ESC 2019 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2019, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, intervjuer, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Tel Aviv. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Rumänien i Eurovision Song Contest:

Rumänien
Land: Rumänien deltagit 19 gånger – vunnit 0 gånger
TV-bolag: TVR se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1994 Dan Bittman kom 21:a av 25 med “Dincolo De Nori

Rumäniens ESC-bidrag och resultat sedan
två-semifinals-systemet infördes 2008:
2018: Goodbye“, The Humans (Selecţia Naţională 2018) 11:a i semifinal 2
2017: Yodel It!“, Ilinca feat.
Alex Florea
(Selecţia Naţională 2017) 7:a i finalen
2016: Moment of silence“,
Ovidiu Anton
(Selecţia Naţională 2016) TV-bolaget uteslutet
2015: De la capăt / All Over Again“,
Voltaj
(Selecţia Naţională 2015) 15:e i finalen
2014: Miracle“, Paula Seling & OVI (Selecţia Naţională 2014) 12:a i finalen
2013: It’s My Life“, Cezar (Selecţia Naţională 2013) 13:e i finalen
2012: Zaleilah“, Mandinga (Selecţia Naţională 2012) 12:a i finalen
2011: Change“, Hotel FM (Selecţia Naţională 2011) 17:e i finalen
2010: Playing With Fire“, Paula
Seling & Ovi
(Selecţia Naţională 2010) 3:a i finalen
2009: The Balkan Girls“, Elena (Selecţia Naţională 2009) 19:e i finalen
2008: Pe-o Margine De Lume“,
Nico & Vlad
(Selecţia Naţională 2008) 20:e i finalen

Rumänien i Eurovision Song Contest 2019:


Rumäniens ESC 2019-bidrag: “On a Sunday”, Ester Peony

Lyssna på Rumäniens Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: On a Sunday officiell video: final-framträdandeofficiell musikvideotext
Fler tolkningar: semifinal-framträdandestudioversionlive i Amsterdamlive i Madrid
Låtskrivare: Ester Alexandra Creţu (m), Alexandru Şerbu (m), Ioana Victoria Badea (t)
Startnummer: nr 6 i Semifinal 2 (16:e maj)
Uttagning: Selecția Națională 2019: Den 17:e februari valde Rumänien ut sitt bidrag i ESC 2019 genom en nationell final där 12 bidrag tävlade. Röstningen blev kritiserad i efterhand då sex internationella jurymedlemmar fick hela 6/7 av makten medan tittarna endast hade 1/7. Tittarfavoriten Laura Bretan fick nöja sig med en andraplats medan juryns favorit Ester Peony (som fick mindre än 3,2% av tittarnas röster) avgick med segern. Läs mer här: “Rumäniens Eurovision-bidrag 2019“.

Se även: wiwibloggs två representanters kommentarer efter finalen, där de hade 2/7 av hela makten.

Artist: Ester Peony (Ester Alexandra Crețu)
Ester Peony
(Grafik: eurovision.tv)
Sociala medier:
youtubeinstagramfacebook
wikipediaeurovision.tv
Snabbpresentationer:
“Get to know”-video (av Mr Eurovision)
“Get to know”-video (av ESC Russia)
Video-intervjuer:
Interview with Ester Peony (av wiwibloggs.com)
Interview with Ester Peony (av wiwibloggs.com)
Interview with Ester Peony (av wiwibloggs.com)
Förfests-intervjuer:
se: AmsterdamMadrid
♥ Se: “10 facts about Ester Peony” (wiwibloggs.com)

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

esc bubble-video
(reaktioner & betyg)
escxtras review-text
(inkl. teamets betyg)
wiwibloggs-video
(reaktion på bidraget)
Odds (2019-03-23): Ej vidare till final (plats 14 av 18) & botten-20 (plats 26) av de 41
Odds (2019-05-05): Ej vidare till final (plats 12 av 18) & botten-10 (plats 32) av de 41


Åsikter och spekulationer om Rumäniens bidrag och chanser i Eurovision 2019:

