Malta Schlagerpinglan: I kväll är det dags för premiäravsnittet av “X Factor Malta“, den talangjakt som kommer att utse Maltas representant i Eurovision Song Contest 2019. Här nedan ser ni i korta drag vad vi har att vänta oss inför kvällen:

“X Factor Malta”:
X Factor Malta
“X Factor Malta”:s fyra domare (Foto: X Factor Malta)

Söndagen den 7:e oktober

Malta: “X Factor Malta” – Show 1:
Tid: kl. 20:50
Plats: Television Malta (TVM)
Vad händer? Domarna väljer ut de bästa bland deltagarna i de inledande auditionerna.
Värd: Ben Camille
Domare: Ray Mercieca, Alexandra Alden, Ira Losco, Howard Keith Debono
Mer info: läs mer om showen här: ““X Factor Malta” utser Maltas representant
Resultatet: Uppdaterat med klipp från “X Factor Malta” på youtube:
Dag 1-auditioner – Deltagare som gick vidare till Bootcamp:
♥ Claudio Zammit“XO”-audition (Eden)
♥ Michela Pace“Total Eclipse of the Heart”-audition (Bonnie Tyler)
♥ Karin Duff“Knockin’ on Heaven’s Door”-audition (Bob Dylan)
♥ Mark Anthony Bartolo“Dream On”-audition (Aerosmith)
♥ Anna Azzopardi“Right to Be Wrong”-audition (Joss Stone)
♥ Danica Muscat*“That’s Life”-audition (Frank Sinatra)
♥ Aidan Cassar*“Mine”-audition (Aidan Cassar)
♥ Norbert Bondin“Helium”-audition (Sia)

Dag 1-auditioner – Deltagare som ej gick vidare:
♥ David Ellul Robinson“Dancing In The Dark”-audition (Bruce Springsteen)
♥ Jassem El Taherdag 1-audition (Jassem Al Taher)
♥ Kevin Magri“Feels like heaven”-audition (Fiction Factory)
♥ Sarah Micallef Muscat“Listen”-audition (Beyonce)
♥ Matthew Schembri“3am”-audition (Eminem)
♥ Matthias Brancaleone“Fly Me To The Moon”-audition (Frank Sinatra)

*Deltagare vi känner igen från Malta Eurovision Song Contest:
Danica Muscat One Step at a Time” (2018)
Frontline” (2016)
Close Your Eyes” (2015)
Fantasy“ (2013)
7 days” (2012)
Aidan Cassar Dai Laga” (2018)
We Can Run“ (med Avenue Sky 2018)
(Källor: wiwibloggs.com och schlagerpinglan.se)
(Källor: X Factor Malta på tvm.com.mt, facebook och instagram)

Uppdaterat: Se min “X Factor Malta”-sida för samlad info om utvecklingen av tävlingen.

Schlagerpinglan: Precis som i fallet med Spaniens talangjakt så är mitt intresse ganska svalt så här inledningsvis och jag nöjer mig med att rapportera resultaten från de olika showerna (om det finns något att rapportera, vill säga). Jag önskar i alla fall alla de tävlande lycka till och håller tummarna för en säsong med många positiva överraskningar. 😀

Mer om Maltas förberedelser inför ESC 2019 hittar ni här: “Malta i ESC 2019“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


17 kommentarer till “Malta 2019: “X Factor Malta” – Show 1”

 1. Micke

  Tack för detta året Malta. Vi ses i semifinalen 🙂

 2. Adri

  Jag har tänkt en del på det där med att använda talangshower som urval till ESC. Malta och Georgien väljer den sidan i år. Israel har haft det så sen 2015 (och ända sen dess har de ju återvänt till final, med en vinst sist) och Spanien har återkommande gånger gjort det. Det kan mao bli jättebra och det kan bli jättedåligt. Time will tell.

  I Sverige rullar vi dock inte så, men nu när jag mått dåligt så har jag legat hemma tre fredagar på raken, och halvt motvilligt kollat på Idol, och tänkt “fan, detta borde kanske vara vår uttagning”. Inte för att jag älskar idol, tvärtom är det ett program jag i vanliga fall HÖGST följer väldigt väldigt slappt.

