ESC 2019 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2019, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, intervjuer, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Tel Aviv. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Litauen i Eurovision Song Contest:

Litauen
Land: Litauen deltagit 19 gånger – vunnit 0 gånger
TV-bolag: LRT se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1994 Ovidijus Vyšniauskas kom 25:a av 25 med “Lopšinė mylimai

Litauens ESC-bidrag och resultat sedan
två-semifinals-systemet infördes 2008:
2018: When We’re Old“, Ieva Zasimauskaitė (Eurovizijos 2018) 12:a i finalen
2017: Rain Of Revolution“, Fusedmarc (Eurovizijos 2017) 17:e i semi 2
2016: I’ve Been Waiting for This
Night
“, Donny Montell
(Eurovizijos 2016) 9:a i finalen
2015: This Time“, Monika Linkytė and
Vaidas Baumila
(Eurovizijos 2015) 18:e i finalen
2014: Attention“, Vilija Matačiūnaitė (Eurovizijos 2014) 11:a i semi 2
2013: Something“, Andrius Pojavis (Eurovizijos 2013) 22:a i finalen
2012: Love Is Blind“, Donny Montell (Eurovizija
atranka Lietuvoje
)
14:e i finalen
2011: C’est Ma Vie“, Evelina Sašenko (Eurovizija 2011) 19:e i finalen
2010: Eastern European Funk“, InCulto (Eurovizija 2010) 12:a i semi 2
2009: Love“, Sasha Son (Lietuvos
Dainų Daina
)
23:a i finalen
2008: Nomads In The Night“,
Jeronimas Milius
(Nationell uttagning) 16:e i semi 2

Litauen i Eurovision Song Contest 2019:


Litauens ESC 2019-bidrag: “Run With The Lions”, Jurij Veklenko

Lyssna på Litauens Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: Run With The Lions final-framträdandeslutlig ESC-versiontext
Fler tolkningar: semifinal-framträdandedeltävlings-framträdande
original-studioversionlive i Amsterdamlive i Londonlive i Madrid
Låtskrivare: Eric Lumiere (t&m), Ash Hicklin (t&m), Pele Loriano (t&m)
Startnummer: nr 12 i Semifinal 2 (16:e maj)
Uttagning: “Eurovizijos” dainų konkurso nacionalinė atranka 2019: TV-bolaget LRT arrangerade återigen en nationell uttagning för att utse sitt ESC-bidrag. Denna gång var det närmare 50 bidrag som tävlade men endast åtta av dem nådde finalen den 23:e februari där både juryn och tittarna gav sina 12-poängare till samma bidrag. Läs mer här: “Litauens Eurovision-bidrag 2019“.
Artist: Jurij Veklenko (Jurijus Veklenko)
Jurij Veklenko
(Grafik: eurovision.tv)
Sociala medier:
instagramfacebook
youtubewikipedia
eurovision.tv
Snabbpresentationer:
“Get to know”-video (av Mr Eurovision)
“Get to know”-video (av ESC Russia)
Video-intervjuer:
Interview with Jurijus (av ESC Bubble)
Förfests-intervjuer:
se: AmsterdamLondonMadrid
Jurijus var bakgrundssångare för Andrius Pojavis i ESC 2013, Monika och Vaidas i ESC 2015 och Lolita Zero i NF 2017.
♥ Se “Jurijus will represent Lithuania at Eurovision 2019!” (eurovision.tv)
♥ Se även: “10 facts about Jurij Veklenko” (wiwibloggs.com)

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

esc bubble-video
(reaktioner & betyg)
escxtras review-text
(inkl. teamets betyg)
wiwibloggs-video
(reaktion på bidraget)
Odds (2019-03-22): Vidare till final (plats 10 av 18) & botten-15 (plats 27) av de 41
Odds (2019-05-01): Ej vidare till final (plats 13 av 18) & botten-10 (plats 33) av de 41


Åsikter och spekulationer om Litauens bidrag och chanser i Eurovision 2019:

