Sverige Schlagerpinglan: Fram t.o.m. den 31:a januari (då vi får premiär-lyssna på lite av de första MF-2019-bidragen) kommer jag här på bloggen att presentera ett klassiskt Melodifestivalen-bidrag per dag.

Gemensamt för alla 25 är att de tävlade i finalen men (otroligt nog) inte vann:

Nedräkning till Melodifestivalen 2019! – Plats 9 av 25:

Högt över havet“, Arja Saijonmaa (2:a av 12 tävlande bidrag i MF 1987)
(t&m: Lasse Holm)

Schlagerpinglan: På plats nummer 9 på listan över bidrag som deltog i, men inte vann, sina respektive MF-finaler har jag placerat “Högt över havet” med Arja Saijonmaa från 1987.

Melodifestivalen 1987 var för mig ett mellanår då det fanns en del trevliga låtar (främst “Nya illusioner“, “Dansa i neon” och “Alexandra“) men egentligen endast en vinnarkandidat och det var enligt mig inte Lottas bidrag, som jag faktiskt uppfattade som lite väl glatt. Jodå, det finns en gräns även för mig. 😉 I mina ögon så var Arja Saijonmaa den starkast lysande stjärnan och hennes numera kultförklarade “Högt över havet” var den självklara segraren. Jag nöjer mig nog där, då det egentligen inte finns mycket mer att tillägga. 🙂

Jag kan däremot påpeka att Arja även var med i topp-tiomin nedräkning 2017 då jag listade bidrag som inte tagit sig till final. Därför, när hon nu kommer att delta i Melodifestivalen 2019, så är det kanske inte så konstigt att jag är lite extra nyfiken på hennes nya MF-bidrag. 🙂

Om ni är intresserade av att se hela sändningen från Melodifestivalen 1987 med Fredrik Belfrage som programledare så finns den upplagd på SVT:s Öppet Arkiv.

Melodifestivalen 1987 – Resultatet:

Andra omgången
1. Fyra Bugg & en Coca Cola” / “Boogaloo“, Lotta Engberg 59 p. (12:e-plats i ESC 1987)
2. Högt över havet“, Arja Saijonmaa 58 p.
3. “När morgonstjärnan brinner”, Cyndee Peters 46 p.
4. “Alexandra”, Sound of Music 44 p.
5. “Dansa i neon”, Lena Philipsson 43 p.
6. “Hand i hand”, Style 29 p.
Första omröstningen
“Alexandra”, Sound of Music Till Final
“Nya illusioner”, Annica Jonsson Utslagen
“När morgonstjärnan brinner”, Cyndee Peters Till Final
“Ung och evig”, Paul Sahlin & Anne Kihlström Utslagen
“Flyktingen”, Jan-Eric Karlzon Utslagen
“Leva livet”, Baden-Baden Utslagen
“Högt över havet”, Arja Saijonmaa Till Final
“Sommarnatt”, Robert Wells Utslagen
“Hand i hand”, Style Till Final
“Dansa i neon”, Lena Philipsson Till Final
“Det finns en morgondag”, Anna Book Utslagen
“Fyra Bugg & en Coca Cola”, Lotta Engberg Till Final
(Källa: sv.wikipedia.org)

Se hela topp-25-listan: “Nedräkning till Melodifestivalen 2019!
Mer om Sveriges ESC 2019-förberedelser: “Sverige i ESC 2019

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


12 kommentarer till ““Högt över havet” – Arja Saijonmaa (MF 1987)”

 1. Marcus

  Högt Över Havet är en av de bästa låtarna i mellohistorien, och jag förstår än idag inte hur det kunde förlora. Det hade varit väldigt spännande att se hur den hade tagits emot i Europa. Jag tror ju inte att hon hade rått på Johnny Logan men jag tror att det hade blivit en pallplats!

  1987 är i övrigt ett väldigt starkt år. Alexandra och Dansa I Neon är ju odödliga klassiker, och När Morgonstjärnan Brinner och Det Finns En Morgondag är två personliga favoriter.

  Jag hade rankat låtarna såhär:
  1. Högt Över Havet
  2. När Morgonstjärnan Brinner
  3. Alexandra
  4. Dansa I Neon
  5. Det Finns En Morgondag
  6. Nya Illusioner
  7. Fyra Bugg Och En Coca Cola
  8. Ung Och Evig
  9. Flyktingen
  10. Hand I Hand
  11. Leva Livet
  12. Sommarnatt

 2. Adri

  Detta är en favorit för mig! Så nu blev jag en glad kille 🙂

  Denna återfinns på min motsvarande lista (det gör även ”Dansa i Neon”, som i mina ögon är Lena PHs bästa låt i MF). Även ”Alexandra” gillar jag.

  Men ”Högt över havet” är i egen liga faktiskt 🙂 Den är medryckande, men dramatisk. Lite dum text… men det är MF det gäller.

  Ävem jag är jäkligt nyfiken på Arjas bidrag 2019, men jag är som sagt rädd för hur hennes röst är. Jag har bara hört henne sjunga live i MF 2000 (medleyt) och 2005 och båda gånger tycker jag hennes röst förstörde allt.