  Nu kanske ni tänker “Men Adrian, ditt dumma sattyg – varför skulle jag bry mig om det och varför tar du upp det om du ändå inte gillar programmet så?”

  Jo, men i år finns där en tjej som samtliga tre veckor jag tittat fullkomligt SPÖAT motståndarna. Hon fick mig på riktigt att gråta när hon sjöng sist. Det är en fin låt i sig själv, men jag tycker verkligen hon gör den bättre än orginalet. Med tanke på mottagandet i media, i programmet och på youtube märker jag också att jag inte är ensam.

  Jag har alltså knappt sett vad hon kan göra, men hon har redan fått en plats på min lista över “Svenska drömkandidater till ESC”. Men det får vänta, för Idol slutar i december så det har hon inte tid med – men någon gång ser jag mer än gärna henne representera oss!

  Jag älskar ju mörka och uttrycksfulla kvinnoröster. Denna tjejen är… jag vet inte… HÖGST 20 år gammal liksom och sjunger med en sån cool ton i rösten och har mer känsla och själ än typ alla andra så pass nya – så bara tänk vad hon kan bli med mer träning och mer erfarenhet sen om ett tag. Jag vill följa hennes karriär!

  Ja, kopplingen till ESC/MF är kanske ganska tunn här – men jag tänkte verkligen i fredags när hon fullkomligen trollband mig vid min tv att “Jag vill redan nu se henne bära den svenska flaggan i ESC”. Hoppas hon själv är sugen på det också – annars är det lönlöst att önska! 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=EzkFvO2Iwvc

  Slutpoängen: Nej, nationella finaler är väl i 9/10 fall att föredra, men när en tjej som hon i länken dyker upp så snuddar jag ändå vid tanken att “Fan… vi kanske också borde använda oss av en talangjakt”.

 3. Micke

  @Pinglan en fråga. Vilka länder kan jag räkna bort från uttagningarna nu. Jag pratar för egen del då jag räknar bort alla “talang-tävlingar” och liknande. Astråkigt egentligen för jag hade hoppats att det bara är Sverige jag hoppar över men så är det. Vet att det är Spanien och Belgien men är det fler?

 4. Micke

  Spanien och Belgien?????? Vad yrar jag om? Spanien och Malta menar jag givetvis.

 5. Schlagerpinglan

  “Pop Idol“ i Georgien, “HaKokhav HaBa“ i Israel, “X Factor Malta“ på Malta och “Operación Triunfo” i Spanien är de talangshower som så här långt presenterats. Spanien kommer dock att avsluta med något som verkar likna en vanlig nationell uttagning (med tjugo bidrag, onlineomröstning och tio finalbidrag) så lite ljusglimtar finns det allt ändå (även för de som inte gärna följer talangshower, menar jag).

 6. Micke

  Vet du vad som mer än något annat irriterar mig med talangshower typ X Factor, Idol och liknande? Det är egentligen inte ungdomarna som tävlar utan mer “domarna” som lurar de stackarna till att tro att de är världsstjärnor med sitt hallelujanden efter alla framträdanden. Än mer hur “Experterna i domarkåren” är sammansatta.

  Om jag och mitt band under våra år någon gång hade hoppat på en sån tävling då hade vi krävt domare som verkligen har erfarenhet, som vet vad musikbranschen innebär med fällor och allt. Vi hade velat ha balanserade omdömen som kunde fört oss vidare i musiklivet. Vi hade inte velat ha “domare” som vrålar YEEEEEES rakt ut efter 3-4 sekunder av vårt framträdande. Hur seriöst är det? Inget ont om Bianca Ingrosso och liknande men vad tusan har dessa att göra som domare? De är ju knappt torra bakom öronen själva.

