RumänienEfter att Rumänien valt ut sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2019 genom finalen av “Selecția Națională 2019” den 17:e februari så var det många som var missnöjda med det faktum att tittarna endast stod för 1/7 av rösterna medan sex internationella jurymedlemmar fått 6/7 av röstningsmakten.

Tidigare har det endast varit känt att vinnarbidraget fått blygsamma 3 poäng av tittarna men nu har även de fullständiga tittarrösterna presenterats, se nedan. Där framgår det att juryfavoriten Ester Peony endast fått 356 av de totalt 11 169 inkomna tittarrösterna, (d.v.s. mindre än 3,2%) jämfört med Laura Bretan som fick 4 685 tittarröster (d.v.s. över 41,9%). (Källa: eurovoix.com)

Tittarnas favorit i “Selecția Națională 2019”-finalen:

Dear Father“, Laura Bretan (tvåa i “Selecția Națională 2019”)

Resultatet av “Selecția Națională 2019”-finalen, med fokus på tittarrösterna:

Placering / Bidrag / Artist Juryröster Tittarröster Summa
2. “Dear Father“, Laura Bretan 48 p. (4 685) 12 p. 60 p.
7. “Destin“, Trooper 19 p. (1 425) 10 p. 29 p.
3. “Army of Love“, Bella Santiago 50 p. (1 161) 8 p. 58 p.
6. “Underground“, Vaida 28 p. (988) 7 p. 35 p.
4. “Renegades“, Linda Teodosiu 36 p. (771) 6 p. 42 p.
5. “Daina“, Letiția Moisescu and Sensibil Balkan 35 p. (572) 5 p. 40 p.
10. “Your Journey“, Aldo Blaga 10 p. (455) 4 p. 14 p.
1. “On a Sunday“, Ester Peony 62 p. (356) 3 p. 65 p.
11. “Without You (Sin ti)“, Dya and Lucian Colareza 8 p. (332) 2 p. 10 p.
8. “Right Now“, Olivier Kaye 26 p. (151) 1 p. 27 p.
12. “Skyscraper“, Teodora Dinu 7 p. (139) 0 p. 7 p.
9. “We Are the Ones“, Claudiu Mirea 19 p. (134) 0 p. 19 p.

Jurymedlemmarnas 12-poängare:

Bidrag: William Lee
Adams
Deban
Aderemi
Alex
Calancea
Șerban
Cazan
Tali
Eshkoli
Emmelie
de Forest
Summa
“On a Sunday“ 12 12 7 12 12 7 62 p.
“Dear Father“ 6 4 12 7 7 12 48 p.
(se hela resultattavlan här: “Rumäniens Eurovision-bidrag 2019“)

Schlagerpinglan: Eftersom reglerna var tydliga på förhand och TV-bolaget visade sig vara bekväma med att låta avgörandet vila på de sex personer de utsett så finns det inte mycket att klaga på vad gäller resultatet.

Däremot så finns det all anledning att ha åsikter om reglerna. Själv så har jag egentligen inget emot att TV-bolagen styr valet men då ska det göras på ett finare sätt. Att göra en fulmix av internval och nationell uttagning, där man lurar mindre insatta tittare att de har något att säga till om, lämnar en bitter eftersmak och förhoppningsvis så sker vissa justeringar inför nästa års “Selecția Națională”.

Mer om Rumäniens förberedelser inför ESC 2019 hittar ni här: “Rumänien i ESC 2019“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


10 kommentarer till “Rumänien 2019: Vinnarbidraget fick endast 356 tittarröster”

 1. Micke

  Jag har sagt många gånger vad jag tycker om röstning. Orkar inte göra nån större grej av det igen men för mig har ju alltid en känslostyrd tittarröstning eller en jury bestående av väldigt få personer varit sämsta vägen att ta till att hitta vinnarbidrag.

  Det jag dock reagerar starkt över är den skit Ester Peony fått och får på många ställen. Alltså när ska mänskligheten till slut ta av sig blöjan och börja uppträda som vuxet folk. Det är faktiskt inte Ester som har bestämt dessa regler. Hon har ställt upp i en tävling på dessa premisser och vann. Ser man fel i hur röstningen gick till så åtgärdar man det till nästa år och börjar respektera Ester för hon gjorde det hon gjorde efter de regler som fanns när hon tävlade. Detta gäller vare sig man älskar eller hatar bidraget.

  (Bara så att inte missförstånd uppstår. Jag räknar inte in dig i detta Pinglan 🙂

 2. Schlagerpinglan

  @Micke, Eftersom jag hela tiden varit väldigt tydlig med att jag tycker att själva valet gått helt regelrätt till så förstår jag att det inte är mig du menar, men tack för förtydligandet. 😀

  Däremot så håller jag med dig i det du skriver om behandligen av Ester, vilket är minst lika upprörande som själva fulspelet med röstningsreglerna. Vi får väl se om det får några konsekvenser inför nästa års uttagning.

