ESC2019 I dag avslöjades det att SVT återigen kommer att låta Edward af Sillén kommentera de svenska sändningarna av semifinalerna och finalen av Eurovision Song Contest. I år kommer han ha hjälp av Charlotte Perrelli, som vann ESC 1999 i just Israel.

Semifinalerna sänds den 14:e och 16:e maj medan finalen avgörs den 18:e maj. Sverige tävlar i den andra semifinalen där vårt tävlingsbidrag “Too Late For Love” med John Lundvik fått startnummer 8.

Det avslöjades även att Eric Saade (MF-3:a 2010, ESC-3:a 2011, MF-5:a 2015 och MF-programledare 2019), kommer att få dela ut de svenska rösterna när finalen av Eurovision Song Contest 2019 ska avgöras, något han även gjorde vid ESC 2010. Här nedan ser ni vilka som agerat svenska röstavlämnare och kommentatorer i ESC de senaste åren:

Vinnaren av Eurovision Song Contest 1999:

Charlotte Nilsson (här med vinnarlåten “Take Me to Your Heaven“)

År Svenska röstuppläsare Svenska kommentatorer
2003 Kattis Ahlström Pekka Heino
2004 Jovan Radomir Pekka Heino
2005 Annika Jankell Pekka Heino
2006 Jovan Radomir Pekka Heino
2007 André Pops Kristian Luuk & Josef Sterzenbach
2008 Björn Gustafsson Kristian Luuk & Josef Sterzenbach
2009 Sarah Dawn Finer Edward af Sillén & Shirley Clamp
2010 Eric Saade Edward af Sillén & Christine Meltzer
2011 Danny Saucedo Edward af Sillén & Hélène Benno
2012 Lynda Woodruff (Sarah Dawn Finer) Edward af Sillén & Gina Dirawi
2013 YOHIO Josefine Sundström
2014 Alcazar Edward af Sillén & Malin Olsson
2015 Mariette Hansson Edward af Sillén & Sanna Nielsen
2016 Gina Dirawi Lotta Bromé
2017 Wiktoria Edward af Sillén & Måns Zelmerlöw
2018 Felix Sandman Edward af Sillén & Sanna Nielsen
2019 Eric Saade Edward af Sillén & Charlotte Perrelli
(Källor: aftonbladet.se och tidigare schlagerpinglan.se-sammanställningar)

Schlagerpinglan: Jag är ju nöjd så länge Edward af Sillén håller i trådarna men att SVT lyckas att fortsätta på spåret att komplettera med artister som har erfarenhet av själva ESC-deltagandet ser jag som ett stort plus. Vi lär m.a.o. ha ytterligare en underhållande ESC-årgång att se fram emot och det tackar jag för. 😀

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


5 kommentarer till “Edward af Sillén och Charlotte Perrelli kommenterar Eurovision 2019”

 1. Adri

  SVT får inte släppa Edward. När Sverige har varit värdar och uppdragen lämnats till Josefine Sundström och Lotta Bromé har kommentarerna inte varit mycket att hänga i julgranen.

  Charlotte Perrelli ska bli intressant att höra 🙂 Känns inte som en position för henne, men SVT vet vad de gör så… who am I to judge? 🙂

 2. Andreas

  Jag hoppas att dom undviker att prata alltför mycket i mun på programledarna för mig personligen gör det inte så mycket men mina föräldrar som båda har jobbigt med nedsatt hörsel har jättejobbigt då dom pratar över programledarna.

  Håller med om att det är bra att Edward återkommer bättre med en veteran i sammanhanget varje år än två helt färska, bäddar för att det ändå finns rutin bland kommentatorerna.

 3. Alex

  Jag var typ kär i Edward när jag var ung, 15 år sedan. När han jobbade på torget som DJ och på klubbar, så det är lite konstigt att höra honom prata. Men samtidigt han är duktig. Det är häftigt att se hur han gick från sitt jobb som dj till att vara en stor del av båda Eurovision på hemmaplan.

 4. Johan

  Fantastiskt! @Adri, tror mycket av anledningen till att Sundström och Bromé inte var så mycket att hänga i julgranen var för att de skulle ta så liten plats som möjligt för att inte distrahera från de svenska programledarna. Visst, de var väldigt tunna även under vykort och liknande, men deras personligheter lämpade sig enligt mig ganska bra just när fokuset verkligen inte skulle vara på dom.

  Men så länge tävlingen går utomlands hoppar jag år ut efter år in på att Edward återigen sätter sig i kommentatorsbåset. Kul att det blir så även i år! 🙂

 5. Sune Timling

  OBS. Låten Power of Love i sitt /original /ursprung kommer från Jennifer Rush och inte Celin Dion

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se