ESC 2019 Schlagerpinglan: På tisdagskvällen avgjordes den första semifinalen av Eurovision Song Contest 2019, se resultatet här, och här nedan kommer några korta åsikter om (och mina personliga betyg till) de 17 bidragen efter den första semifinalens live-sändning:

Schlagerpinglans slutliga Semifinal 1-favorit

Zero Gravity“, Kate Miller-Heidke – Australien

ESC 2019 – Semifinal 1 – De 17 semifinalbidragen i startordning

(Med länkar till bidragens semifinal-framträdanden)
Cypern 1. Cypern – “Replay“, Tamta BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 4/5]
Schlagerpinglan: Inför semifinalen så var Cypern återigen min stora personliga förhandsfavorit men till skillnad från förra årets “Fuego” så visade sig “Replay” bli en ganska stor besvikelse för mig. Jag tycker väl egentligen att Tamta gjorde ett bra framträdande men tyvärr så hade jag större förväntningar på showen som helhet än så. Där jag trodde de skulle överraska med en wow-effekt blev det mest en axelryckning, så att säga. Nåja, även om varken showen eller scenkläderna nådde upp till förväntningarna så är det fortfarande en bra låt och intressant artist i mina ögon och därmed en solklar finalist.
Montenegro 2. Montenegro – “Heaven“, D mol BetygBetygBetygBetygBetyg
[Betyg: 3-/5]
Schlagerpinglan: Om man hade plockat ut vissa bitar ur detta bidrag, t.ex. stråkinstruments-partierna, en liten del av refrängen och killen med star quality, och byggt något runt det så hade jag nog kunnat gilla det rejält. Nu blev det tyvärr inte så utan mina farhågor om att få se de sex artisterna tävla om rampljuset besannades. Därför finns det inte mycket att tillägga här mer än att de, trots de underbara stråkarna, var ganska långt ifrån att få någon av mina finalplatser.
Finland 3. Finland – “Look Away“, Darude feat. Sebastian Rejman BetygBetygBetygBetygBetyg
[Betyg: 4/5]
Schlagerpinglan: Efter en lite skakig inledning så blev Sebastian varm i kläderna och avslutade låten på topp och lämnade mig med en intensiv känsla om att Finland trots allt “förtjänade” att gå vidare. Jag visste tyvärr redan då att jag färgades av min partiskhet (jag vill alltid att det ska gå bra för Finland och hade gärna sett att Darude fick en ESC-framgång) medan andra som inte har samma utgångspunkt förmodligen uppfattade framträdandet på ett helt annat sätt. Jag kan inte säga att jag tycker att final-missen är direkt felaktig… men det hindrar inte mig från att bli rejält besviken.
Polen 4. Polen – “Fire of Love (Pali się)“, Tulia BetygBetygBetygBetygBetyg
[Betyg: 2+/5]
Schlagerpinglan: Polen var ett av de länder som jag tyckte levde upp till de på förhand ställda förväntningarna. De lyckades att presentera sitt bidrag från sin bästa sida och att det trots det blir ett så dåligt betyg från mig är helt och hållet mitt eget fel. Jag uppskattar tanken (ett bidrag med modern folkmusik med mycket historik och äkthet) men gillade tyvärr inte sångstilen, som inte alls var behaglig för mina öron. Jag vill gilla detta, men gör det inte och även om jag tycker att de kanske var värda en finalplats så var det inget bidrag som jag personligen ville skicka dit… och jag var uppenbarligen inte ensam om att resonera så.
Slovenien 5. Slovenien – “Sebi“, Zala Kralj & Gašper Šantl BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 3/5]
Schlagerpinglan: Njae… Zala och Gašper är inga Amaia och Alfred (Spanien 2018) och det är naturligtvis inget de borde eftersträva men lite mindre “när kan vi gå hem”-vibbar hade inte skadat. Jag gillar låten och kommer att fortsätta att lyssna på studioversionen av den när jag är på humör för något väldigt mysigt och stämningsfullt… men att titta på två personer som mest verkar vilja spela sin musik i sin ensamhet är inget som tillför något för mig. Visst gör detta egendomliga framträdande att låten står ut från mängden… men för mig blir det bara fel och olustigt och därför hade jag inte med detta bidrag bland mina slutliga finalister, trots att låten var en av de bättre.
Tjeckien 6. Tjeckien – “Friend Of A Friend“, Lake Malawi BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 2+/5]
