ESC 2019 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2019, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, intervjuer, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Tel Aviv. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Finland i Eurovision Song Contest:

Finland
Land: Finland deltagit 52 gånger – vunnit 1 gång: 2006
TV-bolag: YLE se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1961 Laila Kinnunen kom då 10:a av 16 med “Valoa Ikkunassa

Finlands ESC-bidrag och resultat sedan
två-semifinals-systemet infördes 2008:
2018: Monsters“, Saara Aalto (internvald artist + UMK 2018) 25:a i finalen
2017: Blackbird“, Norma John (UMK 2017) 12:a i semi 1
2016: Sing It Away“, Sandhja (UMK 2016) 15:e i semi 1
2015: Aina Mun Pitää“,
Pertti Kurikan Nimipäivät
(UMK 2015) 16:e i semi 1
2014: Something better“, Softengine (UMK 2014) 11:a i finalen
2013: Marry me“, Krista Siegfrids (UMK 2013) 24:a i finalen
2012: När jag blundar“, Pernilla Karlsson (UMK 2012) 12:a i semi 1
2011: Da Da Dam“, Paradise Oskar (Euroviisut 2011) 21:a i finalen
2010: Työlki Ellää“, Kuunkuiskaajat (Euroviisut 2010) 11:a i semi 1
2009: Lose Control“, Waldo’s People (Euroviisut 2009) 25:a i finalen
2008: Missä Miehet Ratsastaa“,
Teräsbetoni
(Euroviisut 2008) 22:a i finalen

Finland i Eurovision Song Contest 2019:


Finlands ESC 2019-bidrag: “Look Away”, Darude feat. Sebastian Rejman

Lyssna på Finlands Eurovision-bidrag & lär känna artisterna:

Bidrag: Look Away officiell video: final-framträdandeofficiell musikvideotext
Fler tolkningar: live i Amsterdamlive i Londonlive i Madrid
Låtskrivare: Sebastian Rejman (t&m), Ville Virtanen (t&m)
Startnummer: nr 3 i Semifinal 1 (14:e maj)
Uttagning: Internval + UMK 2019: Efter att YLE internvalt Darude feat. Sebastian Rejman och de i sin tur presenterat tre olika låtar så var det den 2:a mars dags för Finland att utse sitt bidrag till ESC 2019. 50/50 jury- och tittarröster utsåg vinnarbidraget. Läs mer här:
Darude för Finland 2019!” – “Finlands Eurovision-bidrag 2019
Artister: Darude feat. Sebastian Rejman
Darude feat. Sebastian Rejman
(Grafik: eurovision.tv)
Sociala medier:
darude.comyoutube
twitterinstagram
facebookwikipediaeurovision.tv
Snabbpresentationer:
[“Get to know”-video (av Mr Eurovision)]
“Get to know”-video (av ESC Russia)
Video-intervjuer:
Interview with Darude (av wiwibloggs.com)
Interview with Sebastian Rejman (av wiwibloggs.com)
Interview with Darude and Sebastian Rejman (av KAN)
Darude är DJ:n bakom framgångsrika “Sandstorm” från 1999
♥ Se: “Darude will represent Finland at the 2019 Eurovision Song Contest” (eurovision.tv)
♥ Se även: “10 facts about Darude feat. Sebastian Rejman” (wiwibloggs.com)

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

esc bubble-video
(reaktioner & betyg)
escxtras review-text
(inkl. teamets betyg)
wiwibloggs-video
(reaktion på bidraget)
Odds (2019-03-23): Ej vidare till final (plats 13 av 17) & botten-20 (plats 25) av de 41
Odds (2019-04-05): Ej vidare till final (plats 14 av 17) & botten-15 (plats 29) av de 41


Åsikter och spekulationer om Finlands bidrag och chanser i Eurovision 2019:

Schlagerpinglan tycker: Till final FinlandFinlandFinlandFinlandFinland Betyg: 4+ / 5
Efter några år av, enligt min personliga smak, mindre bra ESC-val av Finland så skickar de äntligen ett bidrag som jag placerar bland mina personliga favoriter. Eftersom jag själv tycker att de lyckas pricka av alla de viktigaste ingredienserna här (en låt som berör och som jag inte vill sluta lyssna på, en text som känns viktig och dessutom har en förmåga att fastna i huvudet samt artister som jag både gillar att lyssna och titta på) så har jag lite svårt att förstå de dystra oddsen. Nåja, om någon ska kunna skrälla så måste det ju finnas odds som inledningsvis är helt uppåt väggarna. Förhoppningsvis har vi ett sådant fall här.
Schlagerpinglan tror: Inte till final
Hur mycket jag själv än gillar bidraget och hur mycket jag än hoppas att det ska räcka till final så har jag i nuläget svårt att tro det. Det som gör att jag tyvärr tvivlar på dess chanser, förutom att oddsen är allt annat än uppmuntrande, är att även om många kanske trots allt kommer att gilla det de hör i maj så riskerar det eventuellt att glömmas bort när det väl är dags att rösta. Lyckligtvis så är det inget som inte en spektakulär scenshow kan ändra på. Vi får väl se vad som händer.

