ESC 2018 Schlagerpinglan: I går avgjordes den första semifinalen av Eurovision Song Contest 2018, se resultatet här. Som utlovat så kommer här några korta åsikter om (och mina personliga betyg till) de 19 bidragen efter den första semifinalens live-sändning:

ESC 2018 – Semifinal 1 – De 19 semifinalbidragen i startordning

(Med länkar till bidragens semifinal-framträdanden)
Azerbajdzjan 1. Azerbajdzjan – “X My Heart“, Aisel BetygBetygBetygBetygBetyg
[Betyg: 4/5]
Schlagerpinglan: Azerbajdzjan har aldrig tidigare missat en ESC-final och det är väl det som gör att jag uppfattar gårdagens resultat som lite surrealistiskt. År efter år skickar de bidrag enligt en klassisk, snygg ESC-mall (både vad gäller låt och scenshow) och inte förrän nu, när jag personligen tyckte att de fått till en tilltalande (men inte helt felfri) helhet så anser de röstande att “nu får det vara nog” och slutar rösta på det. Typiskt, då jag själv gillar både låt och scenshow (som visade sig bli betydligt bättre än förväntat, men vad hjälpte det?), och gärna velat se Aisel i finalen.
Island 2. Island – “Our Choice“, Ari Ólafsson BetygBetygBetygBetygBetyg
[Betyg: 3/5]
Schlagerpinglan: Här är egentligen inte så mycket att säga. Jag gillar Ari som artist och tycker att han har en trevlig röst och kanske hade jag kunnat köpa helheten om han tävlat med den isländska versionen av bidraget, men den engelska texten gör det väldigt svårt för mig. Budskapet är visserligen vackert och framträdandet känns inte lika frikyrkligt som i den isländska uttagningen (även om jag gärna hade kunnat vara utan kör-samlingen på slutet) men det var nog aldrig någon tvekan om att detta inte skulle ta sig vidare. Bra artist, bra insats men tyvärr chanslös på förhand.
Albanien 3. Albanien – “Mall“, Eugent Bushpepa BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 4/5]
Schlagerpinglan: Eugent Bushpepa går från klarhet till klarhet. Jag fick visserligen upp ögonen för “Mall” redan i den nationella uttagningen men det var inte förrän den nya versionen presenterades som den verkligen klickade för mig och hamnade bland de jag hoppades skulle gå vidare till finalen. Detta var dock inte något jag vågade tro på men tydligen så var jag inte ensam om att uppskatta Eugents underbara röst. En av kvällens trevligaste överraskningar och ett lika välkommet som (för mig) oväntat inslag i finalen.
Belgien 4. Belgien – “A Matter of Time“, Sennek BetygBetygBetygBetygBetyg
[Betyg: 3/5]
Schlagerpinglan: Efter tre raka finalplatser för Belgien så tog det då (enligt mig, helt rättvist) stopp för succéeran för den här gången. Som jag ser det så var de helt rätt ute med själva bidraget men där jag hade önskat att de valde ett svalt, sofistikerat sätt att presentera sin Bond-doftande låt på så valde de att köra på något folkfests-spår med yviga gester och massor med publik i bakgrunden. Nej, det fungerade inte alls för mig och “A Matter of Time” fick se sig petas även från min lista över önskade finalister.
Tjeckien 5. Tjeckien – “Lie to me“, Mikolas Josef BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 4/5]
Schlagerpinglan: “Lie to me” har tillhört mina personliga favoriter under hela för-säsongen och alla live-framträdanden som jag sett Mikolas göra fick mig att ha väldigt höga förhoppningar på ESC-framträdandet. Visst gillar jag fortfarande låten och visst tycker jag att det är en självklar finalist, men tisdagskvällens framträdande gav inte det där storslagna intrycket jag sett fram emot utan det blev tvärtom något av en besvikelse. Kanske var det körtjejen som hade sitt ljud för uppskruvat, kanske var det scenshowen som inte riktigt fick låten att komma till sin rätt eller så var det så illa att mina egna uppskruvade förväntingar fördärvade det hela för mig. Final blev det i alla fall och förhoppningsvis stämmer allt bättre där.
Litauen 6. Litauen – “When We’re Old“, Ieva Zasimauskaitė BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 3/5]
Schlagerpinglan: Tre minuter av “When We’re Old” är lite för mycket för min smak, jag blir uttråkad efter ett tag, men det hindrar mig inte från att uppskatta det känslostarka i bidraget. För mig personligen är det ingen finalist men jag tycker likväl att det hör hemma i finalen. Detta låter fruktansvärt motsägelsefullt men jag menar varje ord, att det sedan inte riktigt går ihop… ja, det får väl förklaras med att det är någon form av ESC-logik. Hur som helst, jag är glad över att Litauen gick vidare och tycker att det var helt rättvist (även om jag personligen har ett par bidrag som jag hellre givit finalplatsen till).
Israel 7. Israel – “TOY“, Netta BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 3-/5]
Schlagerpinglan: Det var med stor spänning jag tittade på det israeliska framträdandet då jag hoppades att jag äntligen skulle förstå varför bidraget toppat så många listor under hela inför-säsongen men tyvärrr blev nog resultatet det motsatta. För mig är detta en väldigt medioker låt utan några större ljusglimtar och inget jag såg på tisdagskvällen fick mig att ens komma i närheten av att ändra uppfattning. Nej, jag får nog acceptera att “TOY” förmodligen kommer att förbli ett ESC-mysterium för mig. Nåja, det var i alla fall färgsprakande och dansvänligt så lite poäng kan den plocka även från mig, men någon finalplats hade det inte blivit om jag fått bestämma.
Vitryssland 8. Vitryssland – “Forever“, Alekseev BetygBetygBetygBetygBetyg
[Betyg: 3/5]
Schlagerpinglan: Det vitryska bidraget har gått från att vara ett bidrag jag irriterat mig över (kändes inte som att det gick riktigt rätt till i uttagningen) till att vara ett bidrag jag uppskattar p.g.a. de underbara melodislingorna. Alekseev har dock inte imponerat sång-mässigt under försäsongen, även om det hela tiden märkts av förbättringar, men det visade sig i stället vara nerverna snarare än sången som var den stora utmaningen här. Hos mig väckte det tydliga moderskänslor och jag satt bara och önskade att han skulle klara av hela framträdandet, vilket jag tycker han gjorde ganska bra under rådande omständigheter. Någon finalplats blev det däremot inte men likväl ett minnesvärt framträdande och ibland kan det vara mer värt.
Estland 9. Estland – “La forza“, Elina Nechayeva BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 3+/5]
Schlagerpinglan: “La forza” var ett av få bidrag som höjde sig för mig under tisdagens semifinal och det grundar jag på det enkla faktum att jag denna gång inte hann tröttna innan de tre minuterna var över. Precis som tidigare så upplevde jag allt som oerhört vackert (sångerskan, rösten, låten, klänningen) men skillnaden nu var att jag satt och njöt hela tiden, förmodligen upptagen med att beundra klänningen (som visserligen gjorts förr men aldrig så snygt). En av kvällens mest positiva överraskningar för mig och en självklar finalist som jag nu ser mer delvis andra ögon.
