ESC 2019 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2019, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, intervjuer, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Tel Aviv. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Ungern i Eurovision Song Contest:

Ungern
Land: Ungern deltagit 16 gånger – vunnit 0 gånger
TV-bolag: MTV se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1994 Friderika Bayer kom 4:a av 25 med “Kinek Mondjam El Vétkeimet

Ungerns ESC-bidrag och resultat sedan
två-semifinals-systemet infördes 2008:

2018: Viszlát Nyár“, AWS (A Dal 2018) 21:a i finalen
2017: Origo“, Pápai Joci (A Dal 2017) 8:a i finalen
2016: Pioneer“, Freddie (A Dal 2016) 19:e i finalen
2015: Wars For Nothing“, Boggie (A Dal 2015) 20:e i finalen
2014: Running“, András Kállay-Saunders (A Dal 2014) 5:a i finalen
2013: Kedvesem (Zoohacker Remix)“, ByeAlex (A Dal 2013) 10:a i finalen
2012: Sound Of Our Hearts“, Compact Disco (A Dal) 24:a i finalen
2011: What About My Dreams?“, Kati Wolf (Internval) 22:a i finalen
2010: – – – – – – – – –
2009: Dance With Me“, Zoli Ádok (Internval) 15:e i semi 2
2008: Candlelight“, Csézy (Eurovíziós
Dalverseny 2008:
Magyarországi
döntő
)
19:e i semi 2

Ungern i Eurovision Song Contest 2019:


Ungerns ESC 2019-bidrag: “Az én apám”, Joci Pápai

Lyssna på Ungerns Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: Az én apám final-framträdandeslutlig ESC-versionungersk/engelsk text
Fler tolkningar: semifinal-framträdandeofficiell musikvideolive i Amsterdam
Låtskrivare: Joci Pápai (m), Ferenc Molnár (t&m)
Startnummer: nr 7 i Semifinal 1 (14:e maj)
Uttagning: A Dal 2019: Totalt 30 bidrag tävlade i Ungerns nationella ESC-uttagning som bestod utav tre heat, två semifinaler samt en avgörande final den 23:e februari. I finalen fick en jury välja ut fyra superfinalister bland de åtta finalisterna innan det var upp till tittarna att utse vinnaren. Läs mer här:
Ungerns Eurovision-bidrag 2019” – “Slutliga versionen av Az én apám
Artist: Joci Pápai
Joci Pápai
(Grafik: eurovision.tv)
Sociala medier:
youtubeinstagram
facebookwikipedia
eurovision.tv
Snabbpresentationer:
“Get to know”-video (av Mr Eurovision)
“Get to know”-video (av ESC Russia)
Video-intervjuer:
Interview with Joci Papai (av wiwibloggs.com)
Interview with Joci Papai (av wiwibloggs.com)
Joci Pápai representerade även Ungern i ESC 2017 då han kom 8:a med “Origo“.
♥ Se: “Hungary’s Joci Pápai returns to the Eurovision Song Contest!” (eurovision.tv)

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

esc bubble-video
(reaktioner & betyg)
escxtras review-text
(inkl. teamets betyg)
wiwibloggs-video
(reaktion på bidraget)
Odds (2019-03-23): Vidare till final (plats 8 av 17) & botten-15 (plats 28) av de 41
Odds (2019-04-06): Vidare till final (plats 5 av 17) & botten-15 (plats 28) av de 41


Åsikter och spekulationer om Ungerns bidrag och chanser i Eurovision 2019:

Schlagerpinglan tycker: Till final UngernUngernUngernUngernUngern Betyg: 3 + / 5
Eftersom jag hade en del andra personliga favoriter i den ungerska uttagningen (som det inte gick så bra för) så hamnade “Az én apám” inledningsvis lite i skuggan vad gällde min uppmärksamhet. Nu när allt ljus hamnat på Joci så förstår jag dock hur mycket jag egentligen gillar bidraget och att jag faktiskt, utan att förstå ett ord av vad som sjungs, berörs av den. Det är vackert, vemodigt och (numera) en självklar finalist i mina ögon.
Schlagerpinglan tror: Till final
Det mesta talar för att Ungern är ett av de länder som kommer att ta sig till final från den första semifinalen. Inte nog med att de gått vidare varje år sedan sin ett-års-paus 2010, de skickar i år en tidigare deltagare som lyckats att ge landet en fin åttonde-plats så nu när Joci Pápai ställer upp med en, i mitt tycke, ännu bättre låt, så vore det konstigt om det skulle ta slut redan i semifinalen.