Schlagerpinglan tycker: Till final LitauenLitauenLitauenLitauenLitauen Betyg: 4+ / 5
Det glädjer mig oerhört att jag äntligen, efter att ha följt den litauiska marartonuttagningen ett flertal år utan att upptäcka något att älska, inte bara hittat ett “Eurovizijos”- bidrag som berör mig utan att det även får representera landet i ESC. För mig personligen så är det en självklar finalist då jag gillar sångarens röst, ett flertal av inslagen i låten samt den underbara texten. Med lite tur så blir detta kanske en av de personliga favoriter jag får nöjet att lyssna på även i finalen.
Schlagerpinglan tror: Inte till final
Hur mycket jag än vill se Jurijus i final så har jag väldigt svårt att tro att det kommer att bli så. Låten verkar inte vara speciellt populär i vidare kretsar, vilket oddsen tydligt pekar på och framträdandet så här långt har inte känts som det där spektakulära som lär behövas för att locka till sig alla de extraröster som krävs. Dessutom så finns det ju redan ett flertal lugnare bidrag, några t.o.m. topp-tippade, som tävlar i denna andra semifinal så även om en finalplats kanske inte är utom räckhåll så tror jag tyvärr att den kan vara ganska svårnådd.

Fler ESC 2019-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2019“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


21 kommentarer till “Inför ESC 2019: Litauen – “Run With The Lions” – Jurij Veklenko”

 1. Engsla

  Ojojoj, det är en sorglig läsning när jag tittar tillbaka på mina första intryck av alla bidrag det här året; åtta bidrag med poäng över 5/10 (där fem är “helt ok”), resten under, samt hela sju nollpoängare, lol. Jag hade inte Litauen riktigt så långt ner på min första lista, men det här är ett bidrag som har växt ju mer jag har lyssnat på det. Röst och låt passar bra ihop helt enkelt. Det blir en 5/10 från mig.

 2. Micke

  Det är inte ofta jag blir upprörd. När det väl händer är det allvarliga saker typ män som inte vet att respektera kvinnor, vuxna som inte vet att respektera barn och liknande. Nu handlar det dock om musik och då är det vääääääääldigt sällan att jag blir upprörd.

  Det hände dock i år och då handlade det om Litauens uttagning. Objektet för min irritation heter Monika Marija och är uppenbarligen en kvinna som inte vet hur man uppför sig och respekterar andra. Jag har redan tagit upp detta så det räcker med att säga, för er som inte vet, att hon startade med två bidrag och beredde sig plats i två semifinaler och sen trodde hon uppenbarligen att hon var Queen över hela uttagningen och trodde hon kunde göra som hon ville. Skulle kunna skriva hur långt som helst men det räcker där.

  Så vad tycker jag då om Litauens bidrag? Jag har extremt svårt för att bestämma mig för ett betyg. I många partier förstår jag Pinglans hyllning och gränsar till att känna likadant. Adri här brukar uttrycka sitt missnöje med italienska sångare för deras rossliga röster. Helt upp till honom men kunde de inte i så fall ge lite av det till Jurijus i de partier då snubben helt tappar det och ägnar sig åt falsettsång istället. Jädrar så bidraget tappar de stunderna.

  Varför sabba ett i övrigt riktigt bra bidrag. Fattar nada. Sammantanget blir betyget därför (5/10) Godkänd. Oj det kunde ha blivit mycket bättre
  ——————————————————————-

  Topplistan över de utslagna bidragen 2019:

  PLATS 3:

  I årets ESC har det funnits med två bidrag som fått mig på lipen. Skäms inte det minsta över att erkännadetta för jädrar så vackra dessa bidrag är och var. Alltså hela atmosfären, stämningen och rösten är så otroligt magisk att man knappt ens fattar att det är ESC. Ja du tjejen tänk om det bara hade varit detta allt handlat om istället. Då tror jag ärligt talat att du nu varit ditt lands representant med detta bidrag

  https://www.youtube.com/watch?v=Ce8TlSUtc5Y

 3. Micke

  Jädrar jag slängde ut fel version. Ja ja den är bra även där

 4. Engsla

  Micke: det är bara bra att rensa tårkanalerna lite ibland så det är fint att du inte skäms över det, och att du dessutom har hittat ett par bidrag i år som du kan göra det till 😉
  Hmm, det hade nog varit bra om du länkat den andra versionen, för här är det svårt att koncentrera sig på något annat än de (vad det verkar) alldeles för tunga lösögonfransarna. Nej, skämt åsido så är det visst en helt bra låt, även om jag nog tycker att rätt låt vann av de två 🙂

