Österrike TV-bolaget ORF har bekräftat att Österrike kommer att delta i Eurovision Song Contest 2019 i Israel. Hur de kommer att utse sitt tävlingsbidrag har de ännu ej avslöjat. (Källa: esctoday.com)

Snabbfakta: Österrikes deltagande i Eurovision Song Contest:

debutår: 1957 – deltagit 51 gånger – vunnit 2 gånger: 1966 och 2014

Österrikes ESC 2018-bidrag:

Nobody But You“, Cesár Sampson (live i Lissabon 2018)

Österrikes elva senaste bidrag
och resultat i Eurovision Song Contest:

2018: Nobody But You“, Cesár Sampson (Internval) 3:a i finalen
2017: Running On Air“, Nathan Trent (Internval) 16:e i finalen
2016: Loin d’ici“, ZOË (Nationell uttagning) 13:e i finalen
2015: I Am Yours“,
The Makemakes
(Nationell uttagning) 26:a i finalen
2014: Rise Like a Phoenix“,
Conchita Wurst
(Internval) 1:a i finalen
2013: Shine“, Natália Kelly (Nationell uttagning) 14:e i semi 1
2012: Woki Mit Deim Popo“,
Trackshittaz
(Nationell uttagning) 18:e i semi 1
2011: The Secret Is Love“,
Nadine Beiler
(Nationell uttagning) 18:e i finalen
2010:
2009:
2008:
2007: Get A Life – Get Alive“,
Eric Papilaya
(Internval) 27:a i semifinalen
2006:
2005: Y Así“, Global.Kryner (Nationell uttagning) 21:a i semifinalen
2004: Du Bist“, Tie Break (Nationell uttagning) 21:a i finalen

Schlagerpinglan: Efter den imponerande tredjeplatsen för Cesár Sampson i Lissabon tidigare i år så kommer ORF:s bekräftelse knappast som någon överraskning. Frågan är i stället om de ska satsa på ytterligare ett internval eller om de känner för att chansa lite med en nationell uttagning.

Jag hoppas på en spännande final med ett flertal intressanta bidrag men jag tvivlar tyvärr på att det blir bäst för landet. Man kan dock inte veta något på förhand så det är bara att vänta och se. 😀

Mer om Österrikes förberedelser inför ESC 2019 hittar ni här: “Österrike i ESC 2019“.

Relaterad information: Andra länders “Eurovision Song Contest 2019“-bekräftelser.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


47 kommentarer till “Eurovision 2019: Österrike bekräftar deltagande”

 1. Zacke

  Österrike skickar oftast ganska bra låtar, men sällan något som håller riktigt hög nivå. Under 10-talet har de dock utmärkt sig med dels deras överlägset bästa bidrag nånsin och deras överlägset sämsta bidrag nånsin

  Min topp 5:
  1: ”Loin d’ici” 2016
  2: ”Kinder dieser Welt” 1985
  3: “Weil der Mensch zählt” 2003
  4: “Mrs. Caroline Robinson” 1978
  5: ”My Little World” 1976

  Sämsta: ”Woki mit deim Popo” från 2012. Har försökt hitta någon form av glimt i ögat i detta, men hittar det dessvärre inte så därför är detta bidrag tillsammans med San marino 2012, Moldavien 2006 och Estland 2008 alla tiders botten i ESC.

 2. Adri

  Österrike är ett av ESCs svagaste länder tycker jag. Men jag tycker allt de skärpt till sig de senaste åren 🙂 Med det sagt får jag faktiskt bara till en topp 2.

  1. ”Loin d’ici”, 2016
  2. ”Running on air”, 2017

  Sämst: Det finns kandidater. Jag avskyr låtarna från 2003, 2015 och 1997… Men det finns en låt i egen liga. ESCs största bottenskrap någonsin? Mycket mycket troligt. Snackar naturligtvis om ”Woki mit deim popo” från 2012. En låt som jag på riktigt blir kränkt över hur usel den är.

 3. Micke

  Så många år nu som jag och gänget i mitt band yrat om att skicka in en låt till det här. Vem vet? 🙂 Mitt “andra hemland” om man säger så. Tyvärr har jag aldrig imponerats jättemycket över deras låtval. Oerhört mycket mer än Sveriges men ändå. Kan väl säga att årets bidrag låg väldigt nära at komma in på topp 5 men det är tyvärr lite gospel där som gnager och hackar.

  Topp 5:

  1: 2003 – “Weil der Mensch zählt”, Alf Poier (ABSOLUT KULT)
  2: 2016 – ”Loin d’ici”, Zoë Straub
  3: 1985 – ”Kinder dieser Welt”, Gary Lux
  4: 1978 – “Mrs. Caroline Robinson”, Springtime
  5: 2017 – “Running on Air”, Nathan Trent

  Sämst: Behöver jag ens uttala mig om detta? Har ännu sex år senare fortfarande inte hittat en enda person som tyckte om det här. 2012 det räcker så 🙂

 4. Micke

  Skulle vilja kolla ett par grejer med er som tittar in här nu. Givetvis Pinglan själv, Adri, Lukas, Zacke, Anton och andra tänkbara. Jag håller med Adri om att Österrike inte direkt glänst när det gäller ESC. För mig har det dock funnits två riktigt bra bidrag under 10-talet. Felet var bara att de inte vann i sitt hemland. Jag pratar om åren 2012 och 2013. Allra värst var det givetvis 2012 att bevittna när min favvis fick stryk av historiens sämsta ESC-bidrag Wokidyngan.

  Skulle vara jättekul att se vad ni hade och har för åsikt om de två bidragen som jag ser som Österrikes två bästa men som aldrig fick vinna. Ligger dyngförkyld här så jag får hitta på något att roa mig med 🙂 Skriv gärna och tyck till.

  Först då bidraget från 2012 som lyfter ju längre det går:
  https://www.youtube.com/watch?v=TjSRPf4_Fbk

  Sen då det från 2013 som går samma väg:
  https://www.youtube.com/watch?v=Kp3w_wE7kMk

 5. Adri

  Micke: Om jag börjar med din favorit från 2012. Den har jag helt och fullkomligt glömt bort. Och det förvånar mig faktiskt inte. Den har inte så mycket för mig att hämta. Den hade ju varit OTROOOOOOOOOOOOLIG förbättring jämfört med Trackshittaz shit. Men det säger väl inte så mycket å andra sidan. Lite tråkig och händelselös så att säga.

  Vad gäller “Rise above the night” så gillar jag den desto mer. Jag gillade “Shine” – och denna är väl i samma kaliber så för mig gör det inget att den ena vann, och den andra förlorade. Problemet med “Rise above the night” är att den är för vanlig, för radio, för “safe”. Låten påminner också om en lite blekare version av en riktigt favorit hos mig: nämligen Young the Giant’s låt “Cough Syrup” (eller dennes verser rättare sagt). Men den påminner även om gamla sådana radiovänliga, halvt lightrockiga låtar så som exempelvis “Chasing cars”.

  Men med det sagt, av dina två länkar så föredrar jag 2013 lååångt före den från 2012 🙂 Men som sagt, med tanke på vad de skickade 2012 så hade kanske Papermoon gjort mest nytta i ESC.

 6. Micke

  Adri kan man alltid lita på 🙂 Dels att han ska svara på frågor man ställer och dels att han i åtminstone delar ska vara av helt annan åsikt 🙂 Tack för svaret hur som helst Adri.

  Tror du är fullt medveten om att det är rock som är min själ. Det är den som lyfter mig i alla livets lägen kan man nästan säga. Den är outstanding när det gäller musik. Är dock enorm allätare som jag berättat vid flertalet tillfällen. Något som påverkar mig mycket är musik av där ländernas hjärtan syns i folkpräglad musik. Numero uno i detta är irländsk folkmusik. Är den då dessutom upprockad blir det ju definitivt inte sämre 🙂 Men jag gillar mycket sånt. Grekisk för att nämna något.

