ESC 2019 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2019, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, intervjuer, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Tel Aviv. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Kroatien i Eurovision Song Contest:

Kroatien
Land: Kroatien deltagit 24 gånger – vunnit 0 gånger
TV-bolag: HRT se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1993 Put kom 15:e av 25 med “Don’t Ever Cry

Kroatiens ESC-bidrag och resultat sedan
två-semifinals-systemet infördes 2008:
2018: Crazy“, Franka (Internval) 17:e i semi 1
2017: My friend“, Jacques Houdek (Internval) 13:e i finalen
2016: Lighthouse“, Nina Kraljić (Internval) 23:a i finalen
2015: – – – – – –
2014: – – – – – –
2013: Mižerja“, Klapa s mora (Internval) 13:e i semi 1
2012: Nebo“, Nina Badrić (Internval) 12:a i semi 2
2011: Celebrate“, Daria (Dora 2011 – Let’s
go to Eurovision!
)
15:e i semi 1
2010: Lako Je Sve“, Feminnem (Dora 2010) 13:e i semi 2
2009: Lijepa Tena“, Igor Cukrov
feat. Andrea
(Dora 2009) 18:e i finalen
2008: Romanca “, Kraljevi Ulice
& 75 Cents
(Dora 2008) 21:a i finalen

Kroatien i Eurovision Song Contest 2019:


Kroatiens ESC 2019-bidrag: “The Dream”, Roko

Lyssna på Kroatiens Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: The Dream final-framträdandeofficiell musikvideoengelsk / kroatisk text
Fler tolkningar: live-framträdande: kroatisk version – “Heroj”keyboard-live-version: “Heroj”
The Dream/My Friend” (med låtskrivaren Jacques Houdek)
officiell video: “Heroj”live i Madridlive i Moskva
Låtskrivare: Jacques Houdek (t&m), Charlie Mason (t), Andrea Čubrić (t)
Startnummer: nr 10 i Semifinal 2 (16:e maj)
Uttagning: Dora 2019: Den 16:e februari valde Kroatien ut sitt bidrag till ESC 2019 genom en nationell final där 16 bidrag tävlade. Vinnaren utsågs genom 50/50 av röster från 10 regionala jurygrupper och tittarna, som båda gav sina 12:or till Roko. Läs mer här: “Kroatiens Eurovision-bidrag 2019
Artist: Roko (Roko Blažević)
Roko
(Grafik: eurovision.tv)
Sociala medier:
youtubetwitterinstagram
facebookwikipediaeurovision.tv
Snabbpresentationer:
“Get to know”-video (av Mr Eurovision)
“Get to know”-video (av ESC Russia)
Video-intervjuer:
Interview with Roko Blažević (av eurovoxx)
Förfests-intervjuer:
se: MadridMoskva
♥ Se “Roko will represent Croatia at Eurovision 2019!” (eurovision.tv)
♥ Se även: “10 facts about Roko” (wiwibloggs.com)

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

esc bubble-video
(reaktioner & betyg)
escxtras review-text
(inkl. teamets betyg)
wiwibloggs-video
(reaktion på bidraget)
Odds (2019-03-23): Ej vidare till final (plats 16 av 18) & botten-2 (plats 40) av de 41
Odds (2019-05-06): Ej vidare till final (plats 17 av 18) & botten-10 (plats 36) av de 41


Åsikter och spekulationer om Kroatiens bidrag och chanser i Eurovision 2019:

Schlagerpinglan tycker: Till final KroatienKroatienKroatienKroatienKroatien Betyg: 4 / 5
Inledningsvis så såg jag inte alls “The Dream” som något final-bidrag, men när jag såg bortom Rokos vingar och koncentrerade mig på låtens melodi och sångarens röst så blev jag väldigt överraskad. Hur kunde jag ha sådana tvivel när Kroatien valde ut detta bidrag? Svaret är nog tyvärr vingarna… som inte bara stryker mig mothårs utan även tar bort allt fokus från det som är viktigt. För mig är detta, vare sig jag behöver titta bort från vingarna eller ej, ett bidrag jag vill ha vidare till finalen, vilket framgår av min senaste semifinal-2-rankning.
Schlagerpinglan tror: Inte till final
Jag hade tänkt skriva något i stil med att om de envisas med att ta med vingarna till Tel Aviv så slänger de bort sina finalchanser, då bidraget får en lite mindre seriös framtoning och den underbara låten glöms bort när åskådarna sitter och funderar vem det var som inte stoppade vingarna. Länge var jag nämligen övertygad om att sångarens vackra röst och den intressanta låten skulle vara nog för att ta landet till final, men på senare tid har jag börjat att tvivla.

Hur mycket jag själv än gillar den så inser jag mer och mer att den faktiskt kan uppfattas som väldigt klischéaktig och då är finalchanserna i det närmaste obefintliga. Jag hoppas majoriteten hör vad jag hör, men så här inledningvis så gissar jag att det tyvärr blir en finalmiss.

Fler ESC 2019-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2019“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


11 kommentarer till “Inför ESC 2019: Kroatien – “The Dream” – Roko”

 1. Engsla

  Så länge de behåller den engelska delen och änglavingarna i det här bidraget kommer skämskudden till användning hemma hos mig. När han sjunger på kroatiska och jag inte förstår texten blir det genast bättre. Han har en fin röst, men det räcker inte till för att jag ska tycka om det här.
  Det blir 1/10

 2. K2

  Neej jag kan inte tycka om det här. Han har en fin röst det hör man ju men när han drar på med alla röstresurserna så blir det bara plågsamt, vill bara att han ska sluta. Kanske hade det gått att göra något bättre av detta men det har det uppenbarligen inte så Kroatien ligger kvar och tävlar om sista platsen med Island och Tjeckien på min rankinglista över alla bidragen.

