ESC 2019 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2019, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, intervjuer, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Tel Aviv. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Serbien i Eurovision Song Contest:

Serbien
Land: Serbien deltagit 11 gånger – vunnit 1 gång: 2007
TV-bolag: RTS se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 2007 Marija Šerifović kom 1:a av 24 i finalen med “Molitva

Serbiens samtliga bidrag och
resultat i Eurovision Song Contest:

2018: Nova deca“, Sanja Ilić & Balkanika (Beovizija 2018) 19:e i finalen
2017: In Too Deep“, Tijana Bogićević (Internval) 11:a i semi 2
2016: Goodbye” (Shelter)“, ZAA
Sanja Vučić
(Internval) 18:e i finalen
2015: Beauty Never Lies“, Bojana
Stamenov
(Odbrojavanje
za Beč
)
10:a i finalen
2014: – – – – – – – – –
2013: Ljubav Je Svuda“, Moje 3 (Beosong 2013) 11:a i semi 1
2012: Nije Ljubav Stvar“, Željko
Joksimović
(Internval) 3:a i finalen
2011: Čaroban“, Nina (Pesma za Evropu) 14:e i finalen
2010: Ovo Je Balkan“, Milan
Stanković
(Tri pa jedan
za Oslo
)
13:e i finalen
2009: Cipela” (ej ESC-framträdandet),
Marko Kon & Milaan
(Beovizija 2009) 10:a i semi 2
2008: Oro“, Jelena Tomašević
feat. Bora Dugic
(Beovizija 2008) 6:a i finalen
2007: Molitva“, Marija Šerifović (Beovizija 2007) 1:a i finalen

Serbien och Montenegros samtliga bidrag
och resultat i Eurovision Song Contest:

2006: Landet skickade inget bidrag
men deltog vid omröstningen
(Evropesma 2006) – – –
2005: Zauvijek Moja“, No Name (Evropesma 2005) 7:a i finalen
2004: Lane Moje“, Željko Joksimović (Evropesma 2004) 2:a i finalen

Serbien i Eurovision Song Contest 2019:


Serbiens ESC 2019-bidrag: “Kruna”, Nevena Božović

Lyssna på Serbiens Eurovision-bidrag & lär känna artisterna:

Bidrag: Kruna officiell video: final-framträdandeofficiell musikvideoserbisk / engelsk text
Fler tolkningar: semifinal-framträdandeoriginal-studioversionslutlig ESC-version
akustisk versionlive i Amsterdam
Låtskrivare: Nevena Božović (t&m), Darko Dimitrov (m)
Startnummer: nr 9 i Semifinal 1 (14:e maj)
Uttagning: Beovizija 2019: Efter två inledande semifinaler, med totalt 24 tävlande bidrag så valde Serbien ut sitt ESC-bidrag vid en nationell final den 3:e mars med 12 finalister. Vinnaren utsågs med hjälp av 50/50 jury- och tittarröster. Tittarna ville se Nataša & Una som segrare men det var juryns favorit Nevena Božović som vann. Läs mer här: “Serbiens Eurovision-bidrag 2019
Artist: Nevena Božović
Nevena Božović
(Grafik: eurovision.tv)
Sociala medier:
youtube
instagram
facebook
wikipedia
eurovision.tv
Video-intervjuer:
Interview with Nevena Božović (av wiwibloggs.com)
Nevena Božović will represent Serbia! (av eurovision.tv)
Förfests-intervjuer:
se: Amsterdam
Nevena Bozovic tävlade i ESC 2013 med “Ljubav je Svuda” (kom 11:a i semifinalen
med Moje 3) och JESC 2007 med “Pisi Mi” (kom trea).
♥ Se även: “10 facts about Nevena Bozovic” (wiwibloggs.com)

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

esc bubble-video
(reaktioner & betyg)
escxtras review-text
(inkl. teamets betyg)
wiwibloggs-video
(inkl. teamets betyg)
Odds (2019-03-23): Ej vidare till final (plats 11 av 17) & botten-10 (plats 33) av de 41
Odds (2019-05-03): Vidare till final (plats 8 av 17) & botten-20 (plats 26) av de 41


Åsikter och spekulationer om Serbiens bidrag och chanser i Eurovision 2019:

Schlagerpinglan tycker: Inte till final SerbienSerbienSerbienSerbienSerbien Betyg: 3+ / 5
Som jag nämnde tidigare så har min topp-41-lista förändrats en del och det är främst i gränsområdet mellan final/inte final som det hänt saker. Serbien är ett av de länder det påverkat då Grekland numera fått min sista provisoriska finalplats.

