ESC 2019 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2019, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, intervjuer, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Tel Aviv. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Sverige i Eurovision Song Contest:

Sverige
Land: Sverige deltagit 58 gånger – vunnit 6 gånger:
1974, 1984, 1991, 1999, 2012 och 2015
TV-bolag: SVT se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1958 Alice Babs kom 4:a av 10 med “Lilla Stjärna

Sveriges ESC-bidrag och resultat sedan
två-semifinals-systemet infördes 2008:
2018: Dance You Off“, Benjamin Ingrosso (Melodifestivalen 2018) 7:a i finalen
2017: I Can’t Go On“, Robin Bengtsson (Melodifestivalen 2017) 5:a i finalen
2016: If I Were Sorry“, Frans (Melodifestivalen 2016) 5:a i finalen
2015: Heroes“, Måns Zelmerlöw (Melodifestivalen 2015) 1:a i finalen
2014: Undo“, Sanna Nielsen (Melodifestivalen 2014) 3:a i finalen
2013: You“, Robin Stjernberg (Melodifestivalen 2013) 14:e i finalen
2012: Euphoria“, Loreen (Melodifestivalen 2012) 1:a i finalen
2011: Popular“, Eric Saade (Melodifestivalen 2011) 3:a i finalen
2010: This Is My Life“,
Anna Bergendahl
(Melodifestivalen 2010) 11:a i semi 2
2009: La Voix“, Malena Ernman (Melodifestivalen 2009) 21:a finalen
2008: Hero“, Charlotte Perrelli (Melodifestivalen 2008) 18:e finalen

Sverige i Eurovision Song Contest 2019:


Sveriges ESC 2019-bidrag: “Too Late For Love”, John Lundvik

Lyssna på Sveriges Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: Too Late For Love officiell video: final-framträdandestudioversiontext
Fler tolkningar: final-framträdandedeltävlings-framträdandelive i London
“Nyhetsmorgon (TV4)”-framträdandeAlbin Myers RemixAlexie Divello & Peet Syntax RemixPelago RemixThomas Gold Remix
Låtskrivare: John Lundvik (t&m), Anderz Wrehov (t&m), Andreas Stone Johansson (t&m) – d.v.s. ett av årets många “svensk-bidrag
Startnummer: nr 8 i Semifinal 2 (16:e maj)
Uttagning: Melodifestivalen 2019: Efter en lång nationell uttagning, bestående av fyra deltävlingar och en Andra chansen, så var det den 9:e mars dags för finalen av den svenska nationella ESC-uttagningen där 8 internationella jurygrupper hade 50% av makten och de svenska tittarna de övriga 50 procenten. Samtliga jurygrupper gav sina 12:or till John Lundvik, som även fick tittarnas högsta poäng och därmed vann en övertygande seger. Läs mer här:
Resultatet: Finalen av Melodifestivalen 2019“.
Artist: John Lundvik
John Lundvik
(Grafik: eurovision.tv)
Sociala medier:
youtubetwitterinstagram
facebookwikipediaeurovision.tv
Video-intervjuer:
Interview with John Lundvik (av Radio International)
Interview with John Lundvik (av wiwibloggs.com)
Interview with John Lundvik (av wiwibloggs.com)
Interview with John Lundvik (av wiwibloggs.com)
Förfests-intervjuer:
se: London
John Lundvik har varit med och skrivit både Sveriges och Storbritanniens
ESC 2019-bidrag och kan därmed, om Sverige går vidare från semifinalen,
komma att tävla mot sig själv i finalen.
John Lundvik kom trea i Melodifestivalen 2018 med “My Turn“.
♥ Se: “John Lundvik wins Melodifestivalen in Sweden!” (eurovision.tv)
♥ Se även: “10 facts about John Lundvik” (wiwibloggs.com)

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

esc bubble-video
(reaktioner & betyg)
escxtras review-text
(inkl. teamets betyg)
wiwibloggs-video
(reaktion på bidraget)
Odds (2019-03-23): Vidare till final (plats 2 av 18) & topp-5 (plats 4) av de 41
Odds (2019-05-06): Vidare till final (plats 2 av 18) & topp-5 (plats 4) av de 41


Åsikter och spekulationer om Sveriges bidrag och chanser i Eurovision 2019:

