ESC 2018 Schlagerpinglan: Den 19:e mars gjorde jag en personlig rankning av “Alla Nordens bidrag i Eurovision Song Contest 2018“, så nu när det hela är avgjort kan det vara intressant att följa upp listan och se hur det egentligen slutade.

Här nedan ser ni (tillsammans med artisternas live-framträdanden i Lissabon) våra nordiska resultat i finalen och semifinalerna av ESC 2018, både vad gäller de slutliga placeringarna och hur tittarna resp. jurygrupperna placerade oss:

Nordens mest framgångsrika bidrag i Eurovision Song Contest 2018:

Dance You Off”, Benjamin Ingrosso – Sverige

Slutliga placeringar för Nordens bidrag i Eurovision Song Contest 2018:
Sverige Sverige:Dance You Off”, Benjamin Ingrosso 7:a i finalen
Danmark Danmark:Higher Ground“, Rasmussen 9:a i finalen
Norge Norge:That’s How You Write A Song“, Alexander Rybak 15:e i finalen
Finland Finland:Monsters“, Saara Aalto 25:a i finalen
Island Island:Our Choice“, Ari Ólafsson 19:e i semi 1

Om juryn fått bestämma: Om tittarna fått bestämma:
Sverige Sverige 2:a i finalen (1:a i semi 2) Danmark Danmark 5:a i finalen (1:a i semi 2)
Norge Norge 16:e i finalen (2:a i semi 2) Norge Norge 11:a i finalen (3:a i semi 2)
Danmark Danmark 20:e i finalen (12:a i semi 2) Finland Finland 22:a i finalen (7:a i semi 1)
Finland Finland 24:a i finalen (15:e i semi 1) Sverige Sverige 23:a i finalen (6:a i semi 2)
Island Island 19:e i semi 1 Island Island 19:e i semi 1

Schlagerpinglan: Fyra av de fem nordiska länderna tog sig vidare till finalen och där placerade sig två av dem i topp-tio, så slutsatsen jag drar av det är att det faktiskt gick riktigt bra för Norden 2018. 😀

Tittar man lite mer noggrant så ser man dock att juryn egentligen inte ville att vare sig Danmark eller Finland skulle få tävla i finalen, men då reglerna är som de är så får de finna sig i att tittarna har en lika stor del av makten. 😀

Själv har jag svängt lite sedan min ursprungliga lista och placerar till sist länderna i följande ordning: Danmark, Island, Finland, Sverige, Norge – vilket betyder att Finland höjde sig och Danmark fortsätter att vara min nordiska ESC-2018-favorit. Det slutliga resultatet är jag därmed ganska nöjd med, även om det såklart (som alltid) finns utrymme för förbättringar. 😀

Andra bloggar om: ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


12 kommentarer till “Eurovision 2018: Hur gick det för de nordiska bidragen?”

 1. En polack

  Norden+Västeuropa hade ett bra år i år. Det var de länderna som kom högt i år. Men inför 2019 så tror jag att man ska se upp för östeuropa som kommer vara farliga pga slutresultatet. De kommer steppa upp sitt spel och dra fram flera rätta kort till tävlingen.

 2. Micke

  Sen första året jag följde ESC och förr även MF, har jag haft samma inställning. Detta ingår i själva bubblan och när den väl slutar varje år slutar även jag lyssna på bidragen. Till största delen för att jag har en kamp med mig själv. Å ena sidan är jag medveten om att det här egentligen inte är min musik, å andra sidan älskar jag ESC och hela grundkonceptet med det så därför, när ESC tar slut då slutar jag lyssna.

  Som jag skrev för ett tag sen skulle jag dock för första gången någonsin kringgå detta och ge alla låtarna en ny duvning mellan 13-17 juni. Har nu gjort så och då har ännu en kamp förts. Den mellan tanken att jag kommer tycka allt är så mycket sämre nu än när det var inom bubblan eller möjligen att jag hittar några guldkorn när jag inte är så pressad att lyssna. Kampen är över och tyvärr blev det en jordskredsseger för tanken att allt blir sämre utanför bubblan.

