Vitryssland TV-bolaget BTRC har bekräftat att Vitryssland kommer att delta i Eurovision Song Contest 2019. Hur de tänker utse sitt bidrag har de ännu ej avslöjat.
(Källa: eurovoix.com)

Snabbfakta: Vitrysslands deltagande i Eurovision Song Contest:
debutår: 2004 – deltagit 15 gånger – vunnit 0 gånger

Vitrysslands ESC-2018-bidrag:

Forever“, Alekseev (live i Lissabon 2018)

Vitrysslands ESC-bidrag och resultat sedan
två-semifinals-systemet infördes 2008:
2018: Forever“, Alekseev (Nationell final) 16:e i semi 1
2017: Story of My Life“, Naviband (Nationell final) 17:e i finalen
2016: Help You Fly“, Ivan (Nationell final) 12:a i semi 2
2015: Time“, Uzari & Maimuna (Nationell final) 12:a i semi 1
2014: Cheesecake“, Teo (Nationell final) 16:e i finalen
2013: Solayoh“, Alyona Lanskaya (Eurofest +
Internvald låt
)
16:e i finalen
2012: We Are The Heroes“, Litesound (Eurofest 2012) 16:e i semi 2
2011: I Love Belarus“, Anastasiya
Vinnikova
(Internval) 14:e i semi 2
2010: Butterflies“, 3+2 feat. Robert Wells (Internval) 24:a i finalen
2009: Eyes That Never Lie“, Petr Elfimov (Eurofest 2009) 13:e i semi 1
2008: Hasta La Vista“, Ruslan Alehno (Eurofest 2008) 17:e i semi 2

Schlagerpinglan: När det gäller Vitryssland så har jag en lång lista med favoritartister men om jag endast fick en önskan uppfylld så hoppas jag att det 2019 blir Vladislav Kurasov (“Follow The Play” 2017, “I’m Insane” Ukraina NF 2016) som får representera landet i ESC. I värsta fall så får det ske genom ett internval men helst ser jag att det blir den vanliga, nationella uttagningen med inledande, livesända auditioner. Som sagt, drömma kan man ju alltid göra. 🙂

Mer om Vitrysslands förberedelser inför ESC 2019 hittar ni här: “Vitryssland i ESC 2019“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


11 kommentarer till “Eurovision 2019: Vitryssland bekräftar deltagande”

 1. Adri

  Vitryssland har aldrig riktigt imponerat på mig. De har varit bättre ibland, sämre ibland – men aldrig riktigt i toppen! Alltid har nåt fattats.

  I år hade de en ok låt, om än ganska tråkig. Oklanderligt i alla fall. Men framträdandet var faktiskt rätt så uruselt. Jag gillade det visuella, men det räcker inte. Alekseev sjöng surt och nervöst rakt igenom.

  TOPP i Vitryssland (även om inga är riktiga favoriter):

  1. “Solayoh”, 2013
  2. “My galileo”, 2004 (överlägsen etta om de skött sig live… ljudmixningen sög, men detta föll på annat också)
  3. “Story of my life”, 2017
  4. “I love Belarus”, 2011

  Ja… finns det ens ett femte bidrag som ens varit lite bra? Nja… “Butterflies” var väl lite småtrevlig.

  Sämsta då?

  Två bidrag inom samma fack, och båda lika kassa faktiskt.. “Hasta la vista” och “We are the heroes”.

  ——————————-

  I år hade de GUNESH i finalen, med 80-talsdoftande popen “I won’t cry”. Den var min överlägsna favorit. Jag vet inte vad GUNESH har för sig i övrigt, men kan hon återväcka nåt liknande inför 2019 så hoppas jag det blir hennes tur då 🙂

 2. Micke

  Ja jisses vad ska man säga. Tyvärr ett av de absolut svagaste länderna i ESC. Jag kan få ut ett riktigt bra bidrag, ett ganska bra som dras ned av vedervärdig text och ett som är överlägset sämst.

