ESC 2019 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2019, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, intervjuer, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Tel Aviv. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Moldavien i Eurovision Song Contest:

Moldavien
Land: Moldavien deltagit 14 gånger – vunnit 0 gånger
TV-bolag: TRM se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 2005 Zdob si Zdub kom 6:a av 24 i finalen med “Boonika Bate Toba
Moldaviens ESC-bidrag och resultat sedan
två-semifinals-systemet infördes 2008:
2018: My Lucky Day“, DoReDoS (O Melodie Pentru
Europa 2018
)
10:a i finalen
2017: Hey Mamma“, Sunstroke Project (O Melodie Pentru
Europa 2017
)
3:a i finalen
2016: Falling Stars“, Lidia Isac (O Melodie Pentru
Europa 2016
)
17:e i semi 1
2015: I Want Your Love“, Eduard
Romanyuta
(O Melodie Pentru
Europa 2015
)
11:a i semi 1
2014: Wild soul“, Cristina Scarlat (O Melodie Pentru
Europa 2014
)
16:e i semi 1
2013: O Mie“, Aliona Moon (O Melodie Pentru
Europa 2013
)
11:a i finalen
2012: Lăutar“, Pasha Parfeny (O Melodie Pentru
Europa 2012
)
11:a i finalen
2011: So Lucky“, Zdob și Zdub (O Melodie Pentru
Europa 2011
)
12:a i finalen
2010: Run Away“, Sunstroke
Project & Olia Tira
(O Melodie Pentru
Europa 2010
)
22:a i finalen
2009: Hora Din Moldova“,
Nelly Ciobanu
(Nationell final) 14:e i finalen
2008: A Century Of Love“,
Geta Burlacu
(Nationell final) 12:a i semi 1

Moldavien i Eurovision Song Contest 2019:


Moldaviens ESC 2019-bidrag: “Stay”, Anna Odobescu

Lyssna på Moldaviens Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: Stay officiell musikvideofinal-framträdandetext
Fler tolkningar: original-studioversionoriginal-text-videoliveauditionakustisk version
live i Amsterdamlive i Madridlive i Moskva
Låtskrivare: Georgios Kalpakidis (t&m), Thomas Reil (t&m), Jeppe Reil (t&m), Maria Broberg (t&m) – d.v.s. ett av årets många “svensk-bidrag
Startnummer: nr 3 i Semifinal 2 (16:e maj)
Uttagning: O Melodie Pentru Europa 2019: Den 2:a mars valde Moldavien ut sitt ESC-bidrag genom en nationell final med de 10 bidrag som gått vidare från den inledande auditionen, efter att den planerade semifinalen slopats. Finalen avgjordes med hjälp av 50/50 jury- och tittarröster där tittarna ville se Maxim Zavidia som segrare men där juryns favorit Anna Odobescu vann. Läs mer här:
Moldaviens Eurovision-bidrag 2019“.
Artist: Anna Odobescu
Anna Odobescu
(Grafik: eurovision.tv)
Sociala medier:
youtubeinstagram
facebookwikipedia
eurovision.tv
Snabbpresentationer:
“Get to know”-video (av Mr Eurovision)
Förfests-intervjuer:
se: AmsterdamMadridMoskva
♥ Se: “10 facts about Anna Odobescu” (wiwibloggs.com)

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

esc bubble-video
(reaktioner & betyg)
escxtras review-text
(inkl. teamets betyg)
wiwibloggs-video
(inkl. teamets betyg)
Odds (2019-03-23): Vidare till final (plats 7 av 18) & botten-3 (plats 39) av de 41
Odds (2019-05-05): Ej vidare till final (plats 14 av 18) & botten-3 (plats 40) av de 41


Åsikter och spekulationer om Moldaviens bidrag och chanser i Eurovision 2019:

Schlagerpinglan tycker: Till final MoldavienMoldavienMoldavienMoldavienMoldavien Betyg: 4 / 5
Som sagt, det har hänt en hel del sedan jag gjorde min senaste topp-41-lista och började med utkasten till presentations-serien. Precis som i den första semifinalen där Grekland fick Serbiens finalplats i sista stund så har Moldavien vuxit till sig och tar min sista finalplats i den andra semifinalen så här på upploppet innan repen.