  Men ytterligare en typ av musik som präglar mig enormt är den som jag kallar “sovamusik”. Musik som man bara kan flyta bort i och halvsova. Jag vet att det inte är din grej Adri men dock min som sagt. Papermoons bidrag lägger jag in i “Sovamusik” som man flyter bort i. Du vet exempelvis att jag gillar en “Sovamusik” artist i Sverige. En stor favvis för mig är Melissa Horn. Jädrar när man är sliten efter jobbet ibland och man bara slår sig ned i nån fåtölj, sova, säng eller vad det kan vara och lyssnar till Melissa. Tro mig all stress bara fullkomligt rinner av.

  När det gäller Falco Luneaus bidrag är jag helt med dig om att den är väldigt mycket radio. Sånt som jag oftast inte gillar när det dyker upp i lightversioner i ESC Grejen är dock att just den här är bättre än den typ av detta vi oftast ser och hör i ESC. Jag gillar den helt enkelt och Österrike har ju inte slängt ut mängder med pärlor genom åren så dessa två skulle för mig var numero uno y numero dos för mig från Österrike om de hade vunnit.

  Ett råd Adri! Lär dig tycka om “Sovamusik”. Jädrar så mycket man vinner på det på alla plan.

 7. Micke

  @Adri, vet inte om du tänker på sånt eller om det bara är sånt som dyker upp i min sjuka musikhjärna men vad i hel……. sysslar Falco med mellan 2.12-2.27? Här har han den stora chansen att ge låten ett extra lyft men vad tusan gör han. Istället för att låta musikerna runt honom göra just detta låter han dem begrava låten under 15 sekunder. Därefter tar han tag i det igen men då är det ju för sent, då blir det bara en upprepning av det lilla lyft som varit tidigare. Om du visste så mycket jag skulle vilja göra med de 15 sekunderna 🙂

 8. Adri

  Nae jag får nog säga att det är din “sjuka musikhjärna” som spelar in där. Även om jag också hör att det är låtens svacka, så hör jag inget som jag tänker “det där kan jag göra bättre” 🙂

  Sen gillar jag Melissa Horn, och säkerligen annan avkopplande musik. Bland annat Lars Winnerbäck och Miss Li (med undantaget av vissa låtar då såklart) – men det är ju skillnad på avkopplande och avkopplande. Jag har typ ingen stress för att… well, det händer ingenting i mitt liv, men i stressade perioder kan jag absolut uppskatta avkopplande musik. Jag lyssnar ju alltid på något, tystnad är DET VÄRSTA man kan utsätta mig för, så när jag sover så är det ju lugnande musik (eller ibland prat-radio) som går på. Så jodå, det kan jag uppskatta 🙂

 9. Micke

  Tro mig Adri i min “Sjuka musikhjärna” är det fyllt med tankar om vad man hade kunnat göra med dessa 15 sekunder 🙂 Jo, jag vet att du och jag gillar både Winnerbäck, Horn och Li. Vi har bra smak Adri 🙂

  Du låter så negativ ibland min vän. Hoppas verkligen det händer mycket kul i ditt liv, bara att du inte tänker så mycket på det. I mitt liv händer det en hel del men musiken är med mig vad jag än gör och var jag än är. Just nu är det dock lite down eftersom jag ligger förkyld. Har varit alldeles för många förkylningar de två sista åren. Hinner knappt bli frisk innan det är dags igen. Ytterligare en viktig del för musiken iofs 🙂

  Just nu har jag fixat ihop best and worst listor om 2000-2018

  BEST SONGS IN ESC 2000-2018:

  2000: LETTLAND – “MY STAR”, Brainstorm
  2001: FRANKRIKE – “Je nai que mon âme”, Natasha St-Pier
  2002: FRANKRIKE – “Il faut du temps”, Sandrine Francois
  2003: BELGIEN – “Sanomi”, Urban Trad
  2004: SERBIEN & MONTENEGRO – “Lane moje”, Željko Joksimović
  2005: MOLDAVIEN – ” Boonika Bate Doba”, Zdob și Zdub
  2006: BOSNIEN & HERCEGOVINA – “Lejla”, Hari Mata Hari
  2007: SERBIEN – “Molitva”, Marija Šerifović
  2008: PORTUGAL – “Senhora Do Mar”, Vânia Fernandes
  2009: SCHWEIZ – “The Highest Heights”, Lovebugs
  2010: TYSKLAND – “Satellite”, Lena Meyer-Landrut
  2011: BOSNIEN & HERCEGOVINA – “Love in rewind”, Dino Merlin
  2012: MAKEDONIEN – “Crno I Belo”, Kaliopi
  2013: NEDERLÄNDERNA – “Birds”, Anouk
  2014: NEDERLÄNDERNA – “Calm after the storm”, The Common Linnets
  2015: ITALIEN – “Grande Amore”, Il Volo
  2016: UNGERN – “Pioneer”; Freddie
  2017: ITALIEN – “Occidentali’s Karma”, Francesco Gabbani
  2018: ITALIEN – “Non mi avete fatto niente”, Ermal Meta & Fabrizio Moro

  Inga nordiska bidrag överhuvudtaget? Nej men 2007 och 2015 var det väldigt nära. Island, Finland och kanske även Sverige var nära 2007. Norge var nära 2015 men tyvärr för dessa hade Serbien och Nederländerna väldigt starka bidrag då.

  Jag avslutar med en TOPP 5 av dessa BEST bidragen.

  TOPP 5:

  1. SCHWEIZ 2009
  2. SERBIEN & MONTENEGRO 2004
  3. NEDERLÄNDERNA 2014
  4. NEDERLÄNDERNA 2013
  5. ITALIEN 2015
  ———————————————————————

  WORST SONGS IN ESC 2000-2018:

  2000: ISRAEL – “Sameach”, Ping Pong
  2001: ESTLAND – “Everybody”, Tanel Padar, Dave Benton & 2XL
  2002: FINLAND – Addicted to You”, Laura
  2003: STORBRITANNIEN – “Cry baby”, Jemini
  2004: GREKLAND – “Shake it”, Sakis Rouvas
  2005: VITRYSSLAND – “Love me tonight”, Angelica Agurbash
  2006: SCHWEIZ – “If We All Give A Little”, Six4One
  2007: STORBRITANNIEN – “Flying the flag”, Scooch
  2008: IRLAND – “Irelande Douze Pointe”, Dustin the Turkey
  2009: BULGARIEN – “Illusion”, Krassimir Avramov
  2010: VITRYSSLAND – “Butterflies”, 3+2 feat. Robert Wells
  2011: IRLAND – “Lipstick”, Jedward
  2012: ÖSTERRIKE – “Woki mit deim Popo”, Trackshittaz
  2013: SVERIGE – “You”, Robin Stjernberg
  2014: FRANKRIKE – “Moustache”, Twin Twin
  2015: MOLDAVIEN – “I want your love”, Eduard Romanjuta
  2016: SPANIEN – “Say Yay!”; Barei
  2017: SVERIGE – “I can´t go on”, Robin Bengtsson
  2018: SVERIGE – “Dance you off”, Benjamin Ingrosso

  De sex sista åren har jag avstått MF. Tack och lov för det. Tre av dessa sex år har Sverige haft det absolut sämsta bidraget överhuvudtaget.

  Jag avslutar med en Botten 5 av dessa WORST bidragen.

  BOTTEN 5:

  1. Österrike 2012
  2. SVERIGE 2013
  3. SCHWEIZ 2006
  4. SVERIGE 2017
  5. ISRAEL 2000

 10. Adri

  Micke: Nja… jag är en ganska glad och livsnjutande prick, men jag står nog ändå för det jag skrev. 2016-2018 har det inte hänt nåt som kommer vara värt att minnas om några år. Nog om det. Likt dig har jag också hälsoproblem – nåt verkar ha hänt med mitt en gång fruktansvärt starka immunförsvar för i snart en månad har jag tampats med en retlig snålhosta. Usch och fy.

