ESC 2019 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2019, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, intervjuer, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Tel Aviv. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Norge i Eurovision Song Contest:

Norge
Land: Norge deltagit 57 gånger – vunnit 3 gånger: 1985, 1995 och 2009
TV-bolag: NRK se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1960 Nora Brockstedt kom delad 4:a av 13 med “Voi-voi

Norges ESC-bidrag och resultat sedan
två-semifinals-systemet infördes 2008:

2018: That’s How You Write A Song“, Alexander Rybak (MGP 2018) 15:e i finalen
2017: Grab The Moment“, JOWST (MGP 2017) 10:a i finalen
2016: Icebreaker“, Agnete (MGP 2016) 13:e i semi 2
2015: A Monster Like Me“,
Mørland & Debrah Scarlett
(MGP 2015) 8:a i finalen
2014: Silent Storm“, Carl Espen (MGP 2014) 8:a i finalen
2013: I Feed You My Love“,
Margaret Berger
(MGP 2013) 4:a i finalen
2012: Stay“, Tooji (MGP 2012) 26:a i finalen
2011: Haba Haba“, Stella Mwangi (MGP 2011) 17:e i semi 1
2010: My Heart Is Yours“,
Didrik Solli-Tangen
(MGP 2010) 20:e i finalen
2009: Fairytale“, Alexander Rybak (MGP 2009) 1:a i finalen
2008: Hold On Be Strong“, Maria (MGP 2008) 5:a i finalen

Norge i Eurovision Song Contest 2019:


Norges ESC 2019-bidrag: “Spirit in the Sky”, KEiiNO

Lyssna på Norges Eurovision-bidrag & lär känna artisterna:

Bidrag: Spirit in the Sky officiell video: final-framträdandeofficiell musikvideotext
Fler tolkningar: textvideoakustisk live-versionMelfest Pre-party-framträdande
live i Amsterdamlive i Rigalive i Londonlive i Madrid
Låtskrivare: Tom Hugo (t&m), Fred Buljo (t&m), Henrik Tala (m), Rüdiger Schramm (m), Alexander Olsson (t), Alexandra Rotan (t)
Startnummer: nr 15 i Semifinal 2 (16:e maj)
Uttagning: Melodi Grand Prix 2019: Norges ESC-bidrag utsågs i tre steg genom den nationella uttagningen “MGP 2019”. Först valde 50/50 internationella jury- och tittarröster ut fyra Guldfinalister av de tio tävlande bidragen. Sedan genomfördes en tittaromröstning innan Guldduellen avgjordes med 100% tittarröster. Läs mer här:
Norges Eurovision-bidrag 2019“.
Artister: KEiiNO
KEiiNO
(Grafik: eurovision.tv)
Gruppmedlemmar:
Tom Hugo Hermansen, Fred-René Buljo, Alexandra Rotan
Sociala medier:
youtubeinstagramfacebookwikipediaeurovision.tv
Snabbpresentation:
“Get to know”-video (av Mr Eurovision)
Video-intervjuer:
Interview with KEiiNO (av ESCXTRA)
Interview with KEiiNO (av wiwibloggs.com)
Förfests-intervjuer:
se: AmsterdamRigaLondonMadrid
Making of the Video-klipp:
se “Making Of Video to Spirit in the Sky” (KEiiNO)
Tom Hugo deltog i MGP 2013 med “Det er du” och MGP 2018 med “I Like I Like I Like“.
Alexandra Rotan deltog i MGPjr 2010 med “Det vi vil” och MGP 2018 med “You Got Me” (tillsammans med Stella Mwangi).
♥ Se även: “10 facts about KEiiNO” (wiwibloggs.com)

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

esc bubble-video
(reaktioner & betyg)
escxtras review-text
(inkl. teamets betyg)
wiwibloggs-video
(reaktion på bidraget)
Odds (2019-03-22): Vidare till final (plats 7 av 18) & topp-tio (plats 8) av de 41
Odds (2019-04-12): Vidare till final (plats 7 av 18) & topp-tio (plats 10) av de 41


Åsikter och spekulationer om Norges bidrag och chanser i Eurovision 2019:

Schlagerpinglan tycker: Till final NorgeNorgeNorgeNorgeNorge Betyg: 4+ / 5
De första gångerna jag lyssnade på “Spirit in the Sky” så gillade jag den inte alls, inte ens när den presenterades som det vinnande bidraget var jag speciellt imponerad. Helt plötsligt så vände det dock och nu uppskattar jag både melodi och sång och artister, även om jag föredrar Jon Henriks joikande… och det var kanske där skon klämde i början. Hur som helst, det norska bidraget finns numera med bland mina sju främsta personliga favoriter och är därmed ett av de som jag bara “måste” ha vidare.
Schlagerpinglan tror: Till final
Medryckande melodi, stundals bra sång och ett intressant joik-inslag gör att det norska bidraget i år kan inhämta röster från många olika håll och skulle därmed kunna hittas bland de som borde känna sig relativt säkra att gå vidare från den lite svårare, andra semifinalen. Här förutsätter jag att de får till ett bra live-framträdande… skulle de inte sätta sången så är jag däremot inte lika säker på att det räcker. Semifinalen är ju trots allt fylld med starka konkurrenter.