Denna låt har vuxit enormt för mig och gått från att vara en garanterad final-miss till att jag gärna ser att den går vidare. Jag vet att mycket av mitt agg mot låten låg i att jag tyckte att “Ca Adriano Celenano” borde ha vunnit, men det är inte hela sanningen. Slutversionen känns mycket starkare och videon får texten att kännas mycket mer aktuell, så man kan säga att låten fått ett nytt liv hos mig och nu hoppas jag att många fler får denna känsla vid semifinalen så att bidraget går vidare till finalen.

Schlagerpinglan tror: Till final
Ser man till oddsen (bottentippad) och OGAE-omröstningen (noll poäng till Moldavien) så lär “Stay” inte ha en chans att ta sig vidare till finalen, och kanske ligger det något i det. Låten kan mycket väl vara för traditionell för att locka till sig tillräckligt med röster men ett bra framträdande är likväl ett bra framträdande och sådant kan löna sig.

Man kan argumentera för att detta kan uppfattas som ett daterat bidrag som man hört flera gånger förr, men samtidigt så finns det inget som säger att ett välskrivet bidrag som framförs av den stark sångerska inte förtjänar att belönas med rejält med poäng. Min gissning, som visserligen är en liten chansning, är att framträdandet kommer att vara så pass starkt att låten visas från sin bästa sida och därmed, mot alla odds, får de röster den behöver för att ta sig vidare till final.

Fler ESC 2019-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2019“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


13 kommentarer till “Inför ESC 2019: Moldavien – “Stay” – Anna Odobescu”

 1. Micke

  Säkert ett helt ok bidrag om det bara inte varit för det patetiska insticket med engelska. Känner dock att jag tyvärr inte orkar engagera mig i låten. Ber Anna Odobescu om ursäkt för det. Det är ju inte hennes fel att Moldavien missar att utse tidernas bästa ESC-bidrag till sin representant. Skulle vilja ge det åtminstone godkänt men det är omöjligt med ett sånt pekoral till engelskt instick. Betyget blir därför (4/10) Inte fullt godkänd.
  ——————

  Bästa från Moldavien:

  2000-tal:
  ———-
  2005: – “Boonika Bate Toba”, Zdob Si Zdub
  (Underbart, urtöntigt och härligt)

  2010-tal:
  ———-
  2018: – “My lucky day”, DoReDos
  (Oj så svårt. Detta hade inte varit nummer ett utan scenshowen. Men samtidigt hade de valt Shantel Mix hade den varit etta ändå. Om inte så 2012)

  https://www.youtube.com/watch?v=LGlO61thUiY

 2. Micke

  @Pinglan, vi har tydligen lite agg båda två mot Moldavien i år på grund av fel val 🙂 Dock inte på grund av samma låt. Jag ger dig dock det att “ditt bidrag” var näst bäst i Moldavien 2019 🙂

 3. Schlagerpinglan

  @Micke, Mmm… hur roligt det än är att följa alla de nationella uttagningarna så ger det tyvärr en del bieffekter… men jag skulle likväl inte vilja vara utan dem. 😀

 4. Adri

  Micke: Precis som förra veckan får jag gå in och påpeka att du måste blanda ihop Moldavien och Serbien igen. Hela Moldaviens låt är på engelska, inte ett “patetiskt instick” på engelska 🙂

 5. Micke

  Adri du är en tjatig jävel 🙂 Seriöst så är det bara bra om du påminner. I synnerhet nu när jag är inne i en stressig period. Well done my friend

 6. Adri

  Jag hoppas verkligen du får rätt, Pinglan. Jag har ju tippat denna som en sistaplats-kandidat i semi 2. Men jag vill inte ha den där? Den har gått och blivit årets kanske största växare.

