ESC2019Egentligen så borde de största frågorna angående Eurovision Song Contest 2019 vid det här laget vara vilka datum tävlingen ska utspela sig och vilken israelisk stad som får värdskapet men just nu så verkar det inte ens vara helt klart vilket land som får uppdraget.

För två veckor sedan skulle ESC 2018-vinnaren Israels TV-bolag KAN ha betalt den säkerhet€12 miljoner som EBU behöver för att kunna gå vidare med förberedelserna. TV-bolaget ansåg sig dock inte ha tillräckligt med pengar i sin budget för att stå för kostnaderna utan ville att staten skulle skjuta in mer pengar. KAN fick därför två extra veckor på sig men idag, tisdagen den 14:e augusti, så går alltså fristen ut.

Så här långt så vet vi bara vad media rapporterat och det är att TV-bolaget hotat att avsäga sig värdskapet om inte staten betalar medan premiärminister Benjamin Netanyahu anser att KAN fått tillräckligt med pengar redan och hotar i sin tur med att stänga ner TV-bolaget om de släpper ifrån sig värdskapet.

EBU meddelar hur som helst att de alltid har en beredskapsplan, så på ett eller annat sätt lär ESC 2019 bli av. Frågan är bara om det blir i Israel eller inte.

De senaste, obekräftade, uppgifterna är dock att parterna ska ha kommit överens om att KAN ska ta ett banklån så att säkerheten kan betalas till EBU. Om allt går som det är tänkt så får de tillbaka summan av EBU efter tävlingen. Skulle ESC 2019 däremot inte kunna genomföras i Israel p.g.a. krig, jordbävning, bojkott eller annat så behåller EBU hela / en del av depositionen och flyttar tävlingen och där har den israeliska staten lovat att de går in och ser till att lånet blir betalt. (Källor: wiwibloggs.com och wiwibloggs.com)

Uppdaterat: Enligt esctoday.com har TV-bolaget KAN nu officiellt bekräftat att parterna kommit överens angående depositionsfrågan och att Israel därför kommer att kunna agera värd för ESC 2019.

Schlagerpinglan: Jag har väldigt svårt att tro att Israel kommer låta ESC-värdskapet glida dem ur händerna, hur ovilliga KAN och Netanyahu än är över att få stå för de eventuella extrakostnaderna. Om det sedan blir just denna obekräftade lösning som wiwibloggs rapporterar om eller någon annan spelar mindre roll. Huvudsaken är att tävlingen stannar i Israel då det (enligt min åsikt) borde vara resultat och vilja och inte pengar som avgör var tävlingen ska hållas. Nu håller jag tummarna för att de officiella bekräftelserna inkommer relativt snabbt. 😀

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


4 kommentarer till “Eurovision 2019: Osäkerhet angående Israels värdskap”

 1. Oskar

  Man börjar ju bli lite till åren och med erfarenhet av just denna nyhet är jag till 99% säker att det löser sig ekonomiskt och att det genomförs av Israel. Dock blev det ju inställt då Israel skulle arrangera 1980 av andra orsaker med plan b och flytt till Nederländerna. Undrar just vad EBUs ”plan B” i nutid innebär som du nämnde Pinglan,skulle ju vara bli en ”plan B” om exempelvis Australien vann Eurovisionsschlagern.

 2. Schlagerpinglan

  @Oskar, Ja, 1980 var ju lite annorlunda då Israel precis stått värd för tävlingen och redan spenderat en hel del pengar och (förhoppningsvis) fått (PR-)valuta för dem. Om det inte skulle bli ett ESC 2019 i Israel så lär det vara andra saker än ekonomin det beror på, för viljan verkar ju trots allt finnas där. 🙂

  Vad gäller “plan B” så ser man ofta Tyskland som ett återkommande land i spekulationerna men just i år så kan man ju tänka sig att Österrike skulle kunna vara ett land som fått “om-inte”-erbjudandet (då de kom trea och tvåan Cypern inte verkar vara ett troligt alternativ). Hur intressant det än hade varit att få veta EBU:s planer så hoppas jag att vi inte hamnar i den sitsen.

 3. Oskar

  Så sant Pinglan, Hoppas vi slipper hamna i den sitsen att vi måste använda plan B. Det enda land som jag är lite fördomsfull att de ska vinna igen är Italien. Ja med tanke på deras insats av värdskapet -91. Givetvis skulle de fixa det galant av idag. Men man är nog inte ensam att tänka så

 4. Schlagerpinglan

  @Oskar, Rom -91 var en… speciell årgång, ja. 😀 Fördelen med att ha gjort felsatsningar (vad det än gäller) är ju trots allt att man lär sig och (förhoppningsvis) gör bättre nästa gång, så jag är övertygad om att Italien kommer att göra ett bra jobb när/om de får agera värdland för ESC i framtiden. 😀

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se