  Jag gillar Arja. Varför vet jag inte? Hon verkar bara så trevlig. Hon verkar vara en sån mys-tant helt enkelt. Typ som en stereotypisk mormor. Detta skär sig lite med rykten om att hon skulle vara en riktigt otrevlig diva, men så länge jag inte upplevt det själv i första hand tänker jag leva med bilden av Arja som en riktig mysgumma 🙂

 3. Adri

  Jag fortsätter på Pinglans och Mickes koncept att följa listan med egna länkar.

  Så på min plats 9 över finalister som förlorade hittas en låt jag älskat från första stund. Det verkar finnas en förutfattad mening här på bloggen om att jag inte uppskattar ballader. Men det är helt enkelt inte sant.

  Jag tycker jättebra om denna låt. Och precis som tiondeplatsen, har den blivit allt för oförtjänt bortglömd. En bra ballad, framförd av en av de bästa rösterna som kommit från svenska idol.

  Den kom sjua om jag minns rätt. Minns att jag var nöjd då med det, och är nog det än idag för låten saknar en tydlig refräng. Det i kombo med att det som sagt är en ballad gör så att den ”borde” varit uträknad i MF. Men jo, det blev final så småningom och en relativ hit iaf.

  För min del är den klar vinnare sitt år. Och jag blir lite sorgsen över att det är en låt som verkar glömts bort av de flesta

  https://m.youtube.com/watch?v=5N8WkZTktB8

 4. Marcus

  Adri, 2008 handlade bara om Charlotte. Bästa låten i mellos historia, och näst/tredje bästa i Eurovisions historia (det varierar lite från dag till dag det där)!

  Jag gillade dock Sibels låt när det begav sig. Jag har änna tröttnat på den lite nu, just för att den är lite otydlig. Jag älskar hennes röst dock, och håller en tumme varje år för att hon ska göra comeback.

  Jag hakar också på att komma med egna länkar. Jag har dock inte gjort någon lista och det är nog omöjligt att göra det, så jag väljer lite spontant någon som mitt hjärta klappar lite extra för.

  https://youtu.be/saL-Yhg_nUQ?t=85

  Hur många här har hört En Frusen Ros? Någon? Inte det? Misstänkte det…

  Det här är en låt som inte ens de mest inbitna schlagerfans har hört i regel. Man måste i princip vara fanatiker för det verkar det som. Och jag förstår faktiskt inte varför. En dramatisk mid-tempolåt med tonartshöjning som är omöjlig att få ur huvudet. Om det är någon som skulle vilja höra hela låten, så säg till så kan jag skicka en mp3!

  (för övrigt har jag i princip alla låtar som varit med i Mello som mp3, så hojta om det är något ni är nyfikna på!)

 5. Adri

  Marcus: Jag gillade Charlotte. Men hon var ”bara” min fjärdeplats 2008. Suzzie Tapper, Therese Andersson och främst då Sibel står på prispallen för min del 🙂

  Vad gäller ”En frusen ros” har jag hört den specifika del i snabbgenomgången där, eftersom jag själv kollat upp den förr. Och det låter faktiskt inte som nåt för mig. Med det sagt är jag inget fan av vinnaren heller. Nej, ABBA borde tagit det 🙂

 6. Marcus

  Hade vi inte avskaffat lagen om trosfrid 1970 så hade jag anmält Adri för hädelse. Just saying.

 7. Micke

  Alla låtar som gick till final 1987 var ganska bra förutom Cyndee Peters bidrag. Bäst var dock i min värld “Alexandra”, alternativt “Dansa i neon.”

  Min egen lista då. På nionde plats kommer ett bidrag som levde sitt MF-liv före jag levde mitt liv överhuvudtaget. Året efter som den jag har på niondeplats vann gruppen hela skiten med deras absolut sämsta låt någonsin. De skulle givetvis ha vunnit med den här året innan istället

  PLATS 9:

  https://www.youtube.com/watch?v=TL0EoXdpOqg

 8. Adri

  Micke: Igår skrev du följande till mig här på bloggen:

  ”Vet du Adri av alla de nio bidrag jag har kvar på min lista är det min plats 9 som ska bli mest intressant att höra vad du tycker om. Ett bidrag som går mer än 25 år tillbaka i tiden. Varför tycker jag det då? Därför att det har lite reggae i sig. Inget reggaebidrag men det har lite av det i sig”

  Var det verkligen ”Ring Ring” du pratade om? Det stämmer ju att det är din niondeplats och att det sträcker sig mer än 25 år tillbaka i tiden. Men om det var det bidraget så har jag fått en heeeeeeelt felaktig bild av vad reggae är så att säga 🙂

  Men angående ditt bidrag så gillar jag det. Det är ju bättre än ”Waterloo” hands down, och bäst 1973 hands down också! Sen är jag väl inte med på att ”Waterloo” är deras sämsta. Men det är små detaljer det! 🙂

 9. Micke

  @Adri, nope jag ändrade lite. Den kommer på plats 7

 10. Marcus

  Micke, nu gör du mig besviken! Jag trodde du skulle tycka bäst om just När Morgonstjärnan Brinner! Äkta musik, en stor röst, en rejäl och okonstlad scennärvaro liksom.

 11. Micke

  @Marcus, hinner inte lyssna just nu. Har Cyndee varit med mer än en gång i MF. Vet att det var ett bidrag med henne som jag inte tyckte om

 12. Marcus

  Hon han bara varit med den här gången. Nåväl, vi har ju ofta olika smak men just här trodde jag du skulle vara på min sida 😉

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se