  I slutet av mars hade jag den på plats 29, idag har jag den på plats 12. 17 platser uppåt på bara en månad. Jag är så glad i detta nu!

  Det finns flera anledningar till varför jag borde ogilla detta. Texten är BARA klichéer. Produktionen är rent ärligt väldigt dålig. Och allt ger en känsla av att “we’ve been here before”.

  Men ändå ger jag 4/5 i nuläget – för den är SÅ ESC. Mycket av det man kopplar till ESC hittas i låten. Och jag tycker helt ärligt Anna har en årets coolaste röster. Hon låter väldigt proffsig.

  MEN… jag måste ifrågasätta ett val i låten – vem i hela friden tyckte att ljudeffekten 1.01-1.03 var en bra idé? H*n borde ju fått sparken från låtens arbete! Det låter ju riktigt illa. Tack och lov uppskattar jag resten tillräckligt för att se över dem tre sekunderna av thoughtlessness.

  Jag tippar att denna hamnar långt utanför final. Hoppas att det går Pinglans spår och att den skrällas dit. Jag har den på plats 12.

  Jag hoppar på Mickes grej:

  Bästa från Moldavien:

  2000-tal:

  2007 – Natalia Barbu – “Fight”

  2010-tal:

  2018 – DoReDos – “My lucky day”

 7. Adri

  Micke: Jag har kommenterat sen 2013, du borde ha vant dig vid att jag tjatar hål i skallen på dig – och alla andra 🙂

 8. Micke

  @Adri, har inte det minsta ont av det. Helt övertygad om att du förstod skämtet 🙂 Jaså 2013. Se där, då har du inte varit med på den tiden då jag även kollade och kommenterade MF. Hoppade av 2013 🙂

 9. Adri

  Micke: Jodå, jag har koll på saker du och de dåvarande stammisarna (varav de flesta inte är här i fältet längre…) skrev. Men då var jag bara en spanare!

  Nu är jag med i Kommentarerna!

  Fan… kanske därför de andra flytt?

 10. Micke

  @Adri, jaså du satt här och smög på oss stammisar? 🙂 Bra att du kom fram sen då. Jag minns inte när jag började här. Jag vett jag var här 2011 men om jag var här redan 2010 med Anna Bergendahl och det minns jag inte.

  Det jag minns var att när jag ramlade in här var det två personer jag kom i snack med en massa och det var Kerstin och Josef. Som du säger folk försvinner men en halv av de två är ju kvar 🙂 Att du säger att din entre skulle ha skrämt bort folk härifrån förutsätter jag är ett skämt. Om inte så har du problem Adri. Som jag redan sagt. Du är numero dos här efter Pinglan. Personen som delar mest och framförallt som folk frågar och svarar mest. Det borde du veta vid det här lager polarn 🙂

 11. Johanna

  men alltså. Går denna till final som den sämsta balladen i hela semi 2 som är den bästa semin, då blir jag ta mig tusan arg på riktigt. Ja hon kan sjunga men låten är HEMSK. Isf hoppas jag sannerligen att NOrdmakedonien och/eller Irland också går till final för annars vete tusan om jag ens vill se finalen. Den enda låten jag ogillar ännu mer i denna semin r möjligen Rumnien (och Österrike men där kan jag åtminstone förstå vad folk ser)

  DEnna ligger på plats 37 för mig, näst sist i semin och jag hoppas verkligen att den stannar där.

 12. Adri

  Micke: Lugn. Denna gången var det faktiskt ett skämt! 🙂 Jag varken tror eller hoppas att så är fallet (you never know tho)

 13. Engsla

  Gammaldags kan visst vara bra ibland, men här blir det bara så väldigt, väldigt tråkigt. Helt bra röst, men videon är som en parodi och finalframträdandet är inte mycket bättre. Hoppas att stylisten ger henne en snyggare klänning till tel aviv :/
  1/10 från mig

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se