  Jag klarar inte sånt Pinglan och är livrädd för att det ska ta över även inom ESC. Är de kanske på väg att göra det nu? Har varit rädd för det länge nu med tanke på detta med etablerade artister. Många, för att inte säga de flesta, länder har extremt svårt att få åtminstone hyfsat etablerade artister att ställa upp. Därför börjar många resonera som så att vi får inga stjärnor då kan vi ta talanger istället. Rent ut sagt FY FAN om det utvecklar sig så. Då är det iaf bye bye för min del.

  I år är det då förutom Sverige självklart då även bye bye för mig när det gäller Georgien, Malta, Israel och Spanien. Hoppas innerligt att det inte blir fler. Dessa länder får min uppmärksamhet när det tagit fram sin vinnarlåt. Förhoppningsvis något bra 🙂

 7. Schlagerpinglan

  @Micke, Själv tittar jag inte på talangshower och har ingen aning om hur domarna brukar resonera och kan därför inte uttala mig om detta… men känslan jag fått (av nyhetsartiklar) är snarare att domarna kan vara för brutalt ärliga än att de hyllar obefogat. Men, men… det är som sagt något jag inte vet så mycket om och håller mig i stället till de shower jag gillar. 😀

 8. Micke

  Jo det är just det jag menar. Det finns inga gränser. De kan sitta och jubla efter 3-4 sekunder av någons framträdande och hylla dem och få dem att tro att de är mer än de är. Å andra sidan har de inte heller några gränser åt andra hållet. Jag kollar inte heller längre Pinglan. Gränsen för mig var nädd vid ett tillfälle då en 14-årig tjej kom in med gitarr och började sjunga. Tre i juryn började skratta medan den fjärde tog till orda med omdömen jag bara trodde man sa till sin värsta ovän. Om ens det. Minns också ett sexistiskt omdöme Alexander Bard sa till en 16-årig kille. Hade nån annan manlig i juryn sagt så till en 16-årig tjej så hade det varit anmält till Metoo eller nåt nu.

 9. Lukas

  Problemet med dessa talangjaktsprogram och framför allt jury-bekymret och varför det fortsätter att leva vidare trots den massiva kritiken är att det tyvärr ändå verkar fungera. Det är samma fenomen som att Markus Larsson på Aftonbladet tycks komma undan med att såga varenda låt och i Mellon för att sen under Eurovisionsperioden såga varenda låt förutom Sveriges, oavsett vilken låt det egentligen var som vann.
  Och vad har dessa för gemensam nämnare? Jo, det talar till det simplaste i folks hjärnor. Trots att det hade vart så mycket bättre om man kunde bedöma insatser på ett mer uttömmande sätt som vi här inne försöker göra allt som oftast.

 10. Adri

  Nu är jag inget fan av talangjakter. X Factor, och programmet med den högst fantasilösa titeln ”Talang”, är program som för mig kan dra.

  Men Idol är ändå annorlunda. Som sagt, 9 av 10 deltagare är inte för mig och därför följer jag det väldigt slappt. Mestadels genom artiklar, och om jag känner mig osocial på fredagskvällar kan jag väl se det. Men det funkar ju. Många där går vidare till musikkarriärer de ABSOLUT INTE hade fått om de fortsatt söka ”den hederliga vägen”.

  Sen tycker jag inte man ska ifrågasätta domarna så pass heller. För i ett program som ”Talang” där allt från musik, stand-up, trolleri till freakin’ joddling kan delta så är det svårt att kryssa i alla rutor. Då ser jag inget problem med att varken Bianca Ingrosso eller lilla Bard sitter där. För även on jag inte är ett fan av någon av dessa så är det människor som ”har något”. De är framgångsrika kändisar. Och jag köper 0% av det folk säger om att talanglösa kan bli kända. Blir man stor och känd så gör man något rätt och då är man berättigad att sitta i ”Talang”-juryn. Men som sagt… det är ett jättetråkigt program tycker jag då vad som helst kan delta. Lite mer avgränsning hade varit bra.

