Sverige Schlagerpinglan: Fram t.o.m. den 31:a januari (då vi får premiär-lyssna på lite av de första MF-2019-bidragen) kommer jag här på bloggen att presentera ett klassiskt Melodifestivalen-bidrag per dag.

Gemensamt för alla 25 är att de tävlade i finalen men (otroligt nog) inte vann:

Nedräkning till Melodifestivalen 2019! – Plats 5 av 25:

Som om himlen brann” – Lizette Pålsson & Bizazz (2:a av 10 tävlande bidrag i MF 1992)
(t&m: Jane Larsson, Leif Larsson)

Schlagerpinglan: På plats nummer 5 på listan över bidrag som deltog i, men inte vann, sina respektive MF-finaler har jag placerat “Som om himlen brann” med Lizette Pålsson & Bizazz från 1992.

Först och främst så måste jag poängtera att jag älskar vinnarlåten “I morgon är en annan dag” (speciellt i den franska versionenDemain il y a un autre jour“) men… det ingen låt jag gillar att sitta still och se någon framföra vilket gör att jag inte tycker den är speciellt lämplig för vare sig Melodifestivalen eller ESC. Underbart vacker, trevlig att sjunga med i men utan större underhållningsvärde.

Som om himlen brann” har däremot “hela paketet” vad gäller hur man fått artist, låt och show vävas samman till en oförglömlig helhet som man inte kan få nog av och som därför är min egen självklara vinnare. Visst finns det lite skavanker här och där men det gör det hela bara mer intressant. Kort sagt: en av mina största MF-favoriter genom åren och en låt som håller lika bra idag trots att den borde vara sönderspelad för länge sedan. 😀

Om ni är intresserade av att se hela sändningen från Melodifestivalen 1992 med Adde Malmberg och Claes Malmberg som programledare så finns den upplagd på SVT:s Öppet Arkiv.

Melodifestivalen 1992 – Resultatet:

Andra omgången
1. I morgon är en annan dag“, Christer Björkman 64 p. (22:a-plats i ESC 1992)
2. Som om himlen brann“, Lizette Pålsson & Bizazz 59 p.
3. “Vad som än händer”, Maria Rådsten 41 p.
4. “En enda gång”, Kikki Danielsson 34 p.
5. “Långt härifrån”, Py Bäckman 33 p.
Första omröstningen
“Venus Butterfly”, Angel Utslagen
“Ingenting går som man vill”, Thérèse Löf Utslagen
“I morgon är en annan dag”, Christer Björkman Till Final
“Ingen annan än du”, Anna Nederdal Utslagen
“Som om himlen brann”, Lizette Pålsson & Bizazz Till Final
“Upp, flyger vi upp”, Shanes Utslagen
“Långt härifrån”, Py Bäckman Till Final
“Vad som än händer”, Maria Rådsten Till Final
“En enda gång”, Kikki Danielsson Till Final
“Jag kan se en ängel”, Lena Pålsson & Wizex Utslagen
(Källa: sv.wikipedia.org)

Se hela topp-25-listan: “Nedräkning till Melodifestivalen 2019!
Mer om Sveriges ESC 2019-förberedelser: “Sverige i ESC 2019

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


15 kommentarer till ““Som om himlen brann” – Lizette Pålsson & Bizazz (MF 1992)”

 1. Adri

  Well I’ll be damned Pinglan. Detta är ju min nummer fem också! Great minds think alike, heter det väl?

  Men till skillnad från dig gillar jag inte alls Christer Björkmans låt och kan inte för allt i världen se hur denna låt, eller Pys låt som diskuterades för nån dag sedan, förlorade mot det mähät.

  Lizette däremot? Denna låt är underbar. En av få MF-låtar med en text som faktiskt är rakt av bra, med en röst som för mig till barndomen (Lizette var ju Mimmi Pigg under sena 90-talet och tidiga 00-talet).

  Fantastisk låt som gör mig oerhört glad 🙂

 2. Adri

  Amen fanken då. Nu har alltså ”Friend of a friend” lika mycket poäng som ”True Colors”. Fyra var, och ”Give me a hint” har en.

  En jury kvar och jag ber till en övermäktig makthavare att den går till ”True colors” för jag vågar nog inte chansa på att lägga hoppet till tittarna.

 3. Micke

  Två saker Adri:

  1. Verkar som jag känner dig ganska bra ändå du 🙂 Sa ju att det var den du skulle ha på femte plats 🙂

  2. Ja om “True Colours” åker på stryk och dessutom då mot den ökenlåten då är det nästan droppen. Då vet jag inte ärligt talat. För mig finns det just nu fyra bidrag som är före övriga. Den jag var mest säker på av alla skulle vinna var den i Tjeckien. Dels för låtens klass men också för övriga fältets låga klass:

  1. “Sub Pămînt“, Che-MD ft Elizaveta Ivasiuk – MOLDAVIEN
  2. “Ktheju tokës“, Jonida Maliqi – ALBANIEN
  3. “Hazavágyom“, Leander Kills – UNGERN
  4. “True Colors”, Barbora Mochowa – TJECKIEN

 4. Adri

  Micke: Indeed. Tydligen är man så oförutsägbar. What to do?

  Ja, men verkligen allt förhandssnack har handlat om ”True Colors” så även om jag fattade att den kanske var lite för ”svåråtkomlig” för ESC trodde jag nog ändå den skulle blåsa bort motståndet.

  Aja, jag har röstat iaf så jag har gjort min part. Kan inte göra mer.

 5. Schlagerpinglan

  @Adri, Det är bara att hoppas att juryn delar ut mer än tolvpoängare och att “rätt” bidrag fått de flesta av de övriga högpoängarna.