Schlagerpinglan tycker: Till final SverigeSverigeSverigeSverigeSverige Betyg: 4+ / 5
Jag glädjer mig något enormt över att för en gångs skull kunna heja på Sverige, inte bara för att det är just Sverige utan även för att jag verkligen gillar det bidrag vi skickar. För mig är det ett finslipat må-bra-bidrag som trots sin perfektionism känns väldigt varmt och där artisten och kören har en förmåga att verkligen få låten att träffa rätt. Jag har redan “Too Late For Love” som favorit i ESC 2019 men om det stämmer att de satsar på ett ljusare, mer magiskt framträdande i Tel Aviv så kan det nog, om möjligt, höja sig ännu mer. Ett solklart final-bidrag i mina ögon.
Schlagerpinglan tror: Till final
Det är ingen större hemlighet att en stor del av tittarna har tröttnat på de svenska bidragen och att de gärna unnar andra länder framgångar och därför hellre röstar på dem. Tack och lov så gäller detta naturligtvis inte alla tittare utan det finns ju fortfarande, förmodar jag i alla fall, de som röstar på de bidrag de gillar… även om de råkar komma från Sverige. Hur som helst, om juryn gör sitt jobb, och verkligen ger poäng för röst, framträdande, låt och helhetsintryck, så borde det likväl räcka till final med marginal.

Visserligen kan det vara svårt att se neutralt på ett bidrag från sitt eget land, som man dessutom tycker så bra om, men jag uppfattar det som att det är en välskriven låt (om än lite ooriginell), proffsig artist med både scennärvaro, karisma och behaglig sångröst samt en scenshow med det där “lilla extra” i form av en oerhört passande kör. I min värld borde det kunna gå väldigt bra för ett sådant här bidrag… men om man inte berörs av det, alla är vi ju olika, så resonerar man kanske annorlunda. Finalplatsen borde vara självklar men hur det sedan slutar återstår att se.

Fler ESC 2019-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2019“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


9 kommentarer till “Inför ESC 2019: Sverige – “Too Late For Love” – John Lundvik”

 1. Micke

  Jag skriver verkligen under på det du skriver Pinglan. Jädrar så kul att för en gång skull kunna hoppas på att det går bra för Sverige. Jag menar när man sen 2011 delat ut två nollor, två ettor och en tvåa på åtta på tioskalan då är det skönt att kunna ge (8/10) Mer än bra till John Lundvik. Sverige har under 2010-talet för mig varit sämst av alla ESC-länder och det är ju inte kul.

  Jag gillar det här och det känns även positivt att jag av de nio låtar jag hört från MF 2019 så hittar jag tre jag tycker om. De andra två jag gillar tycker jag dock än bättre om än John Lundviks låt, i synnerhet Anna Bergendahl och hennes bidrag. Men inte fan kan man klaga när man gillar vinnaren. För mig just nu på plats 10.

  Har inte så mycket mer att säga om detta. Blir bara löjligt i så fall eftersom jag inte ens följt MF.
  ——————

  Bästa från Sverige:

  1950-tal:
  ———-
  1959: – “Augustin”, Siw Malmqvist
  (Fanns ju bara två och då föredrar jag denna)

  1960-tal:
  ———-
  1963: – “En gång i Stockholm”, Monica Zetterlund
  (Alltså rösten… Behöver jag säga mer. 1968 eller 1969 hade kunnat vara annars)

  1970-tal:
  ———-
  1971: – “Vita vidder”, Family Four
  (Borde varit annat med rätta vinnare, i synnerhet 1975)

  1980-tal:
  ———-
  1988: – “Tommy Körberg
  (Synd att han blev sjuk vid ESC-finalen och kraxade som en kråka)

  1990-tal:
  ———-
  1996: – “Den vilda”, One more time
  (En av Sveriges två bästa vinnare överhuvudtaget)

  2000-tal:
  ———-
  2007: – “The worrying kind”, The Ark
  (En av Sveriges två bästa vinnare överhuvudtaget)

  2010-tal:
  ———-
  2012: – “Euphoria”, Loreen
  (Visserligen extremt dåligt motstånd under 10-talet men det här är bra)

 2. Adri

  John är ju Mr. Karisma själv. Blir ju glad av att se honom på scenen.

  Låten är lite 90-talig. Musiken ger mig lite småvibbar av R. Kellys tidiga musik (och jag hatar att säga det. Det tordes vara självklart, men INGA andra paralleller här.)

