PortugalSchlagerpinglan: I morgon kväll, lördagen den 16:e februari, kommer Portugal att inleda sin nationella uttagning av bidrag till Eurovision Song Contest 2019 genom den första semifinalen av “Festival da Canção 2019“.

Vi har kunnat lyssna på de 16 “Festival da Canção 2019”-bidragen ett bra tag nu (observera att ett av bidragen fått en ny artist och därmed också en ny version) så innan semifinalerna drar igång så vill jag gärna presentera min topp-10-lista så att jag har något att utgå ifrån. 🙂

Ett av de tävlande bidragen i Portugals “Festival da Canção 2019”:

A Dois“, Calema

Schlagerpinglans “Festival da Canção”-topp-10, 2019-02-15:

1. A Dois“, Calema (semifinal 1)
2. O Lugar“, Lara Laquiz (semifinal 2)
3. É O Que É“, João Campos (semifinal 1)
4. Hoje“, Filipe Keil (semifinal 1)
5. O Meu Sonho“, Soraia Tavares (semifinal 1)
6. O Jantar“, Marlon João Couto (semifinal 2)
7. Mar Doce“, Mariana Bragada (semifinal 2)
8. Igual A Ti“, NBC (semifinal 2)
9. Inércia“, Ana Cláudia (semifinal 1)
10. Debaixo Do Luar“, Mila Dores (semifinal 2)
Övriga bidrag (ungefärlig ordning):
Perfeito“, Matay (semifinal 1)
Mundo A Mudar“, Madrepaz (semifinal 2)
Mais Brilhante Que Mil Sóis“, Ela Limão (semifinal 1)
Lava“, Dan Riverman (semifinal 2)
Telemóveis“, Conan Osíris (semifinal 1)
Pugna“, Surma (semifinal 2)

Schlagerpinglan: Redan efter första genomlyssningen så slogs jag av känslan att detta startfält var det starkaste på flera år, eller att det i alla fall passade min personliga smak betydligt bättre än det brukar. Trots ett flertal lyssningar sedan dess så har jag i nuläget endast hittat två bidrag som jag tycker riktigt bra om, men då det även finns en mängd med låtar som jag att tror har potential att växa till sig så ser jag fram emot semifinalerna med stort intresse. 🙂

Mer om Portugals förberedelser inför ESC 2019 hittar ni här: “Portugal i ESC 2019“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


25 kommentarer till “Portugal 2019: Schlagerpinglans topp-10 (19-02-15)”

 1. Adam

  Jag älskar Portugal och den här uttagningen är så bra! Fylld med spännande och intressanta låtar, gillar den verkligen. För mig är det nog i stort sätt klart vem som vinner. “Telemoveis” med Conan Osiris är en fantastisk låt, en låt som jag aldrig hört tidigare och som har en riktigt bra text som handlar om sociala medier och hur man bör leva sitt liv, riktigt intressant, så gå in och läs en översättning när ni kan! Dessutom har han slagit rekord, med 1,5 miljoner visningar på youtube och skapat en buzz som gjort att det tillomed skrivits artiklar på Billboards hemsida om FdC och hans låt framförallt! Lägg till att han är en väldigt populär artist i Portugal och verkar vara riktigt bra live det jag har sett. Visst finns det flera bra här, och man vet aldrig med Portugal, men krävs mycket tror jag för att slå honom FdC. 🙂

 2. Schlagerpinglan

  @Adam, Mmm… jag har gjort vad jag har kunnat för att ta till mig låten, det är ju alltid roligare om man gillar bidragen som vinner, men än så länge så har inget hänt. “Telemóveis” är ett av två bidrag som jag inte alls gillar här. Tur att det är lång tid kvar till finalen så än kan mycket hända. 😀

 3. Micke

  Håller precis på att försöka få ihop en topp 10 här men måste säga att jag är på samma planet som du pinglan när det gäller bidraget “Telemóveis“, Conan Osíris. Jag har precis som du verkligen försökt hitta det andra ser i bidraget men fullständigt utan att lyckas. Istället är det ett av två bidrag jag sätter långt efter de andra 14. Det andra är precis samma bidrag som du också har svårt med pinglan – Pugna“, Surma.