  Men i Idol t.ex så är ju alla fyra erkända människor som är ganska högt upp i musikbranschen. En röstcoach som jobbat med världsstjärnor som Robyn och Paula Abdul – till svenska talanger som Petter och Måns Zelmerlöw. Sen är det en låtskrivare som skrivit världshits till Robyn, Ariana Grande, NSync, Katy Perry etc. En producent som jobbat med Madonna, Santana och Jennifer Lopez. Och sen den viktigaste jurymedlemmen, nämligen hon som INTE jobbar med ”musiken” utan hon jobbar med artistvarumärken. Skivbolag anlitar henne för att sprida artisterna och göra så att allmänheten får kännedom om dem. Även hon har jobbat med världsstjärnor som Avicii och Rihanna.

  Det är väl ändå en gedigen samling musikmänniskor? Jag gillar inte många av artisterna ovan, men de är likväl världsstjärnor och då har man väl lyckats? 🙂

  Och ta inte illa upp varken Micke eller Lukas, men det känns som att ni fördummar människor lite 🙂 Jag tror verkligen inte en massa ungdomar kommer dit och tänker ”jag ska bli störst i världen”. 16-åringar är inte dumma. De lever inte i fantasiland. Det är klart. De KAN bli världsstjärnor, men likväl både tror och hoppas jag att man som 16-åring och äldre inser att det krävs mycket jobb och slit för att ens nå en bit på vägen dit. 🙂 Som sagt, ni får tycka vad ni vill och detta är inte att säga att ni har fel – men jag håller helt enkelt inte med 🙂

  OBS! Jag inser att det låter som att jag är värsta hardcore ”idol”-fanet, men det är jag verkligen inte. Men det finns en samhällsutbredd syn på dessa program, främst då Idol, där det verkligen ses ner på. Och det ogillar jag starkt. Jag vet inte vad folks problem är. Folk som jobbat och slitit för karriärer kanske ogillar konceptet att man ska vinna sitt yrke i ett tv-program, men erkänn… hade man fått chansen hade man tagit den själv 🙂

 11. Lukas

  @Adri, min kritik var nog mest riktad åt de som antingen förgyller eller beseglar alla öden för dessa eventuella uppstickare, då det är väldigt sällan jag hört något konstruktivt snack. Men jag kan medge att jag inte hade koll på meritlistan hos de som satt i just Idoljuryn.

 12. Micke

  @Adri ursäkta mig men har du verkligen sett på de här programmen. Någon av oss är i alla fall ute och cyklar. Antingen är det jag och i så fall har programmen ändrat riktning totalt sen jag tittade på dem. Eller så är det du som har skygglappar framför ögonen 🙂

  Har du aldrig varit 16 år min vän? Jag har i alla fall varit det och jag kan lova dig en sak. När jag var 16 år hade jag redan allt klart för mig. Trodde jag visste det mesta och om någon kom och sa att jag var bäst i världen då trodde jag på det. Nej jag var inget dumhuvud när jag var 16 men jag var naiv, väldigt naiv. Tror de flesta som inte längre är 16 år upplever detta på samma sätt. Tonåringar är tyvärr lätta offer för lockande tongångar om att bli något i världen och det är det som tyvärr utnyttjas i dessa program.

  Man utnyttjar ungdomar till det som Lukas pratar om, att tala till det simplaste i människors hjärnor. Man vill sälja. Vilket tror du är viktigast för de som gör programmen? Ungdomarnas bästa eller att få en dokussåpa som säljer med allt vad det innebär. Det ska hyllas och det ska sågas på sätt som det inte görs någonstans annars i den verkliga världen. Att man sårar eller lurar ungdomarna är av lite intresse för programmakarna. Huvudsaken är att det säljer.

  Vill du prata med någon som tagit riktigt med stryk av detta Adri så säg bara till så ska jag fixa det. Vi har en ung kille i bandet som varit med och lattjat i 7-8 månader nu. En kille vars självkänsla tog så jädra mycket stryk av medverkan i ett av dessa program att han gick i väggen totalt. När vi träffade honom bad han nästan om ursäkt för att han överhuvudtaget tog plats på den här jorden. Idag börjar han leva upp lite igen och tycker det är askul att spela med oss. Han vågar t.o.m ta egna initiativ någon gång emellanåt. Han går framåt från ett ställe där han befann sig för att två jurymedlemmar tyckte det var roligt att häckla med honom och avsäga sig allt vad medmänsklighet innebär.