Schlagerpinglan: Färgglatt, medryckande och lite speciellt… naturligtvis blev det final för Tjeckien även i år. Tyvärr har jag aldrig riktigt gillat låten utan tvärtom sett den som ett litet irritationsmoment, speciellt då refrängen har en retfull vana att fastna i huvudet på mig. Ingen finalist för mig, men inget jag kan opponera mig emot då jag tyckte att Lake Malawi gjorde ett bra framträdande och presenterade sin låt på ett passande sätt.
Ungern 7. Ungern – “Az én apám“, Joci Pápai BetygBetygBetygBetygBetyg
[Betyg: 3+/5]
Schlagerpinglan: Direkt efter semifinalen så kände jag mig väldigt nöjd med resultatet, det var inte förrän lite senare jag kom på att Ungern inte gick vidare och då blev resultatet lite mer sorgligt. Kanske kan det vara detta som även hände vid röstningen: många njöt av låten så länge den pågick men när det väl var dags att rösta så glömdes “Az én apám” bort? Det må vara ett vackert, stämningsfullt och lite vemodigt bidrag, men det är kanske inget man lägger på minnet. En given finalist och kvällens näst största besvikelse (efter Finlands finalmiss) för mig.
Vitryssland 8. Vitryssland – “Like It“, ZENA BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 4/5]
Schlagerpinglan: Även om jag på förhand visste om att ZENA är en proffsig artist så satt jag som en fågelholk under hennes framträdande. Hon sopade banan med de flesta andra vad gällde självförtroende och scennärvaro och förmågan att bjuda på en sevärd show. Med rätt låt skulle jag mycket väl se henne vinna ESC. “Like It” räddas av att det är en medryckande danslåt, men förutom rätt genre så är det inte mycket i den som jag imponeras av utan där är det ZENA själv som får ta den största äran. Det är alltid roligt med överraskningar och det här var en rejäl en, där en låt jag egentligen inte gillar visar sig bli en av semifinalens höjdpunkter. Jag var naturligtvis inte ensam om att ändra åsikt och helt plötsligt se Vitryssland som en självklar finalist.
Serbien 9. Serbien – “Kruna“, Nevena Božović BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 3+/5]
Schlagerpinglan: Nevena levererade sin “Kruna” lika snyggt och övertygande som hon gjorde i finalen av “Beovizija”. Inga överraskningar eller något att anmärka på här. Låten var lika vacker som vanligt, den engelska meningen lika irriterande som vanligt och hennes rockiga rörelse (där hon stundtals ser ut att tro att hon framför en hårdrockslåt) ger bidragen en liten personlig touch. En av de mest självklara finalisterna, även om sångerskan inte lyckades att beröra mig på sammas sätt som t.ex. ZENA gjorde.
Belgien 10. Belgien – “Wake Up“, Eliot BetygBetygBetygBetygBetyg
[Betyg: 3/5]
Schlagerpinglan: “Wake Up” var en av de låtar jag var mest nyfiken på vad gäller att se hur de valt att presentera den på scenen. Jag var nämligen inte helt säker på vad jag tyckte om låten, då den hade potential men skulle behöva en genomtänkt och effektiv scenshow för att riktigt lyftas fram. Tyvärr så blev jag inte klokare av vad jag såg, snarare tvärtom, och undrar fortfarande vad som var tanken med det som presenterades. De lyckades i alla fall att få mig att unna Eliot en finalplats men den lär han få komma tillbaka ett annat år för, vilket jag hoppas han gör.
Georgien 11. Georgien – “Keep on Going“, Oto Nemsadze BetygBetygBetygBetygBetyg
[Betyg: 4/5]
Schlagerpinglan: Precis som förra året så tyckte jag att Georgien hade ett finalvärdigt bidrag men återigen så var jag i minioritet. Denna gång var det dock ett lite svårare bidrag som jag inte alls är förvånad över att det inte gick hem, för mig föll inte polletten ner förrän alldeles nyligen. Det slutliga framträdandet blev dock betydligt bättre än jag förväntade mig, med stark sånginsats, passande scenshow och ett kameraarbete som gjorde att jag intresserades även av de inledande två minuterna. Glädjande att Gerogien fortsätter att skicka starka, inhemska bidrag… synd att det inte uppskattas av ESC-publiken. Nästa år har de röstande förhoppningsvis vant sig (eller röstar vidare dem bara för att de ska skicka något annat 😉 ).
Australien 12. Australien – “Zero Gravity“, Kate Miller-Heidke BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 4+/5]