  Topp 1%:

  1. https://www.youtube.com/watch?v=ElqbLPcTHAI
  2. 2011 – “I love Belarus”, Anastasija Vinnikava
  (Sicken jädra text. Trots allt bra i studioversionen)

  Sämst: 2010- “Butterlies”, 3+2 & Robert Wells
  (Lätt Botten 10 genom alla år)

  2018 hade de kunnat haft med ett bra bidrag i ESC men de ratade Gunesh av någon märklig anledning och ersatte henne med en snubbe som fortfarande sitter och slår i uppslagsböcker för att försöka förstå vad det innebär att ha sångröst

 3. Schlagerpinglan

  Oj, det var ord och inga visor. Själv tycker jag riktigt bra om de flesta bidragen Vitryssland skickat (föredrar studioversionerna i de flesta fall) och speciellt då de fem jag har i min topp-fem:

  1. “Work Your Magic”, Dmitry Koldun (2007)
  2. “Love Me Tonight”, Angelica Agurbash (2005)
  3. “Cheesecake”, Teo (2014)
  4. “Solayoh”, Alyona Lanskaya (2013)
  5. “We Are The Heroes”, Litesound (2012)

  Sämsta bidrag är utan tvekan “Mum”, Polina Smolova (2006) för mig – ett av få bidrag från Vitryssland som jag har svårt att hitta något positivt med.

 4. Lukas

  Vitryssland är lite konstigt, man vet inte riktigt var man har dem. De verkar ofta ha “sitt sound”, men exakt vad det är för sound vet jag inte. Nåja, min topp 4 får det bli…

  01. “Eyes That Never Lie”, Pyotr Yelfimov (2009)
  02. “Historyja majho žyccia”, Naviband (2017)
  03. “Help You Fly”, Ivan (2016)
  04. “My Galileo”, Aleksandra Kirsanova & Konstantin Drapezo, 2004

  Sämsta? Får bli “Solayoh” med Alyona Lanskaya (2013)

 5. Micke

  Jag har varit på den här i minst sju år. Minns faktiskt inte. Tror utan att skrävla att Pinglan vid det här laget har full kontroll på vilken dåre jag är men att jag samtidigt är 100% tillförlitlig. Jag skulle aldrig säga nån skit om vare sig henne, hennes blogg eller andra här. Samtidigt skulle jag aldrig blanda in politik eller annat som inte hör hemma här. Men faktum är att en gång fick jag bita mig ordentligt i tungan och gör så fortfarande. Det handlar om ett bidrag som om jag är snäll är patetisk i sin text. Nöjer mig där.

  Det tråkiga är bara att om de hade sjungit på eget språk och man aldrig fått reda på vad texten handlar om då hade detta varit landets bästa bidrag genom tiderna. De få stunder jag lyckas lägga allt det där åt sidan då hör jag ett riktigt bra, humörhöjande bidrag. Där finns 15 sekunder mellan 1.15-1.30 som är bland det bästa jag hört överhuvudtaget i ESC. Fullkomligt älskar de sekunderna.

  Jag såg studioversionen och kämpade med mig själv vad jag skulle tycka. Veckor gick och plötsligt var vi framme vid liveframträdandet och nu föll bidraget pladask som de sa förr. Nu fick jag inte bara kämpa med texten utan ett svagt liveframträdande med en sångerska helt utan sångröst.

  Jag skulle önska att vi alla här under en kort stund bara skiter fullständigt i texten och tar en ordentlig koll på studioversionen. Klarar ni det? Vad får ni isf ut av bidraget? I synnerhet då mellan 1.15-1.30 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=9T2d_woxdLQ

 6. Micke

  2.12-2.26 är inte att leka med heller 🙂 Jädrar så bra detta bidraget hade kunnat bli

 7. Schlagerpinglan

  @Micke, Även om jag inte har med Anastasiyas “I Love Belarus” i min topp-fem så betyder det inte att jag inte gillar bidraget. Tvärtom, det är ett väldigt bra bidrag (som jag dock föredrar i den vitryska versionen https://www.youtube.com/watch?v=iXLqY98C4e4 ) men som sagt, jag har många favoriter bland de vitryska kandidaterna. 😀

  Ett som däremot hade kunnat bli min absoluta favorit (om det inte blivit diskat och utbytt) är Anastasiyas ursprungliga 2011-bidrag “Born in Belorussia”. Precis som i ersättningsbidraget “I Love Belarus” så är texten som den är och lämpar sig kanske inte riktigt för ESC men det följer i alla fall den röda tråden:

  https://www.youtube.com/watch?v=xUtmVrfCAUo

 8. Micke

  @Pinglan, oj det lät bra mycket bättre utan engelskan du 🙂 Tyvärr tycker jag dock det instrumentala är lite återhållsamt i vitryska versionen. Förstår inte varför.

