ESC 2019 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2019, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, intervjuer, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Tel Aviv. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Italien i Eurovision Song Contest:

Italien
Land: Italien deltagit 44 gånger – vunnit 2 gånger: 1964 och 1990
TV-bolag: RAI se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1956 Franca Raimondi kom delad 2:a av 14 med “Aprite Le Finestre

Italiens tio senaste bidrag och resultat i Eurovision Song Contest:

2018: Non Mi Avete Fatto Niente“,
Ermal Meta e Fabrizio Moro
(Sanremofestivalen) 5:a i finalen
2017: Occidentali’s Karma“,
Francesco Gabbani
(Sanremofestivalen) 6:a i finalen
2016: No Degree Of Separation“,
Francesca Michielin
(Sanremofestivalen
+ Internval
)
16:e i finalen
2015: Grande Amore“, Il Volo (Sanremofestivalen
+ Internval
)
3:a i finalen
2014: La Mia Città“, Emma (Internval) 21:a i finalen
2013: L’Essenziale“, Marco Mengoni (Sanremofestivalen
+ Internval
)
7:a i finalen
2012: L’Amore È Femmina (Out Of Love)“,
Nina Zilli
(Sanremofestivalen
+ Internval
)
9:a i finalen
2011: Madness Of Love“,
Raphael Gualazzi
(Sanremofestivalen) 2:a i finalen
1998-2010: – – – – – – – – –
1997: Fiumi Di Parole“, Jalisse (Sanremofestivalen) 4:a i ESC
1993: Sole D’europa“, Enrico Ruggeri (Internval) 12:a i ESC

Italien i Eurovision Song Contest 2019:


Italiens ESC 2019-bidrag: “Soldi”, Mahmood

Lyssna på Italiens Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: Soldi officiell musikvideolive-framträdandeitaliensk/arabisk + engelsk text
Fler tolkningar: Vigiland remixBenny Benassi remixDenis First remixlive i London
Låtskrivare: Dardust (t&m), Mahmood (t&m), Charlie Charles (m)
Startnummer: direktkvalificerad till Finalen (18:e maj)
Uttagning: Sanremofestivalen 2019: Den 9:e februari valde Italien ut sitt Eurovision-bidrag genom finalen av Sanremofestivalen (som pågick i totalt fem dagar) där 24 bidrag tävlade. Olika röstningsgrupper som lagt sina röster under festivalens alla dagar valde tillsammans ut tre superfinalister innan ytterligare en omröstning utsåg segraren. Läs mer här: “Italiens Eurovision-bidrag 2019“.
Artist: Mahmood (Alessandro Mahmoud)
Mahmood
(Grafik: eurovision.tv)
Sociala medier:
mahmood.ityoutube
twitterinstagram
facebookwikipediaeurovision.tv
Snabbpresentationer:
“Get to know”-video (av Mr Eurovision)
“Get to know”-video (av ESC Russia)
Video-intervjuer:
Intervista a Mahmood (av “Che Tempo che Fa” – RAI)
Förfests-intervjuer:
se: London
Mahmood deltog även i Sanremofestivalen 2016 då han kom fyra i finalen av nykomling-kategorin Nuove Proposte med låten “Dimentica“.
♥ Se även: “10 facts about Mahmood” (wiwibloggs.com)

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

esc bubble-video
(reaktioner & betyg)
escxtras review-text
(inkl. teamets betyg)
wiwibloggs-video
(reaktion på bidraget)
Odds – Inledningsvis (2019-03-23): topp-5 (plats 5) av de 41
Odds – Före repen (2019-05-04): topp-3 (plats 3) av de 41
Odds – Dagens odds (2019-05-10): topp-3 (plats 3) av de 41


Åsikter och spekulationer om Italiens bidrag och chanser i Eurovision 2019:

Schlagerpinglan tycker: Topp-tio-bidrag ItalienItalienItalienItalienItalien Betyg: 4 / 5
Det som först och främst slår mig här är hur fantastiskt det är att Italien kan göra ett sådant “felval” (enligt min smak) och inte skicka något av den handfull underbara bidrag som tävlade i Sanremo… men likväl lyckas att ha ett av de bättre bidragen i hela ESC. Ett topp-betyg till Sanremofestivalen m.a.o..