  Jag är jättebesviken. Hade dumt nog inbillat mig att jag varit jädrigt dum under alla år och tvärtom vad jag trott skulle hitta åtminstone något guldkorn. Att jag skulle kunna slänga ihop någon längre grej här om hur alla bidrag utvecklats mot olika olika. Men nu blir det inget “Sitt inte där och jubla allihop bakom skärm, mobil eller vad det är” 🙂

  Inom bubblan har jag genom alla år endast gett sju nollpoängare. Inga i år. Det var jädrigt tur att det var inom bubblan jag bedömde för hade det varit nu hade jag slängt ut sex nollpoängare 2018. Men visst har små grejer hänt med vissa bidrag även åt det positiva hållet. Ska se om jag kanske slänger in något litet om det här. Ska fundera. Inte lika kul att skriva ihop något när det mest är negativa tankar om bidragen.

  Nu handlade denna länk om Nordens bidrag så jag kan väl ta lite om det då. Är helt med Pinglan om att Danmark var överlägsen i Norden. Det enda bidraget jag kan nämna som bra. Det får 7-8 i betyg någonting. De övriga får i bubblan en tvåa och en etta. Där jag är just nu, som inte kommer att räknas, får de däremot en etta (Island) och de övriga tre får tre av de sex nollpoängare jag berättade om som jag känner nu.

  Nordens bästa år var utan minsta konkurrens år 2007 då Island och Finland hade sina bästa bidrag någonsin och Sverige hade ett av sina bästa någonsin. Norge var väl skaplig medans Danmark var klart sämst. Alltså tvärtom när det gäller Danmark i Nordens sämsta år genom tiderna 2018.

  Men det viktigaste just nu är inte ESC utan Fotbolls-VM. Eller vad säger du Adri 🙂 17 matcher hittills och inte en enda som slutat mållös. Fan man blir ju nästan mållös 🙂

 3. Adri

  Norden var väl inga höjdare i år. Minst sagt.

  1. Sverige (21)
  2. Danmark (27)
  3. Finland (28)
  4. Norge (41)
  5. Island (42)

  Ja, det trodde jag fan inte när lillepojken Benny vann MF tidigare i år. Men sakta blev den liiiiite bättre, samtidigt som de andra blev sämre. Så Sverige var bäst av Norden i år.

  Men kommer jag sakna den? Nej inte vidare. Med det sagt vill jag dock ge all praise till Benjamin 🙂 Han har ju obviously nåt! Och hans senaste låt går varm i mina lurar när jag är ute med hunden!

  Så problemet var ”Dance you off” + falsett. Benjamin ska bara ha beröm 🙂

  Det tycker jag öht är genomgående i ESC. Artister är OFTAST bättre än sina material. Även Saara Aalto hör man ju är en riktig talang men hon fick en låt man inte kan placera någonstans och som inte ger henne nåt utrymme för imponering.

  Så ja… Norden får ta en ordentlig titt på sig själva för det här håller ej. Framför allt Island, vad sysslar de med?

 4. Adri

  Micke, får jag fråga dig en sak?

  Ok du kan inte svara nu direkt så ja tänker bara go ahead! 🙂

  För jag känner att jag är lite trög, så jag behöver ett förtydligande 🙂 Du är tydlig med att du älskar ESC – det ser man dessutom när du skriver (förutom det övre trista). Men du är samtidigt väldigt tydlig att musiken dör för dig efter tävlingen.

  Men ändå tycker jag med att du är himla generös med ESC-relaterade länkar. Du talar ju fortfarande gott om många många låtar tycker jag! Du dyker fortfarande in här för att sprida gott 🙂 Så jag personligen tycker inte det verkar som att låtarna dör för dig efter tävlingen. Du deltar ju här för att lyfta ESClåtar du gillar även när säsongen är över 🙂

  Så var kanske inte 2018 ett ovanligt svagt istället? För som sagt, du är ju här året runt och snackar ESC (förutom när du drar runt i Schweiz, eller när Pinglan själv är på lov 🙂 )

  Jag känner ju inte dig, så du har ju säkert rätt, men jag ser det själv inte. Menmen… vad vet jag?

  Inte mycket. Det kan jag säga.

  Och vad gäller Fotbolls-VM, så kommer man inte undan… Det är bara att bita ihop och ”resa mentalt” till var man hellre vill vara. Jag kan se närvarande ut, men i huvudet är jag på en strand i Hawaii.

