ESC 2019 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2019, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, intervjuer, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Tel Aviv. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Tjeckien i Eurovision Song Contest:

Tjeckien
Land: Tjeckien deltagit 7 gånger – vunnit 0 gånger
TV-bolag: ČT se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 2007 Kabát kom 28:e av 28 i semifinalen med “Malá Dáma

Tjeckiens samtliga bidrag och resultat
i Eurovision Song Contest:

2018: Lie to me“, Mikolas Josef (Eurovision Song CZ) 6:a i finalen
2017: My Turn“, Martina Bárta (Internval) 13:e i semi 1
2016: I Stand“, Gabriela Gunčíková (Internval) 25:a i finalen
2015: Hope Never Dies“, Marta
Jandová & Václav Noid Bárta
(Internval) 13:e i semi 2
2014:
2013:
2012:
2011:
2010:
2009: Aven Romale“, Gipsy.cz (Internval + Nationell final) 18:e i semi 1
2008: Have some fun“, Tereza Kerndlová (Eurosong) 18:e i semi 2
2007: Malá dáma“, Kabát (Eurosong) 28:e i semifinalen

Tjeckien i Eurovision Song Contest 2019:


Tjeckiens ESC 2019-bidrag: “Friend of a Friend”, Lake Malawi

Lyssna på Tjeckiens Eurovision-bidrag & lär känna artisterna:

Bidrag: Friend of a Friend officiell musikvideotext
Fler tolkningar: preview-videotext-video“Vidbir 2019”-gästframträdande
live i Amsterdamlive i Londonlive i Madridlive i Moskva
Låtskrivare: Jan Steinsdoerfer (t&m), Maciej Mikolaj Trybulec (t&m), Albert Černý (t&m)
Startnummer: nr 6 i Semifinal 1 (14:e maj)
Uttagning: Eurovision Song CZ 2019: Efter att 10 jurymedlemmar och tittarna fått rösta på åtta olika bidrag som de endast hört studioversionerna av så avslöjades resultatet av omröstningen under en presskonferens den 28:e januari. Läs mer här:
Tjeckiens Eurovision-bidrag 2019“.
Artister: Lake Malawi
Lake Malawi
(Grafik: eurovision.tv)
Gruppmedlemmar:
Albert Černý, Jeroným Šubrt, Antonín Hrabal
Sociala medier:
lakemalawimusic.comyoutube
twitterinstagram
facebookwikipediaeurovision.tv
Snabbpresentationer:
“Get to know”-video (av Mr Eurovision)
“Get to know”-video (av ESC Russia)
Video-intervjuer:
Interview with Lake Malawi (av wiwibloggs.com)
Förfests-intervjuer:
se: AmsterdamLondonMadridMoskva
♥ Se: “10 facts about Lake Malawi” (wiwibloggs.com)

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

esc bubble-video
(reaktioner & betyg)
escxtras review-text
(inkl. teamets betyg)
wiwibloggs-video
(reaktion på bidraget)
Odds (2019-03-23): Vidare till final (delad 9:a av 17) & topp-20 (plats 20) av de 41
Odds (2019-04-27): Vidare till final (plats 8 av 17) & topp-20 (plats 19) av de 41


Åsikter och spekulationer om Tjeckiens bidrag och chanser i Eurovision 2019:

Schlagerpinglan tycker: Inte till final TjeckienTjeckienTjeckienTjeckienTjeckien Betyg: 2 / 5
Njae… detta är inget bidrag som faller mig i smaken utan här finns det tvärtom så många saker som jag inte alls gillar att det känns taskigt att gå in på några närmare detaljer. Lite övergripande kan jag säga att vare sig texten, melodislingorna, sångarens dialekt eller stil är något som tilltalar mig och därmed finns Tjeckien inte med på listan över länder jag önskar se i finalen. Man kan helt enkelt inte gilla allt.
Schlagerpinglan tror: Till final
Även om årets tjeckiska bidrag ger mig lite vibbar från Lettlands bidrag från 2000 så vill jag inte på något sätt jämföra vare sig BrainStorm med Lake Malawi eller deras “My Star” (som till slut kom 3:a i finalen) med “Friend of a Friend” och tror inte på någon framgång i samma storleksordning. Det jag däremot tror är att det kan fungera med en sångare som framför sin musik på ett ganska eget sätt och att det, trots att det naturligtvis inte tilltalar alla, mycket väl kan komma att räcka till en finalplats för Tjeckien i år också.

Fler ESC 2019-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2019“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


16 kommentarer till “Inför ESC 2019: Tjeckien – “Friend of a Friend” – Lake Malawi”

 1. Adri

  Jag drack för mycket igår för att orka hantera denna låt på rätt sätt. Jag säger såhär… jag gillar det helt enkelt inte. Allting behöver inte utvecklas. Jag gillar inte denna låt alls. Den är plats 40 av 41. Jag vill inte se den i final, men tror jag kommer behöva göra det. Men jag vill inte bara spy galla så jag kan ge Lake Malawi liiiiiiiiiiiite cred genom att säga att låten är faktiskt MYCKET bättre live än i studion 🙂 Ending on a happy note!

 2. Adri

  Dock, Pinglan… jämför du denna låt med Lettlands från 2000? Är du spritt språngande gal… nej, ok så långt ska jag inte dra det! 🙂 Men det är ju lite av ett helgerån! Lettlands låt från 2000 är ett av tidernas härligaste låt i ESC 🙂 Blir så glad av den, och tänker på min pappa som spelade denna i köket när han lagade mat när jag var sådär… 3-4 år. Oh härliga tider! (Där åldrades jag precis 30 år, genom att ens använda det uttrycket 🙂 ).