“Soldi” gillade jag visserligen redan från början, men då jag hejade på många andra Sanremo-bidrag så var jag inledningsvis likväl ganska besviken över Mahmoods vinst. Numera är jag lite mer rättvis mot bidraget och uppskattar det mesta i låten, speciellt det effektiva klapp-partiet, och har den med i min personliga topp 10/15 (beroende på dagsform). Någon personlig favorit är det däremot forfarnade inte, då mörkret i låten (som jag förstår behöver vara där) inte riktigt går hem hos mig.

Schlagerpinglan tror: Vinnar-kandidat
Jag tycker, som sagt, att Italien återigen har ett av de bästa bidragen i ESC och jag är uppenbarligen inte ensam om att tycka det. T.ex. toppade de både OGAE-omröstningen och det tyska inför-programmet “Songchecks 2019” och har klättrat upp till en tredjeplats på oddslistan.

Av erfarenhet så vet vi att man inte ska fästa alltför stor betydelse vid en italiensk vinst i OGAE-omröstningen, de vann ju både 2017 (“Occidentali’s Karma“) och 2015 (“Grande Amore“) utan att det gav någon ESC-seger, men kanske är 2019 året då de äntligen får sin efterlängtade vinst?

Fler ESC 2019-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2019“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


8 kommentarer till “Inför ESC 2019: Italien – “Soldi” – Mahmood”

 1. Mikaela

  Intressant det du skriver om mörker, för det är sånt som tilltalar mig. Soldi är en bra låt som har legat runt plats 5 för mig. Min enda invändning är att den saknar något, utan att jag vet vad det är, för att jag verkligen skulle ta den till mig som jag gör med Nederländerna.

 2. Schlagerpinglan

  @Mikaela, Jag har inget emot mörker i sig, tvärtom så kan det bli riktigt känslosamt/intressant om det används på rätt sätt, men i just det här fallet så fungerar det inte riktigt för mig. (På samma sätt som att jag älskar glada låtar, men om det görs på fel sätt så blir det lätt fjantigt.) Här blir det mörkt på fel sätt, så att säga. Jag håller dock med dig om att det är något som saknas här… och kanske är det inte bara att det är fel känsla (för mig) i låten, kanske är det något annat också. Vi får väl se om det klarnar efter dagens rep. 🙂

 3. Adri

  Nu innan jag sett allas rep så är det denna jag tippat som vinnare.

  Italien är ju favorittippade varje år, men i år tror jag de träffar den gyllen linjen dör både jury och tittare dras med 🙂

  Jag älskar detta. Det är snyggt, suggestivt, mörkt, modernt men ändå Italienskt som tusan.

  Rimmet på ”ramadan” och ”Jackie Chan” är ju kul nog i sig själv 🙂

  Tippar vinst så här långt. Har inget emot det även om den är min personliga 8a 🙂

  Fullpoängare! 🙂

  Best of Italia:

  1950-tal:

  • ”Volare” (1958)

  – För att… jamen det är en klassiker. Kommer inte ens ihåg andra italienska låtar från 50-talet 🙂

  1960-tal:

  • ”Non ho l’eta” (1964)

  1970-tal:

  • ”Si” (1974)

  – Faktiskt bättre än vinnarlåten tio år tidigare. Så himla fin och romantisk. Ja det låter inte som nåt för mig på den beskrivningen, men jag älskar detta.

  1980-talet:

  • ”I treni di Tozeur”

  – Ännu en förtjänt klassiker.

  1990-talet:

  • ”Fiumi di Parole”

  – Borde lätt ha vunnit 1997. Fantastisk poplåt med fantastisk röst.

  2010-talet:

  • ”No degree of separation”

 4. Micke

  Ja jisses, var ska man börja. Går det ens att hylla detta land tillräckligt när det gäller ESC? Kan ju bara kolla tillbaka för att se exempel. 2018 hade de i sin uttagning ett av de två bästa låtarna som någonsin figurerat inom ESC. De enda två som rört sig runt (10/10) i betyg. Grejen med Italien att det är ingen världskatastrof för det som de istället skickar är högklassigt lik förbannat. 2017 likadant. De hade två bidrag som var osannolikt bra för att vara ESC men ingen av dem vann. Who cares de skickar bra ändå. Sen sabbade de iofs tyvärr den i finalen men ändå. Detta är genomgående för detta fantastiska esc-land.