  Men låt oss glömma det, jag hoppar på dina listor 🙂

  BÄST:

  2000: LETTLAND: “My star”
  2001: GREKLAND: “I would die for you”
  2002: MALTA: “7th wonder”
  2003: KROATIEN: “Vise nisam tvoja”
  2004: ALBANIEN: “The image of you”
  2005: ISRAEL: “Hasheket shenishar”
  2006: UKRAINA: “Show me your love”
  2007: MOLDAVIEN: “Fight”
  2008: ALBANIEN: “Zemren e lame peng”
  2009: ESTLAND: “Rändajad”
  2010: ARMENIEN: “Apricot stone”
  2011: BOSNIEN & HERZEGOVINA: “Love in rewind”
  2012: SVERIGE: “Euphoria”
  2013: NEDERLÄNDERNA: “Birds”
  2014: FINLAND: “Something better”
  2015: ESTLAND: “Goodbye to yesterday”
  2016: ARMENIEN: “Lovewave”
  2017: FRANKRIKE: “Requiem”
  2018: ESTLAND: “La forza”

  TOPP 5:

  1. “Rändajad”, 2009
  2. “Goodbye to yesterday”, 2015 (två estniska bidrag i rad)
  3. “Requiem”, 2017
  4. “Euphoria”, 2012
  5. “Zemren e lame peng”, 2008

  Ja, den där topp 5 var ju svår att ta ut och kommer säkert se annorlunda ut om bara en timme 🙂 Alla 19 håller ju hög klass, en vinnare (om än bara personlig) har ju en tendens att göra det 🙂

  SÄMST:

  2000: ÖSTERRIKE: “All to you”
  2001: IRLAND: “Without your love”
  2002: RYSSLAND: “Northern girl”
  2003: SLOVENIEN: “Nanana”
  2004: SCHWEIZ: “Celebrate”
  2005: DANMARK: “Talking to you”
  2006: LETTLAND: “I hear your heart”
  2007: BELGIEN: “Love power”
  2008: ESTLAND: “Leto svet”
  2009: BELGIEN: “Copycat”
  2010: BULGARIEN: “Angel si ti”
  2011: MALTA: “One life”
  2012: ÖSTERRIKE: “Woki mit deim popo”
  2013: ARMENIEN: “Lonely planet”
  2014: BELGIEN: “Mother”
  2015: FINLAND: “Aina mun pittää”
  2016: IRLAND: “Sunlight”
  2017: SPANIEN: “Do it for your lover”
  2018: RYSSLAND: “I won’t break”

  BOTTEN 5 (1:an är då alltså den sämsta, såklart bara enligt mig):

  1. “Woki mit deim popo”, 2012
  2. “Do it for your lover”, 2017
  3. “Mother”, 2014
  4. “Leto svet”, 2008
  5. “Nanana”, 2003

 11. Adri

  Micke: Just det, för några dagar sen snackade vi om fenomenet “låtar man gillat i tävlingen, men varit ganska ensam om”. Nu har jag en lista på det! Men precis som ovan lät jag mig själv begränsas till 2000-2018, för att… ja, men det är enklast.

  Placeringarna baseras både hur mycket jag gillar den, men också på hur underminerad jag tycker den blivit både av fans och IRL i tävlingen. Så, dessa låtarna måste inte aktivt vara illa omtyckta, men flugit under radarn på de flesta och ignorerats väl i tävlingen.

  10. AZERBAJDZJAN: “X my heart”, 2018
  9. SLOVENIEN: “Cvet z juga”, 2007
  8. CYPERN: “Femme fatale”, 2008
  7. MOLDAVIEN: “Falling stars”, 2016
  6. KROATIEN: “Vise nisam tvoja”, 2003

  5. PORTUGAL: “Deixa me sonhar”, 2003 (Denna låt kom på plats 22 av 26, alltså botten fyra. Jag har den på min topp fyra från 2003. En alldeles outstanding låt, vars engelska instick inte alls tar ut en ur låten utan smälter sömlöst in.)

  4. ANDORRA: “Jugarem a estimar nos”, 2004 (Att denna låt fick samtliga sina poäng av grannlandet Spanien är upprörande. Den var alltså ett lands marginal ifrån att bli poänglös. Visst föll den live, men det gjorde bokstavligen ALLA 2004. TRT hade inget att vara stolta över när ESC 2004 var över, för sämre ljudmixning än den 2004 har ESC aldrig upplevt. Jag älskar denna låt i alla fall! Bra debut! 🙂 )

  3. FRANKRIKE: “Chacun pense a soi”, 2005 (2005 är överlag ett av mina absoluta favoritår i tävlingen, efter slummen i tävlingen 2001-2004 var tävlingen åter grym! Och Frankrike återfinns på min topp 3 från 2005. Den var nutida, medryckande och en sångerska som var fruktansvärt likeable. VARFÖR… kom denna nästsist?)

  2. ARMENIEN: “Face the shadow”, 2015 (Till skillnad från de flesta andra på denna lista förstår varför folk har invändningar mot denna låt. Men vet ni vad? Jag skiter i… denna låt var en toppkandidat för mig!)

  1. BOSNIEN & HERZEGOVINA: “Call me”, 2005 (Ahh… jag har så mycket att säga om denna låt! B&H har bidragit med så mycket tunga och djupa balkanballader i tävlingen, där min favorit är 2007 helt klart. Men då kanske det är knas att min favorit från landet öht är denna lilla glada bagatell från 2005. Jag kommer ihåg 2005 mycket väl. Det var första året jag hörde låtarna redan innan tävlingen i “inför Eurovision” där jag specifikt kommer ihåg att Eirikur (Island 2007) utnämnde denna till årets vinnare. Jag tänkte redan då att han skulle få fel, men att låten skulle få en blygsam placering på högra spalten var varken väntat eller ett glatt besked för mig!

  Jag älskar denna. Dock så har jag en teori till varför favoritskapet som låten hade tyvärr inte förverkligades. Förhandsvideon kommer jag ihåg riktigt mycket, den var ganska slappt gjord men den hade en stor del vilja och humor inblandat. Live så… jag vet inte. Humorn försvann. Tjejerna var riktigt glada och de har HELT KLART OERHÖRD karisma och utstrålning alla tre och kunde sjunga. Och de var inte tråkiga, tro inte det, men den “dumglada”, överdrivna humorn från videon var inte helt närvarande. Med det sagt. Jag älskar detta! Alla tjejerna sjunger grymt, men jag har helt klart en favorit som jag gärna hade sett solo i tävlingen någon gång. Solopartierna är så pass korta, men mellan 00:46-00:49 och 00:59-01:02 sjunger hon ensam. DEN tjejens röst hör jag faktiskt gärna igen 🙂 Hon är ju helt klart den med mest karaktär av de tre (ingen skugga över de andra två för det) 🙂 )

  Aja, och såklart ska vinnaren på en lista få en länk med sig:

  https://www.youtube.com/watch?v=Kqof50gLBIo

  (Oj, vad långt. Ursäkta det.)

 12. Adri

  (Obs! “Teorin” som jag pratar om ovan är inte min skapelse 🙂 Vill inte ta all credd där, det är den teorin till resultatet vad gäller “Call me” som jag sett dyka upp flera gånger i diskussioner med likasinnade. Att låten på scenen gick från “en kul bit humorism” till “ett bidrag i mängden”, men likväl kan det varit så att denna typ av gladschlager som Sverige lyckats med sex år tidigare helt enkelt förlorat sin självklara plats i tävlingen 🙂 )

 13. Micke

  De av dina BÄST som även jag sätter högt: Bidrag jag sätter som lägst (8/10).

  2000: LETTLAND: “My star”
  2001: GREKLAND: “I would die for you”
  2007: MOLDAVIEN: “Fight”
  2009: ESTLAND: “Rändajad”
  2011: BOSNIEN & HERZEGOVINA: “Love in rewind”
  2012: SVERIGE: “Euphoria”
  2013: NEDERLÄNDERNA: “Birds”
  2014: FINLAND: “Something better”
  2015: ESTLAND: “Goodbye to yesterday”
  2018: ESTLAND: “La forza”

  TOPP 3:
  1. ESTLAND: “Rändajad” 2009
  1. NEDERLÄNDERNA: “Birds” 2013
  3. ESTLAND: “Goodbye to yesterday” 2015

  De av dina SÄMST som även jag sätter lågt: Bidrag jag sätter som högst (1/10).

