Finland Schlagerpinglan: Finska YLE:s “Inför Eurovision”-program “De Eurovisa” kommer, som sagt, att inledas i morgon, fredagen den 5:e april, med det första av sex program där Eva Frantz och Johan Lindroos med gäster belyser de 41 tävlande bidragen i Eurovision Song Contest 2019, se schema och gästlista.

Som vanligt så kommer jag att skriva om varje program där jag har med mina egna betyg och som jag uppdaterar med resultattavlan efter att programmet visats på TV. För er som inte vill invänta TV-sändningarna (fredagar kl. 18.30 finsk tid Yle Teema Fem / 21.50 finsk tid Yle TV2) så kan jag påminna om att den första delen kan ses redan i kväll kl. 23:01 (finsk tid? vilket i så fall betyder kl. 22:01 svensk tid) via arenan.yle.fi. På återseende. 😀

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


16 kommentarer till “Tjuvtitta på Finlands “Inför ESC 2019”-program “De Eurovisa””

 1. Micke

  Oj vad ska man säga! Tyckte hela programmet var äkta även om väldigt lite de sa var saker som jag höll med om men det är ju inte heller det som är det viktiga. Det viktiga är som sagt att det är genuint äkta och med respekt. Viktigt är också att man ger respekt för poängbedömningen och inte fjantar runt med den. Ger man noll i betyg då ska det banne mig betyda att detta inte kan bli sämre som man ser det. På samma sätt då med tior som SKA betyda att man inte tycker att detta kan bli bättre.

  Just detta med tior och nollor är alltid viktigt för mig. Jag har aldrig gett en tio åt något bidrag i ESC genom alla tider och ytterst få nollor. Just detta var väl isf akilleshälen med programmet. Där gavs några tior trots att de hade några få negativa om dessa. Grejen är bara att i så fall kan det inte vara en tia. Jädrar så tråkigt jag tycker det är när folk går utanför detta.

  Skräckexemplet stod gästen i programmet för. Han satt i en lång monolog och pratade om detaljer i ett lands bidrag och tog fram grejer han älskade hos det och som han hatade hos det. Han höll på så länge att Eva sa till honom att fundera ett tag och återkomma medan de gav poäng. När de hade gjort det gick de tillbaka till gästen som då plötsligt gav en tia i betyg.

  Alltså allvarligt talat. Var finns äkthet överhuvudtaget i det? Synd för jag tyckte han hade skött sitt uppdrag riktigt ok fram tills detta. Men fan rent ut sagt så han spårade ur och hur all äkthet rann ur honom

 2. Adri

  Yea… efter att faktiskt ha kollat på programmet (vilket jag inte hade planer på ens) så insåg jag att min första intuition var korrekt: jag borde hålla mig borta från andra länders ”Inför”-program.

  Kan inte programupplägget 2008-2012 komma tillbaks?

  Jag saknar dessutom poängsystemet 0-5

 3. Micke

  @Adri, jag saknar också programupplägget fram till 2012 och hade verkligen önskat att det hade kunnat återvända. Det jag DEFINITIVT INTE saknar är Sveriges bedrövliga inför program efter 2012. Dessa vill jag absolut inte ha tillbaka. De artisterna och det upplägget kan få stanna där det hör hemma i soporna. Artisterna har ju fortfarande egna speglar speglar som de kan sitta och glänsa framför så vi slipper ta del av deras självglänsarklubb.

  Betydligt bättre är då De Eurovisa även om det är långt ifrån Sveriges eget fram till 2012. Men man får hålla till godo med det man får anser jag om det görs på ett trovärdigt och äkta sätt, vilket jag oftast tycker De Eurovisa gör även om det finns undantag som sagt men det gjorde det ju ärligt talat även i ursprungsprogrammet.

  Det jag definitivt inte saknar är poängsystemet 0-5. Alla blir givetvis nöjda av sin grej och självklart kan inte alla tycka lika men för mig är 0-5 totalt förlegat, vilket många av förespråkarna indirekt själva erkänner när de ger 4+, 3- och liknande. Alltså 0-5 räcker inte till. 0-10 där kan man verkligen utveckla tyckandet. Det kan man inte med 0-5.

  Som exempel kan vi ta Lasse och Lisa. Å ena sidan har vi Lasse som inte lagt så mycket på ämnet de läst. Enligt läraren är han egentligen en etta men han vill visa “sin goda sida” och ger en tvåa. Å andra sidan har vi Lisa som verkligen försökt att läsa ämnet och läraren kämpar med sig själv. “Är hon värd en trea?”. Till slut beslutar han sig för att det inte räckte till så han ger henne en tvåa. Så plötsligt har Lasse som skiter i ämnet och Lisa som kämpar båda fått en tvåa. Det där är bara en av en mängd brister med betygssystemet 0-5 något som försvinner helt och hållet med betygssystemet 0-10.