Fler ESC 2019-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2019“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


6 kommentarer till “Inför ESC 2019: Norge – “Spirit in the Sky” – KEiiNO”

 1. Adri

  Som sagt ett antal gånger förr så har jag tre ÖVERLÄGSNA i år. Detta är en av dem. De andra är Armenien och Irland. Det är de tre som ingen annan kan rå på 🙂

  Jag tror i nuläget att Norge är den svagaste av de bästa får jag ändå säga isf! Jag hade velat göra mig av med jojken faktiskt. Då tror jag den hade varit etta 🙂 Jag hoppas innerligt att Norges framträdande bättrat sig i Tel Aviv, både vocally och visuellt. Jag vill ha det ljusare och med en mer tydlig kör 🙂

  Jag märker ju att denna låten är omtyckt, men jag tror tyvärr detta riskerar att bli en fanwank, men hoppas jag har fel. Jag har den som sagt på bronsplats, men har faktiskt inte tippat den högre än på plats 21.

  Och för övrigt – nej jag förstår fortfarande inte dem som anklagar den för att plagiera “Monsters” 🙂 Knasskallar!

  Rätt låt vann nationella finalen! 🙂

  ——————-

  NATIONELLA FINALER – Plats 15

  Det har gått ett bra tag nu, men jag fattar inte hur det gick som det gick. Denna var så självklar på ESC-scenen och istället vann… ja, jag vettetusan hur vinnaren ska beskrivas.

  Känner man mig förstår man min kärlek för denna. Jag älskar ju Lana Del Rey 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=q1uOktZJJVg

 2. Johanna

  jag tror att detta kan vara den fan-favoriten i år som floppar. Lite som när “verona” “blackbird” och “hear them calling” åkte ut i sina respektive semis. Jag personligen gillar denna och rankar den på nionde plats just nu men den faller längre och längre ner för varje gång jag rankar. Jag gillade inte alls deras live-framträdande i MGP så jag hoppas innerligt att de gjort om numret och att sången sitter bättre för jag VILL ändå ha denna i final…och nej den plagierar inte “monsters” Jag står inte ut med “monsters” och tycker det är en hemsk låt och rankade den sist av alla föra året……

 3. Adri

  Åh Johanna… tre ESC-trauman där! Alla borde varit i final, och i topp 10!

 4. Johanna

  @Adri eller hur! Får se om denna blir ytterligare ett….

 5. Micke

  Ja jisses vad ska man säga om detta? Vet iaf vad Adri tycker och så länge vi pratar Officiell Musikvideon så är jag med honom i det mesta. Problemet är dock att detta inte på något sätt håller live tyvärr. Det är nog tyvärr ett av de största rasen från musikvideo till live. Killen kan definitivt inte sjunga, lika lite som tjejen. Joddlaren blir något helt annat live än det mäktiga han var i videon.

  Så vad blir då kvar? Det är det jag fortfarande grunnar över. Grejen är att jag har fortfarande inte gett upp om bidraget. Många, många artister har tappat det totalt när de väl hamnar live. Många av dessa har dock lyckats samla ihop sig och skaka av nervositet och annat och plötsligt leverera på ett riktigt bra sätt.

  Jag hoppas fortfarande för sanningen är ju den att jag inte vet om det var nervositet som gjorde att rösterna rasade eller om de helt enkelt inte är bättre. Vi lär snart få veta. Som studioversionen och officiella musikvideon är då har jag lätt detta topp 10 som sämst. Uppträder de dock likadant även i maj live så som de gjorde i norska finalen då är de som bäst topp 20 för mig.

  NORGE TOPP 5:

  1. “A monster like me”, Kjetil Mørland & Debrah Scarlett – 2015
  2. “Alle mine tanker”, Silje Vige – 1993
  3. “Nocturne”, Secret garden – 1995
  4. “Alvedansen”, Christine Guldbrandsen – 2006
  5. “In my dreams”, Wig wam – 2005

  Så vilket bidrag borde då ha vunnit i Norge 2019. Ett bidrag som var absolut ingenting första gången jag hörde det men jädrar, rent ut sagt, så det sedan växte. “En livredd mann“, Kjetil Mørland var och är för mig totalt överlägsen i Norge.

  ————————————————-

  Ja du Adri dags då att köra vidare med topplistan för de 20 bästa av de utslagna 2019.

  PLATS 14:

  Ja när ska grabben få vinna egentligen? Tredje försöket och nu med näst bästa låten av hans tre. Bäst var hans första försök.

  https://www.youtube.com/watch?v=qSBTgQ8xwMs

 6. Engsla

  Har Norge varit och rotat i källaren hos Bert i Skara? Det låter mest som något de dammat av från 90-talet, inklusive “duo bestående av kvinna och man med veka röster”, och sedan adderat en “etnisk jojk” för att försöka göra det hela lite intressant. Det blir bara ett jaha för mig, men jag tror att de går till final. 4/10

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se