PortugalSchlagerpinglan: I morgon kväll, lördagen den 16:e februari, inleder Portugal sin nationella uttagning av bidrag till Eurovision Song Contest 2019 genom den första semifinalen av Festival da Canção 2019.

Här nedan hittar ni det mesta man behöver veta inför morgondagens show vad gäller info om uttagningen i stort och startfältet (inkl. länkar till bidragen och mina personliga betyg av de 8 bidrag som tävlar i den första semifinalen).

Portugal: “Festival da Canção 2019” – Semifinal 1, 16:e februari:
Tid: kl. 22:00 CET
Plats: RTP1 och rtp.pt
Vad händer? 16 låtskrivare tävlar (8 i varje semifinal) med sina låtar och artister de själva utsett. 50/50 tele- och jury-röster väljer ut 4 bidrag från varje semifinal (16:e och 23:e februari) som går vidare till finalen (2:a mars).
Proffs-jury: Álvaro Costa, Isaura, Júlio Isidro, Maria João, Pedro Penim, Rita Redshoes, Selma Uamusse
Programledare: Sónia Araújo, Tânia Ribas de Oliveira (nya varje show)
Greenroom-värd: Inês Lopes Gonçalves
Startfält: se nedan
Mer info: lyssna på samtliga tävlingsbidrag här

Ett av de tävlande bidragen i “Festival da Canção 2019”:

A Dois“, Calema

Portugals “Festival da Canção 2019” – Semifinal 1, 16:e februari:

Startordningen, bidragen, artisterna och låtskrivarna: Schlagerpinglans betyg:
1. Inércia“, Ana Cláudia
textvideolyssna via rtp.ptRTP:s låtskrivar-sida
(D’Alva)
PortugalPortugalPortugalPortugalPortugal
2. É O Que É“, João Campos
textvideolyssna via rtp.ptRTP:s låtskrivar-sida
(D.A.M.A)
PortugalPortugalPortugalPortugalPortugal
3. O Meu Sonho“, Soraia Tavares
textvideolyssna via rtp.ptRTP:s låtskrivar-sida
(Lura)
PortugalPortugalPortugalPortugalPortugal
4. A Dois“, Calema
textvideolyssna via rtp.ptRTP:s låtskrivar-sida
(Calema)
PortugalPortugalPortugalPortugalPortugal
5. Telemóveis“, Conan Osíris
textvideolyssna via rtp.ptRTP:s låtskrivar-sida
(Conan Osíris)
PortugalPortugalPortugalPortugalPortugal
6. Mais Brilhante Que Mil Sóis“, Ela Limão
textvideolyssna via rtp.ptRTP:s låtskrivar-sida
(Flak)
PortugalPortugalPortugalPortugalPortugal
7. Hoje“, Filipe Keil
textvideolyssna via rtp.ptRTP:s låtskrivar-sida
(Filipe Keil)
PortugalPortugalPortugalPortugalPortugal
8. Perfeito“, Matay
textvideolyssna via rtp.ptRTP:s låtskrivar-sida
(Tiago Machado)
PortugalPortugalPortugalPortugalPortugal

Schlagerpinglan: Som det framgick utav min “Festival da Canção 2019”-topplista som jag lade ut tidigare i dag så har jag två favoriter så här långt i den portugisiska uttagningen: “O Lugar“ och “A Dois“. Lyckligtvis så tävlar de i vars en semifinal så jag har något att heja på samtidigt som jag håller ögonen öppna för eventuella nya favoriter både denna och nästa helg. 😀

Mer om Portugals förberedelser inför ESC 2019 hittar ni här: “Portugal i ESC 2019“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


16 kommentarer till “Portugal 2019: Allt inför “Festival da Canção 2019” – Semifinal 1”

 1. Micke

  Jädrar sicka ojämna semifinaler. Vanligtvis i år har det varit semifinal 2 som varit starkast men i Portugal definitivt semifinal 1. Fyra av de fem bidrag jag tycker är något är med här. “A Dois“, Calema, “Hoje“, Filipe Keil, “É O Que É“, João Campos och “O Meu Sonho“, Soraia Tavares. Det är bara min favvis “Igual A Ti“, NBC som inte är med här.

 2. Marcus

  Vinnaren i Tel Aviv återfinns här, men utöver Telemoveis både tror och hoppas jag att Inercia, Perfeito och A Dois går vidare.

 3. Marcus

  Micke + andra:

  Vill ni kolla in det här liveklippet men Conan snabbt (med en annan låt) och säga vad ni tycker?

  Jag tycker det här är helt jäkla fantastiskt. Han sjunger ju snuskbra, och det går inte att slita ögonen från honom. Han bara står där men dominerar totalt. Speciellt 4:05-4:25, där får jag gåshud!