  Fotboll är ju ganska trist, och värst av allt är ju fotbollsfans (no offence, du verkar absolut ok – men du vet ju vilka drygon de kan vara)

 5. Micke

  @Adri, Nja är inte helt med dig där om året runt. Blivit lite mer så nu sen jag hittade pinglans blogg. I synnerhet sista åren och det var därför jag beslutade mig för att lyssna på bidragen igen. Det jag skriver om “året runt” handlar dock mer om gammal skåpmat och inget nytt. Är alltid intresserad av andra människor. Hur de tycker och tänker. Innan jag var på pinglans blogg så kunde man ju inte göra så.

  Adri ESC för mig är helt och hållet från släkten. Jag är uppfödd bland släkt som alltid intresserat sig för ESC. Vänner däremot har jag knappt någon som intresserar sig. För mig är alltså ESC släkt och numera även vänner på Pinglans blogg. Mina vänner tycker tvärtom illa om ESC och i synnerhet illa om MF. De tycker musiken där är såååååååååååå dålig och tycker jag är knäpp.

  Delvis håller jag ju med men för mig är ju inte den stora grejen musiken som jag sagt så många gånger här. Det handlar för mig om ESC och grundtanken med den och framförallt att det ska vara ett Place där alla generationer ska komma tillsammans och snacka musik. Enda stället. Jag blir sååååååååå jädra trött på de som vill förändra det och göra det till ett ställe för mainstream hits. De har funnits i alla årtionden alla dessa besserwissers.

  Tror du vet vilka de värsta meningarna är som vissa håller sig med Adri. “Det bidraget är ju bara så ute” eller “Wow den var verkligen bra för den var så modern.” Gissa om jag måste bita mig i tungan varje gång jag hör det Adri 🙂 ESC ska vara en blandning av nytt och gammal, av olika genre och framförallt ska det dofta varje land.

  Vet du Adri när jag var i bubblan nu under 2018 hade jag runt 20 bidrag jag tyckte om. Tro mig, det hade jag inte nu när jag lyssnade på nyy 🙂 Men jag hoppas du är med nu på vad jag menade. Visst du och jag pratar även efter ESC är slut men då handlar det om gammal skåpmat. Jag lyssnar inte på senaste årets bidrag. Men jag gjorde det nu och det var tyvärr ingen bra erfarenhet.

  By the way. Jag bor delar av året i Österrike, inte Schweiz 🙂

  Jag älskar fotboll Adri. Är jag fri kollar jag definitivt men jag skulle aldrig svika nån vän bara för att det är fotboll på TV.

 6. Adri

  För dig verkar det nästan som en liten regel – att efter ESC ska musiken begravas i minnet.

  Jag är mer ”meh”. Majoriteten, ABSOLUT majoriteten – 95% – av det jag lyssnar på är ju varken MF/ESC/NF men blir jag sugen på en ESC-låt i… oktober eller för all del nu på kontoret i juni så kommer jag ju lyssna på det 🙂 Men den chansen är ganska liten.

  Men nån låt har allt återkommit under denna månad. Jag har tränat till Maltas låt (som jag inte ens gillar så) och jag har åkt buss till Frankrike’s låt. Det var en jävla kanon buss-låt!

  Annars är det mest sambon eller andra som bidragit med ESC-låtar denna månad 🙂 Även om ingen av dem är ens nära att vara fan i samma grad som jag 🙂

  Jag brukar skryta om mitt minne ju, men där fick jag fel… men helt ärligt? Schweiz och Österrike är ju lite samma. Förutom att folk joddlar runt i Österrike 😉

  Ja, fotbollen finns inte mycket att säga om. Kanske främst för att det inte helt hör hemma här, men ännu mer för att det skulle vara som att prata med en vägg. Jag har inget att komma med. Inget. Jag vill gilla fotboll, man blir ju en ”social outcast” under VM annars, men det fäster inte.