Schlagerpinglan: Wow… detta var kvällens mest imponerande bidrag och det enda som kändes som en riktig vinnar-kandidat. Trots att jag redan på förhand hade stora förväntningar, Australien klättrade ju upp på en andraplats på min inför-lista efter att jag sett rep-klippen, så blev jag överraskad över hur otroligt snyggt det blev. Här kan man tala om “hela paketet” med en duktig sångerska, stark låt och underbart vacker och fängslande scenshow. Om inte Kate fanns med bland segerkandidaterna innan så lär hon göra det nu. Min semifinals-vinnare, utan konkurrens.
Island 13. Island – “Hatrið mun sigra“, Hatari BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 4/5]
Schlagerpinglan: En av kvällens bätte låtar framfördes på ett i sammanhanget uppseendeväckande sätt och framstod därför som en given finalist, vilket jag uppenbarligen inte var ensam om att tycka. Det enda jag haft problem med här är texten, som skavde rejält i början då jag inte gillar anti-hat-tänket (föredrar pro-kärlek) och jag inte alls var bekväm med den vinklingen. Men, men… ger man bara saker lite tid så kan man tydligen bli avtrubbad angående det mesta för det slutliga intrycket blev enbart positivt för mig. Om inget annat så var det trevligt att en av våra nordiska grannar gick vidare och att de gjorde det med en låt på isländska.
Estland 14. Estland – “Storm“, Victor Crone BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 4/5]
Schlagerpinglan: “Storm” tillhörde en av mina personliga topp-tre-favoriter i den första semifinalen och det berodde till största delen på låten, som jag tycker är en trevlig, lättlyssnad radiolåt. Det är knappast Stig Rästas bästa, men bättre än många andras. Det jag däremot var lite orolig för var framträdandet, där jag hela tiden tyckt att det saknas något. Jag kan väl inte säga att tisdagens show gjorde mig lugnare, även om stormeffekten var snygg, men på något sätt så räckte det till final och det är jag lika förvånad som tacksam över.
Portugal 15. Portugal – “Telemóveis“, Conan Osíris BetygBetygBetygBetygBetyg
[Betyg: 2/5]
Schlagerpinglan: Det som är så underbart med Eurovision Song Contest är ju att det då och då dyker upp låtar som är totala vattendelare och som lovsjungs av en del medan andra inte alls gillar det de “utsätts” för. Portugals “Telemóveis” kan helt klart räknas in till ett av dem och i just det här fallet så tillhör jag, för ovanlighetens skull, den sida som fick störst effekt på resultatet.
Grekland 16. Grekland – “Better Love“, Katerine Duska BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 3+/5]
Schlagerpinglan: Greklands bidrag var ett av de som jag på förhand inte riktigt visste vad jag tyckte om. Låten hade inte övertygat mig helt utan det var framför allt Katerines röst som låg bakom bidragets ganska höga placeringar på mina listor. Som väntat så gav tisdagskvällen svar på de flesta av mina frågor och nu vet jag att jag egentligen bara gillar de partier av “Better Love” där Katerine visar prov på sin lite mörkare stämma, resten kändes förvånande ointressant. Lyckligtvis så var själva scenshowen så pass händelsefull och snygg att jag aldrig hann tröttna på låten utan ger bidraget ett över-medel-bidrag som helhet. Lite besviken blev jag dock, men hade den fortfarande som en final-kandidat och blev därför nöjd med resultatet.
SanMarino 17. San Marino – “Say Na Na Na“, Serhat BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 4/5]
Schlagerpinglan: Precis som i fallet med Finland så visste jag att min egen förkärlek till landet och artisten gjorde att jag var extra förlåtande mot eventuella svagheter i framträdandet och att jag skulle älska det, hur det än lät. För trots att det inte var kvällens mest imponerande sånginsats Serhat bjöd på så fanns det så mycket glädje och positiv disco-energi i bidraget att jag, mot bättre vetande, hoppades på en finalplats för det lilla landet. Likväl blev jag rejält överraskad när San Marino ropades upp som den näst sista finalisten, men det är ju sådana här totalt oväntade glädjeskrällar som gör tävlingen så oerhört rolig.