 4. Micke

  @Marcus, vilket liveklipp 🙂

 5. Marcus

  Haha, sorry, glömde länken ^^
  https://www.youtube.com/watch?v=m–K4w9M7uU

 6. Micke

  @Marcus min vän all respekt att du försöker men jag har svårt att ta till mig den här mannens musik. I synnerhet i ett klipp som det är när det står en kissnödig snubbe bredvid som har ett helvete att hitta toalett 🙂

  Nej seriöst. Jag älskar det udda. Det är det jag till stor del söker med ESC men detta klarar jag bara inte att hitta något i. Beundrar er som gör det och önskar er lycka till med era förhoppningar. Det jag känner just nu är detta. Jag kan tänka mig att den kan charma i Portugal så att den t.o.m kan vinna möjligen. Har dock väldigt svårt att se övriga europa falla på knä för detta

 7. Schlagerpinglan

  @Marcus, Oj, jag önskar att jag kunde se vad du ser… men tyvärr… Jag kan hålla med om att han bara står där, men något dominerande varken ser eller hör jag och det skriver jag inte för att vara elak eller ifrågasättande utan det är bara min ärliga upplevelse. Det enda detta klipp gör för mig är att jag blir otålig och uttråkad (återigen är jag bara ärlig och försöker inte på något vis att få det att låta att någon av oss har “fel”, intressant med olika åsikter och i det här fallet är vi ljusår ifrån varandra).

 8. Micke

  @Pinglan, jag tror du och jag ser ungefär detsamma när vi tittar och lyssnar på detta. Därmed inte sagt att vi vet bäst. Vi kanske bara missar något men just nu kan jag inte ens föreställa mig vad det skulle vara

 9. Marcus

  Tack för svaren!

  Själv kämpar jag med att förstå vad folk INTE ser i hans artisteri. Jag föll pladask direkt. Samma sak var det egentligen med Electric Fields. Även om deras musik och uttryck ligger evigheter ifrån varandra så finns det någon underton hos båda som gör att jag kopplar samman dem, och som jag inte kan motstå.

  Micke, jag har letat länge och väl efter något i schlagerhistorien att jämföra det här med, och jag tror det närmaste jag kommer är Spaniens kriminellt underskattade bidrag från 1983. Mystiken, det traditionella och det provocerande. Jag hittar många likheter. Men visst gillade du det bidraget?

 10. Schlagerpinglan

  @Micke, Mmm… jag tvivlar inte på att det finns personer som tycker att detta är fantastiskt, precis som att jag ofta lägger ut länkar till bidrag som jag älskar men märker att de får ett väldigt kyligt mottagande. Som sagt, det här med vad som får en att gilla något är oerhört fascinerande. 😀

 11. Adri

  Marcus: Jag ger dig att han sjunger bra. Men sen är vi olika. För mig dominerar han inte, han bara står där och låter mannen bredvid sköta resten. Speaking of mannen bredvid… jag vill inte se honom. Tycker inte han hade nåt speciellt artisteri. Tyckte mest han stod.

  Sen var låten dock bättre än den han tävlar med. Trist. Jag är som sagt på Mickes linje att jag gissar det kan gå hem i Portugal, men jag tvivlar på att det blir en större framgång i Europa. Jag gissar tyvärr att Salvador Sobral var ett undantag för Portugal och inte början för en framgångstrend.

 12. Marcus

  Spännande… Alla listor jag ser på nätet, och reaktionsvideos på Youtube, pekar åt ett annat håll.

  Vi får nöja oss med att vara överens om att A Dois ska till final i alla fall! 😀

 13. Micke

  @Marcus, tyvärr var jag inte en av dem som upplevde Spanien 1983. Men när jag senare första gången fick se och höra detta föll allt på plats. Detta var det ESC jag älskade. Inte bara radiohits och liknande. Jag vill ha sånt jag inte lyssnar på normalt. Musik i ESC som påminner om det jag lyssnar på normalt räcker helt enkelt inte till upp till det jag verkligen lyssnar på.

  Men när Remedios entrade scenen fick jag hela grejen. Jag kommer att älska henne och hennes låt till den dag jag lägger näsan i vädret. Hon gav luft och vingar till ESC och det är härligt att så många inser det 🙂

 14. Schlagerpinglan

  @Marcus, Mmm… det ska bli väldigt intressant att se vad som händer i den portugisiska uttagningen. Tills vidare så vill jag bara tacka dig för inblicken, för just det här att man får veta lite mer om hur andra uppfattar bidrag är en av de saker jag uppskattar mest med bloggen. 😀

 15. JOHANNA

  Jag tyvker “Telemoveis” är jättebra! Dock är “A dois” min favorit så jag hoppas någon av dem vinner i Portugal. De har dock flera andra alternativ också som jag gillar: Matay och Ela i denna semin t.ex

 16. Micke

  @Johanna intressant att se att vi för ovanlighets skull är så väldigt olika i åsikt om en låt. Säger som jag sa till Marcus, att gillar du “Telemoveis” så just go for it. Själv begriper jag ingenting av den men det kanske är min förlust. Kanske jag som är dum helt enkelt 🙂

  “A Dois” var min favvis Johanna men är inte det längre. En annan låt har växt sig allt starkare “Igual A Ti“, NBC. Något hon gillar kanske? 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se