 7. Micke

  Jag har inga såna regler Adri. Jag bara menar att det är så jag känner och så blir det. Självklart har jag hört ESC-låtar även i mellanperioden men då är det inget jag dragit på sas. Skulle jag få smak för någon så kommer jag givetvis att lyssna Det finns ett bidrag jag lyssnat på även efter men den kom ju bara på pallen i stitt land. Men för mig är det det bästa som någonsin figurerat i dessa gränder. Tror du vet vilken jag menar 🙂

  Det är en väldig skillnad på Österrike och Schweiz Adri och JA, jag kan joddla. Det lärde jag mig redan som barn därnere 🙂 Är delvis österrikare ser du. Min farmor föddes där så jag har varit och är ofta där. Mitt band har mer bas där än i Sverige.

  Gillar du inte fotboll så gör du inte. Det är inte svårare än så. Det gör varken dig till en bättre eller en sämre människa. Jag älskar fotboll, jag älskar det mesta inom sport men jag låter det aldrig inkräkta på mitt liv med mina vänner. Framförallt älskar jag att se Lionel Messi in action. Det han gjort genom åren har ingen tidigare gjort och ingen kommer heller att göra det. Ett litet smakprov kanske 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=1ogD0aIpe9s

 8. Adri

  Micke: Givetvis fattar jag att det finns skillnader mellan Schweiz och Österrike, men jag har varit båda länder och tyckte de påminde väldigt om varann. Österrike var väl marginellt finare på utsidan. Inga skugga över Schweiz dock. Jag menar, de rymmer fyra språk på den lilla yta. Bara det är imponerande. Att du kunde joddla visste jag redan. Minnet lyser fortfarande ganska starkt.

  Och herregud. Micke, min vän… jag skrev precis att det är som att prata med en vägg att prata fotboll med mig. Men får jag en länk så tittar jag. Och som sagt – fotboll är kul i små doser. Men jag fattar ingenting, jag ser inte ens vad som är liksom ”snyggt” eller inte inom smfotbollsspelande tbch.

  Men jag ska lära mig, för jag tänker inte bli såhär utstött varannan sommar. 🙂 Men det får bli en annan dag.

  Mitt sportperspektiv är att nästan alla sporter, som jag iaf testat, är roliga att utföra (framför allt sånt som inte kräver sååå mycket fysisk aktivitet ex: golf eller biljard). Men de är väldigt mycket oftare än inte rejält tråkiga att kolla på (samma exempel där fan…) 🙂

  Menmen, för att ha någon liten musik-koppling i det här inlägget: du skriver att vissa saker ändå hade ändrats åt det positiva? 🙂 Vad då?

  Jag hoppas ju personligen att du förstått storheten i Schweiz. Den förtjänar revansch.

  2012 hade MF en avsides tävling ”Tredje Chansen” för bidrag som uppskattades av många men som aldrig fick en finalplats. Hade ESC gjort en likadan med en massa utslagna låtar, iaf av årets – kanske någonsin, hade jag röstat my ass off på Zibbz med ”Stones”.

  För att backa upp påståendet kollade jag in Schweiz’ liveframträdande nu, och alltså – det är ju så bra! Hon sjunger grymt bra, hon är SÅ J***A snygg, hon och hennes brorsa har grym kemi. Alltså allt bara klickar.

  De ansvariga för deras finalmiss borde ställas inför rättvisa, kan man tycka. 🙂

 9. Schlagerpinglan

  Det blev inte något onsdags-inlägg (blir två på torsdag i stället) utan jag “lägger mig i” er interna diskussion i stället. 😀

  Vad gäller frågan vad man lyssnar på för slags musik utanför ESC-bubblan så gjorde jag en liten självrannsakan och kom fram till att jag de senaste veckorna (efter att ESC avslutats) faktiskt lyssnat på ESC-musik till ungefär 95%. Jag trodde att jag hade en arsenal av “riktig” musik som jag återgick till efter ESC men det visade sig att nästan all min “go-to”-musik har rötterna i antingen ESC eller MF (visserligen har de flesta låtarna några år på nacken, men i alla fall). Jag vet inte riktigt om jag ska vara stolt eller rädd… men jag är tydligen rejält ESC-indoktrinerad. 😀 (Mest lyssningar den senaste tiden har för övrigt “Rock Bottom”, Storbritanniens ESC-1977-bidrag, av någon anledning… tolka det hur ni vill 😀 )