 5. Micke

  @Engsla, ok jag tar en annan version då. Tyvärr finns det annat med där som väl snarare får mig att gråta blod istället 🙂 Just kiding. Men jädrar så vacker jag tycker den här är.

  Det handlade tyvärr inte ens om ett val när det gäller detta bidraget Engsla. Den fick inte ens chansen på grund av hennes spel med två låtar och sina chanser. Tyvärr tror jag det slog ut tvärtom mot vad hon hade trott och hoppats på. Även hennes andra bidrag var bra men inte som den här. Den förlorade på upprepningar i refrängen. Har svårt för sånt. Men här är Criminal igen då 🙂 Var det första gången du hörde den så tro mig Engsla. Den kommer att växa

  https://www.youtube.com/watch?v=4WrUZazDDLw

 6. Adri

  Micke: Antingen skrev du fel siffra, eller så ”spoilade” du din lista där lite 😉 För du har hoppat över fjärdeplatsen. Igår på Maltas inlägg gick du in på topp 5 🙂

 7. Adri

  Nej jag gillar faktiskt inte denna låt alls. Egentligen hör jag väl att det inte är några större fel på den. Men tyvärr är det inte många rätt den gör. En vers som glöms bort, ett sammanbrott i falsett, en tråkig refräng… Och ett budskap som gjorts till döds. Jag är negativ till denna låt.

  Jag har denna någonstans sjunkande mot botten 5 på min lista faktiskt. Och då är jag ändå en av de få som verkligen uppskattar Litauens närvaro i tävlingen (sååå många fans har de rankat som det sämsta landet i tävlingen, jag förstår inte varför när vi till exempel har Montenegro, Vitryssland och Österrike i tävlingen också).

  Detta är ett sånt oerhört nedköp från 2018 när de var min silverplats, i perioder t.o.m guldplats. Låt oss alla ta en stund och tänka tillbaks ett år och minnas den fullkomligt underbara “When we’re old”…

  Ok, stunden är över.

  Detta är i alla fall ett nattsvart hål av ingenting i jämförelse. Och det mest provocerande är att den nog går till final. Litauen verkar nämligen kunna glida förbi med det mesta, om det inte är EXCEPTIONELLT DÅLIGT (2014 och 2017 som “bevis”). Jag tror inte de flesta klassar detta som exceptionellt uselt, så den kommer säkert 9:a i sin semi och placerar sig långt ner i finalen. Somehow.

  —————————————————–

  NATIONELLA FINALER – Plats 4:

  https://www.youtube.com/watch?v=m5V4-sR6SMY

  Denna låt var så självklar i sitt startfält. Och den borde ha vunnit. Istället vann en låt som jag har ett minst sagt “rocky relationship” med. Denna är så fin. Den är både soft i stunder, och har riktig power i andra stunder.

  Denna låt är den riktiga vinnaren. Låter jag som en bitter förlorare? Ah kanske. Men denna fick nästan 42% av rösterna hemma. Vem vann? En låt som jag både hatat och älskat och nu “accepterar” I guess. Men som inte ens 400 personer hade som favorit. Det säger en del om ett questionable system.

 8. Micke

  @Adri , du har rätt. Jag bara kopierade det översta och skulle ändra siffran fem till fyra men det blev tre 🙂 Criminal ska vara fyra som du säger 🙂 Thanks

 9. Johanna

  Jag gillar ändå denna låten och tror att den mycket väl kan gå till final men det känns också troligt att den lika gärna hmnar på plats 12 typ. jag själv placerar denna på plats 9 i semin och 16 totalt.