Bulgarien 10. Bulgarien – “Bones“, Equinox BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 4-/5]
Schlagerpinglan: Då Bulgarien hade en storslagen låt i grunden, som dessutom visat sig fungera live vid ett flertal inför-spelningar, så förväntade jag mig att den skulle presenteras på ett spektakulärt sätt och ge landet ytterligare en imponerande topp-fem-plats. Jag räknade helt kallt med att något skulle tillföras och höja bidraget men efter att ha sett framträdandet, som mest kändes som fem soloartister som uppträdde sida vid sida, så får jag nog omvärdera min syn på bidraget helt. Fortfarande en bra låt som förtjänar sin finalplats, men likväl något av en besvikelse.
Makedonien 11. Makedonien – “Lost And Found“, Eye Cue BetygBetygBetygBetygBetyg
[Betyg: 4-/5]
Schlagerpinglan: Jag älskar låten och artisterna (ja, även sångerskans röst) men live-scenshowen fungerade helt enkelt inte. Kvällens största besvikelse för mig då jag verkligen ville ha vidare Makedonien till finalen… men det är väl inte mycket mer att säga om detta. Jag har i alla fall studioversionen av “Lost And Found” att trösta mig med.
Kroatien 12. Kroatien – “Crazy“, Franka BetygBetygBetygBetygBetyg
[Betyg: 2/5]
Schlagerpinglan: Franka var en av de artister som gjorde störst positivt intryck på mig under semifinalskvällen. Hon var helt fantastisk med sitt självsäkra och teatraliska agerande och jag bara satt där och irriterades över att hon inte kunde ha fått en ordentlig låt. Här finns ju både röst och framtoning som skulle kunnat användas på ett så mycket bättre sätt. Nu var det dock “Crazy” hon tävlade med och då kunde det inte bli något annat än en finalmiss enligt mig och tydligen höll majoriteten av de röstande med. Roligt att de händer ibland i alla fall.
Österrike 13. Österrike – “Nobody But You“, Cesár Sampson BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 3+/5]
Schlagerpinglan: Där många länder gjorde felval i sättet de presenterar sina bidrag på så tyckte jag att Österrike hade bättre tur (skicklighet). De insåg att Cesárs röst var den stora behållningen i bidraget och lät därför den få den centrala rollen i framträdandet, utan några större distraktioner, och kunde på så vis även imponera på sådana som mig (som fortfarande inte var helt övertygade av själva låten). Då det fortfarande är för mycket gospel-feeling i bidraget så kan det aldrig bli en riktig final-kandidat för mig, men jag kan förstå att den hamnade där. ESC är ju fylld av kompromisser och just denna är en av dem jag inte har så mycket att klaga över.
Grekland 14. Grekland – “Oneiro Mou“, Yianna Terzi BetygBetygBetygBetygBetyg
[Betyg: 3+/5]
Schlagerpinglan: Hmm… hur kan något så vackert (både vad gäller ljud- och syn-intryck) bli så ointressant? När jag gissade resultatet så hade jag svårt att se hur denna underbara låt skulle kunna missa finalen men efter att ha sett framträdandet så tvärvände jag men förstår inte riktigt varför. Alla beståndsdelarna är ju här, eller? Sångerskan sjunger bra, det verkar inte vara något fel i hur ljudet mixas och själva scenen ser vacker och stämningsfull ut. Likväl känns det hela så långtråkigt. Jag är förundrad men håller med resultatet. Ibland fungerar det helt enkelt inte.
Finland 15. Finland – “Monsters“, Saara Aalto BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 3+/5]
Schlagerpinglan: Det smärtar mig alltid lite extra när just Finland (som jag alltid håller en extra tumme för i tävlingssammanhang) skickar något till ESC som jag inte riktigt gillar och tyvärr skedde så i år. Jag hoppades att Saara skulle tävla med den underbara “Dominio” men det blev i stället “Monsters”, som inte riktigt är i min smak. Därför är jag rejält splittrad i mina känslor. Jag är överlycklig för att Finland trots allt tog sig vidare men samtidigt lite besviken då det innebär att andra, enligt mig, bättre låtar missar finalen. Glädjande nog så upplever jag att framträdandet blev betydligt bättre här än i “UMK” så helhetsintrycket höjdes för mig… men ärligt talat så hade jag nog inte givit det en finalbiljett om jag fått bestämma.
Armenien 16. Armenien – “Qami“, Sevak Khanagyan BetygBetygBetygBetygBetyg
[Betyg: 3+/5]
Schlagerpinglan: “Qami” är en låt som jag egentligen tycker är väldigt vacker och när den presenteras på ett så fungerande sätt som den gjorde så skulle man kunna tro att det var klappat och klart… men sällan är det så enkelt. Jag gillar det, men inte så mycket att jag vill återuppleva det i finalen. Det är m.a.o. inte lika illa som i fallet med Grekland men inte heller så värst långt ifrån.
Schweiz 17. Schweiz – “Stones“, Zibbz BetygBetygBetygBetygBetyg
[Betyg: 4/5]
Schlagerpinglan: Det är mycket jag inte förstår av resultaten från den första semifinalen och att Schweiz bidrag inte gick hem hos fler är ett av kvällens större frågetecken. Personligen hör jag en av kvällens starkaste låtar med oemotståndliga, markerande trummor som presenteras med självsäkerhet och attityd av en sångerska med mycket behaglig röst. Inte heller i själva scenshowen hittar jag något direkt negativt utan det var ett “hela-paketet”-erbjudande Schweiz skickade… likväl blev det ingen final. Jag förstår ärligt talat ingenting här och måste erkänna att det var en av kvällens större besvikelser.
Irland 18. Irland – “Together“, Ryan O’shaughnessy BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 2+/5]
Schlagerpinglan: Irland, som jag inför semifinalen var säker på skulle missa finalen, var kvällens stora skräll för mig. Jag står fast vid min inledande uppfattning av bidraget, att det är en en-i-mängden-ballad som inte berör mig nämnvärt, men kan sträcka mig så långt som till att ge en eloge för en välgenomtänkt presentation av bidraget. Roligt med lite överraskande resultat och ännu roligare att Irland äntligen får vara med i en ESC-final, men personligen hade jag föredragit om de gjort det ett annat år då de nu kanske känner sig uppmuntrade att fortsätta skicka ballader.
Cypern 19. Cypern – “Fuego“, Eleni Foureira BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 4+/5]
Schlagerpinglan: Min personliga förhandsfavorit inför semifinalen visade sig inte bara ha en av tävlingens bästa låtar utan den kompletterades med en färgsprakande, snygg och (på sina ställen) lite smårolig scenshow som kunde backas upp med riktigt bra röstresurser, attityd och självförtroende. Resultatet blev tre energifyllda minuter med sprudlande dansglädje som tyvärr tog slut alltför snabbt. Jag är medveten om att Eleni inte har samma positiva effekt på alla (och jag har ännu några favoriter i semi 2 att se fram emot) så jag vill inte ta till alltför stora ord redan nu, men en självklar finalist tycker jag utan tvekan att det var. Heja Cypern! 😀