  Ska jag peka på låtens svaghet är det bryggan när han bara ställer (den mycket deprimerande) frågan ”Is it too late for love?”

  Annars är det ganska starkt rakt igenom för min del!

  Refrängen är ju uppdelad i två. En lugnare del – en med power med kör och allt tjofräs. Då föredrar jag den lite mer chilla delen. Men alltså jag klagar inte på resten heller. Som sagt, det är helt enkelt bra rakt igenom!

  Jag tror inte denna kommer komma så bra som många andra (tror dock absolut inte på fiasko).

  Tror han kommer placera sig fint mellan Robins femteplats och Benjamins sjundeplats. Jag har tippat en sjätteplats.

  Tror juryn har den på topp 2. Och att tittarna har den på plats 9-13 🙂

  Men jag ser gärna succé här! 🙂

  Lycka till John! Detta skäms man inte förr!

  Sveriges bästa:

  50-tal: Alice Babs – ”Lilla Stjärna” (1958)

  60-tal: Tommy Körberg – ”Judy min vän” (1969)

  70-tal: ABBA – ”Waterloo” (1974)

  80-tal: Tommy Körberg – ”Stad i ljus” (1988)

  90-tal: One More Time – ”Den Vilda” (1996)

  00-tal: Charlotte Perrelli – ”Hero” (2008)

  10-tal: Loreen – ”Euphoria” (2012)

 3. JOHANNA

  Sveriges bästa bidrag sedan 2014. Om inte detta kommer topp 5 är det fel på Europas öron och ögon. Jag tror fortfarande att det kan vara en ny vinst på gång. Kanske. Jag ÄLSKAR denna låten. 4 på min totala ranking och 4 i semin för mig (japp 7 ftån min topp 10 är i semi 2, 2 är big 5 länder och endast 1 är i semi 1) Heja Sverige!

 4. Mikaela

  Jag tycker inte så bra om vårt bidrag i år. Det händer för lite, det mest bara… pågår. Refrängen är en besvikelse, det är mest ett utdraget yl och ett anonymt körsvar. Låten är inte särskilt lik Österrikes i fjol, men de delar genren gospel-soul (ingen favoritgenre hos mig tbh), och där var Cesars låt bättre.
  Sveriges låt i år hamnar i den stora lådan av bidrag jag inte tycker något särskilt om. Hade föredragit Anna Bergendahl.

 5. Engsla

  Jag är lite inne på Mikaelas spår här, mest ett “jaha” från mig. Det svänger ju, och jag ser att de ser ut att ha roligt på scen, men jag känner inget för låten. Den stora behållningen i bidraget är Johns charm samt tjejerna i kören. Hoppas att europa uppskattar det mer än vad jag gör.
  5/10 från mig

 6. K2

  Inte heller jag är jätteimponerad av låten. Det är ett bättre bidrag än på flera år sett till helheten men sticker inte ut utan hamnar lite i smeten av likadana låtar. Till final går den säkert, det brukar bidrag från Sverige göra…

 7. Andreas

  Jag tror det kommer gå riktigt bra för John dels så brukar budskapet han sänder alltid gå hem runt om i hemmen i Europa. Sen så vet vi redan att han funkar live till skillnad från Luca från Schweiz som jag tyckte föll en hel del efter första genrepet idag, märks att han kommer lida av den studio inspelade videon då han ej klarar att leverera sången lika bra live.

  Lite mer fart i låten också än låtarna från Ryssland och Nederländerna som är dom två sett till oddset största favoriterna. Ingen vågad gissning att Sverige kommer ta ännu en topp fem placering exakt vilken plats han kniper är jag osäker på men jag känner mig rätt säker på att det blir minst topp fem för John. Även om jag personligen inte har honom där tycker precis som Mikaela och Engsla att låten är okej men det är ingen låt jag älskar.

 8. Alex

  Topp 5 100%

 9. Mats

  Jag tycker att “Too late for love” är Sveriges bästa bidrag sedan “Heroes” 2015,men jag tycker samtidigt att den saknar det där lilla extra som Italien och framförallt Nederländerna har. Skall jag våga mig på att gissa en placering så säger jag 6:e plats, som sagt bra låt men det finns några som är bättre

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se