PortugalSchlagerpinglan: Nu på lördag, den 2:a mars, avgörs finalen av “Festival da Canção 2019” och som en uppladdning inför Portugals val av bidrag i Eurovision Song Contest 2019 så har jag tagit en titt på hur de inledande två semifinalerna påverkat min syn på de tävlande bidragen.

Den 15:e februari, då jag endast lyssnat på studioversionerna av bidragen så sammanställde jag min topp-tio-lista av de totalt 16 tävlande bidragen. Efter att nu ha sett alla bidragen framföras live med tillhörande scenshow samt fått reda på vilka åtta bidrag som tagit sig vidare till final så gör jag en liten uppföljning i form av en final-topp-8-lista:

En av Portugals “Festival da Canção 2019”-finalister:

A Dois“, Calema

Schlagerpinglans Festival da Canção”-final-topp-8, 19-02-28 (19-02-15):
1. (1.) A dois“, Calema (Semifinal 1-trea)
2. (8.) Igual a ti“, NBC (Semifinal 2-etta – tittarfavorit)
3. (7.) Mar doce“, Mariana Bragada (Semifinal 2-fyra)
4. (11.) Perfeito“, Matay (Semifinal 1-etta – juryfavorit)
5. (9.) Inércia“, Ana Cláudia (Semifinal 1-fyra)
6. (12.) Mundo a mudar“, Madrepaz (Semifinal 2-trea)
7. (15.) Telemóveis“, Conan Osíris (Semifinal 1-tvåa – tittarfavorit)
8. (16.) Pugna“, Surma (Semifinal 2-tvåa – juryfavorit)

Schlagerpinglan: Då endast en av mina förhandsfavoriter tog sig vidare till finalen, men däremot båda mina botten-bidrag, så vet jag redan nu att det finns en stor möjlighet att jag inte blir speciellt nöjd med slutresultatet… men fram tills dess så borde det i alla fall bli en ganska spännande omröstning. Hela fyra bidrag har fått tittarnas och juryns 12:or (tyvärr är inte min favorit “A dois” en av dem) så det kan egentligen sluta hur som helst. 😀

Lite missvisande blir det dock om man tittar på semifinalsresultaten då det var en expertjury som röstade där och det i finalen är upp till sju regionala jurygrupper att stå för juryns 50%. Dessutom så är det tittarnas röster som väger tyngst om det skulle bli oavgjort. Som sagt, det kan bli väldigt spännande. 🙂

Mer om Portugals förberedelser inför ESC 2019 hittar ni här: “Portugal i ESC 2019“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


8 kommentarer till “Portugal 2019: Schlagerpinglans final-topp-8 (19-02-28)”

 1. Adri

  Jag räknar kallt med att “Telemoveis” vinner. Jag kan ge den att det är lite kul att den är annorlunda, och Marcus skulle ju bli himla glad då och det är ju kul när det går bra för andra.

  Men mer än så kan jag inte ge “Telemovies”, och till skillnad från ovanstående nämnda bloggbesökare har jag svårt att se den svepa några större framgångar i tävlingen. Men time will väl tell.

  Jag fortsätter dock hoppas på “A dois”, eller i nödfall “Igual i ti”.

 2. Marcus

  BOTTENTVÅ? Piiiiiiiiiinglaaaaaaaaaan….. Nu blir jag ledsen i alla ögon jag kan uppbåda!

  Och Adri, jag önskar jag kunde dela din optimism. Jag är helt säker på att Telemoveis kommer vinna tittarnas röster, överlägset, men jag är lika säker på att Perfeito kommer vinna juryns.

  Jag gillar Perfeito. Jag gillar A Dois och Igual I Ti också. De flesta låtarna i finalen är mer än godkända. Men vill Portugal ha en topp-femplacering eller en eventuell vinst så finns det bara en låt.

  Sen tror jag du och jag ser helt olika saker inte bara i låten utan även på nätet Adri. Vart jag än kollar ser jag en massiv Conan-hype. Det är mest enskilda strökommentarer här och var som säger nått annat.

 3. Adri

  Jo kanske det. Jag ser också den hypen, men en hype säger lika lite som en blick, som min kompis Lydia brukar säga.

  En av de allra mest hypade låtarna i modern tid är ju Italiens låt 2017. Den levde ju inte upp till den hypen alls. Den kom sexa, så det var ju inte direkt som att den “crashed and burned”, men likväl måste det kvalificeras som ett fiasko. Och till skillnad från den låten, så har “Telemoveis” inte riktigt någonting… Den låter lite som en maskin som bara fortgår. I mina öron. Vi hör obviously inte samma.

  Jag kan ha fel. God knows att jag haft det förr, men magkänslan säger att det blir kanske… plats 17 om den vinner.

 4. Adam

  Det här är nog för mig årets final, alla åtta är riktigt bra låtar och ser mycket fram emot att få se finalen. För mig är dock vinnaren självklar, vi måste ha Conan Osiris i Tel Aviv. Jag är inte säker alls på vart den skulle hamna, men det skulle bara vara så otroligt spännande och se hur jury och tittare skulle reagera till den låten. Den är konst, den är galen, den är modern och den är gränslös, på alla möjliga sätt.

 5. Schlagerpinglan

  @Marcus, Jag har verkligen försökt, då det finns en stor chans/risk att “Telemóveis“ vinner och det är roligare om man gillar de bidrag som tar sig vidare… men jag står och stampar på samma ställe som när jag hörde bidraget för första gången.

 6. Micke

  Det jag kan säga om Portugals final är att där finns två bidrag jag tycker om och två jag definitivt inte tycker om.

  1. “Igual a ti”, NBC
  2. “A dois“, Calema

  3. “Mar doce”, Mariana Bragada
  4. “Inércia“, Ana Cláudia
  5. “Perfeito“, Matay
  6. “Mundo a mudar”, Madrepaz

  7. “Telemóveis“, Conan Osíris
  8. “Pugna”, Surma

 7. Marcus

  Tack Adam, skönt att se att det finns någon som förstår! 😀

  Jag kollade precis visningarna på Youtube. Conans framträdande har 1.5 miljoner just nu. De övriga sju finalisterna har 650 000 tillsammans. Måtte inte juryn ställa till med nått nu…

 8. JOHANNA

  Jag kan acceptera “telemoveis” som vinnare men någon ESC-vinnare tror jag inte den är. Och den har två låtar som är bättre än den i den här uttagningen och det är “A dois” och “Perfeito” Är väl ganska säker på att Conan ändå vinner även om jag tror att views på youtube är 60-70% som inte är röstberättigade i Portugals final…

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se