 6. Adri

  Pinglan: Helt rätt. Jag har ju sett listor där ”True Colors” inte toppat (bland annat din 😉 ) men i alla har den iaf varit topp 3. Jag hoppas det återspeglas i övroga poäng.

  Medan ”Friend of a friend” återsetts på alla placeringar, och jag hoppas de isf får de sk vask-poängen.

  Eller att tittarna har rätt musiksinne. Som sagt, jag har iaf röstat och gjort mitt. Ska snart hämta en hamburgare – får se om det blir för att fira läget så här långt, eller om det blir tröstmat.
  Det blev tröstmat.

 7. Johanna

  “Imorgon är en annan dag” är i min topp tre över bästa låtar som någonsin vunnit MF. Jag tror många här vet att jag är en sucker för en riktigt bra ballad och den h är balladen är en riktigt, riktigt bra låt. Med det sagt så vill jag säga att tvåan detta året var ju också bra. Men rätt vinnare var det allt!

 8. Micke

  Till min egen plats 5 då. Nu kommer jag att göra Adri riktigt glad här. Eller kanske inte 🙂 Ursäkta nu alla MF-dyrkare men jag måste ju få säga vad jag tycker. Pratar man bara artistmässigt är den här mannen en av få som sticker ut med mer klass än genomsnittet. Men om jag skulle göra en topp 5 med honom skulle inte ett enda MF-bidrag komma med. Inte ens den här som jag tycker så mycket om och ändå är han ingen favvis för mig.

  Att han inte vann sätter jag på listan “mest obegripligt i MF-historien”, i synnerhet då den som vann är den artist jag haft svårast för i hela MF-historien. Det här ett av de tillfällen som retar mig än idag detta att vi aldrig fick veta hur det hade gått för den här om den vunnit. Jag är säker på topplacering.

  Nu jädrar Adri blir du på gott humör 🙂

  PLATS 5

  https://www.youtube.com/watch?v=Nh33Yh_tixc

 9. Adri

  Micke: Well den är ju bättre än Carolas låt. Med det sagt ur resultatssynpunkt tror jag inte det hade gått bättre med Andreas.

  Men varken Carola eller Andreas Johnson var bland mina favoriter 2006.

  Om du nu skulle välja Andreas Johnson borde du iaf haft den goda smaken att välja hans låt från 2010 😉 Den var god!

 10. Micke

  Oj vi är långt ifrån varandra ibland Adri 🙂 “We can work it out” är det jag gillat minst av Andreas bidrag. Ja undantaget det då där Carola skriker sönder hans låt

 11. Adri

  Micke, Micke, Micke… du tar alla chanser du får att hugga till mot Carola. Den låten var också botten.

  Men hans absoluta bottenskrap och då han förlorade min respekt mot honom (som artist, som person respekterar jag alla – fram tills de typ… mördar nån eller så) var 2012 och den där satanslåten ”Lovelight”. En av de sämsta låtarna öht i moderna MF. 🙂

 12. Adri

  Okej, så ”Som om himlen brann” var min femteplats aswell. Men jag vill ändå dela en länk som ett sätt att kasta ljus på en mellolåt som fick befinna sig i bassängen av losers 🙂

  Så jag tar en låt som var ett litet hårsmån från min topp 10.

  Jag gillar inte smör. Det är nåt som människor ofta förvånas över: att jag inte äter smör, ost eller mjölk. Därför är det kanske konstigt att min elfteplats och länk of the day är en låt som är sååååå jäkla smörig.

  Detta är en låt jag ”borde” ha i botten. Men istället var det min vinnare. Texten är kliché som tusan och musiken bjuder inte på nåt nytt egentligen.

  Låten blev en hit back then, men har nu tyvärr blivit lite bortglömd. Jag har hört att det är en relativt vanlig bröllopslåt. Men alla bröllop jag varit på gifter sig till Kent, så det har jag isf missat.

  Detta var inte en låt som inte var populär att gilla som 10-11årig kille. Men brydde jag mig? Nej. Medan andra gillade vinnaren eller bronsplatsen så stod jag för att denna låt, som fick finna sig på sjundeplats, borde fått vinsten. Smöret till trots.

  https://m.youtube.com/watch?v=guiomcQzS7U

 13. Schlagerpinglan

  @Adri, Aaaa… en underbart vacker låt som jag absolut inte tycker är smörig alls utan fångar en känsla helt perfekt. Så enkel men otroligt effektfull. 😀

 14. Micke

  @Pinglan, vill bara avsluta dagen med att be om ursäkt för att det blev lite gnälligt idag. Ska inte upprepas. Ser gärna att du tar bort de grejerna men om inte så är det ok med. Lovar. När magen inte är med, dessutom efter två veckors förkylning, kan det bli lite knäppt även för en som är noga med respekt och liknande. Sorry

  Kan tillägga att även jag gillar Sony Aldens låt som Adri pratar om. Tycker dock hon blivit mysigare med åren med låtar typ den här som jag pratade med nån här förra året.

  https://www.youtube.com/watch?v=KmxImKfMKS4

 15. Schlagerpinglan

  @Micke, Jag vet inte riktigt vad det är jag ska ta bort i så fall och om det inte är någon som tagit illa upp så får vi nog bara skriva av det som en “dålig dag”. Omständigheterna kan göra oväntade saker med ens tankar och handligar så det bästa man kan göra är nog att vara snäll mot sig själv och hoppas att andra har samma inställning. 😀

  I morgon är en annan dag. 😉 (Där har nu något som t.o.m. jag kan anse vara smörigt/klichéaktigt, Adri 😀 )

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se