 4. Anton

  Åh vad jag hoppas på Conan! Om Telemóveis vinner så är det min nya favorit från Portugals alla bidrag sen jag började kolla “seriöst” på Eurovision (2005). Har inte jättemånga favoriter från Portugal, men en topp 5 kan jag få ihop!
  1. (Eventuellt) Telemóveis, 2019
  2. Senhora do mar, 2008
  3. Amar pelos dois, 2017
  4. Todos as ruas do amor, 2009
  5. Vida minha, 2012

 5. Marcus

  Telemoveis måste bara vinna, annars kastar Portugal bort en garanterad topp 5-placering och eventuellt sin andra vinst.

  Conan kör över alla andra i årets upplaga av FC, trots att det är ett riktigt starkt år. Det säger en hel del. Han kommer ohotat vara min överlägsna favorit, jag föll för den från första ögonblicket och kärleken avtar inte. Snyggt, mörkt, exotiskt, tryggt portugisiskt, tidlöst och modernt, rytmer och melodier. Den har ALLT!

  Anton, du har missat många härliga klassiker från Portugal ser jag. Om du är sugen på att upptäcka mer av vad de skickat genom åren kan jag rekommendera O Vento Mudou från 1967, men framförallt den låt som den gamla sortens schlagerbögar anser är deras bästa: O Meu Coracao Nao Tem Cor från 1996!

 6. Micke

  Märkligt pinglan vi har tagit bort exakt samma sex bidrag för att få ihop vår topp 10. För mig finns det fyra och ett halvt bidrag med klass. Övriga fem är mest för utfyllnad.

  TOPP 10:

  1. “Igual A Ti“, NBC
  2. “A Dois“, Calema

  3. “Hoje“, Filipe Keil
  4. “É O Que É“, João Campos

  5. “O Meu Sonho“, Soraia Tavares

  6. “O Jantar“, João Couto
  7. “Debaixo Do Luar“, Mila Dores
  8. “Mar Doce“, Mariana Bragada
  9. “Inércia“, Ana Cláudia
  10. “O Lugar“, Lara Laquiz

 7. Adri

  Det finns en fullständigt överlägsen låt här. ”A dois” heter den 🙂

  Synd att den kommer förlora mot ”Telemoveis”.

 8. Marcus

  Micke och Pinglan, vad tror ni är det “bästa” valet för Portugal om ni bortser från er personliga smak? Om man kollar på de två favorittippade bidragen så har Calema 600 000 visningar, medan Conan har 1.6 miljoner. Jag tror oavsett vad man tycker om låten att det är den strategiskt bästa att skicka om man vill ha en bra placering i Tel Aviv 🙂

 9. Micke

  @Marcus köper rätt av hur du resonerar men jag tänker aldrig så själv. Jag letar bra låtar som tilltalar mig. Skulle sen även andra gilla dem så är det ju kanon :-)Kan ta två exempel. I Sloveniens uttagning finns ett soft härligt bidrag som heter “Sebi”. Helt överlägset för mig men givetvis helt chanslös. Men jag hoppas på den ändå. I Kroatien finns ett rockigt bidrag som heter “In the shadows”. Samma sak där min favvis men troligen inte andras. Ska vara Lukas i så fall 🙂

 10. Micke

  @Adri vad gillar du “Igual A Ti“, NBC?

 11. Lukas

  @Micke, vad gäller In the Shadows och vad jag tycker om den så har du alldeles rätt i din spekulation

 12. Adri

  Micke: Min andraplats 🙂 Men ”A dois” är ändå så pass överlägsen så det spelar inte så stor roll.

  ”Telemoveis” är nånstans runt tiondeplatsen på min Portugal-lista.