  Vill du titta på dessa program och tycka om dem då har du all rätt i världen att göra det och det har inte jag med att göra. Jag väljer dock själv att ta avstånd från den typen av program. Tro mig Adri jag tycker inte om dessa program och varje försök till att göra något liknande i ESC gör att jag tar totalt avstånd.

 13. Adri

  Micke: Jag tar avstånd från “Talang”. Inte av princip eller så, utan bara för att det är ett riktigt tråkigt program med två tråkiga domare, Bianca Ingrosso som jag gillar men känns felplacerad och David Batra som jag gillar fullt ut – men som även han känns fel.

  Och baserat från vad du skrivit så var du och jag två VÄLDIGT olika 16-åringar. Jag har alltid haft uselt självförtroende och dålig självkänsla, och även mina kompisar med bättre självförtroende skulle jag inte kalla naiva eller godtrogna. Kanske bara är jag och mitt gäng, eller så är det en förändrad tidsålder. Jag tror på det senare.

  Micke, det finns skit överallt och dem bakom programmen bryr sig säkert mer om siffror och bra TV. Men jag tänker inte se världen så skitig. Kalla det naivt, barnsligt och dumt. Men jag tror åtminstone att de fyra domarna vill väl (OBS! Jag snackar enbart om Idol, för de andra har jag gett upp och övergett för en lååååååång tid sedan). Och som sagt, det funkar ju. Människor, inte alla men tillräckligt många för att kalla det framgångsrikt, får ju karriärer som andra bara kunnat fantisera om.

  Det är ju trist med den killen du berättar om. Och det finns deltagare som gått ut offentligt och sagt liknande saker om hur programmet förstörde för dem. Men 1. det finns MINST lika många som tackar “Idol” för sina nuvarande liv och 2. Det finns om så många program. Det finns forna deltagare som säger att ESC förstörde deras liv, eller att Sveriges Mästerkock förstörde deras liv. Så, det finns väl ingen tv-tävling som sköts helt etiskt korrekt.

  Men som sagt, jag tror ändå att juryn vill väl. Åtminstone nu när det är talanger kvar.

  OBS! Jag vill göra det tydligt, jag kollar inte på auditions då jag har noll tröskel för pinsamheter och det blir lätt cringe där. Så vad som händer på auditions kan jag inte svara för. Men nu när de talangfulla är kvar så märker man ändå att de vill väl. Deltagarna får KONSTRUKTIV kritik (ibland misslyckas de med att ge det såklart, men överlag tittar de på förbättringspotential), de får hjälp från sångcoacher, stylister och koreografer. De får alltså riktigt proffshjälp. Och det är väl jättebra för dem med artistdrömmar att de får testa på?

  Men som sagt, det finns skit överallt. Men för varje person som säger att Idol förstörde för dem, så finns där säkerligen två personer som säger att Idol hjälpte dem.

 14. Adri

  Micke: Nej jag tycker inte om programmen. Jag tittar på dem halvt av två anledningar.

  1. Jag är i en period där jag mår väldigt, väldigt dåligt och väljer därför att stanna hemma och isolera mig på fredagskvällarna. What to do? Idol finns där, så varför inte liksom?