Schlagerpinglan tycker: Inte till final RumänienRumänienRumänienRumänienRumänien Betyg: 2 / 5
Jag följer ju som sagt samtliga nationella uttagningar inför ESC och har i många av finalerna tvingats se mina egna favoriter röstas bort och låtar jag ännu inte börjat uppskatta vinna i stället. Lyckligtvis så brukar jag, hur besviken jag inledningsvis än är, kunna hitta ljusglimtar hos samtliga vinnare, vilket Moldaviens bidrag är ett bra exempel på. När det kommer till Rumäniens vinnare så har det däremot inte hänt något alls sedan finalen avgjorts.

“On a Sunday” fick mitt lägsta betyg inför den rumänska finalen och bidraget har för närvarande plats nr 18 (jumbo-platsen) i den andra ESC-semifinalen när jag försöker mig på att ranka dem efter den information jag för närvarande har. Varken melodislingor, text, ämne, artist, video eller framträdanden har varit något för mig, så för att det inte ska bli alltför dyster läsning, så går jag inte in på några detaljer utan förklarar det hela med att låten känns alltför enformig och texten osar alltför mycket av desperation för min smak. Men, men… än är inte sista ordet sagt i frågan, allt kan ju hända i semifinalen.

Schlagerpinglan tror: Inte till final
Det kan mycket möjligt bli så att juryn blir lika hänförd av Ester som den internationella juryn påstod sig bli i den rumänska finalen och lägger man till det faktum att Rumänien normalt inte missar en finalplats, så skulle man mycket väl kunna tro att de går vidare även i år. Jag har dock svårt att se vad det är som är så speciellt med detta bidrag och skulle inte bli förvånad om även tittarna tycker att det finns så många andra bra bidrag att rösta på i den andra semifinalen, att det till slut blir en andra finalmiss i rad för landet.

Om någon läser detta efter att ESC 2019 avgjorts så vill jag dock lägga in en brasklapp och påpeka att jag ännu inte sett semifinal-framträdandet och därför inte kan göra någon “riktig” final-gissning. Skulle det vara så att semifinalframträdandet visar sig vara något alldeles extra så får jag naturligtvis omvärdera dess möjligheter, men av vad jag sett så här långt så är det inte någon final-kandidat enligt mitt sätt att se på det.

Fler ESC 2019-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2019“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


15 kommentarer till “Inför ESC 2019: Rumänien – “On a Sunday” – Ester Peony”

 1. Adri

  Jag har blivit sämre på att skriva (don’t fight me on this – för detta är mer eller mindre en objektiv sanning). Men det handlar också om att så många låtar i årets upplaga är i mellanlandet. Liksom axelryckningar. Jag kan inte göra något kul med det!

  Därför är det så trevligt att denna låten tas upp nu! För detta är ju den låten jag har haft den mest “rocky” relationen med av alla 41 låtar i år. Nu kommer det spys ut ord av både positiv och negativ kaliber! 🙂

  Inför finalen i Rumänien tyckte jag “On a Sunday” var ett kompetent mittenbidrag. Kunde inte uppröras av det. Men ojojoj vad mycket som hänt sen dess. När den vann var jag upprörd. Men inte över låten själv – den var fine – utan över processen till låtens vinst. Men det har jag raljerat över förr. You know where I stand!

  Med tiden började dock den där J*VL* refrängen gå mig på nerverna med sitt “ay ay ay ay ay”. Det kryper i mig. Den fann sig t.o.m så långt nere som plats 39/41 ett tag.

  Vad har hänt sen dess?

  Jag har försökt dissekera låten och hittat plus och minus. Så nu kommer jag gå igenom låtens beståndsdelar i detalj (ok, kanske inte jättedetaljerat) var för sig. Detta kan bli långt – men ska försöka hålla tillbaka! Men jag måste gå igenom allt för att mina åsikter ska make sense.

  1. Well för att vara positiv så blir det bara bättre efter låtens intro. För introt är ju det värsta! Jag vet inte vad det är, men den gitarren… den är så… den är NASTY rakt av. Hatar den gitarren. Så, låten når sin lägsta punkt jäkligt snabbt. Efter detta går det bara uppåt, med allt det innebär.