  2002: RYSSLAND: “Northern girl”
  2003: SLOVENIEN: “Nanana”
  2004: SCHWEIZ: “Celebrate”
  2007: BELGIEN: “Love power”
  2008: ESTLAND: “Leto svet”
  2010: BULGARIEN: “Angel si ti”
  2011: MALTA: “One life”
  2012: ÖSTERRIKE: “Woki mit deim popo”
  2014: BELGIEN: “Mother”
  2016: IRLAND: “Sunlight”
  2017: SPANIEN: “Do it for your lover”

  BOTTEN 3:
  1. ÖSTERRIKE: “Woki mit deim popo” 2012
  2. BULGARIEN: “Angel si ti” 2010
  3. SCHWEIZ: “Celebrate” 2004:

  Vi är överens om mer än hälften Adri. Det var väl inte så jädra dåligt ändå 🙂

 14. Schlagerpinglan

  @Micke, Tråkigt att höra att du (och även Adri) dragit på er höstkomplikationer men roligt att det resulterar i flera intressanta listor och aha-upplevelser.

  Vad gäller de två bidrag du bad om feedback om så kan jag först och främst säga att jag gillade båda bidragen när det begav sig. “Vater, Father, Mon Père” fanns med bland mina fem favoriter från 2012 som ej nådde Baku medan “Rise above the night” fanns med på min topp-tio av det bästa från ESC-2013-uttagningarna, så så långt är det riktigt bra. 😀

  Inga av bidragen finns dock med bland de som jag fortfarande lyssnar på regelbundet, men det beror snarare på att jag glömt bort dem än att jag skulle ha tröttnat och jag tackar därför för påminnelsen.

  Papermoons bidrag är fortfarande lika vackert som jag kom ihåg det med lika gripande text som underbara melodislingor. Många låtar som försöker sig på att kombinera flera språk brukar misslyckas enormt och få det att bli krystat, här tycker jag tvärtom att det fyller en funktion och resulterar i ett bidrag som borde ha fått chansen i ESC. Riktigt irriterande faktiskt, när man tänker på det, men, men… nu har jag hittat tillbaka till låten och får väl glädja mig åt det i stället. Tackar. 😀

  Falco Luneaus låt gör inte riktigt lika starkt intryck på mig men det är likväl fortfarande en mycket behaglig och lättlyssnad låt som jag hellre hade velat se i ESC än “Shine”. “Rise above the night” står dock inte ut från mängden på något speciellt sätt utan känns som en riktigt bra en-i-mängden-låt. Den hade helt klart fått mig att heja till och lyssna lite extra om den skulle dyka upp på radion (om jag lyssnat på radio, vill säga) men den saknar den där extraväxeln som behövs för att jag ska känna ett sug efter den och aktivt söka upp den för att lyssna. Roligt dock att bli påmind om gamla pärlor. 😀

 15. Micke

  @Pinglan, roligt om jag kan få dig att återupptäcka bidrag. Jag hade för mig att du gillade Papermoons bidrag men var mer osäker när det gällde Falcosbidrag

  Papermoons är ett enkelt men jädrigt mysigt bidrag. Visste redan från första början att det var för lite LA LA LA i bidraget för att få esc-folket att smälta. Det var inte sagt som ett hån utan jag tror du förstår mycket väl vad jag menar. Jag känner precis som du att det är sällsynt att man blandar språk och det blir bra men här har de verkligen lyckats. Ska jag nämna saker jag är dålig på får jag hålla på fram till jul minst så då är det roligare att prata sånt man är bra på för det går MYCKET FORTARE.

  En av dessa är språk. Jag har läst alla språk i denna låt men det är märkligt nog det språk jag klarar sämst som står för höjdpunkterna i låten, alltså franskan. Tycker det är såååååå vackert här. Jädrar så jag önskar att Adri kunde förstå och höra storheten i den här låten. Ge det en verklig chans Adri. Kryp ned i soffan och lägg allt annat åt sidan och slut ögonlocken och bara ta in. Ja Pinglan det är bedrövligt att den inte ens fick chansen.

  Falcos låt är definitivt en i mängden men i en mängd där bra låtar figurerar. Kan inte släppa det där med de 15 sekunderna som förstör alla chanser till det där lyftet låten behövde. Den där extraväxeln med andra ord som du efterlyser. Finns så många sätt han hade kunnat lösa det där på och sluppit att dra i handbromsen för låten. Jädrigt synd.

 16. Micke

  @Pinglan vet du vad? Jag har faktiskt svårt att sluta lyssna på “Vater, Father, Mon Père” nu 🙂 I synnerhet från 2.14 och resten

 17. Adri

  Micke: För din skull har jag lyssnat på Papermoons låt en del nu dessa dagar. Men nja. Jag förlorar intresset ganska snabbt 🙂 Kulmen i bidraget och då jag trivs som mest är i det franska delen. Men 01:43 så har låten officiellt pågått för länge och jag börjar gäspa. Och samtidigt sjunger dem på engelska, samt låten får en “halvslö kraft” som jag inte bad om. 🙂

 18. Adri

  Micke: Jag kan inte sova, och tänkte därför ut två frågor till dig (denna gång är de faktiskt specifikt till dig, för de är ”reaktioner” på vad du skrivit innan 🙂 )

  1. Du skrev ovan vilka från min BÄST-lista som även du tyckte väl mycket om 🙂 Visst är 8/10 är ett ganska högt krav, så man ska inte vänta sig för mycket (blev faktiskt förvånad när Frankrike 2017 fattades – men som sagt: 8/10 är ändå höga krav, och min fråga gäller en annan låt), men jag undrar ändå. Vad tycker du om Albaniens låt 2008? 🙂

  Jag är inte en smart människa, men efter dessa år på bloggen har det blivit mer än tydligt för mig att du är en rockkille, det är ju nåt som återkommer i kommentarerna. Albanien 2008 är ju ändå rock.

  Det är ju inte röjigt alls, och det är inte hårt för fem öre. Men fortfarande rock skulle jag säga 🙂 En mjuk rocklåt i midtempo 🙂 Och jag är inte en språk-strikt person, men GUUUUD vad jag är glad att den är på albanska! Sångerskan bidrar med en slags introvert utstrålning som funkar. Och sen är det ju en bonus att hon dessutom är väldigt lik Jackie från ”That 70s show” 🙂

  https://m.youtube.com/watch?v=CmvA5kfNsig

  2. Några kommentarer upp tog jag upp det där med låtar man känt sig ensamma om att uppskatta 🙂 Får man fråga om du har nån kommentar på den listan? (Helt ok om du INTE har det 🙂 ) Jag är ju framför allt då nyfiken om vinnaren på den listan! 🙂 Sådana listor är ju exemplariska tillfällen att få sina ”aningar” motbevisade – att man kanske inte var ensam om att uppskatta nåt 🙂 Sen har jag en magkänsla om att du inte gillar nån på den listan, men kul om man kan få det vare sig bekräftar eller dementerat! 🙂

 19. Zacke

  Jag vill börja med att tacka Micke, till att du länkade till ”Vater, Father, Mon père”. Vilken oerhörd vacker låt och blandningen av språken passar verkligen här. Dessutom ett band som bara gör sin grej och inte försöker vara så inställsam. Mycket bra!
  “Rise above the night” var ganska bra. Ganska standard radiovänlig rocklåt, som precis som Adri säger, påminner en del om chasing cars. Jag var inte speciellt förtjust i ”shine” så denna hade gärna fått vinna istället.