Visserligen kan man misstänka att en del anser att lite av nyhetens behag lagt sig då det är tal om samma röst och liknande tongångar… men om något är tillräckligt vackert och känslostarkt så lär det få röster och det tror jag att Ungern kan räkna med även i år.

Fler ESC 2019-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2019“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


16 kommentarer till “Inför ESC 2019: Ungern – “Az én apám” – Joci Pápai”

 1. Micke

  Ungern är ett land jag alltid ser fram mot varje år när det gäller ESC. De kanske inte alltid väljer rätt låt men i deras uttagning finns alltid något som tilltalar mig. Så även i år där minst 7-8 låtar föll mig i smaken. En av dem var definitivt vinnarlåten även om det inte var min favvis och inte heller riktigt i samma klass som låten snubben hade förra gången.

  Min topp 4 i A Dal 2019

  1. “Hazavágyom“, Leander Kills
  2. “Kedves Világ!“, Antal Tímea feat Demko Gergő
  3. “Az én apám“, Pápai Joci
  4. “Kulcs“, Fatal Error

  Det som dock skrämmer mig är att de tydligen har gjort om vinnarlåten från en sorgesam historia med spirande hopp till en ren begravningshymn. Jag hoppas verkligen att de tänkt efter ordentligt och återvänder till ursprunget som var ett riktigt bra bidrag. Jag håller tummarna för att de har vaknat till igen.

  Ungerns ESC-historia är fylld av flertalet bra bidrag. Nämnas kan 2013, 2016, 2017 och 2018. Men min speciella favvis har i år 25 år på nacken. Ett avskalat nummer med en mycket vacker låt oerhört fint framförd av sångerskan.

  https://www.youtube.com/watch?v=2rjX1aacYEo

 2. Micke

  Glömde visst Adris nya giv här. Här kommer då plats 19 på listan över de bästa låtarna i ESC 2019 som inte vann.

  https://www.youtube.com/watch?v=7rgOy9lzI84

 3. Micke

  Fick just syn på att jag har klantat till det. Jag har fått ihop 21 låtar till Adris ranking. Så min 19 och 20 är egentligen 20 och 21.

  Här kommer den som verkligen är 19 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=CN8Rpg0AwHg

 4. Adri

  Detta är en låt jag egentligen gillar. Men den envisas ändå med att alltid gå under min radar. Jag gillar ju “gatumusikant”-stuket över den. Jag kan lätt tänka mig nån liten jäkel stå i tunneln på Lunds Central stå och spela denna.

  Väldigt mysig, men jag föredrog ju verkligen visslandet framför stråkarna. Den framstod som lite mer hoppfull då 🙂 Nu är den så väldigt depp.

  För första gången på länge tror jag Ungern kan få kämpa. Eller såhär: jag har tippat final ändå, men jag kommer inte tappa hakan om den missar faktiskt.

  På min egna ranking hittas den på plats 18 🙂

  Vem borde vunnit Ungerns final? Jo, en låt som förmodligen också HADE vunnit om Ungerns system made sense. “Roses” med The Middletonz 🙂

  NATIONELLA FINALER – Plats 19

  En av årets sämsta sämsta nationella finaler faktiskt. Så blir det ju när man lämnar ett idol-format som metod, då vill jag inte följa det förrän det riktiga avslöjandet. Och där sög det mesta ärligt. Även vinnaren är jag inte vän med. Länge var det min allra sista plats, men nu är det min plats 35.

  Men en låt stack ut och borde varit en SOLKLAR vinnare i den bleka finalen. Fullständigt överlägsen! Nu blev det inte så. Men denna låt har inte lämnat mig än. Refrängens power slår en!

  https://www.youtube.com/watch?v=fSQFfwTI1L0

  Micke: Bra låtar det med! Kan säga att båda två var kandidater till min ranking, men bara en “has made the cut” 😉 mer om det när det är dags 🙂

 5. Johanna

  Detta är min favorit i semi 1 och jag blir riktigt arg om den inte går vidare. Den enda i semi 1 som tagit sig in på min topp 10. OCH jag hejade på den från första början i A dal så väldigt nöjd med deras val. Jag gillar ju nästan alltid UNgern (Undantag 2015 när jag rankade de botten 5) Just nu är denna på plats 5 för mig men är ihop med Armenien och Schweiz ett av de bidrag som hoppar runt i mitten på min topp 10. Jag önskar att jag kunde röstat på denna och hoppas det går bra ändå!