  2. Ester börjar sjunga och det låter helt ok. Gitarren drar sig tillbaka och stöttar henne fine. Fingerknäpp kommer in. It’s all good. Man känner “Ok, Ester, you got this”. Lite gammel-amerikanskt. I love it!

  3. Första refrängen kommer med sitt “ay ay ay ay ay”. Och just denna refräng tolererar jag. För det har inte tjatat ut sig än. Men det är ändå en spiral neråt som tyvärr börjar nu.

  4. Andra versen? Nej det här gillar jag inte alls. Det är ganska dåligt faktiskt. Musiken blir… klumpig. Och jag är säkert HELT ensam om detta, men min hjärna associerar direkt till forna dagar i USA av musiken. Sån där “arbetarmusik” man sett i film. Vet inte om jag gör mig själv tydlig, men min hjärna drar dit och det är ju en himla dyster bild.

  5. Bryggan till andra refrängen är en av låtens höjdpunkter. Här kan man förlåta igen!

  6. Låtens andra refräng, och man är redan HISKELIGT trött på den.

  7. Låtens RIKTIGA höjdpunkt. Kören mellan 2.07-2.18 (i musikvideon – inte liveklippet ovan kanske) är ett av årets topp-ögonblick i låtar. Deras nästan “spöklika” ljud som perfekt harmoniserar med Esters röst. Det är mums!

  8. Jaha… nu kommer en till vers med klumpig musik. Ester är för bra för denna jäklar skitlåten.

  9. En till brygga, nu till lugnt piano. Det är helt okej, antar jag. Kan förlåta om låten avslutar bra.

  10. Avslutas låten bra? Så f** heller. Låtens sista 30 sekunder: Men Ester, vad händer nu? Hon börjar gråta, yla… hon börjar freak out helt enkelt och det är synd att låten avslutar på en sån här låg punkt.

  Så där går alltså min hjärna under låtens tre minuter.

  Det är toppar och det är sinnessjukt djupa dalar.

  Jag har haft låten på plats 19, jag har haft låten på plats 39. Var är den idag? Idag är jag faktiskt rakt i mitten av att älska och hata den. Jag har kommit till acceptans-stadiet och låten vilar just nu på en plats runt 31-ish (har inte min lista framför mig).

  Så. Hade denna presentationen kommit för två veckor sen eller så hade jag varit betydligt hårdare och argare i min kommentar. Nu har jag som sagt dissekerat låten, kollat exakt var mina problem ligger och på så sätt nått en acceptans för den! 🙂

  Några slutord då?

  Ester är bättre än låten. Men de riktiga stjärnorna är ju kören! <3 Alla deras stunder är låtens bästa, framför allt då de perfekt och nästan lite spöklikt backar upp Ester i låtens mer stillsamma stund.

  Vill jag se den i final? Nej, trots att den krypit sig lite uppåt nu så är den faktiskt inte på min topp 10 i semin trots allt. Men som sagt, det känns bra att ha slutit fred med låten! (Alltså, låter jag som ett psykfall? Kanske – men jag har nog ALDRIG haft såna problem med att avgöra vad jag egentligen tycker om en låt som denna. Det var ett himla bra tag sen iaf 🙂 ).

  Vad tror jag då? Jag tror denna tar sig till final. Det må störa mig, men jag tror refrängens hook drar in tillräckligt många! 🙂

  Så, denna låten har slagit knutor på min hjärna. Nu går jag vidare till Rumäniens bästa låtar per decennium:

  1990-talet:
  – Malina Olinescu – Eu Cred (1998)

  2000-talet:
  – Elena Gheorghe – The Balkan Girls (2009)

  2010-talet:
  – Mandinga – Zaleilah (2012)

 2. Micke

  Det här blir väldigt kort. Faktum är att jag är väldigt trött på det här. Inte bidraget utan allt snack runt Esters vinst. Jag nöjer mig med att säga att för mig var detta näst bästa bidraget i Rumäniens uttagning. Studioversionen gillade jag men live får det bli (6/10) Mer än godkänd
  —————————