Schlagerpinglan: Som sagt, jag är väldigt nöjd med att Cypern, Tjeckien och Albanien gick vidare medan jag fortfarande känner mig rejält besviken över att Schweiz, Makedonien och Azerbajdzjan blev utslagna. Men, men… då smaken är rejält varierad i denna tävling och det inte finns någon chans att allt går ens väg så räknar jag den första semifinalen som, trots allt, övervägande lyckad. 😀

Showen i stort skulle jag också ge ett övervägande positivt betyg, men då får man räkna med att jag lägger ribban väldigt lågt och har överseende med överspelande programledare (som jag föredrar framför nervösa dito som verkar bortkomna) och humorinslag som missar poängerna (som jag föredrar framför långa, tråkiga musikaliska verk). Under omständigheterna helt OK men med plats för förbättringar, för att uttrycka det diplomatiskt. Hur som helst så är det själva tävlingsdelen som jag är mest intresserad av och så länge jag inte behöver mute:a något så är jag nöjd. 😀

Nu ser jag fram emot nästa semifinal där jag har ytterligare en del personliga favoriter så det finns alla förutsättningar för att den kan bli lika intressant och spännande. 😀

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


14 kommentarer till “Eurovision 2018: Några tankar om den första semifinalen”

 1. Micke

  Jag nollställde mig totalt igår pinglan. Vet att du älskar Tjeckiens bidrag så jag tänkte ta det från absolut noll. Tyvärr hjälpte det inte ett smack. Låten är precis lika tom och intetsägande för mig som innan. Kanske bara jag som inte är smart nog att fatta låten 😉

 2. Schlagerpinglan

  @Micke. Hehe, det vore kanske den enklaste förklaringen, men jag gissar snarare på den mer klassiska och tråkiga “olika smak”-förklaringen. 😉

 3. Adri

  Vi har samma tre besvikelser, Pinglan 🙂

  Korta (nåja, ska försöka i alla fall) kommentarer om de tävlande 🙂

  1. Azerbajdzjan
  * Det lät lite halvtokigt under sändningen igår. Aisel och kören verkade inte helt connecta med låten i sig. Men “X my heart” är en GRYM låt och jag älskar det visuella framträdandet. Hade Azerbajdzjan missat 2014 och 2015 också hade detta inte varit lika chockerande. Men att det blir denna knock-outen som blir deras första finalmiss är en riktig liten sorg 🙁

  2. Island
  * Nej men alltså inget framträdande hade kunnat rädda det här. Ari sjunger bra, han ser väldigt snäll ut och han känner uppenbarligen med låten och sammanhanget med sina tårar och så. Men låten hamnade botten 3. Annars blir jag chockad.

