FinlandTV-bolaget YLE har idag avslöjat att finalen av “UMK 2019“, den nationella uttagningen av Finlands bidrag i Eurovision Song Contest 2019, kommer att avgöras den 2:a mars.

Som det tidigare hintats om så kommer YLE även i år att bjuda in en artist som får äran att representera landet i ESC, vilket gör att finalen även denna gång blir en låt-final. Mer info angående var finalen ska hållas och när biljetterna släpps kommer att ges senare i höst. (Källa: yle.fi)

En av de artister som nämns som tänkbar UMK 2019-artist:

Mikael Saari – “We Should Be Through” (2:a i UMK 2013)
(Mikael Saari kom även 3:a i UMK 2016 med “On It Goes“)

Schlagerpinglan: Då har vi ett finaldatum samt en formulering från YLE som (om man kan lita på Google Translate) låter som att de endast kommer att bjuda in en artist till UMK 2019-finalen. Själv hade jag, som sagt, föredragit ett lite mer varierat utbud men en låtfinal med en artist är ju klart bättre än ett renodlat internval. 😀

Mer om Finlands förberedelser inför ESC 2019 hittar ni här: “Finland i ESC 2019“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


9 kommentarer till “Finland 2019: “UMK 2019”-final den 2:a mars”

 1. Micke

  En av de mäktigaste upplevelser jag haft i mitt musikliv hade att göra med en spelning vi hade en jävligt regnig oktoberdag för ett par år sedan. Som alltid blandar vi röjigt och lugnt och just vid detta tillfälle hade vi haft två röjare alldeles innan. Jag ställde ned gitarren och gick fram “tomhänt” till mikrofonen och inväntade ett pianointro innan jag började sjunga. Oftast är det inte jag som sjunger men nu var det jag.

  Det var en sån där stund och tid i livet då allt stämde. Stunder man söker men väldigt sällan når. Jag kände direkt att precis allt stämde. Plötsligt såg jag två tjejer som grät. Först tänkte jag “Jädrar så jävligt låter det väl inte? Känns ju som allt klickar.” Tog inte lång tid innan jag förstod varför de egentligen grät.

  Efter spelningen såg vi tjejerna igen och de kom fram och gav mig riktiga björnkramar och började gråta igen. De frågade om vi hade skrivit låten men det hade vi ju inte så vi sa nej. Sen sa det att det var bland det vackraste de hade hört. Tro mig man är aldrig främmande för beröm:-) Just i den stunden var de två tjejerna mina bästa vänner 🙂

  Nu anser jag inte att jag är utrustad men någon jättevacker röst så jag sa till tjejerna. “Om ni tyckte det var så jädra vackert då skulle ni höra killen på originalet.” Jag berättade vem det var. De skulle lyssna direkt när de kom hem sa de. Anar att den kvällen slutade med än mer glädjetårar för som sagt, om de tyckte det var så vackert med mig. Jädrar att de måste tycka det är vackert i original.

  Vad tusan yrar jag om egentligen tänker ni säkert nu. Vad har detta med Finland att göra? Det har allt med Finland att göra, Finland och en av de vackraste låtar som någonsin figurerat i ESC-bubblan. En låt som en kusin till mig sa “skojar du? är den med i ESC?. Den måste väl ha vunnit hela rubbet.? Nej den vann inte hela rubbet. Den vann inte ens UMK utan fick se sig besegrad av ett i mina ögon skämt till bidrag.

  Pinglan min vän jädrar så jag hoppas att ryktet du nämner om att Mikael Saari är tänkt som Finlands representant 2019. Två gånger nu har han varit överlägsen i UMK men ändå bara kommit ut med en andra och tredjeplats. Nu är det äntligen dags Mikael. Två grymt vackra bidrag har du haft, i synnerhet “We Should Be Through”. Ett av de vackraste bidragen någonsin inom ESC-bubblan, om inte det allra vackraste.

  Jädrar vilket hopp jag fick nu Pinglan 🙂

 2. Schlagerpinglan

  @Micke, Nu är det ju bara spekulationer bland fansen (och namn som Tarja Turunen och The Rasmus nämns också) då YLE inte (vad jag vet) givit några ledtrådar men hoppet finns ju alltid. 🙂

 3. Adri

  Jag hoppas innerligt att Finland överraskar mig för av de tre nämnda namnen är det ingen som stryker mig medhårs.

  Mikael Saari: Hans låtar (notera: jag har bara hört de två han velat delta i ESC med) är så sega. “On it goes” är helt ok kan jag medge. Den fick lida för att den försökte delta året efter “Monster like me”. Så då framstod den som ÄNNU svagare. Men jag har lyssnat på den på egna ben, och den är helt ok men verkligen inte bra. “We should be through” är dock verkligen ingenting. Den har inget att komma med. Med det sagt, så vet jag inte om “Marry me” var så mycket bättre. UMK 2013 var en svag handfull låtar.