  Jag gör precis som Micke och Adri en best och worst lista för åren 2000-2018

  Bäst;
  2000: Lettland – ”My star”
  2001: Frankrike- “Je n’ai que mon âme”
  2002: Malta- ”7th wonder”
  2003: Turkiet- ”Everyway that i can”
  2004: Serbien & Montenegro- ”Lane moje”
  2005: Schweiz- ”Cool vibes”
  2006: Bosnien & Hercegovina- ”Lejla”
  2007: Frankrike- ”L’amour à la française
  2008: Serbien- ”Oro”
  2009: Estland- ”Rändajad”
  2010: Turkiet- ”We could be the same”
  2011: Estland- ”Rockefeller street”
  2012: Estland- ”Kuula”
  2013: Nederländerna- ”Birds”
  2014: Nederländerna- ”Calm after the storm
  2015: Estland- ”Goodbye to yesterday”
  2016: Italien- ”Nessun grado di separazione”
  2017: Italien- ”Occidentali’s karma”
  2018: Italien- ”Non mi avette fatto niente”

  Estland har varit min fyra gånger under 2000-talet, alla bidrag efter de introducerade Eesti laul. Så att sända ”Leto svet” kanske var de bästa som kunde hända 😉

  Min topp 5:
  1: Italien 2018 ”non mi avettw fatto niente”
  2: Estland 2015 ”Goodbye to yesterday”
  3: Bosnien & Hercegovina 2006 ”Leila”
  4: Estland 2009 ”Rändajad
  5: Nederländerna 2014

  ———————————-

  Sämst 2000-2018
  2000: Israel- ”Sameach”
  2001: Litauen- ”You Got Style”
  2002: Grekland- S.A.G.A.P.O
  2003: Cypern- ”Feeling alive”
  2004: Schweiz- ”Celebrate”
  2005: Irland- ”Love”
  2006: Moldavien- ”Loca”
  2007: Polen- ”Time to party”
  2008: Estland- ”Leto svet”
  2009: Tjeckien- ”Aven Romale”
  2010: Storbritannien- ”That sounds good to me”
  2011: Armenien- ”Boom Boom”
  2012: San Marino- ”The social network song”
  2013: Montenegro- ”Igranka”
  2014: Vitryssland- ”Cheesecake”
  2015: San Marino- ”Chain of lights”
  2016: San Marino- ”I didn`t know”
  2017: Kroatien- ”My friend”
  2018: San Marino- ”Who we are”

  Lägsta nivå har nog aldrig varit sämre än 2006 eller 2012. 2006 finns 7 bidrag som skulle vara sämst nästan vilket år som helst och 2012 tävlade två av de fyra sämsta bidragen någonsin, enligt mig. Så där fick jag gardera 😉

  Botten 5 av dessa
  1: Moldavien 2006
  2: San Marino 2012
  3: Estland 2008
  4: San Marino 2015
  5: Tjeckien 2009

 20. Lukas

  Tillbaka här igen (har själv också haft höstkomplikationer i form av att sjukdomar härjar).

  Börjar med att slänga in min topp 5 från Österrike. Vilket inte är så lätt då de i mitt tycke har kommit med mycket bra saker under åren. Det har funnits flera låtar som varit riktigt nära topp 5 för mig.

  1. 1993 – “Maria Magdalena”, Tony Wegas
  2. 2003 – “Weil der Mensch Zählt”, Alf Poier
  3. 1992 – “Zusammen Geh’n”, Tony Wegas
  4. 1989 – “Nur ein Lied”, Thomas Forstner
  5. 2000 – “All To You”, The Rounder Girls

  Sämsta? 1997 – “One Step”, Bettina Soriat

  Bästa/Sämsta varje år från 2000 kommer i nästa kommentar.

 21. Lukas

  Och så var det bäst/sämst från 2000…

  Bäst:
  2000: Kroatien – “Kad Zaspu Anđeli”
  2001: Turkiet – “Sevgiliye Son”
  2002: Bosnien – “Na Jastuku za Dvoje”
  2003: Österrike – “Weil der Mensch Zählt”
  2004: Turkiet – “For Real”
  2005: Slovenien – “Stop”
  2006: Finland – “Hard Rock Hallelujah”
  2007: Israel – “Push the Button”
  2008: Turkiet – “Deli”
  2009: Bosnien – “Bistra Voda”
  2010: Lettland – “What For”
  2011: Cypern – “San Aggelos S’Agapisa”
  2012: Slovakien – “Don’t Close Your Eyes”
  2013: Grekland – “Alcohol Is Free”
  2014: Norge – “Silent Storm”
  2015: Italien – “Grande Amore”
  2016: Österrike – “Loin d’Ici”
  2017: Finland – “Blackbird”
  2018: Ungern – “Viszlát Nyár”

  Min topp 5:
  1. 2018: Ungern – “Viszlát Nyár”
  2. 2014: Norge – “Silent Storm”
  3. 2012: Slovakien – “Don’t Close Your Eyes”
  4. 2008: Turkiet – “Deli”
  5. 2013: Grekland – “Alcohol Is Free”

  ———————————-

  Sämst 2000-2018
  2000: Norge – “My Heart Goes Boom”
  2001: Danmark – “Never Ever Let You Go”
  2002: Turkiet – “Leylaklar Soldu Kalbinde”
  2003: Turkiet – “Everyway That I Can”
  2004: Grekland – “Shake It”
  2005: Grekland – “My Number One”
  2006: Moldavien – ”Loca”
  2007: Ryssland – “Song #1”
  2008: Grekland – “Secret Combination”
  2009: Turkiet – “Düm Tek Tek”
  2010: Serbien – “Ovo Je Balkan”
  2011: Spanien – “Que Me Quiten lo Bailao”
  2012: Grekland – “Aphrodisiac”
  2013: Finland – “Marry Me”
  2014: Vitryssland – ”Cheesecake”
  2015: Moldavien – “I Want Your Love”
  2016: Bulgarien – “If Love Was a Crime”
  2017: Sverige – “I Can’t Go On”
  2018: Cypern – “Fuego”

  Vissa år var det inte så lätt att välja vilken jag tyckte var sämst då jag inte tyckte att någon låt verkligen var under all kritik (2007, 2010, 2014), men sen ser jag också att vissa länder tenderar att dominera samt att jag också säkert gör mig själv impopulär med vissa låtval)

  Botten 5 av dessa
  1. 2008: Grekland – “Secret Combination”
  2. 2012: Grekland – “Aphrodisiac”
  3. 2018: Cypern – “Fuego”
  4. 2009: Turkiet – “Düm Tek Tek”
  5. 2017: Sverige – “I Can’t Go On”

 22. Micke

  @Zacke, jag börjar med dig eftersom jag blev så impad av att vi hade så mycket samma på vår topp. Nio av nitton klockrena. När jag dessutom sen kollar på de tio vi inte har klickat så blir det ändå mycket gemensamt de åren.

  Börjar med de nio vi har gemensamt:

  2000: Lettland – ”My star”
  2001: Frankrike- “Je n’ai que mon âme”
  2004: Serbien & Montenegro- ”Lane moje”
  2006: Bosnien & Hercegovina- ”Lejla”
  2009: Estland- ”Rändajad”
  2013: Nederländerna- ”Birds”
  2014: Nederländerna- ”Calm after the storm
  2017: Italien- ”Occidentali’s karma”
  2018: Italien- ”Non mi avette fatto niente”
  ——————————————————-
  ZACKES 10 avvikande:
  2002: Malta- ”7th wonder”
  2003: Turkiet- ”Everyway that i can”
  2005: Schweiz- ”Cool vibes”
  2007: Frankrike- ”L’amour à la française
  2008: Serbien- ”Oro”
  2010: Turkiet- ”We could be the same”
  2011: Estland- ”Rockefeller street”
  2012: Estland- ”Kuula”
  2015: Estland- ”Goodbye to yesterday”
  2016: Italien- ”Nessun grado di separazione”