  I år höll jag dock på att bli chockad. Bidraget Soldi var för mig inledningsvis klart sämst av allt i San Remo och när den vann fick jag extremt lätt för att äta. Käften var helt öppen eftersom hakan låg i golvet så det var bara att skyffla in.

  Jag lade detta åt sidan ett tag innan jag gav mig på att lyssna på låten igen. Sakta men säkert växte låten och till slut insåg jag att trots allt så var det rätt vinnare i San Remo. Jag gick delvis samma vandring som Pinglan. Hon gillade iofs Soldi från början men hennes ord om “inte rättvis mot bidraget” kan vi ta varandra i händerna på och lägga på vårt minuskonto. På pluskontot har vi dock numera att vi erkänt det, lagt det åt sidan och gått vidare. Vi gillar bidraget. Punkt slut 🙂

  Vad gäller hennes “mörker i bidraget” så har jag inget problem med det. Jag vet att du är en tjej som föredrar glada låtar Pinglan. Inget fel i det. Jag däremot är en kille som inte bryr mig om sånt. Glada, sorgsna or whatever. Tar till mig allt så länge det är något som tilltalar mig 🙂

  Hur som helst jädrigt kul att Italien fick till det igen. Var ett tag där orolig för att de för första gången någonsin hade ett dåligt ESC-bidrag. Fel av mig. Bidraget ger jag i betyg (8/10) Mer än bra och plats 4 på min ranking.
  —————————–

  Bästa från Italien:

  1950-tal:
  ———-
  1957: – “ Nel blu dipinto di blu”, Domenico Modugno
  (Volare på er alla. Finns det nån oavsett ålder som inte har hört den här?)

  1960-tal:
  ———-
  1964: – “Non ho l’età”, Gigliola Cinquetti
  (Den första ESC-vinnaren som jag riktigt gillar)

  1970-tal:
  ———-
  1974: – “Si”, Gigliola Cinquetti
  (Vackrast men det blev slaget av det sämsta ABBA någonsin skrivit ihop)

  1980-tal:
  ———-
  1984: – “I treni di Tozeur”, Alice & Franco Battiato
  (Ett helt fantastiskt italienskt bidrag fick stryk av gyllene skor)

  1990-tal:
  ———-
  1992: – “Rapsodia”, Mia Martini
  (Så otroligt, jädra vackert mäktigt. Den här gången lyckades inte ens ett tråkigt svenskt bidrag besegra det italienska men då gjorde de två största “Vi skiter i ESC” länderna Irland och Storbritannien det istället )

  2000-tal:
  ———-
  ITALIEN DELTOG INTE DESSA ÅR

  2010-tal:
  ———-
  2015: – “Grande Amore”, Il Volo
  (Ännu en gång fick ett fantastiskt Italiensk bidrag stryk av ett tråkigt svenskt)

 5. K2

  När denna vann i Sanremofestivalen så blev jag så enormt besviken både på låten och själva tävlingen och kände att jag aldrig mer ville bry mig men oj så den har vuxit under resans gång. När man har lyssnat sig igenom alla bidrag flera gånger så utmärker den sig därför att inget låter som det här. Allt annat rullar på i vanliga spår med några få undantag. Det här är modernt och känns fräscht. Jag hoppas verkligen att det går bra för honom i finalen.

 6. JOHANNA

  Solklart bäst i Sanremo i år. Chanslös trodde jag. Tji fick jag och även om jag inte tror att den har vinstchans så tror jag nog topp 10 är givet. Och vinner den blir jag jätreglas. Jag rankar den på plats 5 i år(strax efter Sverige)

 7. Mats

  Italien har under de senaste åren skickat väldigt bra låtar som tyvärr fått väldigt dåligt betalt av framförallt jurygrupperna, är det äntligen dags för en seger nu? Jag har Italien som tvåa efter Nederländerna på min lista och skulle inte bli besviken om den vann. Mina italienska favoriter under de senaste trettio åren:

  1980-tal

  1989: “Avrei voluto”

  1990-tal

  1997: “Fiumi di parole”

  2000-talet saknades ju Italien tyvärr

  2010-tal

  2017: “Occidentalis karma” (i hård konkurrens med “grande amore 2015)

 8. Engsla

  Italien kommer nästan alltid med bra bidrag, så även i år. I min topp tre. Fasar lite för att de ska sjabbla bort bidraget med en dålig scenshow som de har gjort förr, men håller tummarna för att jag har fel, lol.
  Jag ger det 9/10

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se