 3. Micke

  En svag uttagning där det enligt mig fanns ett enda bra bidrag “In the shadows”, Manntra. Men ur allt detta kom i mina öron och ögon det sämsta bidraget ut som vinnande. Många vill göra gällande att Danmark och andra har plagiatbidrag i år. Då undrar jag om de som säger så överhuvudtaget ens har hört detta bidraget. Årets största plagiat. Jag lämnar det där.

  Men till bidragets plus kan läggas att den växer minst två pinnhål när han börjar yla på kroatiska istället. Dels slipper man twxten som Engla påpekade men framförallt låter det sååååå mycket bättre.

  Vingarna då? Vet inte om det är Michael Rickfors vingar från 80-talet som Roko har lånat. Rickfors klarade ju sig utan dem när han sjung om dem så nog tusan tycker jag att även Roko skulle klara sig utan dem. Jag hoppas för Kroatiens skull att han sålt av dem innan semifinalen för vare sig man gillar låten eller inte så är jag övertygad om en sak. Vingarna förstör enormt och får folk att få svårt att koncentrera sig på själva låten. Det som ändå fokus bör vara på. Jag ger bidraget betyget (3/10) Dålig och plats 32. Partierna utan engelskan hade lätt fått två hack högre på betygsskalan.
  ————————

  Bästa från Kroatien:

  1990-tal:
  ———-
  1998: – ”Neka mi ne svane”, Danijela
  (Ett favvisbidrag överhuvudtaget. Alltid älskat detta. Högt upp på min ranking)

  2000-tal:
  ———-
  2009: – ”Lijepa Tena”, Igor Cukrov feat. Andrea
  (Oerhört vackert. Som nästan allt året 2009 av bra klass)

  2010-tal:
  ———-
  2013: – “Mižerja”, Klapa s Mora
  (Vet att många tycker illa om den men as if I care. Oerhört vackert bidrag)

 4. Mikaela

  @Micke Jag tyckte också om Mizerja.

  Roko då. Jag tycker detta är helt ok, men inte mer. Melodin har något, men det känns för omodernt. Jag har vanligtvis inte något emot engelska instick, men här förstör det.

 5. Micke

  @Mikaela, kul att höra att även du gillade den 🙂 Vi är trots allt en hel del som gör det 🙂

 6. Adri

  Micke: Får jag fråga din åsikt om ett bidrag? Det är helt och hållet on topic faktiskt! 🙂 För du har nämnt hur svag uttagning Kroatien hade och det bara fanns en bra låt. Och jag håller med, men om en annan låt. Enda kommentaren jag hört från dig om denna låten var att det baserat på smakprovet kunde gå både upp och ner 🙂 För min fördomsprofil om dig säger ju att du borde uppskatta det faktiskt. Nämligen följande:

  https://www.youtube.com/watch?v=dsPPkLR5-mA

  Fy fanken vad bra den är! 🙂

  Nu då till det som faktiskt blev Kroatiens låt? Den är inte alls lika bra. Låten i sig är helt okej, men texten är vedervärdig verkligen. Varför sjunger han den på engelska om texten nu är så patetisk?

  Och vingarna? Alltså jag gillar inte skällsord, men… alltså, det är ju inte otöntigt.

  Roko kan sjunga, det hörs. Problemet? Han sjunger ju inte, han verkligen skriker ut sitt budskap.

  Om bara hela låten kunde varit på kroatiska! 🙂

  —————————

  Best of Croatia då:

  90-tal:

  1998: – ”Neka mi ne svane”, Danijela

  (Klassiker blir ju oftast klassiker av en anledning. I like it!)

  00-tal:

  2003: – “Vise nisam tvoje”, Claudia Beni

  (Alltså, this could be: DEN mest oförtjänt glömda låten i ESC-historien. Mitt i tabellen och föll i glömska. Denna fantastiska låt!)

  10-tal:

  2010: – “Lako je sve”, Feminnem

  (2016 strax efter. Men jag älskar stråkarna här. Och att låten är jäkligt oförutsägbar! Den har så många beståndsdelar!)

 7. Mikaela

  @Adri Är helt med dig om Vise nisam tvoja!

 8. Adri

  Mikaela: Kul att höra! 🙂 2003 är ett favoritår i tävlingen öht faktiskt 🙂 Och alla i topp 3 det året var fantastiska, men Kroatien var min vinnare! 🙂

 9. Mikaela

  @Adri: Jag med, nu när jag kollar vilka som var med. Jag och min syster kan fortfarande sjunga lite ännu-mer-påhittad-Sanomi-text när andan faller på. Gillade även Grekland, Tyskland och Frankrike det året!

 10. Micke

  @Mikaela, Sanomi är underbar. KULT 🙂

 11. Johanna

  Kroatien är ett land jag lärt mig att aldrig undervärdera. Tror absolut de kan knipa en finalplats eller komma absolut sämst 12 i semin. Inte för att jag vill det men detta brukar kunna tilltala folk tillräckligt mycket. Själv rankar jag den på plats 30. Alla andra år hade jag haft den i final men detta blev tillslut ett starkt balladår och då kan jag inte ranka den högre.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se