Jag tycker fortfarande att “Kruna” är en trevlig “på-gränsen”-ballad som rätt presenterat mycket väl kan övertyga mig på semifinalskvällen då jag verkligen gillar melodislingan i refrängen och uppfattar Nevena som en ganska bra sångerska. Jag kan dock inte bortse från att den magi som skulle kunna byggas upp hela tiden försvinner så fort den irriterande, engelska textraden dyker upp… så det är mycket möjligt att det slutar som ett icke-final-bidrag för mig i alla fall.

Schlagerpinglan tror: Till final
Vackra ballader brukar ju kunna räkna med stöd från juryn och det borde även denna få, även om de (liksom många andra) mycket väl kan ställa sig frågande till den engelska strof som slängts in i bidraget och som kan irritera tittarna och kanske ge poängavdrag hos jurymedlemmarna.

Men, men… det kan ju även vara så att det hjälper mängder med röstande att förstå bidraget bättre och att det i så fall är något av ett genidrag. Säga vad man vill, men det händer ju något oväntat i alla fall. För mig fungerar det däremot inte men jag gissar att det trots allt, när man räknar in låtuppbyggnad, språk och artist, kommer att räcka till final för Serbien i år.

Fler ESC 2019-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2019“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


9 kommentarer till “Inför ESC 2019: Serbien – “Kruna” – Nevena Božović”

 1. Adri

  Jag vill gilla denna mer än vad jag gör. Förstår inte varför ”Moje Bol” förlorade mot detta.

  Jag tycker kort och gott att det är en ganska tråkig ballad som inte lämnar något spår efter sig. Nevena sjunger bra, men jag saknar henne från 2013. Jag gillade ”Ljubav je svuda”.

  På min lista är det plats 31. Jag tippar ändå final. Men den är väldigt oförutsägbar. Kan komma topp 10 i final – kan åka ut redan i semin. Ska bli intressant att se.

  Men själv är jag inte så exalterad.

  —————————————————————

  NATIONELLA FINALER – Plats 2:

  https://m.youtube.com/watch?v=4WfRXd6dZU0

  Jag tror oftast inte på mina favoriter, men här känner jag mig så jäkla säker på att denna låt hade haft en topp 3 ”in the bag” om den fått åka till Tel Aviv. Trist att det inte blev så!

  Jag älskar detta. Allt med detta. Den är väldigt filmisk, intressant, dynamisk. Dansarna imponerar mig väldigt också, framför allt en av dem.

 2. Adri

  Och likt de allra flesta stör den engelska frasen mig. Jag är inte en språk-fascist i sammanhanget som många andra, men det är så poänglöst med EN mening på engelska omringat av inhemskt.

  Det är ju inte ens balans då, och det är faktiskt det minsta man kan begära!

 3. Schlagerpinglan

  @Adri, Jag är väldigt nyfiken på om det faktiskt finns någon som sätter den meningen på pluskontot och vad det är den tillför… förutom förståelse… för jag har verkligen försökt att “komma över” det men störs lika mycket varje gång.

 4. Andreas

  Jag tycker den är lite tråkig och känns väldigt bekant. Väldigt svårtippat om den går till final eller ej då den hamnat i en grymt svårtippad semifinal i princip allt kan gå vidare och allt kan åka ur. Finns nån låt som jag känner mig hyfsat säker på men överlag är den väldigt öppen.

  Semifinal två har typ 8 låtar som med väldigt stor sannolikhet tar sig till final om inget konstigt händer. Om denna hade hamnat i semifinal två är jag säker på att den skulle komma långt ner och missa final men då den hamnat i semifinal ett så är det en öppen historia.

 5. Micke

  Ett av tidernas bästa ESC-länder. Hur många bra bidrag har de egentligen gett oss? Finns hur många som helst “Lane moje”, “Molitva“, “Ovo Je Balkan”, “Nije Ljubav Star“ och många, många fler. De senaste åren har det dock tyvärr droppat av därför blev jag såååå jädra glad när de äntligen åter igen hade med ett äkta serbiskt bidrag i sin uttagning som doftade serbien från första till sista sekund. Var så otroligt säker på att följande bidrag skulle vinna att jag inte ens såg möjlighet för andra att vinna. Den här var Serbien och borde ha vunnit

  https://www.youtube.com/watch?v=SE5dHTirgVU

  Nu gjorde den inte det och för att fylla i det pinglan skrev. Många gånger har jag hört engelska instick i bidrag men sällan så patetiska som i det vinnande serbiska bidraget. Skulle vilja prata med personen som kom på detta. Hur funkade det? “Hej jag har ett gäng ideer här och en av dem har jag till det serbiska bidraget. Vad sägs om att jag slänger in en engelsk mening mitt i låten.”

