KazakstanI december 2017 meddelade Channel 31 att de slutit ett avtal med EBU som gjorde att Kazakstan skulle få debutera i Eurovision Song Contest 2019.

Detta dementerades senare av EBU, som förklarade att Channel 31 varken befinner sig i the European Broadcasting Area eller tillhör Europarådet vilket gör de inte är aktuella för att bli aktiva EBU-medlemmar och därmed ej får delta i ESC.

Sedan den 1:a januari 2016 så är dock Khabar Agency (även det från Kazakstan) en av EBU:s s.k. associerade medlemmar, vilket gör att de kan tillåtas att delta i Eurovision Song Contest om EBU skickar ut en speciell inbjudan till dem. Än så länge har det (vad vi vet) inte inträffat men efter att de uppenbarligen fått en inbjudan att delta i JESC 2018ökar förhoppningarna.

Kazakstan har för övrigt deltagit i “the ABU TV Song Festival” varje år sedan 2015, varit ett av de de mest framgångsrika länderna i “Turkvision” (bl.a. en vinst 2014, se nedan) samt fått en andraplats i “Bala Turkvision“, juniorversionen av tävlingen, så de är inte främmande för att tävla i musik. (Källor: esctoday.com och eurovoix.com)

Uppdaterat 2018-07-31:EBU har inga planer på att bjuda in Kazakstan

Kazakstans vinnarbidrag – Turkvision 2014:

Izin korem”, Zhanar Dugalova (1:a i Turkvision 2014)

Schlagerpinglan: Jag försöker att inte bygga upp alltför höga förhoppningar (då ESC har andra förutsättningar än JESC med t.ex. betydligt fler deltagarländer) men om EBU anser att Khabar Agency är värdiga en JESC-inbjudan så borde de i alla fall i grunden vara ganska positiva till även en ESC-inbjudan. 😀

Vi får väl se vad som händer. Själv hade jag gärna lärt känna ytterligare ett ESC-land, även om det börjar kännas som att max-gränsen för antalet länder är väldigt nära. Men, men… ett bidrag mer eller mindre kan man nog klämma in utan större problem. 😉

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


3 kommentarer till “Eurovision 2019: Dags för debut för Kazakstan?”

 1. Adri

  Min attityd är ”the more the merrier”. Med vissa gränser. Australien är så pass engagerade och hängivna + hyfsat liknande kultur så de får mer än gärna bli permanenta för min del. Kazakstan skulle jag också välkomna med öppna armar då de också är tillräckligt nära, och ska Israel, Armenien, Azerbajdzjan och Georgien få vara med så ser jag ingen anledning att utesluta Kazakstan (rent geografi-mässigt, sen finns det väl regler om bolag och sånt som jag inte satt mig in i 🙂 )

  Men länder som visat ytliga intressen som USA eller Kina ska inte. De får skapa sina egna tävlingar isf känner jag 🙂

 2. Schlagerpinglan

  @Adri, Jag kan bara hålla med dig då jag tycker det är roligt med nya länder (eller ny-gamla som gör comeback) men där även jag drar en gräns vad gäller USA och Kina. Roligt att de visar ett intresse, men att de skulle vara med och tävla hade inte känts rätt.

 3. Patrik

  Då vill jag också att man ska välkomna in Kazakstan, Liechtenstein,Gibraltar,Färöarna och Grönland som aldrig har tävlat i ESC men som är Europeiska nationer .Andra länder som Kina,USA,Egypten,Chile får starta upp sina egna lokala sångtävlingar i sina egna världsdelar . I ESC ska enbart Europeiska länder vara med

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se