  Vad gäller VM-fotbollen så älskar jag fotboll, speciellt stora mästerskap, men försöker att sansa mig och ägna tiden åt “viktigare” saker (allt är relativt och en fråga om prioriteringar). Naturligtvis håller jag koll på alla resultat och kommer knappast att missa någon svensk match, men jag är livrädd för att sugas in i VM-kaoset då jag har fullt upp med annat nu i sommar. Jag njuter dock av vissa utvalda matcher och hoppas på ett bra resultat för Sverige och andra favoritländer. 🙂

 10. Micke

  @Adri. skulle inte ens tänka tanken att kalla dig dum eller liknande för att du inte ser storheten i Lionel Messi. Men kolla en gång till på filmen. kanske från 2.50. Ser du verkligen inte den unika balansen, tekniken, kunnandet och fan vet allt detta bollgeni besitter. Jag exempelvis tycker gymnastic och konståkning är bland det tråkigaste som finns, i synnerhet när män utövar det. Men jag lovar dig Adri jag ser hur fantastiska de är de som gör allt det där.

  @Pinglan, du som älskar fotboll måste väl se det fantastiska som Messi står för?

  Tillbaka till musiken. Pinglan vill bara klargöra en sak så inga missuppfattningar uppstår. När jag talar om musik som jag lyssnar på i vanliga fall, att ESC-musiken enbart finns för mig i bubblan och att den är långt ifrån lika bra som det övriga jag lyssnar på då menar jag uteslutande för mig. Jag lägger inget som helst fokus på att jämföra musik och geniförklara viss genre och idiotförklara annan. Jag hävdar inte att min vanliga musik är mycket bättre än ESC-musiken. Däremot säger jag att den är det för mig och det är inte samma sak.

  @Adri jag återkommer om de få förändringar som hänt för mig när jag nu lyssnat igen på bidragen från i år.

 11. Adri

  Micke: Ok för din skull tog jag en titt på videon igen, men nää… jag ser inte det speciella. Jag litar på ditt omdöme för jag kan satsa hela min ekonomi på att du är kunnigare än vad jag är, men jag ser det bara inte.

  Skillnaden mellan exempelvis gymnastik eller konståkning (som båda faktiskt är tråkigare än fotboll) är att där är det så mycket som ingår (balans, fokus, försvårande omständigheter) så man blir ändå lite impad medan man gäspar. Men när jah ser fotboll så tänker jag typ mest: ”Grattis! Du är en vuxen man som jagar en boll.” Jag tycker inte det ser så speciellt ut. Å ena sidan vet jag att jag inte skulle kunna göra det lika bra, men å andra sidan imponeras jag ändå inte.

  Jag tror helt ärligt att jag skulle ha svårt att märka kvalitetsskillnad mellan Zlatan och random korpfotbollslag.

  Fun fact, på tal om det; en gång när jag vikarierade i radio hade jag ett litet rant om hur överskattad jag tyckte Zlatan var (som profil) – och jag har aldrig fått så mycket hat, utskällningar och påhopp som jag fick då. Inskickat av lyssnarna. Sen den dagen trampar jag jäääkligt nätt kring fotbollsfans.

  Ok, det var inte så fun kanske. Men det var i alla fall kul för mig att uppleva folk så upprörda över kritik mot en fotbollsspelare.

  Men för att svara på din fråga: njaa jag ser inte så mycket. Jag ser att han vet vad han gör såklart. Han gör ju det bra. Men jag blir inte imponerad av faktumet att det helt enkelt inte ser så svårt ut. Menmen, heder åt Messi. För jag antar att man inte blir så gigantisk om man är helt talanglös.

 12. Schlagerpinglan

  @Micke, Mmm… det är något speciellt med de spelare som inte bara “jagar en boll” utan har häpnansväckande bollkontroll m.m. En fröjd att titta på. 😀

  Vad gäller ESC-musik så vill inte heller jag få det att låta som att jag ser ner på de låtar som tävlar där, för det gör jag absolut inte. Det är en väldigt stor del av mitt liv och jag älskar det. Men… jag förstår helt klart vad du menar. (Försöker inte ens mig på att gå in på detalj då jag inte kan sätta ord på skillnaderna utan att det blir fel. ESC-musiken är ett kapitel för sig, helt enkelt. 😀 )

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se