  Av Dessa 10 av Zackes som inte matchar mitt kan jag säga följande: 2003, 2008, 2015 och 2016 var mina tvåor. Av övriga sex är det bara 2007 som absolut inte klickar med min smak.
  ——————————————————-
  MICKES 10 avvikande:
  2002: FRANKRIKE – “Il faut du temps”, Sandrine Francois
  2003: BELGIEN – “Sanomi”, Urban Trad
  2005: MOLDAVIEN – ” Boonika Bate Doba”, Zdob și Zdub
  2007: SERBIEN – “Molitva”, Marija Šerifović
  2008: PORTUGAL – “Senhora Do Mar”, Vânia Fernandes
  2010: TYSKLAND – “Satellite”, Lena Meyer-Landrut
  2011: BOSNIEN & HERCEGOVINA – “Love in rewind”, Dino Merlin
  2012: MAKEDONIEN – “Crno I Belo”, Kaliopi
  2015: ITALIEN – “Grande Amore”, Il Volo
  2016: UNGERN – “Pioneer”; Freddie

  Inte en susning om vad Zacke gillar dessa mina tio men åter igen. Jädrigt mycket matchar i övrigt åtminstone

  Jädrigt kul förresten att du gillar ”Vater, Father, Mon père”. Du, jag och Pinglan då. Tyvärr inte Adri. Hur är det med Lukas då? 🙂

 23. Micke

  En sak. När jag rankar tidernas bästa ESC-låtar tittar jag bara på de låtar som vunnit i sina länder och representerar dessa. Hade jag tagit med allt jag hört hade det blivit en den förändringar. Då hade exempelvis ”Vater, Father, Mon père” varit klockren på tidernas Topp 10.

  2009 är ju tiderna bästa år i ESC fyra av dessa bidrag är på min Topp 10 genom alla tider. Ytterligare en är på Topp 20 och därefter ytterligare två Topp 30. Två av dessa sju är förresten på Topp 3 genom alla tider. Det var något som hände 2009. Plötsligt vaknade ESC upp igen och jag både chockades och gladdes. Jag var precis på gränsen att hoppa av då men 2009 räddade kvar mig och än mer “räddad” blev jag sedan när jag upptäckte Pinglans blogg. Som jag sa tidigare så hade det gått för långt med MF. Det gick inte att rädda.

  Men alltså allvarligt talat vad tusan är ESC 20001-2008? Visst det finns några få riktiga pärlor men i det stora hela. Är det möjligen sämsta perioden i ESC. 2006 nämndes här som ett bra år. Jag minns inte just nu tyvärr så jag kan inget säga om det. 2007 var kanske Nordens bästa (inte Danmark) men som sagt i det stora hela dessa åren. Vad hände? Tack 2009 och framförallt tack Pinglans blogg för att jag fortfarande hänger med 🙂

 24. Zacke

  Micke; Ja för det mesta brukar vår smak matcha väldigt bra. Kul!

  Apropå de låtarna där du avvek, så är jag väldigt förtjust i 2002, 2003, 2005, 2007, 2012 och jag tycker övriga låtar är antingen ganska bra eller helt ok.

 25. Lukas

  @Micke, Nu till “Vater, Father, Mon Père”, och här ställer jag mig nånstans mitt emellan. Jättefin text, om än kanske lite rörig med språkbytena (hade nog föredragit att ha allt på ett språk, osäkert dock vilket som varit bättre av engelskan eller tyskan). Låten i sig är ju såklart intressant med sin depp-rockiga framtoning, men jag tycker kanske inte att låten riktigt lyfter. Godkänd med bud på mer.

 26. Micke

  Jo jag har nog märkt att Lukas och Zacke brukar matcha mitt tyckande riktigt bra här. Det är väl egentligen bara Johanna som matchat än bättre. Åtminstone så här långt 🙂 Synd dock Lukas att du inte riktigt hör och känner det jag gör i “Vater, Father, Mon Père” och som tydligen Pinglan och Zacke gör också.

  Ser att på de Topp 5 vi fyra gjort när det gäller 2000-2018 så finns det tre bidrag som finns på två av fyra listor. Dessa är Estland 2009, Nederländerna 2014 och Estland 2015. Personligen gillar jag alla tre. Nederländerna 201 var min etta. Estland 2015 var min tvåa. Estland 2009 var min trea och på min Topp 10 genom alla tider. Säger en del om standarden på det året.

  När det gäller våra Botten 5 är jag mest överraskad över att vi bara är två som har med Österrike 2012 där. Hur är det ens möjligt att den inte är med på alla fyra? 🙂 Sen är det bara ett bidrag till som finns med på två av fyra listor och det är Sverige 2017. Nästan lika överraskande det.

  Adri jag har inte glömt det där med din lista som du ville jag skulle kolla. Har bara inte hunnit med än

 27. Micke

  @Adri ser att jag missat en grej. När det gäller året 2008 så anser jag det var ett mycket svagt år. Det fanns dock tre bidrag som höjde sig över övriga. Portugal, Serbien och Albanien. Är det svar nog på din fråga? 🙂

 28. Adri

  Micke: Kul att höra! 🙂 2008 var ett ganska starkt år i mina ögon. Men det var ju inte i nivå med 2009. Alls. 🙂 Den allra värsta ESC-slummen var i mina ögon 1999-2004 (2003 räddade upp lite – men sen kom 2004 och sjönk allt igen).

  Men slummar i ESC återkommer gärna i perioder. 2011-2014 tycker jag också är ganska svaga år, framför allt det första och sista av dem! 🙂

 29. Micke

  @Adri har kollat lite på din Topp 10 i kategorin “låtar man gillat i tävlingen, men varit ganska ensam om”. Vet inte om jag uppfattar dessa som så udda men det är ju in the Eyes of the beholder. Finns inget här jag har ont av eller tycker illa om på något sätt men det är nog bara ett av dem som jag gillade och såg som lite udda. Pratar om SLOVENIEN: “Cvet z juga”, 2007. Tror du vet vid det här laget att jag älskar kvinnor med starka röster, mörka röster, mer opera or whatever. Det här är en dam med stark klinga 🙂

  Ska se om jag kan hitta något jag gillat som ytterst få andra gjort detsamma med 🙂 Har ju redan nämnt några

 30. Micke

  Kom på ett bidrag direkt när jag hoppade ur här. Ett bidrag som luktar landet långt, långt in. Tyvärr hade nog de flesta svårt att ta till sig den. Utanför bubblan hade jag definitivt inte lagt en sekund på den. Inom bubblan älskar jag den. Tack bubblan och tack grannland 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=oicT3jWtsc4

 31. Micke

  Kul det här. Kom igen nu Pinglan, Lukas, Zacke m.fl o släng ut bidrag ni gillar som de flesta andra inte gillar 🙂

 32. Schlagerpinglan

  @Micke, Jag följer er diskussion och har så många kommentarer (för mig själv) och så mycket jag skulle vilja skriva… men så lite tid att det tyärr blir en tystnad som kan tolkas som att jag ignorerar er, vilket inte alls stämmer.

  Därför… i väntan på att jag får tid att sätta mig ner och tänka ut fler bidrag som jag älskat men som andra verkar ha ignorerat (vilket har varit väldigt många genom åren, men som naturligtvis lyser med sin frånvaro när jag försöker komma på dem) – här är ett som inte nådde hela vägen men som jag fortfarande har med på min playlist:

  “Sto Minut“, Ed Shulzhevskiy
  https://www.youtube.com/watch?v=oGDE0YZFNrs&feature=player_detailpage#t=29s
  23:a av 25 bidrag i Rysslands ESC-uttagning 2012 – gammalmodigt, javisst – flera uppenbara brister och anmärkningar kan göras på både det ena och det andra … men när man väl faller för en melodi och tycker så bra om både sångaren och körsångerskan så spelar det mindre roll 😀

 33. Micke

  @Pinglan, roligt att höra att du har fullt upp. Måste ju betyda att du åtminstone har klarat dig från förkylning och skit. Skönt att nån av oss har gjort det 🙂

  “Ignorerar”: Har inte ens tänkt tanken min vän. Det är din blogg och du gör det du känner för och har tid med. Inte svårare än så 🙂

  Mitt problem med att hitta bidrag just nu är mer att huvudet inte riktigt hänger med i feberyran. Men snart är jag säkert frisk igen 🙂