  Bästa från Rumänien:

  1990-tal:
  ———-
  1994: – “Dincolo di nori”, Dan Bittman
  (Närmast av deras bidrag att få godkänt av mig)

  2000-tal:
  ———-
  2007: – “Liubi, Liubi, I Love You”, Todomondo
  (Hur jädra dåligt men samtidigt underbart som helst)

  2010-tal:
  ———-
  2017: – “Yodel It!“, Ilinca feat. Alex Florea
  (Ett av de största glädjepillren i ESC någonsin)

 3. Schlagerpinglan

  @Adri, Roligt att “läsa” en låt genom andras ord i stället för att lyssna på den själv. Väldigt underhållande och lärorikt. Tack. 🙂

  @Micke, Mmm… jag vet att du (och någon till) var ganska positiv till låten, så visst finns det något där… som i de flesta andra låtar. Hur som helst så ska det bli väldigt intressant att se hur det hela slutar. 🙂

 4. Engsla

  Tycker att låten är helt ok, så länge jag bara lyssnar på den. Så fort jag ser henne uppträda störs jag av de evinnerliga vänsterarmrörelserna. Hoppas att hon slutar med dem till semin, eller åtminstone behärskar sig en aning.
  4/10 från mig

  Adri: älskar beskrivningen ovan av dina våndor medan du lyssnar på Ester 🙂

 5. Adri

  Engsla: Kul att du (och Pinglan) uppskattar min kommentar. Kände att jag behövde bryta ner låten för att kunna redogöra min åsikt 🙂

  Men dock skulle jag väl inte säga ”våndor”. Och det som närmst angränsar till våndor är dock mer låtens fel än Ester. Ingen skugga över henne! 🙂 (förutom dem sista 30 sekunderna… då vettetusan vad hon gör faktiskt 🙂 )

 6. Engsla

  Adri: vad skönt att det lät värre än vad det faktiskt är 🙂

 7. Mikaela

  Alltid så förundrad att många rankar denna så lågt (såg dock aldrig nationella, så har inget felval att grämas över). För mig är det en typisk plats 10-15, en gungig låt som mognar bättre än många andra på den tid jag har känt till dem.

 8. JOHANNA

  Alltså jag har veekligen inte kommit över denba låtens vinsy. Jag rankade den här näst sist i Rumäniens final och finns det någon rättvisa missar denba ESC-finalen med. Jag går så långt som att säga att det är Rumäniens sämsta bidrag någonsin. Rankar denba på plats 38 just idag. Sämst i semi 2 men skulle inte bli förvånad alls om den här går till final (bara inte Moldavien och/eller Österrike också gör det isf flr då blir jag sur) Jag hoppas dock att den missar så jag slipper höra det evinnerliga gnällandet i refrängen två ggr.

  (Ja jag var hård idag men den här låten gör mig ARG av någon anledning)

 9. Micke

  @Adri, jädrar jag missade ditt långa inlägg. Vi skrev nästan samtidigt. Kanske bäst att för säkerhets skull förklara att det jag skrev “Faktum är att jag är väldigt trött på det här. Inte bidraget utan allt snack runt Esters vinst.” Att det inte hade med ditt långa inlägg att göra. Det har helt enkelt blivit för mycket snack och skriverier om hur vinsten gick till och massa runt det så jag har lindrigt sagt blivit less. Känner att jag tappat intresset överhuvudtaget. Jag vill koncentrera mig på låtar och inte sånt.