 6. Johanna

  Just det, jag tycker precis som pinglan att denna är bättre än “origo” och ja, jag kommer hålla alla tummar för finalplats!

 7. Micke

  @Johanna inte för att vara sån men har du hört den nya versionen av Ungerns som jag och Adri tycker dras ned i deppdiket. Jag tycker även att den är bramen då på plats 10-20 i maj. Med originalversionen är den lätt på topp 10

 8. Micke

  @Adri en fråga. Angående din topp 20 Utslagna. Om du istället kollar på din topp överhuvudtaget i år. Hur många av dessa är bland de utslagna? Jag trodde faktiskt jag fått med mer av mina favvisar än jag nu ser. Om jag kollar på min Topp 15 överhuvudtaget så är bara fyra av dem med nu i maj månad. Fyra stycken bara med placeringar 2, 3, 7 och 11. Inget kanonår direkt. Får glädja mig med att två av mina topp 3 åtminstone är kvar 🙂

 9. Adri

  Åh gud det vågar jag knappt kontrollera, men minst… 15 iaf. Alltså detta året gick ju inte min väg alls. Så det finns ju massvis med uttagningsvinnare som jag med glädje hade bytt ut 🙂

 10. Johanna

  @micke Jag antar att det är den versionen som är på spellistan på officiella ESC-sidan och den är isf den jag hört mest de sista veckorna eftersom jag oftast spelar den listan i bakgrunden. Och den är fortfarande topp 10 material där. Inte så superstora förändringar förutom att de dragit ner tempot lite vilket inte stör mig som är en ballad-älskare (ju deppigare desto bättre oftast) MEN håller med om att originalversionen var snäppet bättre ändå och då hade han klättrat upp en placering med den och gått om Sverige på fjärde plats.

 11. Adri

  Johanna: Du kanske menade ett annat ställe, men listan som heter “first semi-final” på Eurovisions youtube innehåller fel version TROR jag.

  För det som ESC-sidor rapporterat om är ju en annan version. Och det är en annan version (den jag och Micke syftar på) som kallas “official ESC version” och framfördes av Joci i Amsterdam igår. Som sagt, jag ska inte tro att jag vet bättre än det officiella ESC-kontot men jag tror ändå det tyvärr är rätt version som jag och Micke hört.

  Och då är visserligen tempot lägre. Men det största brottet för min del är fortfarande att visslandet är borta och ersatt med nynn+stråkar.

  https://www.youtube.com/watch?v=AnMN5tEVprI

  om det redan är denna version du känner till så feel free to ignore 🙂

 12. Adri

  Dock konstigt om officiella ESC inte laddat upp rätt än. Men som sagt Joci sjöng denna “nya” versionen i Amsterdam igår och den går ju under namnet “Final ESC version” 🙁 Synd…

 13. JOHANNA

  @adri Officiella musikvideon som är länkad här ligger på officiella ESC-sidan och det är den jag brukar lyssba på…

 14. Adri

  Johanna: Ohwell, får se hur det blir. Jag hoppas du har rätt, för jag vill ha visslandet 🙂 Men jag tvivlar innan jag sett det 🙁

 15. Schlagerpinglan

  @Johanna och Adri, Jag har ingen exklusiv bakgrundsinfo och därmed ingen aning om det kommer att bli något visslande eller ej i Ungerns semifinal-framträdande… MEN… då både den version som ligger på det officiella Joci Pápai-youtube-kontot under namnet “FINAL ESC VERSION” samt den version som framfördes i går vid EIC var UTAN visslanadet så skulle jag gissa att det är just så det blir.

  Vad gäller vad som finns och inte finns på den officiella ESC-sidan så brukar de länka till de versioner som lämnas in när länderna registrerar sina bidrag och jag är inte helt säker på att de hinner att uppdatera med alla de nya versionerna.

  Detta är dock mina egna spekulationer, vi får helt enkelt vänta och se vad som händer. (Sorry Adri, men jag håller tummarna för att visslingarna överröstas av de underbara stråkarna och na-na-naa:andet)

 16. Engsla

  Ända sedan Friderika har jag av någon anledning tyckt om näst intill allt ungern kommit med till eurovision, så ock i år. Jag tycker om rösten, melodin och stråkarna. 7/10

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se