  “Gammalmodigt”: Vem bryr sig Pinglan? Det här är ESC där ska allt gå bra vare sig det är nytt eller gammalt. Det är ju det som är ESC. Jag minns faktiskt att du gillade det bidraget (om jag nu inte blandar ihop med något annat. Det här är ett bidrag som tilltalar Pinglan och hennes inre. Då finns det inga brister och om andra har andra åsikter så får det stå för dem. Njut av det du gillar om du så skulle vara ensam i världen med din åsikt. That´s all 🙂

  Min ingång till ESC var min moster som älskade ESC. Hon spelade allt för mig från långt tillbaka till nytt. Minns så väl ett grekiskt bidrag som jag hittade från det gamla och som jag älskade från första stund. Jag gick och nynnade ständigt på det. När jag spelade det för polarna blev jag ansedd som en idiot eller nåt. Men åter igen. Who gives a shit. Bidraget talade till mig med sin glädje. Än idag blir jag glad av det. Om ingen annan blir det så är det deras förlust 🙂 Har inte en susning hur det gick för dem i tävlingen.

  https://www.youtube.com/watch?v=rknqSHr3Vpw

 34. Lukas

  @Micke Oj du, jo jag har ju massvis med låtar som jag tycks vara ensam om att gilla. Det blir nästan som att jag får lotta fram 10 st. Och till er alla, håll i hatten, för vissa av mina låtval kommer ni säkert tycka er inte förstå hur jag kan gilla dem. Så jag ska försöka motivera mina val så gott det går…

  10. FINLAND 2015: “Aina Mun Pitää”, Pertti Kurikan Nimipäivät
  09. RUMÄNIEN 2000: “The Moon”, Taxi
  08. LETTLAND 2009: “Probka”, Intars Busulis
  07. ISRAEL 2007: “Push the Button”, Teapacks
  06. CYPERN 2008: “Femme Fatale”, Evdokia Kadi (Wow, där är vi överens igen, Adri!)

  05. ALBANIEN 2012: “Suus”, Rona Nishliu

  Trots att den här faktiskt ordnade Albaniens bästa resultat nånsin märker jag att den är en enorm vattendelare. Vissa gillar den, de flesta avskyr den. Jag tippar över på den positiva sidan och kände Ronas sorg i hennes toner. Och tänk att hon lyckades hålla de höga tonerna när det väl gällde!

  04. CYPERN 2011: “San Aggelos S’Agapisa”, Christos Mylordos

  Trots att jag uttryckt mig rätt negativt om Cypern den senaste tiden har det funnits flera upplagor av deras låtar i historien som jag verkligen gillat. Framför allt de låtar som verkligen andats grek-cypriotiskt på riktigt och sjungits på grekiskan. Så även här. En ballad som är bra byggd, stor dramatik. Men givetvis så får Christos oflytet att framföra efter Eric Saade och ja… vi alla vet vad som hände.

  03. SLOVENIEN 1998: “Naj Bogovi Slišijo”, Vili Resnik

  Den här låten har gått riktigt varm hos mig under flera höstar inte minst. En vacker balkanballad som verkligen låg före sin tid. (18:e plats av 25…) Jag har givetvis lyssnat på texten (som jag ofta gör, framför allt i låtar på främmande språk), och den är verkligen riktigt sorglig (gillar sorgliga låtar). “Låt gudarna höra, att jag lider”. Wow.

  02. TJECKIEN 2009: “Aven Romale”, Gipsy.cz

  Nu ska jag vara helt ärlig, jag tycker faktiskt att mycket av kritiken mot den här låten har skötts på ett riktigt dåligt sätt. Rena sågningar utan vidare. Det verkar som att ingen egentligen brydde sig om vad låten egentligen handlade om. En komisk satirlåt kring den dåliga behandlingen av Europas romer, framfört av en grupp bestående av just romer.
  Annars tycker jag den här låten var riktigt härlig, en ren antipod mot den typiska musiken som dominerar annars. Jag tyckte “Aven Romale” var catchy, jag tyckte den var kul, och den fastnade direkt i skallen på mig! Ett friskt inslag helt enkelt.

  01. SLOVAKIEN 2012: “Don’t Close Your Eyes”, Max Jason Mai

  Fick en del positiv respons inför Eurovision 2012 så som jag minns det (inte minst av allas vår Thomas Lundin), men nu verkar det som att ingen tycks vilja kännas vid den låten. Illa…
  I övrigt är det inga större konstigheter här. En käftsmäll till låt som går varm i mina lurar när jag gymmar.

 35. Schlagerpinglan

  @Micke, Nej, ta i trä, än så länge så mår jag prima (även om de flesta i min närhet verkar ha plockat på sig något) och försöker hinna med så mycket som möjligt innan det (förhoppningsivs inte) är min tur. 🙂

  @Lukas, Mmmm… de flesta av dina bidrag var sådana som jag själv inte gärna lyssnar på (även om det fanns en del som var “nästan bra”) men när du kom fram till bidrag nr 1 så är jag faktist helt med dig. “Don’t Close Your Eyes” är enligt mig ett väldigt underskattat bidrag där både låt och artist förtjänade betydligt bättre än vad de fick. Ser egentligen inget negativt alls här och förstår inte riktigt dess öde.

 36. Adri

  Micke: Nej du har väl helt rätt iofs att bidragen jag räknade upp kanske inte var de mest udda. Men likväl är det låtar jag vurmade för, men som av de flesta verkar gått helt förbi. Därför var det ju inte heller rena fiaskon för de flesta här, utan snarare mittenplaceringar.

  Men mittenplaceringar (framförallt innan 2009 när bara en grupp hade makt) var ju mest att man helt enkelt inte lyckats engagera tillräckligt, vilket jag inte förstår när det gäller t.ex Kroatien 2003 som var min vinnare det året, Slovenien 2007 som var min silverplats det året eller B&H 2005 som var toppstrid det året också! 🙂

  Vad gäller ditt bidrag i diskussionen, ”Työlki ellää” så är det en låt som gjort mig mycket gott i ESC-sammanhang. Jag var ett fan av låten och den var absolut topp 5 2010. Den fanns med i min ”slutlista” när jag skrev kandidater till min lista, men till sist ströks den så jag ändå vet att den har en ganska stor fanbase. Iaf tillräckligt stor för att jag märkt av den! 🙂

  Lukas: För det första; kul att inte bara jag ser storheten i ”Femme fatale” 🙂 Av dina andra kandidater finns där flera som är ok: Rumänien 2000 (även om det vore bättre utan hans… ”wailningar” antar jag att det kan kallas). Din fyra och trea är också låtar som jag finner helt klart godkända, men som visserligen aldrig var nära min lista 🙂

 37. Micke

  @Lukas, det finns en del länder som genomgående har svårt att överföra det de visar upp på studioversion till liveframträdandet. Två länder som vid flertalet tillfällen visat oss detta är ditt land på topp Slovakien och deras nästan namne Slovenien. Den sistnämnda i synnerhet i deras magiskt vackra bidrag från 1997 som sedan live mest blev VAAAAAAAAA! 2014 och 2015 är andra exempel bland flera.

  Slovakien är lika illa ute de. I synnerhet två av deras bidrag har varit mäktiga i studioversion för att sedan falla platt i mina öron och ögon. De jag pratar om är bidragen 2010 och 2012. Pratar vi därför enbart studioversion så är jag definitivt med på samma vagn som du när det gäller “Don´t close your eyes” från 2012 men inte live.

  Är också med dig på bidraget från Slovenien från 1998. Där lyckades faktiskt Slovenien även live. Cypern 2011 har sitt och de flesta övriga är helt ok. Ska jag då ändå ta upp två där jag flyttat mig från din vagn till en egen så blir det Albanien 2012 och Tjeckien 2009. Inte min grej om man säger så.