  @Johanna, jag “rankar” dig och Zacke som de som absolut klickar mest med min smak när det gäller ESC. Känns som att K2 möjligen är där också men hon är så ny här än så jag vet inte. Ingen regel utan undantag dock 🙂 Tror du och jag aldrig varit så oeniga som vi är om Rumäniens bidrag. jag tyckte det var näst bäst i Rumäniens uttagning, du näst sämst. Skillnaden är väl att du är hårt åt ogilla hållet. Jag är inte lika hårt åt gilla hållet. Jag tycker det är mer än godkänt men inte bra. Men för mig är det lika roligt med olika smak som lika 🙂

  Fick just syn på att vi har riktigt olika åsikt om två bidrag i år. Läste just att du inte gillar Österrike men det gör jag, av många olika anledningar 🙂 Vi har dock som vanligt väldigt lika åsikt om en massa andra bidrag

 10. Micke

  @Mikaela, jag rankar Rumäniens bidrag på plats (6/10) Mer än godkänd

  Om jag dock utgår från studioversionen som är den du hört då så är det gränsfall mellan 7 och 8 i betyg och då cirka plats 10-15 någonting. Jag är också förvånad över den negativa synen på detta bidraget. Tror tyvärr att det för många inte handlar så mycket om själva låten utan mer om hur finalen gick till

 11. Adri

  Micke: Det är lugnt. Jag vet inte om du läst min kommentar, men jag nämner inte debaclet kring vinsten 🙂 Så jag tog inte åt mig.

  Eller jag nämner vinsten i sammanhanget att jag inte tänker ta upp den! 🙂 So I didn’t.

 12. Josef

  Jag har faktiskt försökt göra som Micke att “borsta” av mig finalen då besvikelsen över att Dear father inte vann då telerösterna formligen krossade allt motstånd. Nu tycker jag denna låten har växt och jag älskar verserna som verkligen sticker ut. Hoppas VERKLIGEN hon behåller tyngden av elbasen i dessa verser, att det verkligen framkommer torsdagen den 16 Maj. En ganska tydlig finalist för mig och jag ger denna låt en hedrande 14-15 plats av 41 deltagare! 🙂 PS Låten är riktigt svårsjungen, och javisst hon är väl ingen Jamala men ack hyfsat bra ändå!? DS

 13. JOHANNA

  @Micke ja vi har varit ovanligt långt ifrån varandra i år. Österrike och Rumänien (och Australien ogillar jag med) och åt andra hållet då jag gillar bland annat Island mycket och Tjeckien har växt till sig såpass att jag nu rankar den i final. Kul när det är så med tycker jag! (Vi tycker ju lika om många andra spm sagt)

 14. Micke

  @Johanna, jaså jag trodde bara det var Österrike, Rumänien och Is….. Hade glömt Australien. Tjeckien visste jag inte ens om 🙂

  Seriöst så har det ofta varit så genom åren här att jag an ha känt om något lands bidrag “Hmm! Är det verkligen bara jag som gillar detta” sen dyker Johanna upp och pratar om hur mycket hon tycker om bidraget. Eller omvänt Du verkar ensam om något bidrag när jag lyssnar på det och tycker om det 🙂

  Men visst då har vi iaf fem verkligt olika uppfattningar i år då. I synnerhet då om Is…. och Tjeckien som för mig är bidrag nummer 8 och 9 i ESC-historien som jag nollar. Jaja men då har väl du hittat något då som jag inte varit intelligent nog att snappa upp. Grattis då 🙂 Vad gäller Australien så undrar jag fortfarande om det inte är lite din syn på deras medverkan som spelar in. Har redan sagt det en gång här.

  Vet själv hur lätt det är att fastna i sånt. Jag älskar exempelvis Storbritannien i “den verkliga musikvärlden” med nästan föraktar det som de sysslar med här. Så även i år men sakta men säkert växte ett bidrag. Tycker riktigt bra om den nu. Helt övertygad om att det var en blockering som gjorde att jag inte gillade den direkt. Pratar om Holly Tandys version av deras vinnare. Vinnaren däremot rankar jag väldigt lågt.

  Inte vet jag Johanna. Kanske bara jag som tillåter såna blockeringar. Bara en känsla jag har om Australien 🙂

 15. JOHANNA

  @Micke det var fortfarande fel bidrag som vann i Tjeckien men nu rankar jag det på plats 25 då det växt till sig lite (fortfarande inye någon storfavorit) Ville bara klargöra det.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se