Schlagerpinglan: Ska jag sammanfatta tisdagens semifinal lite snabbt så blir det ungefär så här: Jag är väldigt nöjd med resultatet i stort då besvikelserna att varken Finland eller Ungern kvalificerade sig nästan vägs upp av de stora överraskningsbeskeden att både San Marino och Vitryssland tog sig vidare. 😀

Helst hade jag ju sett att Slovenien och Tjeckien missat så att alla mina favoriter kunnat gå vidare, men med tanke på hur osäkra en del av dem var så kan jag inte vara annat än nöjd över slutresultatet. Lite förvånad är jag dock fortfarande att Cypern inte fick till ett mer fungerande nummer, men då Australien överraskade åt andra hållet (och tagit över platsen som min semi-1-favorit) så antar jag att det jämnar ut sig. 😀

Ser man till själva showen i stort så måste jag säga att jag är oerhört imponerad då den obligatoriska skämskudden inte kom till användning, trots fyra programledare och åtskilliga besök i greenroom. Tvärtom så tyckte jag att värdarna skötte sig relativt bra (ribban ligger på standart-ESC-värd-höjd) och lägger man då till en del intressanta mellanakter och välgjorda vykort så höjs förväntningarna inför den andra semifinalen, som jag anser innehåller aningen starkare bidrag, rejält. 😀

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


3 kommentarer till “Eurovision 2019: Några tankar om den första semifinalen”

 1. Nathalie

  Så otroligt välformulerat av dig och jag skriver under på nästan allting. Jag hade nog höjt betyget på Portugals udda låt och sänkt Montenegros som för mig var så amatörmässigt att jag skämdes.
  Jag gillar Slovenien men stör mig något på deras lite dystra attityder.
  Jag störde mig också på Katerine Duskas något surmulna attityd när Grekland ropades upp som semifinalist.
  Men både Slovenien och Grekland har bra låtar.
  Men Georgien alltså. Jag har lyssnat om den och jäklar vad bra han var live alltså. Jag hade nog personligen bytt ut Tjeckien mot Georgien!
  Tack för alla dina fina och kloka kommentarer!

 2. Micke

  @Nathalie, Roligt att allt fler verkar börja tycka om Georgiens bidrag. Kul. Synd bara att det inte räckte till final

 3. Schlagerpinglan

  @Nathalie, Tack för de snälla orden och dina egna kommentarer, alltid roligt att få höra andras uppfattningar oavsett om man håller med eller ej. 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se