ESC 2019 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2019, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, intervjuer, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Tel Aviv. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Nordmakedonien i Eurovision Song Contest:

Nordmakedonien
Land: Nordmakedonien deltagit 18 gånger – vunnit 0 gånger
TV-bolag: MKRTV se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1998 Vlado Janevski kom 19:e av 25 med “Ne Zori, Zoro
Namnbyte: se “EBU bekräftar “North Macedonia”-namnbyte inför ESC 2019

Nordmakedoniens ESC-bidrag och resultat sedan
två-semifinals-systemet infördes 2008:
2018: Lost And Found“, Eye Cue (Internval) 18:e i semi 1
2017: Dance Alone“, Jana Burčeska (Internval) 15:e i semi 2
2016: Dona“, Kaliopi (Internval) 11:a i semi 2
2015: Autumn Leaves“, Daniel
Kajmakoski
(Skopje Fest 2014) 15:e i semi 1
2014: To The Sky“, Tijana (Internval) 13:e i semi 2
2013: Pred Da Se Razdeni“,
Esma & Lozano
(Internval) 16:e i semi 2
2012: Crno I Belo“, Kaliopi (Internval) 13:e i finalen
2011: Rusinka“, Vlatko Ilievski (Skopje Fest 2011) 16:e i semi 2
2010: Jas Ja Imam Silata“,
Gjoko Taneski
(Skopje Fest 2010) 15:e i semi 1
2009: Neshto Shto Ke Ostane“,
Next Time
(Skopje Fest 2009) 10:e i semi 1
2008: Let Me Love You“, Tamara,
Vrčak & Adrijan
(Skopje Fest 2008) 11:a i semi 2

Nordmakedonien i Eurovision Song Contest 2019:


Nordmakedoniens ESC 2019-bidrag: “Proud”, Tamara Todevska

Lyssna på Nordmakedoniens Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: Proud officiell musikvideotext
Fler tolkningar: akustisk live-versionGramophonedzie Remix
Låtskrivare: Robert Bilbilov (m), Lazar Cvetkoski (m), Darko Dimitrov (m), Kosta Petrov (t), Sanja Popovska (t)
Startnummer: nr 17 i Semifinal 2 (16:e maj)
Uttagning: Internval: Den 25:e januari avslöjade TV-bolaget MKRTV att de internvalt sångerskan Tamara Todevska att få representera Nordmakedonien i Eurovision Song Contest 2019. Tävlingsbidraget “Proud” presenterades i form av den tillhörande, officiella musikvideon på Internationella Kvinnodagen den 8:e mars. Läs mer här: “Tamara Todevska för Nordmakedonien 2019!” –
Nordmakedoniens Eurovision-bidrag 2019
Artist: Tamara Todevska
Tamara Todevska
(Grafik: eurovision.tv)
Sociala medier:
youtubetwitterinstagram
facebookwikipediaeurovision.tv
Snabbpresentationer:
“Get to know”-video (av Mr Eurovision)
“Get to know”-video (av ESC Russia)
Video-intervjuer:
Interview with Tamara Todevska (inför ESC 2008) (av wiwibloggs.com)
Making of the Video-klipp:
se “Proud – The Making Of” (Tamara Todevska)
Tamara kom 11:a i semi 2 med “Let Me Love You“ med Vrčak & Adrijan i ESC 2008. Hon har även varit bakgrundssångerska för Tose Proeski i ESC 2004 och sin syster Tijana i ESC 2014.
♥ Se även: “10 facts about Tamara Todevska” (wiwibloggs.com)

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

esc bubble-video
(reaktioner & betyg)
escxtras review-text
(inkl. teamets betyg)
wiwibloggs-video
(reaktion på bidraget)
Odds (2019-03-23): Ej vidare till final (plats 12 av 18) & botten-20 (plats 24) av de 41
Odds (2019-04-11): Ej vidare till final (plats 11 av 18) & mitten-tippad (plats 21) av de 41


Åsikter och spekulationer om Nordmakedoniens bidrag och chanser i Eurovision 2019:

Schlagerpinglan tycker: Inte till final MakedonienMakedonienMakedonienMakedonienMakedonien Betyg: 2 / 5
Nej, jag gillade inte Tamaras förra ESC-bidrag och jag gillar inte hennes nya. Då jag egentligen inte hittar några direkta fel på själva bidraget, där låten inte bara känns välskriven utan även kommer med en stark text med ett lika starkt budskap, så handlar det förmodligen om något så trivialt som personlig smak och så här långt så tilltalas jag helt enkelt inte av det jag hört. Allting kan dock förändras och jag hoppas, om inget annat för att det är just Nordmakedonien, att Tamara kan övertala mig i maj när det väl gäller.
Schlagerpinglan tror: Inte till final
Kombinationen av en vacker låt, ett starkt budskap och en duktig sångerska skulle kunna vara ett riktigt framgångsrecept i ESC om man kan kombinera det med ett övertygande scenframträdande. Tyvärr så brukar detta inte vara Nordmakedoniens starka sida vilket gör att jag, även om jag unnar landet alla framgång i tävlingen, inte tror att det kommer att fungera den här gången heller. Jag blir dock gärna överbevisad.

