ESC 2019 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2019, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, intervjuer, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Tel Aviv. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Schweiz i Eurovision Song Contest:

Schweiz
Land: Schweiz deltagit 59 gånger – vunnit 2 gånger: 1956 och 1988
TV-bolag: SSR SRG se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1956 Lys Assia kom delad 2:a av 14 med “Das Alte Karussell

Schweiz ESC-bidrag och resultat sedan
två-semifinals-systemet infördes 2008:

2018: Stones“, Zibbz (ESC 2018 –
Die Entscheidungsshow
)
13:e i semi 1
2017: Apollo“, Timebelle (ESC 2017 –
Die Entscheidungsshow
)
12:a i semi 2
2016: The Last Of Our Kind“, Rykka (ESC 2016 –
Die Entscheidungsshow
)
18:e i semi 2
2015: Time To Shine“, Mélanie René (ESC 2015 –
Die Entscheidungsshow
)
17:e i semi 2
2014: Hunter of stars“, Sebalter (Die Große
Entscheidungsshow
)
13:e i finalen
2013: You And Me“, Takasa (Die grosse
Entscheidungs Show
)
13:e i semi 2
2012: Unbreakable“, Sinplus (Die grosse
Entscheidungs Show
)
11:a i semi 1
2011: In love for a while“, Anna Rossinelli (Die grosse
Entscheidungs Show
)
25:a i finalen
2010: Il Pleut de L’Or“, Michael von der Heide (Internval) 17:e i semi 2
2009: The Highest Heights“, Lovebugs (Internval) 14:e i semi 1
2008: Era Stupendo“, Paolo Meneguzzi (Internval) 13:e i semi 2

Schweiz i Eurovision Song Contest 2019:


Schweiz ESC 2019-bidrag: “She Got Me”, Luca Hänni

Lyssna på Schweiz Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: She Got Me officiell musikvideotext
Fler tolkningar: live i Amsterdam
Låtskrivare: Laurell Barker (t&m), Mac Frazer (t&m), Luca Hänni (t&m), Jon Hällgren (t&m), Lukas Hällgren (t&m) – d.v.s. ett av årets många “svensk-bidrag
Startnummer: nr 4 i Semifinal 2 (16:e maj)
Uttagning: Internval: Efter åtta år i rad av nationella uttagningar så bestämde sig Schweiz TV-bolag SSR SRG för att välja ut sitt bidrag till ESC 2019 internt. Den 7:e mars presenterade de sitt val, vilket visade sig vara låten “She Got Me” med Luca Hänni. Läs mer här: “Schweiz Eurovision-bidrag 2019“.
Artist: Luca Hänni
Luca Hänni
(Grafik: eurovision.tv)
Sociala medier:
lucamusic.chyoutube
twitterinstagram
facebookwikipediaeurovision.tv
Video-intervjuer:
Interview with Luca Hänni (av wiwibloggs.com)
Interview with Luca Hänni (av Eurovision In Concert)
Interview with Luca Hänni (av wiwibloggs.com)
Making of the Video-klipp:
se “Behind The Scenes at the music video recording” (eurovision.tv)
♥ Se: “#lucagotme: How to dance to “She Got Me”” (eurovision.tv) (se även wiwibloggs)
♥ Se även: “10 facts about Luca Hänni” (wiwibloggs.com)

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

esc bubble-video
(reaktioner & betyg)
escxtras review-text
(inkl. teamets betyg)
wiwibloggs-video
(reaktion på bidraget)
Odds (2019-03-23): Vidare till final (plats 4 av 18) & topp-tre (plats 3) av de 41
Odds (2019-04-23): Vidare till final (plats 4 av 18) & topp-tre (plats 3) av de 41


Åsikter och spekulationer om Schweiz bidrag och chanser i Eurovision 2019:

Schlagerpinglan tycker: Till final SchweizSchweizSchweizSchweizSchweiz Betyg: 4+ / 5
När det schweiziska bidraget presenterades så tyckte jag riktigt bra om både artisten och melodin men då ett flertal textrader kändes som naglar mot en griffeltavla för mig så var jag inledningsvis väldigt skeptisk till “She got me”. Jag tycker fortfarande att texten får låten att halta lite men numera så stör det mig inte så mycket utan den har vuxit till sig och finns nu med bland de åtta bidrag jag gillar allra mest av årets startfält. Nu hoppas jag på ett riktigt bra semifinalsframträdande så att det blir en finalplats för Luca.
Schlagerpinglan tror: Till final
Ser man till oddsen och OGAE-omröstningen så är Schweiz en av förhandsfavoriterna i år och det blir man ju knappast utan anledning vilket bör betyda att finalplatsen kan anses vara relativt klar. Man får dock inte glömma att Luca Hänni är ett internval som ännu inte (vad jag vet) presenterat sitt bidrag i något övertygande live-framträdande.