  3. Albanien
  * Jag verkar inte blivit påverkad som andra av denna låt. Den är bra, och Eugent är grym! Så jag unnar honom faktiskt finalplatsen, absolut! 🙂 Men jag varken tror eller hoppas att denna kommer göra mycket väsen av sig i finalen.

  4. Belgien
  * När denna kom var det folk som skrek “vinnare”, “topp 10 – LÄTT” osv. Jag trodde ALDRIG på det. Och se på fan… jag fick rätt. Jag blev desto säkrare på fiasko efter repklippen. Visst tycker jag Sennek gjorde bättre ifrån sig igår än på de andra tillfällena jag sett henne. Men hon såg inte jättebekväm ut, låten är inte rätt i det här sammanhang osv. Det är ju inte kul att folk misslyckas, men jag gillar ändå att ha rätt. + Jag måste ändå säga att finalmissen är helt rättvis.

  5. Tjeckien
  * Mikolas har röst. Han har karisma. Låten är GRYM! Men det finns ett stort “WTF” här, och det är kören. Både tjejen och den djupa manrösten MÅSTE sänkas rejält. Men alltså, den ska ju vara i final. Den här hemma där! 🙂 Och jag tror det blir vänstra spalten i alla fall 🙂

  6. Litauen
  * Fruktansvärt charmig sångerska, med översöt ballad. Hon använde scenen rätt. Jag gissar att Irland dreglade höga poäng över denna. Hon har ju en irländsk ton i rösten och det är en ganska klassisk ballad. Så glad att det blev en finalist 🙂 Detta var ju min fjärdeplats innan av alla 43 – vem vet? Det kanske höjs 🙂

  7. Israel
  * Jag personligen tycker Netta sjöng bra. Men låten är ju lite “crazy” (vilket är mer än vad man kan säga om Kroatien, men jag kommer dit) så jag hade förväntat mig lite mer skoj och galenskaper i framträdandet. Men istället så blev det väl ett ganska vanligt framträdande. Men låten är fortfarande TOPPEN! 🙂

  8. Vitryssland
  * Detta blev tyvärr kvällens största besvikelse vad gäller prestationer – och då hade jag KNAPPT några förväntningar på den ändå. Men framträdandet var jätte-creepy. Som sagt, han gav mig samma vibbar som huvudrollen “Joe Goldberg” i Du-serien. Han framstod som lite klängig, och creepy. Och rösten höll inte i närheten av vad den hade behövt. Det röd-svarta färgschemat och dansaren gillade jag dock 🙂 Men finalmissen var MER ÄN rättvis. Viryssland kanske lärde sig en läxa där… har ni en låt som “I won’t cry” i sin final, då ska man skicka den!

  9. Estland
  * MAGI! Elina är fantastisk, jag är ointresserad av kvinnors kläder egentligen men klänningen är ett grymt komplement till låtens hypnotiska stämning. Detta var min vinnare förr, och det är inte ändrat på! 🙂

  10. Bulgarien
  * Alltså, de har ju storsatsat i år. Men vem stod för framträdandet. Jag vill ta ett allvarligt snack med honom/henne. För helvete… de gör ju INGENTING. Och detta är ändå en låt som kräver någonting. Fem bra röster, och en grym låt. Blev bättre mot slutet när kvinnan började skrika 🙂 Så absolut en värdig finalist, men den “showansvarige” borde ju sparkats dag ett.

  11. Makedonien
  * Nu börjar nästan mitt tålamod med Makedonien ta slut. Samma visa återkommer alldeles för ofta. Bra låtar, godkända artister, men sååååå dåliga framträdanden. Både visuellt och hon kom inte fram så bra ren röstmässigt heller. Alltså… shit. Jag ÄLSKAR denna låt, men finalmissen var rättvis hur ont det än gör att erkänna. Sångerskan borde dessutom öva på att visa någon känsla överhuvudtaget – ett mer stelt stoneface har jag kanske aldrig sett.

  12. Kroatien
  * Franka är en fruktansvärt söt tjej, med en fruktansvärt bra röst. Men denna låten är verkligen ingeting. Någon annan skrev nåt bra när Kroatien presenterades här på bloggen för någon vecka sedan. “Aldrig har galenskap varit så här tråkigt”. Jag håller med.

  13. Österrike
  * Jag tycker faktiskt inte han höjde sig live alls. Inte sänkte sig nämnvärt heller. Den var bara där. Innan var det ett gränsfall till finalen, men efter liveframträdandet trodde jag han skulle missa. Oj vad fel jag fick då.

