ESC 2019 Schlagerpinglan: På torsdagskvällen avgjordes den andra semifinalen av Eurovision Song Contest 2019, se resultatet här, och här nedan kommer några korta åsikter om (och mina personliga betyg till) de 18 bidragen efter den andra semifinalens live-sändning:

Se även: “Några tankar om den första semifinalen
Se även: “Eurovision 2019: Startordningen i finalen

Schlagerpinglans slutliga Semifinal 2-favorit

Too Late For Love“, John Lundvik – Sverige

ESC 2019 – Semifinal 2 – De 18 semifinalbidragen i startordning

(Med länkar till bidragens semifinal-framträdanden)
Armenien 1. Armenien – “Walking Out“, Srbuk BetygBetygBetygBetygBetyg
[Betyg: 3/5]
Schlagerpinglan: Eftersom jag tycker att Srbuk bjöd på ett bra framträdande med stark sånginsats så känner jag mig lite taskig som sänker betyget så drastiskt för henne. Själva låten är ju lika bra som tidigare och jag kan inte peka på något som sångerskan själv gjort fel. Slutresultatet blev trots det en rejäl besvikelse för mig, vilket jag i och för sig redan var beredd på efter att ha sett klipp från de inledande förfesterna. Det jag föll för i “Walking Out” var kraften och gunget i studioversionen och då det inte gick att få fram live så blev det hela tyvärr en tam historia som aldrig riktigt kom igång utan mest stampade i sirap. Tråkigt, men tyvärr så jag upplevde det, och därmed ingen finalist enligt mig, trots imponerande arbete av Srbuk.
Irland 2. Irland – “22“, Sarah McTernan BetygBetygBetygBetygBetyg
[Betyg: 4/5]
Schlagerpinglan: Jag sticker inte under stol med att jag inför semifinalen hade mina tvivel vad gäller det irländska bidraget. Speciellt så var det frågan om hur det skulle presenteras på scenen som var en avgörande fråga, men jag hade uppenbarligen inte behövt att oroa mig. De lyckades, över förväntan, att pricka in den rätta känslan i framträdandet och bjöd på en snygg show som passade låten och artisten perfekt. Visst såg man att Sarah var lite nervös och därmed en aning stel, men hennes insats var imponerande och jag hade verkligen unnat detta charmiga bidrag en finalplats. Tyvärr så räckte det inte hela vägen, vilket i och för sig inte var så oväntat med tanke på konkurrensen, men Sarah kan i alla fall känna sig stolt över sin insats.
Moldavien 3. Moldavien – “Stay“, Anna Odobescu BetygBetygBetygBetygBetyg
[Betyg: 4/5]
Schlagerpinglan: När Anna vann den moldaviska uttagningen var jag allt annat än imponerad av hennes låt, som jag tyckte kändes lite väl daterad, och när det framkom att de tänkte återanvända sandkonstnären Kseniya Simonova från Ukrainas ESC 2011-bidrag “Angel” så tyckte jag att det kändes lite “redan gjort”. Efter att ha sett semifinal-framträdandet så är det däremot ett helt annat ljud i skällan. Numera så tycker jag att låten är väldigt gripande och känslofylld och när den kombinerades med Annas fantastiska sånginsats och den vackra snö-konsten så blev det en helhet som verkligen talade till mig. Att det inte blev någon finalplats för Moldavien i år blev en av torsdagskvällens största besvikelser för mig.
Schweiz 4. Schweiz – “She Got Me“, Luca Hänni BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 4+/5]
Schlagerpinglan: Den andra semifinalen bjöd onekligen på ett flertal stora överraskningar och en av de största tyckte jag kom från Luca. Jag var beredd på att “She Got Me” skulle visa sig vara en i raden av suveräna studioversions-låtar som tappar alltför mycket live för att kännas intressant… men det visade sig vara precis tvärtom. Låten var lika bra (trots den lite skavande texten) och dansen var lika energisk som väntat men att sången skulle sitta så bra som den gjorde samt att Luca kunde “gå genom rutan” som han gjorde var jag inte beredd på. Helt plötsligt så framstod Schweiz som ett land med en “hela paketet”-lösning med en suverän låt, iögonfallande show (som lyckligtvis inte påminde om musikvideon) och imponerande artist. Inte bara en solklar finlist i mina ögon utan även en av mina numera fyra stor personliga final-favoriter.