Fler ESC 2019-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2019“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


15 kommentarer till “Inför ESC 2019: Finland – “Look Away” – Darude / Sebastian Rejman”

 1. Craxman4

  INFÖR ESC 2019 – FINLAND:

  Jag vet att jag låter negativ här men vad håller Finland på med? UMK var hemsk i år, bara en festival som slösade på folks tid och energi. Själva sången låter som Avicci fått kortslutning och det är bara förskräckligt. Finland har ett väldigt rikt och fint musikliv men det är deras uttagningsprocess som inte funkar och den här låten speglar bara resultatet

  Betyg: 1/5

 2. Micke

  Ett bidrag som jag inte har på min topp 20 ens men jädrar så mycket bättre än vad jag i min enfald bestämde mig för när jag fick höra vem artisten var. En artist med stil låååångt ifrån mig så att säga.

  Sen kom första låten av de tre “Release me” och jag blev lite överraskad över att den ändå var ganska hyfsad. Strax därpå fylldes det så på med bidrag nummer 2 “Superman” och jag blev ännu lite mer positiv.

  Under tiden till det tredje bidraget “Look away” dök upp blev jag dessutom mer och mer förtjust i “Superman” till stor förvåning för inte minst mig själv. Väntade sen in tredjebidraget som jag placerade som tvåa av de tre men för mig var det utan minsta tvekan “Superman” som var bäst.

  Sedan live hände något som tyvärr även hände i Norge med deras vinnarbidrag. Det tappade väldigt live. Missade “Superman” live men det kanske bara var bra för de andra två tappade väldigt.

  (6/10) Mer än godkänd får den ändå men inte bra. Oj så jag hade velat ha “Superman” som vinnare istället.

  Tidernas bästa Finska:
  Ja vad ska man säga? Helt enkelt för mig Finlands bästa bidrag i ESC
  https://www.youtube.com/watch?v=Y3Q4Eni0z68

  Tidernas sämsta Finska:
  För att göra det kort. Samma korta inlägg som om det bästa. 2018 är helt enkelt Finlands sämsta bidrag i ESC

 3. Micke

  Tänkte på en annan sak med Finland. I år blir det sextonde gången som ESC har semifinaler med. Det har alltså varit femton års tävlan där semifinaler har ingått och utav dessa 15 har Finland endast vid tre tillfällen lyckats komma in på topp 20. Dessa år 2006, 2007 och 2014 ställde Finland upp med rockbidrag. Tycker väl egentligen att alla länder ska ta sig en funderare över det, i synnerhet då Finland vilket bevisen visar klart och tydligt 🙂

  De tre för mig tråkigaste händelserna för Finland under dessa 15 år var två elfte och en tolfteplats i semifinal. Gränsfall för tre bidrag jag tyckte om. De två vackra bidragen 2012 och 2017 och det urtöntiga men sååå jädrigt charmiga bidraget från 2010. De tre förtjänade final. Eller hur? 🙂

 4. Adri

  Finland… jag gillar denna låten men det är samtidigt en av dem låtarna jag gillar men som tjatat ut sig mest. Jag tycker låten känns som att den skulle göra succé typ 2006. Men å andra sidan… 2006 är ju enda året som Finland i slutändan gjorde succé ändå, så det är kanske lika bra att låten väntade 13 år på att komma ut.

  För min del skiter jag i, men jag tror den har mindre framgång att uppleva nu.

  Den är bra, men den känns lite lat (redan nu en varning: att jag kommer beskriva låtar som “lata” kommer att återkomma i år. Jag bara säger det. Ojojoj, vänta bara på Estland, Österrike, Polen, Litauen eller Moldavien).

  Som att de var stressade när låten komponerades, och bara ville bli klara snabbt och därför slängde in en så pass okreativ refräng som det ändå är i slutändan.

  Betyg 3/5. Plats 21.

  Var hamnar den då? Jadu. Jag kommer inte bli allt för förvånad vid eventuell finalplats, men mitt tips i nuläget ändå är att den missar.