  Ledsen Adri. Vi är inte överens 🙂

 4. Adri

  Micke: Oj. Dålig dag eller? Det var inte Micke-likt att säga att personer ”hör hemma i soporna”.

  Det var upplägget som var off. Inte personerna tycker jag.

  Paparizou, Zia, Olsson (Malin), Amparo och Finer sa ofta relevanta och bra saker tycker jag.

  Paparizou gav alla minst en femma och det var tramsigt. Medan Amparo också var lite off poängmässigt men ändå vettig i resonemangen.

  Men det fanns ju kassa jurymedlemmar i det gamla systemet. Din MF-favorit Andreas Johnson skötte sig ganska illa tyckte jag. Det var överlag den sämsta säsongen? Jag gillar Christine Meltzer men why?

  Micke Micke Micke… we’ve been down this road before. Jag ser inte poängen med betyg som inte används 🙂

  0-5 är ett enklare system att följa. För well… jag fattar helt ärligt inte dina poäng. Sen beskriver du så bra i dina resonemang så det gör inget att själva betyget inte är vettigt för mig. Men själva siffran är det ofta jag inte förstår från dig.

  Så enkelt med 0-5, titta:

  0 – Uselt
  1 – Dåligt
  2 – Godkänt
  3 – Bra
  4 – Mycket bra
  5 – More or less världsklass 🙂

 5. Micke

  10 poäng = Fulländad
  9 poäng = Mycket bra
  8 poäng = Mer än bra
  7 poäng = Bra
  6 poäng = Mer än godkänd
  5 poäng = Godkänd
  4 poäng = Inte fullt godkänd
  3 poäng = Dålig
  2 poäng = Mer än dålig
  1 poäng = Mycket dålig
  0 poäng = Genuint usel

  Vad är det som är svårt med det Adri? Förstår inte vad du tycker är svårt men fråga om du undrar något. Dessutom skriver jag det fullt ut när jag ger poäng. Exempelvis 5 poäng = Godkänd

  Egentligen för min del är det betygsskalan 1-9 men är det extrema fall så kan noll och tio komma med. Tio har jag som sagt aldrig fått in i ESC och bara i få fall när det gäller noll. Tyvärr en gång i år.

  Har ingen kanondag då jag har ont idag men har jag trampat över så är det ingen ursäkt och jag ber om ursäkt i så fall. Min tanke med det där med “hör hemma i soporna” hade ju egentligen inte med personerna att göra utan hur de betedde sig i programmet och främst hur upplägget av programmet var.

 6. Micke

  Åter igen Adri 🙂 Andreas Jonsson är ingen favvis för mig. Nu får ingen här missuppfatta bara. Som jag sagt tidigare ESC och MF i klass är långt ifrån min vanliga musiksmak för mig. Andreas Jonsson om jag tänker på honom allmänt i musik blir för mig (6/10) Mer än godkänd. Pratar vi ESC blir han (7/10) Bra. Pratar vi MF blir han (9/10) Mycket bra

  Elena Paparizou var det enda glädjeämnet under de senare säsongerna tycker jag. Förutom det mindre äkta att hon hade en undre gräns på fem poäng. Tur det inte var ditt system 🙂 Zia gillade jag inte alls.

 7. Adri

  Micke: Men jag tycker det är himla luddigt med formuleringar som ”mer än godkänt” men inte ”bra”. Eller ”Mer än dålig/bra” men inte ”Mycket dålig/bra”.

  Jag gissar helt enkelt du är kanske lite mer av fullflärdad musikeecensent för jag hör inte dem nyanserna helt ärligt. Är en låt mer än godkänd hos mig, jamen då är den bra. Är den bättre än bra? Amen då är den jättebra. 🙂 Och samma sak på minussidan.

  Som sagt, jag läser ju inte dina betyg längre utan nu läser jag bara dina ”recensioner” if that is what you call it 🙂 För det säger helt enkelt mig så mycket mer.

  Men för all del, kör ditt race! 🙂 Ingen annan verkar ju ha problem ändå så det är min svaghet.

 8. Micke

  @Adri nej jag ÄR INTE bättre än dig på något sätt. Inte heller på att bedöma låtar. Var och en är sin egen bedömare med styrka. Så är det bara min vän 🙂

  Sen till 0-10 systemet då. Men varför bry dig om vad jag kallar varje siffra i bedömningen? Var och en kan väl kalla den precis vad man själv vill. Huvudsaken är ju att man har ett bedömningssystem som räcker till och visar rättvist vad det handlar om. I mina ögon gör inte 0-5 systemet det utan det blir en balansgång och väldigt luddiga skillnader mellan det man bedömer

  För mig är dock godkänd varken bra eller dåligt men något som jag godkänner 🙂 Godkänt för mig kan aldrig bli bra

 9. Adri

  Micke: Well jo. På vissa sätt och saker är du bättre än mig. Det inser du själv gissar jag 🙂 Sen är jag förhoppningsvis bättre än dig på vissa saker 🙂

  Men jag håller med om ”godkänd”. Godkänd är varken bra eller dåligt. Det sa jag inget om 🙂 Men går en låt förbi godkänd, då landar den direkt på bra.

