ESC 2018 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2018, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, intervjuer, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Portugal. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Montenegro i Eurovision Song Contest:

Montenegro
Land: Montenegro deltagit 9 gånger – vunnit 0 gånger
TV-bolag: RTCG se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 2007 Stevan Faddy kom 22:a av 28 i semifinalen med “Ajde Kroci

Montenegros samtliga bidrag
och resultat i Eurovision Song Contest:
2017: Space“, Slavko Kalezić (Internval) 16:e i semi 1
2016: The Real Thing“, Highway (Internval) 13:e i semi 1
2015: Adio“, Knez (Internval) 13:e i finalen
2014: Moj Svijet“, Sergej
Ćetković
(Internval) 19:e i finalen
2013: Igranka“, Who See (Internval) 12:a i semi 1
2012: Euro Neuro“, Rambo
Amadeus
(Internval) 15:e i semi 1
2011:
2010:
2009: Just Get Out of My Life“,
Andrea Demirovic
(Internval) 11:a i semi 1
2008: Zauvijek Volim“,
Stefan Filipović
(MontenegroSong
+ internvald låt
)
14:e i semi 1
2007: Ajde Kroci“, Stevan
Faddy
(MontenegroSong) 22:a i semifinalen

Serbien och Montenegros samtliga bidrag
och resultat i Eurovision Song Contest:

2006: Landet skickade inget bidrag
men deltog vid omröstningen
(Evropesma 2006) – – –
2005: Zauvijek Moja“, No Name (Evropesma 2005) 7:a i finalen
2004: Lane Moje“, Željko Joksimović (Evropesma 2004) 2:a i finalen

Montenegro i Eurovision Song Contest 2018:


Montenegros ESC-2018-bidrag: “Inje”, Vanja Radovanović

Lyssna på Montenegros Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: Inje officiell videofinal-framträdandemontenegrinsk / engelsk text
Fler tolkningar: live i Londonlive i Tel Avivlive i Amsterdamlive i Madrid
Låtskrivare: Vladimir Radovanovic (t&m)
Startnummer: nr 16 i Semifinal 2 (10:e maj)
Uttagning: Läs om finalen av Montevizija 2018 här: “Montenegros Eurovision-bidrag 2018“.
Artist: Vanja Radovanović youtubetwitterinstagramfacebookwikipediaeurovision.tv
Video-intervjuer: “London Eurovision Party 2018”-intervju (av esckaz.com)
“London Eurovision Party 2018”-intervju (av wiwibloggs.com)
“London Eurovision Party 2018”-intervju (av ESCunited)
“London Eurovision Party 2018”-intervju (av ESC Bubble)
“Eurovision In Concert 2018”-intervju (av wiwibloggs.com)
“Eurovision Spain Pre-Party 2018”-intervju (av ESCplus)
Snabb-presentation: “Get to know”-video (av Eurovision Belgium)

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(olika reaktioner på bidraget)
Escxtras Review-text
(inkl. teamets betyg)
Wiwibloggs Review-video
(inkl. teamets betyg)
Odds (2018-04-28): Ej vidare till final (plats 15 av 18) & botten-fem (plats 40) av de 43


Åsikter och spekulationer om Montenegros bidrag och chanser i Eurovision 2018:

Schlagerpinglan tycker: Inte till final MontenegroMontenegroMontenegroMontenegroMontenegro Betyg: 3+ / 5
Jag älskar balkanballader och har de senaste åren önskat att Montenegro ska gå tillbaka till det fungerande spåret. Tyvärr så lever bidraget inte riktigt upp till mina högt ställda förväntningar på en montenegrinsk ballad. Till att börja med så tog det förvånansvärt många lyssningar för mig innan jag fick en riktig känsla för bidraget och inte ens nu, när jag visserligen njuter av de välkända komponenterna, så anser jag att det är ett bidrag som platsar bland semifinalens tio främsta. Så nej, hur fel det än känns så har jag inte Montenegro med bland de jag hoppas går vidare till finalen i år.
Schlagerpinglan tror: Inte till final
Visst är det historiskt sett just Balkan-ballader Montenegro tar sig till final med (“Adio“ 2015 och “Moj Svijet“ 2014) men det beror nog inte på genren i sig utan att de just de två åren skickade bra låtar som berörde tillräckligt många människor. Årets ballad kan mycket väl gå samma öde till mötes, viket jag inte har något emot då det ökar chansen att de fortsätter att satsa på denna underbara genre, men min gissning är att den är alltför vanlig och därmed avfärdas av många som gammal skåpmat. Nej, någon finalplats tror jag inte att det blir för Montenegro i år, tyvärr.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


4 kommentarer till “Inför ESC 2018: Montenegro – “Inje” – Vanja Radovanović”

 1. En polack

  INFÖR EUROVISION 2018 – MONTENEGRO:

  Jag gillar den här Balkanparfymen som luftar upp semifinalen! Jag tycker det här är Montenegros bästa bidrag som självständigt land eftersom Slavko var en bedrövelse och deras tidigare balkanballader har varit rätt bleka, utan dramatik eller spänst. Den här låten har en blommighet, ett djup och en enkelhet som kommer skina igenom. Jag gillar instrumenteringen som de har adderat i den slutliga ESC-versionen. “Inje” har en traditionell kvalité och i mina ögon är ganska underrankad av många lyssnare i år. Den var dammig och rätt så osynlig i början av ESC-året men den växer och jag ser jättegärna Montenegro i finalen i år även om det är långt ifrån spikat. När alla komponenter är på plats behöver det inte betyda att kvalitén sticker igenom. Det har vi många exempel på… Men man ska komma ihåg att alla deras kompisar är i denna semi så med det i bakhuvudet så kan Montenegro sitta lugnt i båten 🙂
  Enkelt men bra.

  BETYG: 7/10

 2. Adri

  De lite kortare recensionerna fortsätter för min del 🙂

  Det här är så kallt. Jag blir inte berörd. Jag blir inte påverkad. Jag blir kall. Och jag har läst den översatta texten. Tydligen är texten bara en man som tycker fruktansvärt synd om sig. Jag uppskattar alltid ett bra stråkinstrument. Men det är så segt.

  Låten lär gå till final. För som sagt, balkanballader har ju en historia av att avancera!

  Men för mig är det faktiskt bara en 37e plats.

  Montenegros bästa låt genom tiderna:

  • Ja, var börjar man? Montenegro är ju inte direkt ett imponerande land i tävlingen. Men bäst i denna ganska kassa hög? ”Just get out of my life” med Andrea Demirovic och 2009 🙂

  Montenegros sämsta genom tiderna:

  • ”Space” med Slatko, 2017. Jag sa det bäst redan då. Detta är som att en person som ALDRIG sett ESC, fick instruktionen ”Skriv en typisk ESC-låt”.

  Montenegros glädjepiller? Haha det finns inte.

  Borde vunnit i Montengro?

  • ”Disem” med Nina Petkovic.

 3. En polack

  @Adri Dišem var fantastisk!

 4. Micke

  En balkanballad! Jädrar att de fortfarande finns. Kul som attan men är den bra då? Första gången jag lyssnade orkade jag inte ens igenom hela låten. Har sedan lyssnat flertalet tillfällen och bidraget växer för varje lyssning.

  Det finns några saker i bidraget som får mig att befara att den inte kommer till sin rätt när det väl gäller. Å andra sidan finns det saker som talar för motsatsen. Jag är faktiskt väldigt spänd på att få se vad som kommer ut av detta bidraget när de väl hamnar på scen i nästa vecka. Betyget jag ger känns väldigt osäkert men just nu har det precis nått upp till omdömet BRA. Jädrar så jag hoppas på ett lyft. Balkanballader vi behöver er så ge nu det ni har.

  Betyg (7/10)

  Tidernas bästa från Montenegro:
  Om man räknar från när de var ihop med Serbien så är det aslätt. Då är det 2004. Men om man tar tiden därefter så blir det betydligt svårare. Balkanballader är något jag saknar enormt. En jätteviktig grej inom ESC har mer eller mindre gått i graven tyvärr. Ibland poppar de upp, om än inte i samma klass men ett av dessa sätter jag som bäst från Montenegro. Bidraget är “Adio”, Knez från 2015

  Tidernas sämsta från Montenegro:
  Ja vad tusan ska man säga? Den är inte sämst genom tiderna. Det är inte lätt att slå Österrike 2012när det gäller att vara allra sämst. Den är inte ens botten tre genom tiderna. Inte lätt att slå Österrike 2012 och Sverige 2013, 2017 men inte är den mycket bättre inte. Jag gillar skämtbidrag i ESC det är ett viktigt moment men just detta är inte min grej. Andra får gärna uppskatta det. Helt ok för mig men som sagt, inte min grej. Bidraget är “Igranka”, Who See feat. Nina Žižić

  Tidernas tack för att ni fick mig på gott humör:
  En refräng som piggar upp lite och att killen behåller skjortan på i motsats till i deras video är grejer som lyfter 🙂 Att den dessutom är från det fantastiska året 2009 då två av de tre bästa genom tiderna är med överraskar ju inte. Jag där faktiskt sju av de 30 bästa genom tiderna ingår och mycket annat med. Tack 2009. Till och med Irland hade ett skapligt bidrag. Bara en sån sak 🙂 Bästa bidraget från Montenegro är “Just Get Out Of My Life”, Andrea Demirovic från 2009.

  Borde ni ha skickat i år:
  En väldigt svag vers i första stadiet men med en refräng som jag gillar. Vers blir sedan något starkare Synd de inte fick till helheten. Inte helt övertygad nu om att den var bäst i Montenegro för deras vinnare växer sig allt starkare som sagt.

  https://www.youtube.com/watch?v=hNXBlTA8yrE

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se