Lettland 5. Lettland – “That Night”, Carousel BetygBetygBetygBetygBetyg
[Betyg: 3/5]
Schlagerpinglan: Redan i inledningen av Lettlands uttagning, när tittarna fick rösta om vilka 16 som skulle få vara med i “Supernova 2019” av de 33 kandidaterna, så hade jag med “That Night” med Carousel bland mina favoriter – för det fanns/finns något här som jag verkligen gillar. Jag har dock hela tiden väntat på att låten ska blomma ut och visa sin fulla potential men för mig blev det tyvärr inte mycket mer än en vacker vaggvisa. Lugn, mysig, väldigt kompetent men lite småtråkig och därmed inget som jag ville ha vidare till finalen.
Rumänien 6. Rumänien – “On a Sunday“, Ester Peony BetygBetygBetygBetygBetyg
[Betyg: 2/5]
Schlagerpinglan: Wow… här har vi något som verkligen fick mig att känna mig kluven. Det är knappast någon hemlighet att jag inte gillar låten, och på den punkten har inget förändrats, den kändes lika jobbig och gnällig som vanligt. Vad gäller framträdandet så har jag däremot inget annat än rosor och lovord att dela ut. Jag älskar känslan i showen! Ester gjorde ett bra jobb och såg mer ut som en skådespelare än en sångerska och lägger man sedan till hela det visuella och känslan i upplägget så blev det en dramatisk upplevelse. Bortser man från låten så var detta helt i min smak… men så kan man ju inte göra då det är en musiktävling, vilket gör att det fortfarande är en av de låtar jag tycker minst om i årets ESC. Roligt med överraskningar, dock.
Danmark 7. Danmark – “Love is Forever“, Leonora BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 3+/5]
Schlagerpinglan: Inledningsvis, när det fortfarande var uttagnings-säsong, så var jag ganska förtjust i det danska bidraget och upplevde det som charmigt med sina välkända slingor, klyschiga text och flerspråks-lösning. Efterhand som tiden gått så har jag däremot tröttnat på det mesta och nu när det väl var dags för semifinal så tyckte jag att den kändes mer nervös och stel än glad och lättsmält. Jag är naturligtvis glad över att våra grannar tog sig vidare till final, men själv hade jag givit den finalplatsen till antingen Litauen eller Moldavien.
Sverige 8. Sverige – “Too Late For Love“, John Lundvik BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 4+/5]
Schlagerpinglan: Det finns egentligen inte mycket att skriva om det svenska bidraget, det mesta har redan skrivits. John och kören levererade den underbara låten på ett proffsigt sätt och slutresultatet blev precis så varmt, medryckande och glädjefullt som man förväntade sig. Ett ESC-vinnar-bidrag i mina ögon och därmed en given finalist.
Österrike 9. Österrike – “Limits“, Paenda BetygBetygBetygBetygBetyg
[Betyg: 2+/5]
Schlagerpinglan: Efter många om och men och ett stort antal extralyssningar så började jag att uppskatta i alla fall refrängen av “Limits”. Jag skulle vilja beskriva den som en smocka av känslor som levereras på ett väldigt sprött sätt. Det finns säker de som gillar PÆNDA:s sångstil och som fängslas av det mycket känslostarka framträdandet hon gjorde, men för mig personligen så nådde det inte riktigt fram utan fortsatte att bli ganska långtråkigt efter ett tag. Jag kan ge extrapoäng för den vackra refrängen och den inlevelsefulla och snygga showen (som var sparsam men effektiv) men Österrike var likväl inte en av mina önskade finalister.
Kroatien 10. Kroatien – “The Dream“, Roko BetygBetygBetygBetygBetyg
[Betyg: 4-/5]
Schlagerpinglan: Nej, nej, nej! “The Dream” hade alla möjligheter att bli en av mina absoluta favoriter i ESC 2019 om de fokuserat på Rokos underbara röst och skickat den hel-kroatiska versionen “Heroj” till Israel. Nu valde de att helt strunta i både rösten och låten och i stället satsa på en scenshow som, i stället för att framhäva låten, fick publien att glömma bort allt annat och bara sitta förundrade över de två änglarna som svävade runt och, i stället för att njuta av låten, sitta och fundera på varför de placerade guldvingar på Roko. En helt fantasiskt låt som schabblades bort och vars slutresultat blev så snurrigt att inte ens jag, som älskade bidraget, tyckte att det var final-värdigt.