  —————————–

  NATIONELLA FINALER – Plats 7:

  https://www.youtube.com/watch?v=pwJaeOU6B3o

  Alltså denna låt är lite för relaterbar för att det ska vara kul. Jag blir ju ledsen när jag hör den. Eller… well… jag hade blivit om den inte var så JÄVLA BRA.

 3. Micke

  Det finns ett land vars bidrag i år är så vedervärdigt att jag har slutat kommentera det överhuvudtaget. Om jag då säger att Tjeckiens bidrag 2019 för mig är ännu sämre då räcker det väl med det. Årets absolut fetaste NOLLA. Finns inte en enda stund i låten som är uthärdlig. Ett av nio bidrag genom ESC-historien jag gett betyget (0/10) Omöjlig att göra sämre

  Den största skillnaden mellan de två länder jag pratar om var att i det onämnbara landet fanns det ingenting överhuvudtaget i deras uttagning. Tjeckien däremot hade ett kanonbidrag i “True Colors”, Barbora Mochowa. Hur den kunde förlora mot detta pekoral Tjeckien nu skickar kommer jag aldrig att förstå om jag så blir 150 år.
  ——————————-

  Topplistan över de utslagna bidragen 2019:

  PLATS 7:

  Oerhört glädjande att detta land äntligen har ett bra bidrag att ställa upp med i maj månad. Det hade dock varit än bättre som jag ser det om de istället hade valt det här bidraget. Faktiskt chockad att ett så pass bra bidrag var med i landets uttagning. Däremot inte chockad över att det inte vann. Så är det ju 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=q7e67JNMPQc

 4. Micke

  LETTLAND 2000????????????????????????????????????????????????????????????

  Men snälla Pinglan……. Det är kanske det bästa Lettland haft överhuvudtaget. Bubblans hela historias största chock från Pinglan 🙂

 5. Adri

  Ok läste nu att du inte vill jämföra dem… but still… Tjeckien 2019 förtjänar inte att nämnas i samma mening som Lettland 2000 ens 😉

 6. Schlagerpinglan

  @Micke och Adri, Jag får nog förtydliga mig där lite. Lettland 2000 tycker jag väldigt bra om, Tjeckien 2019… inte så mycket. Låtmässigt ser jag ingen likhet utan det var fenomenet med en sångare som har ett speciellt uttryck som är likheten och anledningen till att jag (trots att jag personligen inte gillar det tjeckiska bidraget) tror att det kan fungera. 🙂

 7. Micke

  @Pinglan, det var skönt att veta. Blev lite orolig för din hälsa där ett tag 🙂 Men då förstår jag bättre hur hon tänkte

 8. Krille

  Jag tycker också låten är dålig men den är så dålig att den blir bra och pratsjunger gör det hela bättre/sämre vilket gör att den landar runt top 10 på min lista

 9. Johan

  Haha, jag trodde aldrig att det här bidraget kunde väcka så starka känslor som redovisas för här. Låter som en lite fjompig och naiv indiepop-låt av folkhögskolestudenter.

  Tycker den är helt okej. 5/10.

 10. Mikaela

  Huh, hade helt förträngt att Brainstorm blev 3a. Alltid haft föreställningen att det var det där bidraget som ingen uppskattade förrän efteråt.

  Angående Tjeckien är jag inne på Johans spår här ovan. Oförarglig trudelutt.

 11. Johanna

  Den här har ändå växt en del för mig och befinner sig nu strax utanför final på plats 28 för mig (och plats 10 i semin så finalplats är det ju då ändå)

  Jag tror att den här inte ens kommer vara på gränsen till final utan glider in lätt på plats 5 eller så före bidrag som är mer osäkra som t.ex POrtugal…

  Gillade inte detta när det vann. Det har vxt en del och live.framträdandet i Ukrainas final var rätt övertygande. Hade inte stört mig om den gick till final (inte om den missade heller dock)

  Men Pinglan. Brainstorm. Ljusår bättre och en av mina topp 5 ESC-låtar överhuvudtaget. Säger som Adri, de bör inte nämnas i samma mening. En ren förolämpning mot Brainstorm faktiskt:-)

 12. Micke

  @Pinglan är jag rätt ute eller helt väck när jag säger att Tjeckiens bidrag var nummer 20 i ordning när det gäller dina INFÖR ESC 2019?

 13. Schlagerpinglan

  @Micke, Njae… jag får det till bidrag nummer 21. Se länkar till samtliga här:
  https://www.schlagerpinglan.se/blog/infor-eurovision-2019-presentationer-av-tavlingsbidragen/

 14. Micke

  @Pinglan, tack för info. Gissar att jag missat nån där då. Ska ta en koll på det 🙂

 15. Engsla

  Harmlös men ack så tråkig… Trallvänlig och fastnar lätt i huvudet, men jag har väldigt svårt för prat-delen och det ständiga upprepandet. När jag tänker efter är det väldigt mycket jag har svårt för i det här bidraget, men det finns låtar som är mycket, mycket sämre…lol. Det blir 3/10 från mig

 16. Andreas

  Jag hoppas att denna låt stannar i semifinalen för jag orkar inte höra den två gånger. För mig är den inte sämst i år men den är verkligen inte bra och jag tror att den kommer att hamna utanför finalen. Historiskt sett har inte Tjeckien haft det lätt i tävlingen ens med låtar som är hyfsade så tror nog vi kan räkna med respass för Tjeckien i år.

  Den kommer glömmas bort och skulle inte förvåna mig om den faktiskt kommer sist i semifinal ett.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se