  14. Grekland
  * Wow… när det är en stor spricka mellan mig och “genomsnitts-ESCfanet” så brukar min sida aldrig vinna. Nu blev det ändring på det. Detta var ju min 36e plats av alla 43 i år. Men den har höjt sig, även om låten fortfarande bara skriker “TV-SPEL från 1999”. Och framträdandet var trist. De hade inga ambitioner.

  15. Finland
  * Om Grekland inte ville tillräckligt, så ville Finland för mycket. Hennes röst var något bättre nu än under UMK. Och hon är ju ett riktigt namn i Storbritannien och Irland så jag gissar att de gav henne rejält stöd. Detta är en låt som jag personligen sammanfattar med “bra, men inte enough”. Jag behövde den inte i finalen, men att den gick dit gör mig inget.

  16. Armenien
  * Precis som Vitryssland, hoppas jag att Armenien lärde sig en läxa igår. Om man har låtar som “Poison” eller “You and I” deltar, då ska de skickas! Men istället skickades “Qami” och de straffades helt rättvist för det. Jag gillar inte hans röst, eller det visuella heller.

  17. Schweiz
  * KVÄLLENS STÖRSTA BESVIKELSE! Sjukt coola syskon, sjukt snygg tjej, två karismatiska personer. En GRYM låt med markerade trummor. Liveversionen är så överlägsen studioversionen också! Alltså, jag älskar verkligen denna låt! Och inget förändrades igår, utan låten är kvar vid topp 5-10. Den borde varit i final. Och jag tror att någon av tittarna eller juryn ville ha den där. Jag tror den var nära final. Jag kommer NJUTA av “Stones” själv i framtiden i alla fall 🙂 Både studioversion och liveversion. Schweiz, ni borde vara stolta!

  18. Irland
  * Jag ger Irland det här: Ryan sjöng bra (även om jag inte gillar män i hög falsett, så ska man inte förneka talang. Bara för att det inte är min kopp te) och det visuella framträdandet var GRYMT. Men låten? Nope.

  19. Cypern
  * W-O-W. Grym sångerska, grym performer, låten blev också bättre live. Oj vad den höjdes! Jag blev helt chockad. Jag trodde detta skulle vara lika trashigt som “Aphrodisiac” från 2012 – en låt jag AVSKYR. Men det här är ju såååå bra! Jag hejar inte på denna, men jag blir fan glad om den går och vinner! Rent performance-mässigt så var Cypern verkligen toppmaterial igår!

  Programmet i helhet? Typical ESC 🙂 100% GODKÄNT.

  Jag gillade programledarnas överspel. Det är ESC, lite silly får det väl vara? 🙂 Och de såg väldigt bekväma ut i rollen faktiskt! 🙂 Well done, men ni är ju ingen Mede och Zelmerlöw? Men ABSOLUT bättre än genomsnittsprogramledaren 🙂

 4. Zacke

  Min ranking och betyg av gårdagen.
  Under tävlingen;
  1: Albanien 9/10
  2: Bulgarien 9/10
  3: Irland 8/10 (den absolut största växaren igår)
  4: Estland 8/10
  5: Litauen 8/10
  6: Belgien 7/10
  7: Kroatien 7/10
  8: Israel 6/10 (sjönk som en sten tyvärr)
  9: Armenien 6/10
  10: Finland 6/10

  11: Azerbadzjan 6/10
  12: Grekland 5/10
  13: Österrike 5/10
  14: Cypern 4/10 (förstår fortfarande inte hypen alls)
  15: Tjeckien 3/10
  16: Island 2/10
  17: Schweiz 2/10
  18: Makedonien 1/10 (Största raset för mig)
  19: Vitryssland 0/10 (detta var så illa framfört att, om inte Norges bidrag försämras ytterligare, är detta min nya 43/43

  Om jag ska kommentera showen, tycker jag det är märkligt att man har fyra programledare. Sketcherna var inte heller särkilt imponerande. Jag tycker därmeot det är skönt att slippa gapet från programledarna, man sett så många gånger i ESC genom åren

 5. Anton

  Jag satt och grät genom hela Irlands låt. Nog för att jag var lite full vid det laget, men jag blev så berörd. Har gillat den sedan den släpptes, och blev så glad och förvånad när den gick vidare.

  Blev också så glad att Finland gick vidare, var lite orolig ett tag. Israel och Cypern var grymma, men de tvivlade jag aldrig på att de skulle gå vidare. Kommer dock aldrig förstå mig på Albaniens låt. Fantastisk sångare, men låten är verkligen inget för mig.

  Med andra ord: jag är i princip motsatsen till Micke haha!