 3. Micke

  @Pinglan, jo jag hoppas och tror att du känner mig så pass bra efter alla dessa år att du vet var du har mig med sånt här 🙂 Men samtidigt kan man ju aldrig vara 100% säker. Missförstånd är mycket vanliga när man sitter bakom skärm mobil or whatever och inte kan se varandra i ögonen. Det är ena sidan. Den andra är ju att många söker just fight på nätet. Dock inte på din blogg tack och lov 🙂

  Nej jag tycker behandlingen av Ester har varit fruktansvärd. Har läst saker som man inte ens tror är möjliga för människor att säga till en stackars tjej som bara har önskat att få sjunga och tävla i musik. Jag gillar bidraget i studioversion men den dippar lite live men allt detta är oväsentligt i det hela. Nu hoppas jag folk kan ge Ester respekt i fortsättningen oavsett vad de tycker om låten.

  Måste faktiskt erkänna en sak om låten Dear Father. Jag har aldrig lyssnat klart på låten vid ett enda tillfälle. Är det för att jag tycker den är dålig? Absolut inte men inom mig växer det upp något Storbritannien 1990 inom mig. Förmodligen enormt orättvist mot Laura Bretan och jag har försökt koppla bort det men lik förbannat går låten en minut och sen kopplar jag bort. Så jädra dum är jag 🙂 Kanske går jag miste om något riktigt bra

 4. Schlagerpinglan

  @Micke, För mig har däremot “Dear Father” vuxit från att inledningsvis varit en tråkig, skrikig låt till något storslaget som nästan ger mig gåshud varje gång, så jag har förståelse för att låten kan upplevas på väldigt många olika sätt. 😀

 5. Micke

  Jag har lite extratid över ikväll innan jag ska jobba i natt. Ska “tvinga” mig själv att ge “Dear father” en riktig chans. Måste bara stänga ute Storbritannien 1990 vibbarna. Ser ju nu att även du tycks ha blivit “besegrad” av den till slut. Jag minns bara att du tyckte den var hyfsad till att börja med. Jag gillade ju annars mest “Destin“, Trooper om de bara hade tunnat ned la la la landet

 6. Adri

  Jag har ju rasat (för att använda kvällstidningsspråk) över detta val så många gånger.

  Reglerna var dumma. Men det är inte ens reglerna som varit dumma (eller well, det var dumma regler – men det är inte huvudsaken) utan det är flera av medlemmarnas underliga röstning som är problemet.

  Det är sån tydlig taktikröstning att det inte finns. Att Emmelie De Forest gav 0 poäng till en av de stora favoriterna medan alla andra gav den relativt höga poäng är ingen slump ju. Det var inte min favorit ens så detta säger jag helt objektivt.

  Men allra värst är ju dem två Wiwi-bloggssnubbarna. Att öppet säga sina åsikter, t.o.m släppa sina åsikter offentligt… för att sen i direktsändningen ändra dem. Nej, skämmes på dem!

  Laura har sagt knas grejer… men hon är 16 år. Jag kan inte ens räkna antalet gånger min pappa sagt ”Jag är så glad att Facebook inte fanns när jag var 16 – så mycket dumt man hade för sig”.

  16-åringar gör och säger dumma saker. De ska få känna på konsekvenser, men att förlora en sån här (förmodligen) ”once-in-a-lifetime”-upplevelse är en fullständigt orimlig konsekvens tycker jag.

  Men ja… Ester vann enligt reglerna så jag riktar inget agg mot henne. Också sett vidriga kommentarer mot henne. Men det är jag inte för, hon gjorde inte fel här.

  (Dock ett tips till henne: spela inte in fler musikvideos, för skådespel är inte hennes starka sida. Inte ens med musikvideo-standard. Fortsätta sjunga bör hon dock göra, för det kan hon 🙂 )

  Nästa år hoppas jag innerligt de ställer högre krav på sina jurymedlemmar!

 7. Daniela

  Jag liksom många miljoner rumäner tycker att detta var ett manipulerat beslut. Det är vidrigt! Samtidigt tänker jag att Laura har redan en fantastisk karriär ich hon kommer att bli ännu större än hon är! Det kanske var till ich med bra för henne att hon inte fick gå till Eurovision! Hon platsar på andra scener i den stora konstnärliga världen!

  Liksom ni här på tråden tycker jag att det var så dåligt att tv tittarna blev lurade! Desdutom när det gäller WiWi snubbarna, hm… bäst att jag inte skriver vad jag tyckte och tycker om deras gärning. Rumänien kommer inte till final i år, det kanske var meningen.

 8. Krille

  Om jag förstått det rätt så blev det drama kring Bretan för att hon är religiös och sa något klantigt om homosexuella?

 9. Daniela

  @Krille: jag vet inte något om vad Laura har sagt eller inte, men jag är helt övertygad att resultatet blev manipulerat. Sen är det så att har hon uttryckt något som strider mot grundvärderingar då borde man inte blanda det ned hennes prestation utan det får man ta det med henne och hjälpa henne att lära sig det som gäller. Tyvärr är det så att man behöver göra det på många håll i världen när det gäller acceptansen av det som man av exempelvis religiösa övertygelser inte riktigt kan fullt acceptera. Tyvärr!

 10. JOHANNA

  Är absolut med på att man inte ska hats på Ester, det är alltid fel och inte hennes fel alks. DOCK har jag så svårt för den här låten, det fanns på riktigt 8 låtar i deras final jag tyckte hade varit ett bättre val och jag kan inte riktigt se förbi det. Tycker låten är bland det sämsta i år och hoppas att den stannar i semin. Hon vann dock ingen orättvis seger förutom att wiwibloggs röstade väldigt “dodgy”

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se