Visserligen uppträdde han på förfesten i Amsterdam men jag är rädd att låten behöver väldigt mycket tyngd i både sång och musik för att inte kännas platt och livlös… och hur det blir med den saken i Tel Aviv vet vi ju inte förrän i maj. Jag misstänker att det blir ett minnesvärt scenframträdande men att det är ljudet allt kommer att hänga på. Jag hoppas, som sagt, att det blir tillräckligt bra för en finalplats och gissar så här inledningsvis med hjärtat.

Fler ESC 2019-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2019“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


16 kommentarer till “Inför ESC 2019: Schweiz – “She Got Me” – Luca Hänni”

 1. Micke

  Schweiz är ett av de länder som oftast får mest oförtjänt dåliga placeringar. De senaste åren har de dock tappat en hel del i mångt och mycket på grund av att de valt fel bidrag från sina uttagningar. Men även år då de haft riktigt bra bidrag har de oftast tyvärr hamnat ganska lågt. Att de dock har haft tidernas bästa ESC-bidrag kan ingen ta ifrån dem. Riktigt nära att bli tidernas första tiopoängare Tyvärr kan ingen heller ta ifrån dem att de haft ett av de vidrigaste bidragen någonsin, ett av få bidrag jag gett en fet nolla.

  Då pratar jag definitivt inte om deras Internval 2019 även om jag välkomnar Schweiz tillbaka bland de som har något. Jag gillar detta bidraget även om jag precis som Pinglan är försiktig i mina uttalanden då jag vet nada om hur det kommer att funka live. Kan killen sjunga och uppträda eller är han en snubbe utan DET?

  Känner direkt när låten startar att det här kan bli något. Detta rullar på fram till 1.05 då vi tvingas in i en tio sekunders dödskamp för något stackars djur. Låter för jädrigt rent ut sagt. Det plågade djuret tycks dock återhämta sig för en kort stund då låten åter igen hamnar på rätt spår. Djurets och min plåga är dock inte över för vid 2.04 är vi där igen.

  Men ser man på helheten och förtränger detta elände så är detta faktiskt ett riktigt ok bidrag. Jag har kommit så långt att jag ignorerar dödskampen när jag lyssnar och koncentrerar mig på det övriga. Det som möjligen kan rasera det betyg jag nu kommer att ge är om det blir för mycket av statisk robotdans mm. Men mitt betyg blir (7/10) BRA med möjlighet att både gå upp och ned.
  ————————————————-

  Så då till listan som jag och Adri slänger ut.

  Topplistan över de utslagna bidragen 2019:

  PLATS 9:

  Kanske det bidrag i ESC 2019 som överraskar mig mer än andra att jag faktiskt gillar. För mig var den etta i sitt lands uttagning från första början men detta har utökats än mer. Medan övriga har tappat har den här låten bara vuxit och vuxit. Största skillnaden är att medan övriga mest är refränger bestående av utstötande av ord så är den här just det den ska vara….. en refräng. Gillar den här som sagt mer och mer och det gör mig samtidigt mer och mer förvånad för det här är egentligen inte min grej

  https://www.youtube.com/watch?v=kAZHKsKb3ng

 2. Andreas

  Jag skulle nog säga att många av deras dåliga placeringar beror mindre på låtarna och mer på artisterna. För som sagt många av deras artister låter bra i studio men betydligt sämre på scen och det brukar dra ner deras placeringar. Och då man bara släpper en studio version så är det den som lyssnarna har hört i förväg allt som oftast. Givetvis har dom också skickat dåliga låtar det har alla länder vid ett eller annat tillfälle.

  Skulle nog vara bättre för länder som har intern val att dom presenterar sina låtar i en live version för att tittarna och lyssnarna ska få en bättre uppfattning om hur dom kommer låta i Eurovision. Har blivit besviken alltför många gånger på låtar jag verkligen gillar då artisterna i fråga inte har rösten att leverera rättvisa till låten. Och det gäller inte enbart Schweiz är fler internval som gjort en besviken genom åren.

  Och tyvärr tror jag att Luca är i den sitsen i år att det egentligen bara kan bli sämre, tror inte detta är en låt som växer live däremot kan den verkligen droppa live beroende på framförande. För Luca kommer det handla om skadekontroll att leverera så pass bra som möjligt. Gör han det grymt bra så blir nog skillnaden minimal men jag tror inte att denna låten kommer växa på scen. Den har dock grym potential att vara en grym och modern poplåt.

 3. Adri

  Jag tror inte att Luca är en snubbe utan DET, för har man ingenting att komma med så syns ofta det redan i en musikvideo. Utstrålningen gör mycket och den finns där.

  Sen gissar jag att han kan sjunga, för han har ändå vunnit en del talangtävlingar på det. Då kan han inte vara talanglös iaf.

  Jag gissar att det kan komma att bli årets ”Fuego” – för Cypern kommer ju inte upprepa silverplatsen med ”Replay” gissar jag.

  Denna tar nog snarare den platsen gissar jag. En glad, dansant låt med latino-influenser som är dansvänlig! Jag tror på denna!

  Schweiz är ju det mest underskattade landet de senaste upplagorna!

  2018 var de i min topp 5, 2017 topp 10, 2016 topp 15.