 6. Micke

  1. AZERBAJDZJAN:
  Framträdande: Pulsen i låten näst intill borttagen. Fanns ju inget tryck
  Artist: Skaplig sångerska som kämpade med låt som pulveriserats.
  Betyg: Innan (6/10) Efter (5/10)
  2. ISLAND
  Framträdande: 19 årig kille fick ta sig an 91 årig mans hallelujande
  Artist: Killen sjunger bra men det klingar lika falskt som om jag skulle göra reklam för smink.
  Betyg: Innan (2/10) Efter (2/10)
  3. ALBANIEN
  Framträdande: Som jag sat förut. Långt ifrån originalversionen men med en sån artist……..
  Artist: Lyfter på egen hand låten flera snäpp. Årets bästa artist.
  Betyg: Innan (7/10) Efter (9/10)
  4. BELGIEN
  Framträdande: Belgien skulle nog tittat lite på hur Litauen fick in textens mening i allt.
  Artist: Tyvärr räcker hon inte till. Bondtema kräver sångerska med DET
  Betyg: Innan (8/10) Efter (6/10)
  5. TJECKIEN
  Framträdande: Han såg bortkommen ut. Möjligen hämmad av sin skada
  Artist: Ser inget speciellt, hör inget speciellt.
  Betyg: Innan (3/10) Efter (3/10)
  6. LITAUEN
  Framträdande: Lyckades överraskande väl med att illustrera texten även på scen
  Artist: Skaplig sångerska men med lite mer power hade det här blivit riktigt bra.
  Betyg: Innan (6/10) Efter (8/10)
  7. ISRAEL
  Framträdande: Vart tog kraften vägen? Det var ju det enda som höll uppe bidraget
  Artist: Samma här. Vart tog kraften vägen. Verkade nervös och utstrålningen var minimerad.
  Betyg: Innan (5/10) Efter (4/10)
  8. VITRYSSLAND
  Framträdande: Koncentrerades alldeles för mycket på sångaren och det var deras miss
  Artist: Var det sång överhuvudtaget. Nog måste de väl ha sångare även i detta land?
  Betyg: Innan (4/10) Efter (3/10)
  9. ESTLAND
  Framträdande: 56 000 kr för en helt överdådig klänning. Fantastiskt men lite sterilt
  Artist: Fantastisk sångare som ändå visade lite nerver. Troligen helt borta i finalen..
  Betyg: Innan (9/10) Efter (8/10)
  10. BULGARIEN
  Framträdande: Lika sterilt som ett par som försöker skaffa barn men det finns inte där.
  Artist: Blandad sång. Så sterilt och sångare som tyvärr inte klickar ihop.
  Betyg: Innan (9/10) Efter (7/10)
  11. MAKEDONIEN
  Framträdande: Största dippen av mina favvisar. Vem har tänkt ut detta framträdande?
  Artist: Var det verkligen samma sångerska live som på studioversionen? Kändes inte så.
  Betyg: Innan (9/10) Efter (6/10)
  12. KROATIEN
  Framträdande: Förstod de verkligen inte själva att detta inte skulle funka live?
  Artist: En sångerska som tyvärr inte alls lyckades leva upp till studioversionen.
  Betyg: Innan (8/10) Efter (6/10)
  13. ÖSTERRIKE
  Framträdande: De lyckades dölja de värsta gospelintentionerna vilket lyfte låten
  Artist: Kände till kille innan så jag visste att han skulle hålla..
  Betyg: Innan (5/10) Efter (6/10)
  14. GREKLAND
  Framträdande: Kvällens absolut bästa låt försvann i ett töcken av intet på scen.
  Artist: Tjejen höll men kämpade i motvind utan ett riktigt liveframträdande.
  Betyg: Innan (9/10) Efter (8/10)
  15. FINLAND
  Framträdande: Bättre live än på videon men annat vore totalt omöjligt
  Artist: Har absolut ingen känsla för hur hon är. Det döljs tyvärr i ett horribelt dåligt bidrag
  Betyg: Innan (1/10) Efter (1/10)
  16. ARMENIEN
  Framträdande: 2018 år mest anonyma bidrag är lika anonymt på scen.
  Artist: Säkert inget fel på honom men han glöms i bidraget anonymitet.
  Betyg: Innan (5/10) Efter (5/10)
  17. SCHWEIZ
  Framträdande: Har haft en plats från första början och där var de även live
  Artist: Tjejen håller men kul om hon haft mer att ta i.
  Betyg: Innan (5/10) Efter (5/10)
  18. IRLAND
  Framträdande: Måste ha varit kvällens absolut blekaste framträdande. Hoppa av Irland
  Artist: Han skriker ju bara i falsett så jag vet inte hur han är som riktig sångare
  Betyg: Innan (1/10) Efter (1/10)
  19. CYPERN
  Framträdande: Kvällens största MF. Det enda som höll var det instrumentala mellanspelen.
  Artist: Bra röst, vilket ju gör det starkare än normala MF-bidrag
  Betyg: Innan (3/10) Efter (3/10)

  Programmet i övrigt då? Som vanligt regerar mute-knappen under green room spektaklet. Sen kan man ju undra vilken ärthjärna som kom på det där med fyra programledare. Men samtidigt gjorde det inget värre än tidigare programledare gjort. Underhållningen i röstningsuppehållet fick jag inte se igår så det vet jag nada om.

  @Zacke, jaså slapp ni gapet från programledarna. Kanske något för MF att lära av. Eller vad säger ni med ert “NU KÖR VI” 🙂

 7. Micke

  @Anton, jag grät mig också igenom hela det irländska bidraget men det var en annan sorts tårar än du 🙂 Tänk att det är Irlands som kommer ut med det här. Världens kanske bästa musikland. Det gjorde så ont i tårkanalerna som öppnades på vid gavel av sorg 🙂

 8. Adri

  Micke: Pausunderhållningen var helt ok. Några artister från förra årets tävling (många av dem faktiskt) som sjöng Salvador Sobrals låt från förra året i ett videomontage 🙂 Sen en PATETISK “Planet Earth”-parodi (“Planet Portugal”). Men oroa dig inte, “Planet Portugal” ska tydligen återkomma de andra sändningarna också. 🙂 Jag hoppas det är fake news dock som spridits. En gång var mer än enough.

  ESC-programledarna skriker mer än tillräckligt, även om man tar bort “Nu kör vi”. Men deras skrik är ju startskottet, så I’ll live!