Fler ESC 2019-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2019“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


9 kommentarer till “Inför ESC 2019: Nordmakedonien – “Proud” – Tamara Todevska”

 1. Adri

  Alltså ballader är de enklaste att stagea. Gör det enkelt. Don’t over-do it! Nu ska inte Nordmakedonien kunna misslyckas på den punkten.

  Jag vet inte vad jag tycker. Låten känns tom. Visst finns det känslor och passion. Men den känns ändå väldigt tom och ytlig. Hade velat ha mer höjning i musiken. Låten växer inte.

  Svag trea av fem. Jag har den på plats 21.

  Så det är väl inget jag priorterar till final, men jag vill se detta land lyckas! Så, eventuellt kanske jag kan önska bort någon annan om Nordmakedonien presterar i maj!

 2. Schlagerpinglan

  @Adri, Jag håller med om att det borde vara ganska enkelt att få till en bra / minimalistisk scenshow där fokus ges åt låten… men sedan tänker jag på “Autumn Leaves” 2015 och inser att det allt fortfarande kan hända. Det räcker med att någon har en vision och plötsligt så händer det oväntade saker.

 3. Adri

  Men just eftersom det är en låt helt utan drama och power, till skillnad från typ Albanien 2017 som hade ett väldigt plottrigt (men passande) framträdande, så behövs inte ens skärmarna användas till denna låt. För min del får de gärna använda 100% lampor bara – istället för distraherande skärmar och människor i bakgrunden.

  Bara kör, tack! Ingen ”interpretive dance” eller skärmar hoppas jag!

  Enklast är ofta effektivast!

 4. Johanna

  Låtmässigt och i studioversion är detta min plats 2 i år och om de inte (som vanligt) misslyckas med scenshowen så BORDE den här ha en rimlig chans att ta sig till final. Dock är den i den bättre semin, i den första semin tror jag att den hade varit en självklar finalist. Nu kan den mycket väl komma 11 eller 12 men sämre borde den inte bli om inte Tamara plötsligt har börjat sjunga falskt….jag ÄLSKAR den här låten och den var en av tre låtar i år som jag kände efter första lyssningen att jag måste höra den igen direkt (de andra 2 är Irland och Armenien)

  Jag tänker rösta på den här (och två till som jag avslöjar när presentationerna kommer) i semin och hålla alla tummar och tår att det ska gå vägen!

 5. Micke

  Har faktiskt för ovanlighets skull inte så mycket att säga om detta bidrag. Visst det har några plus och det har några minus. Ett absolut mittenbidrag som därför får (5/10) Godkänd. Tyvärr ett land man oftast blir besviken på år efter år. Mycket att leva upp till både vad gäller artist och bidrag om man går ett gäng år tillbaka i tiden.

  Pratar givetvis om 2012 då ett fullblodsproffs till kvinna äntrar scenen och totalt får oss att glömma att det finns andra på scenen med henne, att det finns fler låtar i tävlingen, ja att det överhuvudtaget pågår en tävling. Hon tar över totalt med sin karisma och mäktiga röst.

  Självklart ska man inte jämföra Tamara med detta. Det vore inte rättvist mot henne men jag har fortfarande inte full koll på hennes bidrag. Kanske lyfter det i semifinalen. Inte helt omöjligt men just nu blir det alltså GODKÄND.

  ———————–

  Topplistan över de utslagna bidragen 2019:

  PLATS 15:

  Grymt vackert bidrag som säkerligen hade vunnit sitt lands uttagning om det inte hade varit för “grejen” med bidraget som vann. Riktigt tråkigt faktiskt att vi inte får veta vad som hade hänt med den här låten i maj månad.

  https://www.youtube.com/watch?v=zT7OMjemUZA

 6. Engsla

  Schlagerpinglan: jag blir fortfarande förargad när jag tänker på “Autumn Leaves”. Vem sjutton var det som bestämde där? Artist och “lagledare” (vet inte vad makedoniens motsvarighet till christer björkman har för titel, lol) måste ha haft svåra kommunikationsproblem för att gå mellan hur sången lät i landets uttagning till den officiella videon till vad de visade upp på eurovision. Jaja, vatten under broarna och allt det där..

  Jag tycker om den här låten väldigt mycket. På något vis går den rätt in i ryggmärgen på mig och min
  “j-vlar anamma (förlåt pinglan) kämpa tjejer!”-reflex kickar igång. Håller med om att det räcker med bara henne på scen, inget mer 2015-tjafs tack. Tamara får en 8/10 från mig

 7. Engsla

  Micke: tack för tipset om det franska bidraget, väldigt fin 🙂

 8. Schlagerpinglan

  @Engsla, Jag gillade verkligen “Autumn Leaves“ i sin originalversion och har fortfarande väldigt svårt att ta in förändringen. Jag har för mig att jag läste att det var sångaren själv som gillade gruppen som togs in som bakgrundskör och förhoppningsvis så blev det en speciell upplevelse för honom, för rent tävlingsmässigt så var det inte det knappast det bästa draget.

 9. Engsla

  Pinglan: jag följer ju inte alla länders tävlingar som du verkar göra, men jag blev smått förälskad i låten och videon till “Autumn Leaves”, den var bara enkel och söt. De kunde ha gjort det så enkelt som att smälla upp videon som bakgrund och jag hade smält, lol. I efterhand har jag sett honom framföra låten i “original” och jag tyckte om den då också, det hade också funkat för mig, men eurovision…suck

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se