MakedonienTV-bolaget MRT har bekräftat att Makedonien kommer att delta i Eurovision Song Contest 2019. Hur de tänker utse sitt tävlingsbidrag har de däremot ännu ej avslöjat.

Det har dock framkommit att den infekterade namnfrågan kan vara på väg mot en lösning. Grekland anser sig ha ensamrätt på “Macedonia” vilket medfört att man hänvisar till Makedonien som the former Yugoslav Republic of Macedonia, FYROM eller FYR Macedonia. Det nya namn som föreslagits, och som det bl.a. ska folkomröstas om i Makedonien den 30:e september, är Republic of North Macedonia. Hur det blir med den saken återstår att se. (Källor: eurovoix.com och wikipedia)

Snabbfakta: Makedoniens deltagande i Eurovision Song Contest:
debutår: 1998 – deltagit 18 gånger – vunnit 0 gånger

Makedoniens ESC 2018-bidrag:

Lost And Found“, Eye Cue (live i Lissabon 2018)

Makedoniens ESC-bidrag och resultat sedan
två-semifinals-systemet infördes 2008:
2018: Lost And Found“, Eye Cue (Internval) 18:e i semi 1
2017: Dance Alone“, Jana Burčeska (Internval) 15:e i semi 2
2016: Dona“, Kaliopi (Internval) 11:a i semi 2
2015: Autumn Leaves“, Daniel
Kajmakoski
(Skopje Fest 2014) 15:e i semi 1
2014: To The Sky“, Tijana (Internval) 13:e i semi 2
2013: Pred Da Se Razdeni“,
Esma & Lozano
(Internval) 16:e i semi 2
2012: Crno I Belo“, Kaliopi (Internval) 13:e i finalen
2011: Rusinka“, Vlatko Ilievski (Skopje Fest 2011) 16:e i semi 2
2010: Jas Ja Imam Silata“,
Gjoko Taneski
(Skopje Fest 2010) 15:e i semi 1
2009: Neshto Shto Ke Ostane“,
Next Time
(Skopje Fest 2009) 10:e i semi 1
2008: Let Me Love You“, Tamara,
Vrčak & Adrijan
(Skopje Fest 2008) 11:a i semi 2

Schlagerpinglan: Mellan 2004 och 2007 då ESC använde sig utav ett system med endast en semifinal tog sig Makedonien till final alla fyra åren i rad, men sedan två-semifinals-systemet togs i bruk 2008 så har det endast blivit finaldeltagande för landet en av elva gånger, vilket är något slags tragiskt rekord.

En av anledningarna till det mindre smickrande resultatet tror jag kan bero på att de i flera fall haft riktigt bra bidrag men att de inte kommit till sin rätt på ESC-scenen. De jag främst tänker på är “Esenski Lisja” (2015) och “Lost And Found” (2018). Sedan finns det ju de klassiska felbedömningarna (eller skillnader i smak, om man så vill) där jag själv hade givit bidrag som t.ex. “Rusinka” (2011) och “Dance Alone” (2017) givna finalplatser. 😀

Jag personligen tycker därmed att Makedonien är ett betydligt mer intressant ESC-land än de senaste resultaten visar och jag ser med stor nyfikenhet fram emot deras nästa försök. Lycka till, MRT! 😀

Mer om Makedoniens förberedelser inför ESC 2019 hittar ni här: “Makedonien i ESC 2019“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


7 kommentarer till “Eurovision 2019: Makedonien bekräftar deltagande”

 1. Adri

  Jag är absolut inte den mest religiösa människan i högen, men det är nästan så man vill be för att Makedonien ska klara detta nu 2019. Jag börjar bli så oändligt trött på att de skickar oftast bra och intressanta låtar som tyvärr inte alls kan tas om hand live. Trist. Scenografi och koreografi är oftast usla, och ibland duger inte rösterna heller (Alltså, vad hände ens 2018? Jag har knappt hämtat mig från den låtens fall!)

  Jag ser med spänning (men numera också medföljande nervositet) fram emot vad de skickar här näst 🙂

  Makedoniens bästa: Det finns kandidater här. Slutkandidaterna blir ändå “Mojot svet” från 2007, “Crno i belo” från 2012 och “Dance alone” från 2017. Jag tror jag väljer “Mojot svet” med Karolina från 2007. Jag är väldigt svag för den ovanliga melodistrukturen, eller vad tusan man kallar det. 🙂 Denna gång blir det så iaf 🙂

  Makedoniens sämsta: Ja… tyvärr finns även kandidater här. 2008 till exempel. Men det blir ändå “Dona” från 2016 som tar denna osmickrande utnämning. Kaliopi var amazing 2012, men här så fanns ingenting. Kaliopi kunde inte rädda låten, och även om hon hade kunnat det så gjorde hon inte det för hon höll inte heller måttet när det väl blev live. “Dona” är Makedoniens sämsta!

  Men innan jag sänder kommentaren så:

  Det finns ett bidrag som inte kan utelämnas vid diskussion av Makedonien i ESC (länk allra längst ner). Det bidraget är kanske den ESC-låt NÅGONSIN som jag har den mest komplicerade relationen till. Ofta vet jag inte själv vad jag tycker, och det kan ta år att bilda en ordentlig åsikt. Men här har jag ännu ingen ordentlig åsikt, och då har det gått ett REDIGT BRA TAG.