  Och vad borde vunnit Finlands uttagning? — “Look away”. Finland valde rätt 🙂

 5. Micke

  Lyssnade nu för första gången på “Superman” live. Visst den tappade även den men inte alls lika mycket som de andra två, vilket gör “Superman” än mer till min favvis. Nu spelar det ju ingen som helst roll då detta kanske var 2000-talets mest riggade tävling. Det var ju klart att “Look away” skulle vinna långt innan de började, vilket jag också sa 🙂

  Så egentligen var detta bara ytterligare ett internval. Ett skapligt sådant som jag hoppas de får bättre fart på live nästa gång när det gäller i nästa månad. Det är som Adri antyder ett gränsfall om det blir final eller ej. Min magkänsla är just nu precis som hans att den missar med placering 11-13 i semifinalen

 6. Adri

  Micke: Vet du nåt som inte jag vet? För Finlands tävling känns betydligt mer ren och ärlig än… låt oss säga Rumänien eller Vitryssland. Två länder som i år verkligen borde skämmas över sina uttagningar. Blir förbannad bara jag tänker på hur respektlöst det är. Värre med Rumänien för där avskyr jag låten också. Vitryssland gillar jag i viss mån, men den valdes ändå på ett helt felaktigt sätt.

  Men vad är det som gjorde Finlands tävling riggad? 🙂

 7. Micke

  En liten grej bara Adri. Kolla in promotion för de tre låtarna så kommer du snart att förstå att 1+1=2 🙂 De visste vad de var ute efter från första början.

  Riggad var kanske lite överord för mig. Ber om ursäkt för det. Men de visste vad de gjorde. Inget fusk med röstning eller liknande. Inte alls så jag menar men åter igen. De visste vad de var ute efter 🙂

 8. Micke

  Verkligen tråkigt att du hatar Rumäniens låt så jädrigt Adr för jag har den som (6/10) Mer än godkänd. I studioversion har jag den som (7/10) Bra. Hoppas det inte är röstningen som gjort dig så negativ mot den. Än mer tråkigt det jag läser om dina ord om Österrike och Polen, i synnerhet den senare gillar jag.

  Kan ta ett exempel mellan Polen och Irland som är (8/10) Mer än bra för mig. De är exakt lika bra för min del. Men om någon kom med en uppmaning till mig att jag har makt att bestämma och jag måste bestämma att allt i ESC ska vara ganska likt Polens bidrag eller Irlands bidrag. Vilket skulle jag välja då?

  Jag vill inget av alternativen men blir jag tvungen så väljer jag allt som Polens. Jag menar snarlikt Irlands kan jag höra på Radio varje dag och jag kollar inte på ESC för att lyssna på radio. Jag vill ha det annorlunda

 9. Adri

  Men Rumänien hade potential, eller har i versen. Men den refrängen? Det är som att nåt dör inom mig när Ester sätter igång med sitt “ay ay ay ay ay… loving you is a har price to pay.. ay ay ay ay”. Första gången det återkommer står man ut med det, för då tror man (eller jag iaf) att det bara är en brygga som ska leda till en bra refräng, men nej det är en fullständigt värdelös refräng.

  Och sen är Ester tyvärr en fruktansvärt dålig artist.

  Missta inte det som dålig sångerska. Det är hon inte. Hon kan sjunga, men hon kan ju inte bete sig på en scen “for shit”.

  Sen vet jag inte om du är en av dem som håller med, men jag har sett flera andra personer (och jag är en av dem) som drar paralleller till Kroatiens låt förra året. Och den gillade jag verkligen inte heller, så det är ju inte röstningen som lämnat ärr här, även om det inte hjälpte. Detta är typ i samma kategori, men med lite mer… bluesgitarr inlagt ovanpå (också totalt opassande tyvärr, den gitarren smälter inte in sömlöst med det andra utan ligger som ett täcke av stålull ovanpå).

  Men trots detta har jag inte gett upp hoppet än. Eller jo, på refrängen har jag. Jag kommer aldrig uppskatta “ay ay ay ay ay”. Men resten har kvar sin potential. Om de gör nåt åt det i maj så kan de iaf lämna min botten fem tror jag. I nuläget på plats 38.

  Aja… nu har jag typ inget nytt kvar att säga när Rumänien väl ska presenteras. Får tänka ut nåt finurligt tills dess.

  Sen får jag också säga lite som du brukar säga, att jag “hatar” inte Rumäniens låt i år. Det är att ta i. Hatar inte ens Israel som är min extremt överlägsna sistaplats.

  Jag hatar mördare, senap, spindlar, par som inte vet att kärlek ska ske inom husets väggar, barn i kollektivtrafiken, pepparrot, den där känslan när man tror man ska nysa men inte nyser, smör, nyblivna föräldrar på sociala medier, kaffe…

  and the list goes on. Men jag hatar inte musik. Är en låt dålig? Ja men då undviker jag bara den. Inte svårare än så.