  När vi nu hamnade på Vitryssland och jag åter igen kom på det här bidraget så minns jag snacket som gick. Jag gillade ju det trots texten men den var försämrad. Många andra märkte jag vägrade lyssna just på grund av texten. Det var därför jag kände det kunde vara kul att kolla upp med er här. Kolla upp lite så att säga. Än idag tycker jag det var slöseri på en i grunden riktigt bra låt. Tack för svaret Pinglan.

  Provade att lyssna på det andra bidraget men tyvärr gick öron och ögon till texten så jag stängde av. Ska ge mig på det igen Pinglan. Om någon vill jag ska lyssna på något då gör jag det. Inte svårare än så 🙂

 9. Zacke

  Vitryssland har dessvärre sällan imponerat på mig, bortsett från några enstaka guldklimpar. Däremot så har Vitryssland gett mig något annat. 2004 var de första året jag minns jag kollade på eurovision. Det vad semifinal och jag var åtta år. Det var skola dagen efter, så vi fick endast se de första 6-7 bidragen, sa min mor. Jag minns att jag i stort sett tyckte om alla bidrag och framförallt det vitrysska. Det var framförallt melodin som grep tag om mig och den har suttit kvar än idag. Jag kan kanske förstå att kvalitén på låt, ljud, framträdande osv är väldigt bristfällig och engelskan är på en egen nivå. Men det spelar ingen roll, för jag älskar låten ändå. Eller snarare de kanske bero på just bristerna att jag älskar den. Den fantastiska melodislingan i kontrast med riktigt dålig engelska och kanske inte heller håller rösten helt, är helt enkelt en fullträff för mig. Så även om Vitryssland inte är något favoritland, så är det på många sätt deras första bidrag som gjort mig så intresserad av ESC. När jag ska ranka de vitryska bidragen, hamnar givetvis ”my galileo” högst upp. Utöver den finns tre ytterligare tre bidrag jag tycker är ganska bra och sen kommer ingenting

  1: 2004- ”My galileo”
  2: 2007- ”Work you magic”
  3: 2017- “Historyja majho žyccia”
  4: 2009- “Eyes That Never Lie”

 10. Micke

  @Zacke tack ska du ha. Samtidigt en liten ursäkt till Vitryssland då jag sa att de bara haft 1½ bra bidrag genom åren. Det är lite bättre efter Zackes kommentar här så nu säger jag istället att de haft 2½ bra bidrag.

  När Pinglan nu tog upp Vitryssland här var det några av deras bidrag jag ville kolla på igen innan jag bestämde mig för vad jag tyckte. Gjorde så men när det gällde ett bidrag gjorde jag ett misstag då jag angående den valde studioversionen där de lekte urtid helt utan inlevelse och verklighet. Nu slängde Zacke in sin topp här och då tog jag åter igen en titt på bidraget jag pratar om och nu i liveversionen.

  My oh my! Nu minns jag att jag gillade det bidraget. Ett väldigt ihåligt men otroligt charmigt bidrag. Jag minns intervjuer med den här sångerskan hur hon i bakgrunden hade bilder på Dolores O’Riordan från Cranberries. När man hör och ser henne är det inte svårt att första att kvinnan i bakgrunden var en stor förebild för henne. Lyckas hon då? Nja lite småtöntigt kanske men lik förbannat charmigt. Även bidraget påminner om flera av Cranberries låtar. Kanske inte direkt deras rockigare storhit Zombies men andra.

  Jag älskade Zombies och även en del annat som Cranberries gjorde För er som inte minns så…….

  https://www.youtube.com/watch?v=6Ejga4kJUts

  Så som sagt jag ändrar min tomma ranking till att nu vara 2½

  1. 2017 – “Historyja Majho Zyccia”, Naviband
  2. 2004 – ”My galileo”, Aleksandra & Konstantin
  ?. 2011 – “I love Belarus”, Anastasija Vinnikava

 11. Zacke

  Micke; Kul att jag kunde påminna dig om denna charmiga pärlan 🙂

  Appropå låten du länkade, har jag tidigare bara hört den i Bad Wolves cover, från förra året. Måste säga att denna version (Cranberries) var något bättre, och då gillar jag ändå Bad Wolves version väldigt mycket. Framförallt lyfte sångerskans unika röst originalversion mycket.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se