  Förstår inte vad folk röstar med som röstar bort dem 🙁 Men i år ska fantemig inget stoppa Lucas finalplats.

  Jag tippar en finalplats, och en framskjuten plats – plats 4.

  Jag har den på plats 5 för tillfället 🙂 Men den är på väg mot plats 6, för den nuvarande innehavaren av den platsen – Slovenien – är på väg upp.

  Lycka till Luca 🙂

  ———————————

  Nationella finaler – plats 12:

  https://m.youtube.com/watch?v=7q-9TvV2Pbw

  Med denna låten visade Micke att tjat lönar sig faktiskt 🙂 Nej, nu ska jag inte vara sån. Men jag hade nog inte gett låten lika många chanser om Micke inte propagerade för den så back in winter 🙂

  Nu gillar jag den. Och konstigast av allt? Nu gillar jag t.o.m snubben som sjunger. Jag hade ju issues med honom innan.

  Jag blir glad av denna låt på världens bästa språk 🙂 What’s not to like, really?

  Stagingen är också kanon!

  Så många ljusår bättre än den högst mediokra vinnaren.

 4. Micke

  @Adri kul att du har tagit till dig bidraget jag “tjatade” om 🙂 Så pass mycket att du har det fem platser högre än vad jag har på topp 20 av utslagna. Men du ligger som sagt efter. Jag är ju redan på plats 9 🙂

 5. Marcus

  Jag tror den här kommer kraschlanda. Ingenting jag sett med Luca får mig att tro att han kommer leverera live – och kommer han köra den där “dansen” han visade på Eurovisionkanalen så är det ju skämskudde. Han är snygg och låten är bra, och jag tror det kommer räcka till final men inte så mycket längre.

 6. Alex

  @Marcus “skämskudde”!?!! Verkligen inte han gör ju den dansen så sexigt! Det syns verkligen att han kan dansa och har feeling i sina rörelser och smidigheten i sina ingångar och avslut.

 7. Engsla

  Jag har verkligen försökt tycka om den här låten. Den börjar bra och det är inget större fel på melodin, men jag kan bara inte komma förbi att jag tycker intensivt illa om “dirty dancing”-delen. Ju oftare jag lyssnar på den desto högre ekar “DIRTY DANCING” i mitt stackars huvud tills det är allt jag hör. Sedan hoppas jag att han inte tar med sig hatten upp på scen för den smickrar honom verkligen inte. Jättefånigt, men det blir en tvåa från mig i betyg.

 8. K2

  Jag är faktiskt förvånad över att jag gillar den här låten. Den är fortfarande medryckande men tror också att den kommer att tappa efter några lyssningar till. Får väl vara sparsam med det då fram till finalen för jag är säker på att han tar sig dit. Håller med Engsla om hatten den får han gärna lämna hemma! Schweitz har inte lämnat några avtryck hos mig med undantag av ett bidrag och det var Io senza te från 1981 och jag tror dom kom 4:a.

 9. K2

  Ooops Schweiz ska det vara och ingenting annat…

 10. Johanna

  Schweiz är ihop med Danmark Eurovisions tråkigaste land. I år dock skickar de ju något bra? Vad hände? De senaste åren har de fått vad de förtjänat (och för att vara ärlig skulle de inte varit i final 2014 heller men, men)

  Detta är en genre jag vanligt vis inte gillar men denna är BRA! Hade en tjej sjungit den hade jag antagligen dissat den rakt av. Killen kan sjunga, han har det, men dansen från videon måste bort.

  jag har svårt att se detta som en vinnare ven om jag hade tyckt det var en bra vinnare då jag själv rankar den på plats 7 just nu. Den kommer inte gå så bra som oddsen säger tror jag dock. Final blir det och där kanske plats 10-15…..

 11. Micke

  @K2, kul att höra att någon här tycker om Io senza te rån 1981. Borde självklart ha vunnit istället för kjolslängarna. Möjligen Schweiz näst bästa bidrag någonsin. Sen har de ju tidernas bästa också men det är ju en annan historia 🙂

 12. K2

  @Micke, och vilken var det??

 13. Micke

  @K2, förlåt, jag har tjatat här på den här bloggen i så många år nu att jag i min enfald inbillar mig att alla vet vad jag har tyckt genom åren. Att två av de tre bästa genom alla år var med det helt fantastiska året 2009. Hur sångaren i Schweiz bidrag blev sjuk och mest kraxade i semifinalen. Men här är den som den ska låta.

  https://www.youtube.com/watch?v=-OE5Cww_Jx0

 14. K2

  @Micke, inget att be om ursäkt för. Har kollat denna blogg sporadiskt senaste åren och missat mycket av det som sagts helt naturligt. Jag har ett diffust minne av gruppen men låten kommer jag inte ihåg. Den borde definitivt varit med i finalen om den framförts som i videon, men snäppet bättre var ändå Bistra Voda. Den kan jag lyssna på än idag.

 15. Micke

  K2, Bistra vida var den andra från 2009 som är på min topp 3 genom alla tider i ESC 🙂

 16. Micke

  Voda inte vida 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se