanför ESC men inom ESC bryr jag mig inte det minsta om texter så länge det inte är la la la, humpty dompty eller liknande. Jag vill ha en text och inte massa bokstäver och ljud.

  Så då kanske ni kan förstå varför jag har haft svårt att ta till mig detta bidraget. Ska inte säga mer om det som hörs med respekt för er som gillar det men ni övriga förstår ju vad jag menar. Jag menar inte att bidraget är rakt igenom uselt. Kan t.o.m komma på mig själv med att gå och nynna på refrängen nån gång. Men i det stora hela är det här absolut inget jag vill ska gå vinnande ur kampen i maj.

  Har haft extremt svårt att sätta betyg men kom till slut fram till att jag inte tycker att det är dåligt (en trea i betyg) och inte godkänt (en femma i betyg) så då föll dig sig naturligt att betyget skulle bli inte fullt godkänd

  Betyg (4/10)

  Tidernas bästa Israeliska:
  År ut och år in dras politik in i ESC vilket jag skiter fullständigt i. Just detta bidrag är jag dock helt övertygad om att det fick stryka på foten av just den anledningen. Helt obegripligt behandlingen av detta. En annan sak sedan. Bidraget är minst en klass bättre på hebreiska men jag hittar inte det nu. Men lyssna bara på de sekunder hebreiska som är med här mellan 1.06-1.52. Snacka om att det blir helt annan kraft i bidraget. Bidraget är “Same heart”, Mei Finegold från 2014.

  Tidernas sämsta Israeliska:
  Märkligt egentligen. ESC startade 1956 och i över 40 år klarade de sig helt utan anskrämliga bidrag, förutom Storbritannien 1990, hela århundradet ut. Men under det nya århundradet har det redan dykt upp sex bedrövliga bidrag. Det första av dem drabbade förutom Israel även hela Europa med detta “glada” bidrag. Usch och fy är lindriga uttryck för att beskriva det här. Bidraget är “PingPong”, Sameyakh från 2000

  Tidernas tack för att ni fick mig på gott humör:
  Luffarnas paradmarsch har detta ibland beskrivits som. Jag kan inte hebreiska så jag kan varken bekräfta eller dementera det. Vad jag däremot kan slå fast är att jag blir på gott humör av det här. Ett härligt avbräck mot allt gravallvar 🙂 Bidraget är “Shir habatlanim”, Lazy bums från 1987.

  Borde ni ha skickat i år:
  Internval så något val fanns inte

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se