Sverige Schlagerpinglan: Precis som i Danmark, Tyskland, Australien och många andra länder så har det denna vecka hörts röster från Sverige som protesterar mot att Israel ska stå värd för Eurovision Song Contest 2019.

Det är 171 artister och kulturarbetare som i en debattartikel i Aftonbladet i tisdags undertecknat ett upprop där de anser att Israel inte ska få delta i kulturutbyten så länge landet med sin apartheidpolitik förnekar palestinierna deras grundläggande mänskliga rättigheter. (Källor: aftonbladet.se och svt.se)

Schlagerpinglan: Efter alla bojkottsuppmaningar från olika håll i Europa så är det knappast konstigt att det även höjs röster från Sverige. Det jag däremot är förvånad över är att de väntar så här länge med sin protest, vilket får mig att misstänka att de egentligen inte är ute efter att försöka förändra något utan mest är ute efter ryggdunkar från likasinnade och att se sitt namn i tidningen. Skulle de få som de säger sig vilja, att Israel stängs ute från ESC, så står vi utan värdland vilket troligtvis får följden att hela ESC 2019 får ställas in… vilket är ett konstigt mål för några som verkar övertygade om att de kämpar för en god saks skull.

Alla har naturligtvis rätt att tycka som de vill men min fasta övertygelse att man måste hålla ESC och politik åtskilda för att det ska fungera. Dessutom så lär det i det långa loppet ge bättre resultat med samarbete över gränserna (då man kan påverka under vänskapliga former) än att utestänga alla länder man har problem med (då man inte bara göder det hat som redan finns utan lägger grunden för ytterligare motsättningar).

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


4 kommentarer till “Sverige 2019: 171 artister och kulturarbetare protesterar”

 1. Nathalie

  Herregud vilket trams! Konstigt nog verkar det, av vad jag har läst tidigare- enbart vara västeuropeiska länder och artister som protesterar.
  Det verkar inte vara likadan hysteri i central och Östeuropa!

 2. Adri

  Ja det är väl bra att man står för något och yttrar sin åsikt.

  Och Israel har väl vissa problem. Men det känns ändå som inte min toppriorutet att bojkotta Israel.

  Och varför kör dem denna lilla protest såhär sent? Äsch.

  Det finns bättre sätt att lösa problem på än bojkott och lite sura, öppna brev.

 3. Johanna

  Vart var dessa protester när ESC hölls i Ukraina? Azerbajdsjan? Är rätt säker på att inte 171 kulturarbetare skrev en debattartikel eller whatever då……Sådant trams och sådan okunskap om tävlingen triggar igång mig….

 4. K2

  Såja där kom det. Har bara väntat på dessa protester i snart ett år nu och undrar varför man inte reagerat tidigare. Det här är politik och ska definitivt hållas utanför ESC. Sicket trams.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se