  @Adri, som jag sagt så många gånger så var, är och kommer troligen alltid ESC 2009 vara numero uno. Hur följa upp det? 2010 är faktiskt helt ok men en av orsakerna är att där finns flera lite udda bidrag som tilltalar mig. Finland då. Mest av allt Serbien men faktiskt flera andra också. Tyvärr droppade det ju sedan på båda plan 2011 men det har lyft igen tack och lov

  @Pinglan. Gott att du håller dig frisk. Fortsätt med det du. Vet du jag funderar över ett bidrag från 2014. Sloveniens bidrag. Tyckte inte både du och jag väldigt bra om det inledningsvis? Jag tappade ju när de slängde in engelska och än mer när det sen blev live. Minns att jag i synnerhet retade mig på sabotaget som infann sig när de slängde in mantrat

  Round and round again we…
  Round and round again we go… oh-oh…
  Round and round again we…
  Round and round again we go… oh-oh

  Det lät tusan så mycket bättre på slovenska och dessutom var det inte bara on repeat. Efter 2.42 går de över till detta tack och lov.

  Spet vse bo isto, spet vse bo tisto
  Kar je bilo, oh-oh…
  Le srce bo tisto, ki ne bo več isto
  Kar je bilo, vse kar je bilo

  https://www.youtube.com/watch?v=jVAnopmdJT4

 38. Micke

  2.26 är ett fantastisk bra exempel på varför man ska sjunga på eget språk. Jädrar sicket lyft det blir där när de skrotar engelskan

 39. Schlagerpinglan

  @Micke, Mmm… så länge de höll Spet på slovenska https://www.youtube.com/watch?v=ZUejpTGea3c så var det en underbart vacker låt men engelskan drog ner den flera hack, i alla fall enligt mina öron. Visserligen är det samma melodislingor, om än mer repetitiv text, men det gör så mycket med själva känslan i låten att det blir helt annorlunda. Visst kan det vara en fördel att man förstår texten… men just i detta fallet (och många andra) så föredrar jag att bara njuta av låten i min ovisshet. 🙂

 40. Adri

  As usual får väl jag stå i lilla skamvrån. För jag tycker det finns vissa (inte dem flesta dock, som jag tyckte förr – GROWTH!) som blivit betydligt bättre i engelska!

  Här är några som förbättrats på engelska, just my silly opinion då såklart:

  – Ninanajna (Makedonien 2006)
  – Hear them calling (Island 2016, ordet spreds dock snabbt att den engelska troligen skrevs först – vilket skulle förklara en del)
  – World (Albanien 2017)
  – Goodbye (Serbien 2016, den mest överlägsna. Den serbiska versionen var inte ens lite bra!)
  – L’amore e femmina (Italien 2014, dock glad att refrängen förblev på italienska – men versen lät grym på engelska)
  – Never forget (Island 2012)
  – Round and rounf (Slovenien 2014)
  – No one (Slovenien 2011)

  Sen är det klart att det finns vissa som tappade allt på engelska. Alla dessa representerade (THANK GOD) inte sina länder, men alla dessa versioner släpptes i alla fall, och det var illa nog:

  – One night’s anger (Albanien 2014)
  – Fairytale (Albanien 2016)
  – Beauty never lies (Serbien 2015)
  – Unbroken (Island 2015)
  – A million (Moldavien 2013)
  – Crno i Belo (Makedonien 2012, nog den som sjönk mest. Jag är sååå glad att den engelska version inte blev ESC-versionen)
  – Amanecer (Spanien 2015)

 41. Micke

  @Adri, vi lever verkligen i olika världar när det gäller musik ibland 🙂

 42. Micke

  Nu kommer det vackra upp till ytan i Norden! Tänkte utnämna det vackraste bidraget i ESC-historien från varje nordiskt land. Tar det i alfabetisk ordning och inte efter ranking:

  DANMARK: (Hittar tyvärr inget riktigt vackert bland Danmarks bidrag)

  FINLAND: (Vann inte UMK men det måste ha berott på hjärnblödning eller liknande. Helt överlägsen det året och fan så vacker)
  https://www.youtube.com/watch?v=tqdNy-yTl-4

  ISLAND: (Oj så länge jag fick fundera över vilken som är Islands vackraste. Det stod mellan den här och 2013 men till slut tog jag den här)
  https://www.youtube.com/watch?v=qqE69feyEOU

  NORGE: (Just där satt allt. Sååååå jävla perfekt och vackert. Det gjorde det tyvärr inte sedan i maj månad. Bra hur som helst men den här. WOW)
  https://www.youtube.com/watch?v=LYMzvVyo0I4

  SVERIGE: (Tänk att Sverige har ställt upp med ett så här vackert bidrag i ESC. Önskar vi kunde ställa upp med den här varje år. I synnerhet med tanke på vårt 2017 och 2018)
  https://www.youtube.com/watch?v=bm92xmBXZH8

 43. Adri

  Micke: Ibland håller vi inte med varann (men tycker du överdriver lite, vi är väl ändå oftare överens? 🙂 ) – men här är jag till stor del med dig!

  Sverige, Norge och Island fick helt rätt länkar där! 🙂

  Danmark tycker jag som sagt många gånger är svagast i Norden. En kandidat hade väl varit 1995. 🙂

  Finland har många bra låtar, eller en del. Men just vacker skulle jag inte säga faktiskt. 2017 kanske? 🙂 Ja, i sällskapet blir det 2017 🙂

 44. Micke

  Jag tycker Mikael Saaris bidrag från 2013 är så överlägset så jag slängde in den trots att den inte representerade Finland. Men ska jag ta en riktig koll så blir det svårt. Finland har genom åren varit mina favvisar i Norge men det är ju inte direkt vackra bidrag jag tänker på då.

  Finns dock två bidrag som lätt hade varit värdiga utnämningen som Finlands vackraste om man låter bli att tänka på det som vi fick se i maj månad. Först gäller det ett bidrag som jag såg från finska uttagningen 2012 Blev helt betagen av den vackra söta låten och vackra söta kvinnan som uppenbarade sig inför mina ögon. Var helt såld på bidragen ända fram till maj månad då jag mest undrade vad som hände.

  Fem år senare 2017 upprepades känslan av vackert bidrag i Finland när jag såg studioversionen. Vis av erfarenhet borde jag ha fattat att jag måste vänta till liveframträdandet innan jag kan slå fast mitt omdöme. Så vis var jag dock inte så i maj månad det året blev jag extremt besviken både på bidraget och mig själv för att inte ha fattat. Idag tycker jag dock bägge bidragen låter bättre live om än långt ifrån de versioner som jag verkligen full för.

  Så vilken av dem ska jag då välja? Till slut kom jag fram till att valet föll på Pernilla med bidraget från 2012. Denna söta uppenbarelse i ett helt avskalat oerhört sött och vackert bidrag fullständigt befriat från konstlade tillsatser. Helt befriat från robotdansare och annan påklistrad oäkta smet som tar bort falskhet och istället ger det vackra en helt annan dimension.

  Här tror jag inte du är med mig Adri 🙂 Men vi är ju överens om Sverige, Norge och Island. Nästan om Finland då men Danmark då? Ärligt talat vet jag inte. Ett av få hyfsade alternativ är just bidraget från 1995 som du talar om.

 45. Micke

  Finland har inte varit mina favvisar i Norge utan i NORDEN 🙂

 46. Adri

  Micke: Nja. ”När jag blundar” är en låt jag gillar jättemycket och jag blir riktigt glad av den. Jag hoppades på en finalplats och en framskjuten placering då 2012, och blev besviken när den inte fick det.

  Den var även min kandidat när jag ovan tänkte vilka bidrag jag själv skulle valt. Men anledningen till att jag valde bort den blev till slut att även om jag gillar den så, så vet jag inte om det är just ordet ”vacker” som kommer till mind. Men jag gillar den 🙂

 47. Micke

  @Adri, då är vi ju helt överens om Sverige, Norge och Island. Vi har samma två kandidater när det gäller Finland även om vi valde tvärtom. Sen även samma med Danmark när tvingas leta upp nåt. Vi sa att vi inte har samma smak 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se