  Håller dock med om green room. Cringe af.

  Vad gäller Estlands klänning ska den tydligen ha kostat 56 000 EURO, inte SEK. Så det är nästan att lägga till en nolla på den summan du skrev.

 9. Micke

  @Anton hoppas du inte missförstod det jag skrev. Jag är en snubbe som älskar att leva i ironins värld och liknande ting. Lite svårt att få det klart för andra så här på en blogg. Grejen är Anton att jag aldrig fått en riktig chans att VERKLIGEN lyssna på det irländska bidraget. Det är som jag sagt falsetten som sabbar allt för mig. Klarar bara inte av det. Ber om ursäkt om du tog illa upp för det jag sa.

  @Adri, självklart ska det vara Euro och inte kronor. Silly me. Kanske bara det att jag försöker få in lite svensk känsla i ESC 2018 nu när jag inte får det genom det svenska bidraget 🙂

  Jag har faktiskt inte lyssnat på programledarna i ESC sen Armenien arrangerade hela bubblan 2011. Då och därefter har mute-knappen varit en av mina bästa vänner 🙂 Vet att det finns en till på den här bloggen som använder sig av samma “flykt”. Personen jag tänker på förstår nog vem jag syftar på 🙂

 10. Micke

  Inte många rätt där 🙂 Inte Armenien utan Azerbajdzjan och inte 2011 utan 2012 🙂

 11. Adri

  Micke, jag tror vi är många som har mute-knappen nära när ESC drar igång 🙂 Jag har inget emot dem (oftast) om de är på scenen och gör sin grej, men när de ska ut i Green Room vill man ju skämmas ögonen ur en. SVT har skött ESC utmärkt, men vi kunde inte rädda det momentet heller. Inte minst när någon på SVT tyckte det var en bra idé att kasta in Eric Saade där. Ugh…

  Dock har Armenien aldrig hållt i tävlingen, för de har aldrig vunnit. Tyskland höll i tävlingen 2011 – och Armeniens grannar Azerbajdzjan höll i den 2012 🙂 Och med tanke på hur usla de var gissar jag att du syftar på de senare. 🙂

 12. Daniela

  @OMG: Mer än en halv miljon kronor för en klänning på ESC?????? Jag svimmar! Har de inte hört om Återvinning?? Eller What about miljövänliga kläder? Eller var det en digital klänning???? Whatever, detta är såååå överdriven slöseri som man inte äns kan föreställa sig!!! Jag blir faktiskt både arg och ledsen! Hur borta från den verkliga världen där resursen behövs till vettigare saker är inte detta??? Nej, det här kan inte jag acceptera, faktiskt inte! 🙁 väldigt 🙁 och arg.

 13. Daniela

  @ ens inte äns dock! Skriver fel när jag är så frustrerad!

 14. En polack

  Här kommer några av mina tankar efter den första semifinalen.

  AZERBAJDZJAN: 7/10 Den här låten har växt någonstans i mitt hjärta. När det här året är slut så kommer det kännas som att Azerbajdzjan 2018, att vi skapade en relation tillsammans. Den har gått från generisk pop till klassisk kompetent ESC. Det känns som att den här låten och jag har gjort en resa. Hon är skitfin och har jättefina ögon och älskar hennes svarta honungsglansiga, sammets lena hår och låten har element av traditionell välkomnande 90-tals ESC. Jag hade gärna sett Azerbajdzjan i finalen och tycker att det är synd att dem stannar kvar i semin. Grekland åkte ut och bröt sin finalsvit på en låt som saknade en hel del musikaliska grundkomponenter och pengar (Grekland 2016).

  ISLAND: 1/10 Att försöka toppa den här illaluktande låten 2019 kommer inte vara särskilt svårt… Mina tips och råd till Island är att satsa internt och våga håll det enkelt för er själva. Titta på Israel: Försök hitta en artist som har personlighet, scen erfarenhet och har viljan och medvetenheten att representera landet väl. Steg två: producera, skapa en låt som unik, smakfull och produktiv. Steg 3: Titta inte tillbaka i tiden!

  ALBANIEN: 4/10 Jag förstår att juryn måste ha blåst in poäng här. Det här var inte tillräckligt starkt för att kvalificera sig. Bushpepa har en av årets bästa manliga röster och låten har potential. Men jag måste gå tillbaka till “Festival i Këngës”; där fanns det flera låten i samma genre som var allt mer utmålande och bättre. Mall är ingen hemsk låt men den borde inte ha överlevt den här tuffa omgången som var igår.

  BELGIEN: 4/10: Belgien hade någon slags professionalitet och finess. Men jag tycker det var platt och tråkigt på scen. Hon var fel stylad och låten kom inte fram. Det fanns någon period då jag gillade den men nu dippade Belgien längst ner i koppen.

  TJECKIEN 4/10: Tjeckien var faktiskt inte så het som jag trodde. Final. Ja men inte någon höjdar placering längre. Kanske runt 12-17. Däremot eloge för Mikolas som har styrkan att komma tillbaka efter en sådan olycka han var med om. Bra jobbat till honom att han kom tillbaka utan att ladda batterierna men nu kan Mikolas göra det inför lördag!

  LITAUEN 4/10: Fullt respektabelt scen satt och hon har en ganska fin timbre. Ieva balanserar luftighet i rösten. Men jag hade flera låtar över den här och blev inte berörd. Den skulle kunna ha kommit topp 5 i semin. Tycker fortfarande melodin ändras för lite och att den är för rörelsefattig. För dämpad och sordinerad.