  Detta var ju bara min andrahands-favorit i Litauen som är ett av mina favoritländer i Eurovision. De brukar alltid vara i min topp tio men i år blir det alltså en bit utanför. Men ändå en bra låt med en bra sångare. Numret måste slipas och ändras men om man gör det kan den lika gärna komma 9 som 12 i semin…

 10. Adri

  Johanna: Jag vet att du gilllar Litauen i tävlingen – so do I – men får jag fråga vad du tycker om deras låt 2017? “Rain of Revolution” med “Lilla My”? 🙂

  Jag ogillar den stenhårt, men om Litauen nu är ett favoritland i tävlingen för dig kanske det gäller 2017 också 🙂 Men då blir jag ändå förvånad för jag vill ju tro att jag “nailat” de flestas smaker här på bloggen (av långkörar-gästerna) och då passar inte den in i min bild av dig. Har jag rätt eller fel där? 🙂

 11. Engsla

  Micke: tack för den rätta(?) länken. Nu bar hon ju de löjligt långa lösögonfransarna här också, så jag struntade i att titta och lyssnade bara. Man hör ju ofta mer när man inte blir distraherad av det visuella. Var möjligen Santana med här och drog några drag på gitarren? Det lät nästan så, lol
  Jag tror på dig när du säger att den växer så jag lovar att lyssna fler gånger 🙂

  Adri: nu heter jag ju inte Johanna, men åh – lilla My 2017! Tack för påminnelsen 🙂

 12. Adri

  Engsla: Varsågod, även om jag inte skulle blivit så glad om jag var du! Det var en hemsk hemsk låt.

 13. Micke

  @Engsla, lyssna på du Ganska säker på att “Criminal” kommer att växa för dig. Jag blundar för en sak i videon så då kan väl du blunda för lösögonfransarna för din del då 🙂

  Vet du jag tycker alltid det är kul att lära känna andras smak här. Eftersom du, K2 och två till är nya här hade det varit kul att få lite mer koll på hur ni känner. Har inte kunnat ta in ert än. Hur ser en topp 10 2019 ut för er exempelvis?

 14. Engsla

  Adri: älskade lilla My 2017 för ettrigheten! Låten var väl ok 🙂

 15. Engsla

  Micke: tvivlar på att du skulle kunna få sån värst tydlig koll på min smak via en esc topp 10 lista (min musikaliska smak spretar åt väääldigt många andra håll, lol) men just idag ser listan för 2019 ut så här:

  1. Nederländerna
  2. Italien
  3. Albanien
  4. Portugal
  5. Lettland
  6. Nordmakedonien
  7. Ungern
  8. Island
  9. Slovenien
  10. Ryssland

  Det är löjligt svårt att få ihop en topp 10-lista.
  Topp 3 är de enda jag är helt säker på, Italien och Albanien slåss om andraplatsen, lol.
  Plats 4-9 är en toss-up.
  10- neråt är ännu svårare…

  Absoluta bottenskrapet består av San Marino och Israel på noll poäng vardera. De är de enda bidrag där jag inte har kunnat hitta något litet positivt att poängsätta…

  Listan kommer förmodligen att förändras igen innan tävlingen kommer igång, men top 3 har varit densamma hela tiden.

  Sådär, ha det så kul med att försöka analysera det hela! 😀

 16. Micke

  @Engsla, ja men du har ju bra smak i sex fall av tio iaf. Det är väl inte dåligt 🙂 Skämt åsido. Så här ligger dina topp 10 i min ranking.

  1. Slovenien (9/10) Mycket bra
  2. Albanien (9/10)
  3. Nederländerna (8/10) Mer än bra
  4. Italien (8/10)

  9. Ungern (8/10)

  13. Ryssland (8/10)

  20. Lettland (6/10) Mer än godkänd
  25. Makedonien (6/10)
  ——————————

  Fyra av dina tio är mina fyra favvisar. Ytterligare två tycker jag riktigt bra om. Två av de fyra kvarvarande är mer än godkända för mig. De två övriga avstår jag att nämna mitt omdöme om eftersom du tycker om dessa.