 13. Adri

  Micke: Måste ändå säga att jag trodde du skulle uppskatta det MINIMALA smakprov man fick på ”Towers of Babylon” 🙂 Det är det kroatiska bidrag jag ser mest fram emot

 14. JOHANNA

  “A dois” är bäst men “Telemoveis” är bra nära och gör han inte bort sig live lär den vinna och det kan nog gå väldigt bra i ESC med den! En fantastisk uttagning!

 15. Marcus

  Jag gör likadant Micke, men undrar mest om ni ser att det kan vara ett “bra” val även om ni ogillar det. Som häromåret, jag ville verkligen att Trackshittaz skulle vinna i Österrike, och jag kom aldrig riktigt överens med Rise Like A Phoenix, men jag kunde ändå köpa att det var ett strategiskt val.

 16. Adri

  Marcus: Personligen tror jag inte ”Telemoveis” faktiskt skulle vara ett bra val ur tävlingssynpunkt heller. Jag ogillar inte låten, men i konkurrensen är den någonstans i nedre mitten 🙂

  Fler visningar betyder inte så mycket. Nästan varje år är Italien den som får mest visningar av ESC-låtarna men de har inte ens vunnit i min livstid 🙂

  Personligen hoppas jag ”A dois” blåser bort alla med liveframträdandet.

 17. Marcus

  Spännande Adri. Jag tror nog att Conans utstrålning skulle charma både jury och tittare. Vad gäller visningar tänkte jag inte så mycket på absoluta tal, utan relationen mellan de två favoritippade från samma land. När det är en miljon mer som hittar till en låt som inte ens gått vidare från semin än, så tycker jag det säger en del.

  Jag gillar A Dois, den är min tvåa, men den är väldigt safe och middle of the road. När kvällen är över undrar jag vilka som skulle komma ihåg den?

 18. Micke

  @Lukas, jag behövde inte vara Einstein eller nåt för att lista ut det 🙂

  @Adri, “Towers of Babylon” var en av två låtar som var extra svåra att riktigt få grepp på. Kan gå åt båda håll.

  @Marcus, Ofta ser man “bra val” utan att man gillar det men när det gäller just den här gör jag inte det ärligt talat. Ska vara helt ärlig Marcus. Den här låten är så obegriplig för mig att jag fortfarande mest sitter och funderar över hur en enda människa i världen kan tycka om den. När jag då hör att den är favorit eller liknande tror jag nästan att jag drömmer. På något sätt känner jag att folk just nu bara tycker det känns roligt att säga att den är bra, att det lockar folk. Jag kan ha totalt fel. Skulle inte vara första gången isf men så känner jag 🙂

 19. Schlagerpinglan

  @Marcus, Jag vill nog se live-framträdandet först innan jag uttalar mig om vad jag tror skulle kunna vara “bästa valet”. Har hänt ofta att jag tyckt att låtar jag inte gillar personligen vore bäst för ett land, kanske är detta ett sådant fall, men än är jag inte övertygad. 🙂

 20. Micke

  @Adri bara en kortis så du vet. Det där väntandet på besked. Är riktigt sur här för det är uppskjutet till lunch på måndag

  Släpper det nu. För övrigt känner jag som du Adri. Även om nu ”Telemoveis” skulle ta hem detta så tror jag aldrig Europa i helhet köper det.

 21. Marcus

  Ska bli spännande att se hur det utvecklar sig, låten verkar vara en riktig vattendelare! 😀

  (Men en varning till alla som tycker att den är udda och svårtillänglig: glöm aldrig 1944. 😉 )

 22. Micke

  När det gäller 1944 tror jag inte så mycket att det var låten som var attendelare utan mer hennes röst. Åtminstone var det så för mig

 23. Adri

  Marcus: Absolut, men jag tyckte aldrig ”1944” var svår eller udda. Tvärtom lät den typ som bakgrunden i ett Nintendo-spel 🙂 Jag tyckte helt ärligt bara låten var kass, och står fortfarande oerhört långt bakom hennes vinst!

 24. Adri

  Micke: Jättetråkigt att höra! Hoppas du fortfarande kan njuta av helgen! 🙂

 25. Micke

  @Adri, svårare nu. Men som sagt jag är en positiv jävel 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se