 10. Micke

  Du är mycket, mycket bättre än mig Adri. På många plan är det så precis som det är tvärtom på andra plan. Inte svårare än så 🙂

  Det jag dock känner är att man blir så begränsad med 0-5 i betygsskala. När du sen säger att för dig är bidrag som är mer än godkänt i betyg direkt bra i betyg då känner ju jag att det än mer bekräftar det jag säger. Kan ta Belgien i år som exempel. Ett bidrag som jag absolut godkänner men absolut inte tycker är bra. Med mitt poängssystem finns det utrymme för mig att beskriva det då genom (6/10) Mer än godkänd. Man blir sååååå begränsad om man inte kan uttrycka något mellan godkänd och bra. Likadant givetvis på andra betygsnivåer.

  Lisa och Lasse som jag hade som exempel här ovan visar ju också på det. Läraren tyckte ju uppenbart att Lisa var mycket bättre än Lasse men med de begränsade nivåer han hade att ta till så kämpade han för att få ett rättvist betyg för dem och då blev det till slut så att de hamnade på samma betyg trots att Lisa uppenbarligen var bättre. Detta är givetvis något som följer dem sedan. Ingen kommer någonsin att veta det faktum att Lisa var bättre för i betyget står det ju rakt ut BETYG 2 för båda två.

  Adri om du föredrar 0-5 ska du köra på det och skita i vad jag säger 🙂 För mig är däremot 0-10 fullkomligt överlägset för då får jag verkligen reda på vad folk verkligen tycker om bidragen och vad som skiljer dem.

 11. Adri

  Micke: Vi har helt enkelt olika betygskriter för jag skulle inte ha nåt problem med att betygsätta ett bidrag med mitt system med förklaringen ”jag godkänner det men det är inte bra”.

  Nej men är det inte bra, så är det godkänt. 2/5. För mig finns inget mellanting. Det är inte systemet som begränsar mig där utan det är ju jag när jag lyssnar som tänker ”Det här är mer än godkänt… ja men då är det bra” 🙂

  + mitt huvudsakliga problem med din skala… jag vill använda hela min skala.

 12. Micke

  @Adri men det är ju det jag säger 🙂 Jag har aldrig haft och kommer aldrig att ha som mål att tvinga på dig min modell. För mig är den överlägsen din. För dig är din överlägsen min. Så vad är problemet? 🙂 Du har lagt fram dina fördelar med din och jag mina fördelar med min. Då är det bara att köra vidare 🙂

 13. Adri

  Jag har inga problem med ditt system. You do you and I do me 🙂 Det är mina ledord jag lever efter.

  Det är mest dina resonemang kring systemen jag inte greppar ännu eller förstår 🙂 Och jag vill förstå. Man kan inte göra rimliga bedömningar utan förståelse ju! 🙂

 14. Micke

  @Adri vad är det du vill förstå menar du? Kanske jag som är för dum för att fatta helt enkelt 🙂 Det som jag känner skiljer oss absolut mest är din syn på från godkänd till bra. Där är vi verkligen inte på samma plan eller vad man ska säga 🙂

 15. Adri

  Micke: Nu får jag ta på mig din roll och vara den som säger “vet du vad? Vi släpper det 🙂 “. Du är rolig att snacka med, tro inget annat. Men någonstans går min gräns över hur länge det är ok att snacka om vilket betygssystem man supportar! 🙂 Och den gick nu när jag var på väg för att svara.

 16. Micke

  @Adri läs det jag skrev i mitt näst senaste. “Du har lagt fram dina fördelar med din och jag mina fördelar med min. Då är det bara att köra vidare” 🙂 Där tyckte jag precis att vi skulle släppa det. Men då kom du med.

  “Det är mest dina resonemang kring systemen jag inte greppar ännu eller förstår Och jag vill förstå. Man kan inte göra rimliga bedömningar utan förståelse ju!

  Det var därför jag sen skrev: “Adri vad är det du vill förstå menar du?”

  Men ok då missförstod jag dig då. Vi släpper det nu. Du har det betygssystem som passar bäst för dig och jag har det som passar bäst för mig. As simple as that 🙂

  Till nästa grej vi ska tjata om istället 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se