  Extra kul att du gillar mina två absoluta favvisar Slovenien och Albanien. Två bidrag som för mig har betydligt mer djup än övriga.

  Det bidraget som är mest svårplacerat av dina tio är Lettland. Vissa dagar tycker jag riktigt bra om det medan andra dagar orkar jag inte ens riktigt lyssna. Det har något men saknar något. Har inte lyckats lista ut vad än.

  Din topp 3 ser som sagt riktigt bra ut. Fortsätt bara att lyssna på Slovenien så har du snart samma topp 4 som jag 🙂

 17. K2

  Har inte kunnat koncentrera mig riktigt på det här det senaste dagarna, annat som kommit emellan. Hade inte tänkt att göra en lista förrän semifinalerna är över men har knåpat ihop en i allafall. Kommer att missa semi1 tyvärr. Litauens bidrag hamnar långt ner på min lista. Dom första halvan hade jag inga problem med att få ihop men den andra blev lite knepigare. Så här ser det ut just nu iallafall.

  1. Albanien
  2. Nederländerna
  3. Slovenien
  4. Italien
  5. Ungern
  6. Georgien
  7. Schweiz
  8. Irland
  9. Belgien
  10. San Marino

 18. Micke

  @K2, wow samma topp 4 som jag. Bara upp med Slovenien två steg så 🙂 Hon verkar ha bra smak måste jag säga 🙂 Irland har jag sjua, Ungern nia och Georgien elva. Jag tycker även om Schweiz och San Marino. Belgien är mer än godkänd.

  Extra glad över att du har Georgien så högt, inte så vanligt tyvärr. Du har den t.o.m högre än mig 🙂 För mig växte den extra iom videon. Hoppas de kan få fram samma live också. En av årets absolut bästa röster.

 19. Micke

  @Engsla och K2: Kul att se era topp 10. Väldigt mycket gemensamt ser jag. Ser dock att fyra länder på min topp 10 inte finns med på någon av era listor. Länderna är Australien, Polen, Armenien och Sverige. Låtar ni inte gillar. Eller? 🙂

 20. K2

  @Micke, Slovenien åker upp och ner, får se vad det blir i slutändan. I början brydde jag mig knappt om Georgien. Låten har krävt en del lyssningar och tillsammans med hans enorma röst har det gjort att den bitit sig fast. Jag har en förmåga att fastna för de lite “udda” låtarna kanske det är därför att jag har Sverige strax utanför min topp 10- lista då vi ändå skickar ett bidrag som är det bästa på flera år. Bra röst, låt och helhetsintryck men dom överraskar aldrig, jag vill ha det lite annorlunda. De senaste årens bidrag har varit usla. Nej, de andra tre du nämnde ger mig ingenting.

 21. Engsla

  Micke: jag har inga problem med att du säger vad du tycker, om vad det än må vara. Livet vore bra tråkigt om man inte kunde ha olika åsikter och argumentera för och emot dem. Också när det gäller musik. 🙂

  Sedan ska du inte känna dig ledsen för att du inte har lika förfinad smak som jag – det är bara att kämpa på så ska du nog snart lära dig att finna och uppskatta skönhet på de mest oväntade ställen. 😉

  Australien tycker jag ganska bra om efter att jag fick reda på vad det är hon sjunger om, innan dess var det mest ett av årets “lustiga” inslag i eurovision.

  Polen är ingen favorit, men jag uppskattar att de försöker modernisera sin folkmusik.

  Armenien tycker jag har en av de bättre sångerna (eller kanske snarast sångerskorna) i år, men de fick inte plats i min lista här ovan eftersom jag gick efter hur underhållande jag tror att jag kommer att tycka att bidragen är när det väl gäller. Lettland (eftersom jag är löjligt svag för allt som andas country) och Ryssland (tänk om de får med tema “sagor och fantasy” på scenen!) fick platserna istället. Listan kommer som sagt troligen ändras innan tävlingarna väl drar igång…

  Sverige skickar en låt i år igen, och det är ju bra. 😉 Det jag tycker om är Johns charm och kören. Inget är dåligt, bara “meh”.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se