  2. Jag har ett deltidsjobb som kort sagt innebär att jag måste följa med i vad som händer i den populärkulturella delen av världen, så jag gör det lite för jobbets skull också 🙂

  Men som sagt, detta handlar inte om försvar av programmen i sig. För jag kan förstå dem som tycker programmet är strunt. Jag förstår t.o.m dem som tycker ESC är strunt. Men det är mer attityden i sig som jag ogillar. Att programmet och alla inblandade ses ner på. Jag tycker det är jättetråkigt. Jag tycker man ska uppmuntra program som i bästa fall kan uppnå folks drömmar 🙂

  Sen kommer det inte passa alla, men då är det inte svårare än att inte titta. Men kollar man runt online så får alla från produktionsbolag, domare och deltagare motta så mycket hat och ibland hot för att “Idol” är ett “o-creddigt” program som ses ner på. Det är en attityd jag vill förändra. Jag ogillar t.ex Nyhetsmorgon starkt, men innebär det att jag skickar hat till… jag vet inte, Peter Jidhe kanske, och berättar hur hemskt det programmet är och hur dålig han är på att leda det? Nej, jag undviker bara att kolla 🙂

  Jag tror inte du, eller någon annan här på bloggen, är ansvarig för de vidriga attacker programmet råkar ut för. No way. Men det är en ganska utbredd, nedvärderande syn jag ogillar och vill… förändra, eller iaf få folk att tänka på!

 15. Micke

  Det var jädrigt tråkigt att höra att du mår så jädra dåligt Adri. Jag vet inte vad det handlar om Adri men eftersom jag jobbar lite med sånt vet jag att det i de flesta fall är isolering som är det absolut sämsta alternativet. Vänner är oftast den bästa boten mot att må dåligt Adri. Därmed inte sagt att det är så i alla fall men i de absolut flesta fall av ohälsa är vänner bot nummer ett.

  Vet du Adri om du mår så jädra dåligt då pratar vi på helt fel sätt just nu. Vi släpper detta, dels på grund av det och dels även för att vi aldrig kommer att bli överens om detta 🙂

  Vi är iaf oftast överens om storhet och svenska kvinnliga artister. Det du 🙂 Får jag bara dig att se storheten i Sofia Karlsson så är vi ännu ett steg på väg 🙂

 16. Micke

  Förresten om det du säger om hatattacker mot olika sorts program och personer. Det där handlar om väldigt tomma och ensamma människor Adri. De behöver något att fylla sina tomma liv med och väljer hat istället för kärlek. Ungefär som det är med allt hat. De här muslimska terroristerna exempelvis. Tror du att det handlar om starka människor som älskar livet och är fullproppade med självförtroende?

  Inte alls det är tomma, ensamma människor utan självförtroende. Dårarna utnyttjar dessa och religion. Skulle dårarna säga till dem att de ska ut och skjuta människor skulle de givetvis säga nej. Men när de övertygar dem om att det är Guds vilja ger de dessa tomma själar en mening i livet. “Övertyga den lille mannen att han gör något gott och han gör vad som helst”. De ifrågasätter inte ens varför någon förmodad Gud skulle godkänna något sådant. De finns inte ens ifrågasättande för nu har de fått mening i sitt liv.

  Ensamhet och dålig självförtroende är människans värsta fiende Adri. Sätt dig aldrig i den sitsen. Inte för att jag tror att du ska bli terrorist men ta vara på livet. Det är en gåva vi fått vare sig det är från någon Gud eller inte. Alla har samma värde PUNKT SLUT. Kvinnor, män, svarta, vita, tjocka, smala, långa, korta, välutbildade, lågutbildade, de med dåligt självförtroende eller de med bra or whatever.

  Ursäkta det här Pinglan men jag blev lite orolig för Adri. Jag hoppas det inte är så illa som det låter när man sitter här på nätet utan närkontakt.

 17. Schlagerpinglan

  Som sagt, jag tilltalas inte av talangjakts-formatet och kan inte riktigt delta i någon diskussion om detta men uppskattar att det kommer fram både argument för och emot företeelsen. Intressant att läsa, även om man på förhand kunde räkna ut att människor har olika erfarenheter av det. Hur som helst, med tanke på hur många olika talangshower som finns så borde det ju vara något där som många finner tilltalande. Att jag skulle se ner på de som gillar talangshower (speciellt med tanke på mitt egna ESC-intresse som inte delas av så många) skulle dock inte falla mig in, min naturliga reaktion är i stället att jag blir nyfiken. Men, men… vi är alla olika. 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se