  Polen är inte rakt av dålig, men den är ju så lat skriven. Inte mycket kärlek eller tankekraft gick ner på det verket gissar jag. T.o.m Tjeckien som du har sist och jag har nästsist känns som att det har mer effort bakom sig. Polens låt i år är definitionen av “doing the bare minimum”.

  Sen lyssnar jag på radio varje dag. Skulle aldrig missa ett avsnitt av Morgonpasset, och känner väl inte själv igen att Irland skulle kunna spelas där. När jag hör Irland tänker jag 60-tal och visst att musiktrender oftast dyker upp igen, men det känns inte som att 60-talets tid är tillbaks för mainstream 🙂 Men jag är ingen expert, eller så lyssnar du och jag på olika radiostationer? 🙂

  Ja, detta var en lång kommentar som gick i många olika riktningar utan nån poäng eller nåt fokus. Hoppas ni orkade ta er igenom den 🙂 Isf har ni förtjänat ert lördagsgodis ikväll!

 10. Micke

  @Adri det var en lista över hat det 🙂 Jag kan skriva under på mördare, senap och kaffe men i övrigt försöker jag hålla min lista över hat väldigt kort 🙂

  När det gäller min liknelse om Polens och Irlands bidrag tänkte jag på radio överhuvudtaget och musik överhuvudtaget som vi vanligtvis “råkar ut för.” Irlands är vi väldigt familiar with men definitivt inte med Polens. Det är det jag menar. Tvingas jag välja musik i ESC tar jag hellre Polens för här vill jag ha det annorlunda. en stor orsak till att jag är i ESC överhuvudtaget.

  När det gäller ay ay ay i det rumänska bidraget påverkar det inte mig. Som du säkert minns (med ditt minne) så är jag ingen vän av upprepningar i låtar men detta tycker jag är väldigt lite i jämförelse med annat. En av anledningarna till att jag gillar “Superman” bättre än de två andra i finska uttagningen är just detta med att det finns mer av en text i refrängen i den till skillnad från de andra som mest är utstötningar av ord 🙂

 11. Adri

  Micke: Se på fan! Ja jag vet ju att du faktiskt gillar barn så det förvånar inte att du inte skriver under på punkten om barn i sociala sammanhang. Själv förstördes typ min gårdag av att jag på t-banan fick sitta bredvid en pappa som i 45 lååååånga minuter satt och pratade bebisspråk med sin unge. Ungen kunde inte prata utan bara typ… joddlade med napp i mun och pappan gaggade. En vuxen man alltså. Så ovärdigt. Oj vad jag dömde honom.

  Men annars tycker jag väl att sakerna jag nämnde är allmänt ogillade så det är inte bara jag som är hatfull 🙂 Men jag vet allt är du är en positiv, liten jäkel (eller jättelång, fan vet jag). Avundas dig där! 🙂 Men jag är ju alltså inte förvånad över din kommentar där 🙂

  Ja det förvånar faktiskt att du inte är emot Rumäniens refräng mer. Cypern 2012 är repetetiv på ett bra sätt. För den är medryckande. Rumäniens refräng haltar fram i ett himla stånkande och stönande. Yuck.

 12. Adri

  Micke: Hoppas du inte tar åt dig av formuleringen ”Men jag vet allt är du är en positiv, liten jäkel (eller jättelång, fan vet jag)” 🙂

  Jag är inte så bitter som jag låter. Det är bara så jag skriver om personer 🙂 Jag är också en ”liten jäkel”, om än mindre positiv.

 13. Micke

  @Adri det ska väldigt mycket till om jag ska ta illa upp för något 🙂 Allt handlar om hur saker sägs, vad syftet är. Utan skryt är jag bra på att läsa sånt irl men visst, det är ju inte lika lätt så här men lite känsla har jag allt 🙂

  Nej jag ser inte dig som bitter även om jag läser igenom ibland att du kunde ha mått bättre och önskat jag hade haft möjlighet att på något sätt förändra det. Det handlar om att aldrig ge upp, att allt kommer till den som inte släpper taget

 14. Johanna

  Ja detta är kompetent men tråkigt och glöms förhoppningsvis bort bland alla bättre och roligare bidrag i semi 1. jag utesluter inte en finalplats och så länge det inte är på bekostnad av mitt enda topp 10-bidrag i denna semin, Ungern, är det ok. Dock lutar det för närvarande åt att det inte borde bli final även om det är ljusår bättre än Saara Aalto från förra året som jag placerade sist av alla. Den här rankar jag just nu på plats 32 trots att jag då inte egentligen tycker den är dålig alls…….

 15. Engsla

  Det börjar ju bra nog, men snart blir det lite som att köra på E4 norrut, samma, samma, samma… Nej, det blir en 4/10 från mig

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se