  Har ni hört frasen “så dåligt så det blir bra”? Oftast används det om filmer, men här är det helt applicerbart på en låt. För det är ofantligt dåligt, men jag kan inte ogilla det. Inte ens lite grann – men officiellt utåt ger jag det betyg 1. Jag kan dock bara vara glad när jag ser och hör detta. Allt blir fel. Ingen av personerna på scenen kan sjunga, låten är plastig och helt tom, de är utklädda till godis, med en text som faktiskt är nästintill pinsam och en koreografi som nästan hade skrattats ut redan på en mellanstadie-avslutning.

  Hur kan INGEN ha stoppat detta? När jag kollar på låten hamnar jag alltid i tankarna om “vad hände här egentligen”? Det känns som att några makthavare på tv- och skivbolag typ lurat in en stackars grupp tjejer att det nu är deras tur att bli storstjärnor och därför direkt kastat dem till ESC, utan att låta dem få pröva på artistlivet ens litegrann innan dess. För tyvärr är ingen av dem på scenen en artist, de ser ut som några som gick direkt från skolbänken till ESC. Jag tycker synd om dem. Det är en glad låt, men det är nästan sympati för stackarna på scenen som väcks hos mig.

  Någonstans i “tidigare mitten” när de sjunger tillsammans verkar de som de hittat pitchen någorlunda, men vad gör det när det bara varar i 15-20 sekunder innan rösterna återigen åker åt olika håll.

  Detta året var jag knappt läskunnig, och även om jag varit det hade jag nog inte läst Aftonbladet, så detta har jag hört på omvägar, men jag har hört att Aftonbladet gav detta FEM plus. (Troligtvis var det dock inte Markus Larsson då – med honom är ju två plus nåt att vara glad för). Jag har också hört att det lät bättre på repen, så då tycker jag återigen synd om tjejerna som misslyckades så fatalt när det väl gällde.

  Iaf låten fick en riktigt blyg placering, men det är faktiskt denna låt som många får upp i huvudet när man nämner Makedonien i ESC. Det är både kul, men också lite sad, enligt mig. Jag har ju som sagt inte så många ESC-fans runt mig. Men jag spelade detta framträdande högt någon gång (don’t ask why) och t.o.m min syrra som aldrig sett ESC av fri vilja och sen 2004 inte ens kollat mindes det. Likaså min pappa och kompisar jag snackat med. Denna låt vann inte tävlingen, men den vann priset att ha lämnat RIKTIGT JÄVLA INTRYCK på folk 🙂 Som sagt, för många är det denna låt som “ÄR” Makedonien i ESC 🙂 Låten är ju poppis på youtube också, ett annat framträdande än det jag länkar har över miljonen på visningar och det är mycket när detta utspelade sig innan youtubes dagar 🙂

  Aja, som sagt har jag ett riktigt komplicerat förhållande till låten. Ska den vara i min topp 5 det året, eller min botten 5? Jag älskar det, men jag hör ju att det är såååååå fel på alla plan. Som sagt, utåt ger jag en etta, men jag kan inte ogilla det. Jag lider ju inte när jag lyssnar på det. Tvärtom blir jag jätteglad. Så för att sammanfatta: detta är nog det bästa ESC-exemplet på nåt som är “så fruktansvärt dåligt så det blir bra”. Och det kan bara inte utelämnas när det är Makedonien som behandlas 🙂

  Som ni märker har jag utelämnat artistnamn, låtnamn och årtal för att inte spoila, men ni har kanske listat ut vad jag pratar om 🙂 Här kommer länken iaf:

  https://www.youtube.com/watch?v=dWlrcgH-1NU

 2. Micke

  @Adri jag ska nog ta detta kort. Känner inte dig så jag vet inte hur du tar saker och ting. För mig är musik ett ENORMT intresse men det kan aldrig någonsin för mig gå före vänner och liknande. Jag låter aldrig musik påverka mig så pass att jag blir arg. Läser igenom det du skriver och ser din favvis. Vi är tyvärr inte överens där Adri. Jag nöjer mig med att säga så. Ger dig den låten något som höjer dig på något plan så ska du inte lyssna på dårar som mig och deras avvikande åsikt. Den enda åsikt som gäller när det gäller musik är din egen Adri till skillnad från annat i livet

 3. Adri

  Micke: Oj, faktiskt förvånad. Du som gillar när det är ovanligt och inhemskt språk. Jag trodde du skulle gilla ”Mojot Svet” 🙂 (som dock sjöngs hälften på engelska)

  Sen om jag minns dig rätt så är väl din makedonska favorit ”Crno i belo”? 🙂

 4. Adri

  Micke: Känner jag dig rätt dock så gissar jag att låten jag skrivit så jä-äkla långt om (once again, ska bättra mig) och sen länkat, att den inte är för dig? 🙂

 5. Micke

  Nu fattar jag ingenting Adri. Har jag drabbats av feberyrsel eller nåt liknande. Pratar du om bidraget 2000 eller 2007?

 6. Adri

  Micke: Du sa att min favoritlåt från Makedonien inte var något för dig 🙂 Vilket förvånar mig, då jag ändå trodde du skulle tycka den var “ok” i alla fall 🙂 Och det är låten från 2007, “Mojot svet” 🙂

  Sen både pratar jag om, och länkar, låten 2000 (i första kommentaren) men det är INTE min favoritlåt från det året 🙂 Och den har jag en aning om att du inte var varm för 🙂

 7. Micke

  Är nog lite snurrig här Adri. Trodde du pratade om låten från 2000. Definitivt inte min grej 🙂 Den andra är helt ok även om jag inte direkt går igång på den 🙂 Yepp ”Crno i belo” är definitivt min favvis från detta land

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se