ESC 2018 Schlagerpinglan: Vi fortsätter väl på temat “Inget Eurovision utan drama” och tar en titt på två fall av namlistor som håller på att samlas in efter resultatet av Eurovision Song Contest 2018 och som berör Islands och Storbritanniens deltagande:


♥ Namnlista mot Islands ESC 2019-deltagande:

Under måndagen startades ett upprop där det isländska TV-bolaget RÚV uppmanas att bojkotta nästa års Eurovision Song Contest. 17 000 personer, däribland Daði Freyr och Paul Oscar, lär ha skrivit under så här långt. Anledningen är inte att Island kom absolut sist av alla de 43 tävlande länderna utan beror på rapporterna om att israeliska soldater skjutit mot demonstranter på Gazaremsan och många inte anser att det är rätt ställe för en ESC-fest. TV-bolaget svarar att inget beslut är taget men att situationen i Israel kan påverka. (Källor: wiwibloggs.com och svt.se)


Our Choice“, Ari Ólafsson – Island

Schlagerpinglan: Som sagt, jag läser hellre ESC-sidors rapporteringar än de “riktiga” nyhetssidorna då de inte verkar har den kunskap som krävs för att göra jobbet. SVT hävdar t.ex. att 4,8% av den isländska befolkningen skrivit under uppropet, vilket låter helt otroligt. Tobbe Ek påpekar att vem som helst kan skriva under ett sådant upprop, vilket skulle göra siffran lite mindre sensationell.

Hur det än ligger till så är det likväl en stark signal att det är många (oavsett nationalitet) som ser ett problem med att det kan se ut som att ESC-fansen stödjer Israel om tävlingen hålls där. Själv hoppas jag att Island deltar som vanligt och att ESC gör sitt bästa för att klamra sig fast vid sin icke-politiska hållning och hittar en säker plats att hålla ESC 2019 på.


♥ Namnlista för SuRie inför ESC 2019:

Efter den scenstormning som Storbritanniens representant SuRie utsattes för under sitt finalframträdande (och som ni kan läsa mer om här) så startades en namninsamling för att uppmana det brittiska TV-bolaget BBC att skicka SuRie till ESC 2019 som tack för hennes starka hantering av situationen. Det anges även ett förslag på hur tävlingsbidraget ska väljas ut: genom en nationell uttagning (“SuRie:You Decide” eller “A Song for SuRie”) med tre låtar. Uppropet startades under söndagen och på onsdag eftermiddag hade 1 580 personer skrivit under. (Källa: wiwibloggs.com)


Storm“, SuRie – Storbritannien (framträdandet vid jury-repet)

Schlagerpinglan: Jag har redan skrivit en hel del om scenstormningen men kan inte nog betona hur imponerad jag är över hur SuRie hanterade situationen. Att låta detta drama fortsätta även över 2019 och på så sätt ge scenstormaren inflytande över vem Storbritannien skickar till ESC 2019 tycker jag däremot inte låter som en speciellt lyckad idé.

Missförstå mig inte, jag ser gärna att SuRie kommer tillbaka till tävlingen, men då ska det vara för att hon har en fenomenal låt som kan ge Storbritannien en bra placering i ESC, inte som en följd av 2018-dramat (som jag tyckte hon satte en övertygande punkt på i och med sitt framträdande). Men, men… listan som fylls på med namn visar att det uppenbarligen finns olika åsikter i den frågan. 🙂

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se