  ISRAEL 8/10: Ja! Hela kvaliten och uppenbarelsen bara sprutades ut igår 🙂 Vinnarchans: JA!! 🙂 😉

  VITRYSSLAND 6/10: Alekseev var för nervös och små missar bidrar ibland till misslyckanden. Allting kändes ganska på slaget och skyndsamt. Det var nästan att mot slutet då låten når sina höjdpunkter, sina glansigaste partier så blev det nästan lite kusligt. Jag tycker Forever har så många positiva grunder. Det här var som att flyga utan vingar. Den lyckades inte nå himlen 🙁 Men för första gången på ganska många år så kändes Vitrysslands bidrag ganska påkostad och polerad.

  ESTLAND 7/10: Ingen riktig förvåning. Allt handlar om Elina och hon briljerar och låten har höga berg och djupa dalar. Hon har en fantastisk röst och det såg väldigt målande och harmoniskt utåtriktat ut. Topp 5 i semin och Topp 10 i finalen tror jag för Estland.

  BULGARIEN 9/10: Den här låten har fått många besvikelser men jag köpte det. Låten har fortfarande ett tryck och ger en mäktig känsla. Inflytelserikedomen och sofistikationen är fortfarande hög och den förtjänar verkligen att vara i final och vara med i toppstriden.

  MAKEDONIEN 3/10: Makedonien är fantastiskt begåvade på att slakta sin låtar på scen. Deras bidrag är bra på väg till ESC men på scen blir allt pannkaka.

  KROATIEN 2/10: Kroatiens bidrag skrek bortslösad kvalité. Franka är underbar men hennes låt var platt icke upplyftande och faktiskt ganska själlös.

  ÖSTERRIKE 7/10: Cesar Sampson är jättebra på att kontrollera sina pitchar och jag var orolig på att han skulle göra en helt annan låt på scen. Man kan känna sig trygg och säker när han öppnar sin mun. Detta seglade till final och kommer servera värdighet på lördag.

  GREKLAND 7/10: Greklands Yianna Terzi var en av mina favoriter igår. Jag tycker om låten och den bjuder på många grekiska element. För mig var detta en bra låt för Grekland att skicka och jag förstår att folk tycker detta är ganska outvecklande och väldigt “gammal ESC” men den hade moderna inslag. Däremot saknade jag beslutsamhet och extra kraft och glöd från Yianna även om hon är jättetrevlig i intervjuer. Det kändes som att hennes mic var off och hela låten kanske upplevdes lite sömnig så jag förstår att den åkte ut men jag hade gärna sett Grekland i final. Nu åkte dem ut med en bra låt.

  FINLAND 5/10: Grattis Finland att ni äntligen kom till final! Ni förtjänar det och allt arbete som ni har gjort visar kvalité och säkerhet. Nej. Finlands nummer var fullt godkänt och har sin plats i finalen. Ingen toppplacering där men Finland är i finalen iaf.

  ARMENIEN 4/10: Tyvärr. Det här var det östbidraget som inte skulle ha kvalificerat sig och det gjorde den inte heller. Jag tycker synd om Sevak och för Armenien. Ett land som har gjort bra ifrån sig och när de floppar då floppar de med en låt där de sjunger på hemspråk. 🙁 Men Qami har egentligen få fel bara att den känns tvådelad och tjatig. Gillade inte heller gitarrerna i slutet av låten.

  SCHWEIZ 4/10: Många verkade gilla det här. För mig höll det inte. Låten är en växare men det här var inte låten Schweiz skulle ha gått vidare med. Håll det internt och skicka något mer representativt nästa år. Varför inte sjunga på italienska? Eller rätoromanska?

  IRLAND 3/10: Zzzzzz! Ryan är en skön kille. Men Irland borde inte ha överlevt den tuffa omgången i tisdags. Kisspaus i finalen.

  CYPERN 7/10: Kvällens vinnare! Eleni var på pricken. Det har framstått hur rolig och charmig hon verkligen är. Låten är snabbmat men ibland måste man dra till Burger King och käka lite. Om Cypern vinner varför inte. Men Israel har ett lite mer betydelsefullt budskap som går igenom och därför så skulle Israel kanske vara lite mer värdig men Europa behöver en sommarhit och här har vi den!!

  Sammanfattningsvis var det en av den bästa semifinalen i ESC-historia. En jättespännande och snygg växling mellan dramatik och intensitet och det roligaste var att låtar som kunde upplevas platta och artificiella innan fick lite extra piff och finess på scen och kändes lite mer rundare.

  Men jag är inte så nöjd med resultatet. I min bok var det för mycket västländer som klarade sig och starka östlåtar som inte överlevde bataljen. Jag hade gärna vilja ha sett Grekland, Azerbajdzjan, Belgien, Vitryssland gått vidare men förstod varför de inte gjorde det.

  Så tror jag resultatet blev:

  1 Cypern
  2 Israel
  3 Estland
  4 Litauen
  5 Bulgarien
  6 Österrike
  7 Finland
  8 Tjeckien
  9 Albanien
  10 Irland
  11 Grekland
  12 Armenien
  13 Belgien
  14 Azerbajdzjan
  15 Vitryssland
  16 Schweiz
  17 Kroatien
  18 Makedonien
  19 Island

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se