  Problemet för mig är inte att någon har kommit på denna patetiska ide. Alla kan få upp både bra och dåliga grejer i skallen. Nej problemet för mig, om det gått till så, är inte att någon kan ha kommit på detta. Problemet är att det har godkänts, accepterats om nu är en realitet. Det är det stora problemet.

  Så vad tycker jag då om bidraget? Varje gång jag försöker lyssna och ta mig in i bidraget är det precis som att det står någon vakt och låser dörren till låtens själ varje gång det engelska patetiska uppenbarar sig. Jag klarar helt enkelt inte av att dyrka upp låset. Ingen nyckel passar och kofoten har jag inte med mig vid de tillfällen då den behövs. Jag vet verkligen inte hur de har tänkt. Jag tror ärligt talat att jag hade om bidraget utan detta elände men nu stannar det vid (5/10) Godkänd och plats 27.

 6. Micke

  Topplistan över de utslagna bidragen 2019:

  PLATS 2:

  Om ställningarna är kvar där de var när vi diskuterade detta bidrag en hel del så tror jag att jag nu kommer att bli Marcus bästa vän och Adris värsta ovän 🙂

  När jag första gången hörde denna låt blev jag extremt besviken. Förra gången snubben var med i ESC älskade jag bidraget och gör så än idag. När han nu då åter igen ställde upp hade jag därför naturligt stora förväntningar. Men oj så besviken jag blev. Jag hörde knappt ens en melodi i låten. Tror det tog 3-4 lyssningar innan något plötsligt hände. Plötsligt fick bidraget liv och det ökade bara alltmer för varje lyssning.

  Jag skrev om min fjärdeplats att ibland kan jag inte hålla bort tårarna för det är så jädra vackert. Det är precis likadant med detta bidraget. Det har en själ som få bidrag har haft i ESC. Det fanns bara två bra bidrag i detta lands uttagning. Ett av dem vann tack och lov men tyvärr fel i mina ögon. Men jag klagar inte för jag gillar ju vinnaren men inte på långa vägar lika mycket som detta. Ok då ska jag bli kompis med Marcus då och ovän med Adri. Men vem vet. Kanske Adri till slut har insett hur jädra vackert detta bidraget är 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=waj8OW_axz4

 7. Johanna

  Hon sjunger bra och låten är helt ok. Den tar sig säkert till final även om den inte borde. T.o.m i denna sämre semi hittar jag 10 bättre bidrag än detta. Juryn lär väl lyfta det men då lär det bli fallet för någon fan-favorit (typ Slovenien eller Portugal) Jag rankar denna på plats 29 just nu och alltså utanför final….

 8. Adri

  Johanna: Portugal då hoppas/tror jag (även om jag tippat vidare båda – tror någon annan faller isf. Oklart vem. Som sagt – öppen semi!). Jag kommer hålla fast vid att Slovenien är en gömd succé tills motsatsen är bevisad! 🙂

  Micke: Nej vet du. Så kul ska du inte ha det. Jag motsätter mig fortfarande det bidraget! Tramsig text och alltså… jag har svårt för när det blir pretto. Och hans framträdande i finalen fick mig att vilja stoppa fingrar i halsen på mig själv då pretentiöst och nasty det var. Han tyckte verkligen att det var konst… men det var bara töntigt i mina ögon.

  Men ska jag ge honom liiiiiiiiiiiiiiiite credd, så sjöng han på norska. Ett språk som inte passar låten alls och som jag spydde på tidigare i vår. Men nu har ju en engelsk version släppts – och det visar sig att norska (trots att det inte lät bra alls) ändå var det marginellt bättre valet 🙂

 9. Engsla

  Det bidde en tumme…

  Det finns många anslag här till att kunna bli ett bra bidrag, men det leder liksom ingenvart. Och så som kryddning lägger de in en totalt meningslös mening på engelska – jaha, vad ska jag nu göra med den här??

  Men bidraget är inte jättedåligt, det bara är.

  Får bli en neutral 4/10

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se