  The Rasmus: Det är väl ingen nyhet att jag är svag för nostalgi, och The Rasmus hade ju en karriär (eller en hitlåt iaf) back in the days när jag var 8-10 eller nåt. Så att höra om dem igen känns lite knasigt. Jag trodde de fallit bort i total irrelevans. Men jaja, det är inte min kopp te.

  Tarja Turunen: Av dessa tre nämnda namn är det väl Tarja som jag hejar någorlunda mer på än The Rasmus eller Mikael Saari. Jag kan gilla udda kombinationer, men rock/metal och opera tycker jag fortfarande ibland skaver lite för mycket då det är inte är helt ovanligt att de hårda instrumenten totalt dränker de ljusa operatonerna, och att det då låter lite plottrigt. Hon kan ju dock sjunga, vilket hörs i de mindre “tunga” låtarna – som hennes väldigt märkliga cover av “Feliz Navidad”. Att göra en sån dumglad låt, till värsta episka “Lord of the rings”-låten var ett väldigt märkligt kreativt val. But I ain’t here to judge.

  Men jaja, oavsett vem av dessa tre – eller helt annan artist – som får chansen kommer jag såklart döma som ett blankt papper 🙂 Jag är inte så bevandrad i finsk musik så jag har väl egentligen inte heller nåt bättre förslag att komma med! 🙂

 4. Micke

  Oh my God!!!!! Vad är det som händer? Hade helt missat att tre namn nämnts. Har Finland vaknat upp ur sina år i dvala? Jädrar inte nog med att Mikael Saari nämns tydligen nämns även Tarja Turunen. Go Finland jädrar så kul om det hade kunnat bli Tarja. En röst totalt överlägsen det mesta inom ESC. Om de då dessutom kan matcha henne med rocktouch som i denna länk då är jag totalt såld. När man når till 3.20 då………

  https://www.youtube.com/watch?v=UGfKMV5AbMI

  The Rasmus blir ok de med men nog fan föredrar jag de två förstnämnda. Ok Finland är på G igen efter debaclet förra året. kul 🙂

 5. Lukas

  Jag vågar inte lita på spekulationerna om att det skulle bli Saari, The Rasmus eller Tarja, måste jag säga. Kanske är det för att jag är lite skadad av hur allt gick till när finnarna internvalde Saara Aalto. Att Finland satsade på att internvälja artist förra året var ju nånting som slog ner som en blixt från klar himmel där och då. Sen var det också så att ingen av de låtarna hon tävlade med var särskilt bra, en var lite bättre än de andra två, men den vann ju inte.

  Det slitna uttrycket “man är bara så bra som sitt senaste försök” måste nog appliceras på vad jag har för förväntningar på Finland i år. Sen kommer min uppfattning så klart ändras när jag väl lyssnar på deras slutgiltiga produkt, men just nu så är Finland inte ett land jag ser fram emot att följa, om jag ska vara helt ärlig.

 6. Micke

  @Lukas, nej jag litar inte heller på spekulationer. Sånt visar sig tyvärr oftare vara felaktigt än rätt. Men förra året visade ju sig spekulationerna om Saara Aalto tyvärr vara riktiga så varför inte? Det är iaf trevligare spekulationer i år än 2017. Håller du inte med? Men visst jag är helt på din linje.

 7. Adri

  Just i ESC verkar spekulationer oftare stämma än inte. Därför ska man nog inte bara se förbi dessa namnrykten. Mikael Saari vill ju uppenbarligen delta med tanke på hans försök förr. Och no offence, The Rasmus, men jag tror inte ni har bättre saker för er.

  Tarja är ett nytt namn för mig, men aja… rykten kommer ju sällan från ingenstans. Så who knows?

  Men jag personligen hoppas fortfarande mer på nån annan, ABREU kanske? 🙂

 8. Micke

  Om du pratar om ABREU med “Soo Soo” stuket så är vi verkligen långt ifrån varandra Adri. Pratar du däremot om “Amor Amor” stuket så är jag passagerare på samma buss som du.

 9. Adri

  Micke: Oj. Det märks att det var länge sen jag och musiken från ABREU korsade vägar med varann. Jag visste inte ens att hon börjat sjunga på finska. Och helt ärligt så gjorde det mig inte alls glad. Jag tar tillbaka min önskan. Hon ska inte sjunga på finska. Men om hon tar sig i kragen och inser att alla röster låter inte bättre på modersmål så får hon min röst igen.

  Men av nämnda annars hejar jag väl på Tarja. Vilket dock säger mer om de andra än henne.

  Skulle jag satsa pengarna skulle jag tro på Mikael Saari. En man som har talang när han gör det han kan. Problemet är bara att det ”han kan” är så pass smalt så allt han gör låter likadant. Jag gick in på hans spotify för att kunna ha kött på benen i min bedömning av honom! 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se