Malta 11. Malta – “Chameleon“, Michela BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 3/5]
Schlagerpinglan: Jag följde den första säsongen av “X Factor Malta” med stort intresse och blev liksom många andra väldigt förtjust i Michela Pace och var därför väldigt nöjd med att se henne vinna. Däremot så har jag inte riktigt förstått hur “Chameleon” blivit så populär och inget av vad jag såg under semifinalen gjorde mig mycket klokare. Michela har en behaglig röst och ungdomlig, glad utstrålning, vilket ger bidraget en bra utgångspunkt hos mig, men själva låten och scenshowen känns alltför mycket radio-låt och Junior ESC-framträdande än något annat, och det kan inga specialeffekter i världen råda bot på, hur snygga de än är. Så naje… slutresultatet blev inte helt i min smak och inget som jag vill se i finalen, men jag är likväl glad för Michelas och Maltas skull.
Litauen 12. Litauen – “Run With The Lions”, Jurij Veklenko BetygBetygBetygBetygBetyg
[Betyg: 4/5]
Schlagerpinglan: Till skillnad från Kroatien så valde Litauen att helt fokusera på sin underbara låt och lät Jurij göra vad han kunde för att övertyga tittarna att rösta på honom. I det här fallet så hade det däremot inte skadat om de tillfört något lite extra, mer än den klassiska ta-loss-mikrofonen-från-stället-manövern, för att göra det hela lite mer intressant. Lite skämmande är det nämligen att om jag, som tycker att “Run With The Lions” är en av semifinalens bästa låtar, uppfattade Jurijs ständigt gripande efter kameran och lite påtvingade leende som enformiga efter ett tag så vågar jag inte ens tänka på hur de som inte gillade låten uppfattade det hela. Jag förstår final-missen… men är fortfarande rejält besviken då det trots allt var/är en av mina större personliga favoriter.
Ryssland 13. Ryssland – “Scream“, Sergey Lazarev BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 4+/5]
Schlagerpinglan: Min favoritartist, både i och utanför ESC-bubblan, är tillbaka och denna gång ställer han upp med en känslostark och gripande ballad som framförs på ett oerhört dramatiskt sätt. Efter att ha sett den tillhörande musikvideon så var jag lite orolig över att det skulle bli någon form av sötsliskig kärleksballad, men de valde en betydligt mörkare känsla och det visade sig fungera imponerande väl. Precis som i fallet med Sverige så tycker jag att Ryssland skickar en storslagen “hela-paketet”-lösning där artist, låt och scenshow tillsammans ger en helhet med ESC-vinnar-klass. Nu tror jag ju inte att det kommer att gå riktigt så bra för Ryssland i finalen, av olika anledningar, men att det skulle bli en finalplats var ju givet.
Albanien 14. Albanien – “Ktheju tokës“, Jonida Maliqi BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 3/5]
Schlagerpinglan: Här har vi ytterligare ett bidrag som i teorin gör allting rätt, ställer upp med en vacker låt, duktig sångerska och presenterar bidraget på ett färgstarkt och snyggt sätt, men där de likväl inte lyckas att beröra mig nämnvärt. Jag är imponerad av vad jag ser och hör och jag antar att jag borde gilla det här mer än jag gör… men det engagerar mig inte och jag känner inget speciellt utan kommer på mig med att börja tänka på annat. Slutsatsen blir att jag, trots att jag endast har positiva saker att säga om bidraget och tycker att det förtjänade sin finalplats, inte själv placerade det bland mina önskade finalister.
Norge 15. Norge – “Spirit in the Sky“, KEiiNO BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 4/5]
Schlagerpinglan: Jag är fortfarande lite förundrad över hur besviken jag var när KEiiNO vann den norska uttagningen, trots att jag inte hade någon annan favorit, och förstår inte riktigt hur jag kunde uppfatta låten på ett så annorlunda sätt mot vad jag gör idag (en oerhört glädjefull, medryckande och lättsmält pop-etno-låt). Detta gjorde dock att jag var väldigt orolig över att många skulle höra vad jag först hörde och därmed inte vilja ha “Spirit in the Sky” vidare. Lyckligtvis så besannades inte min farhågor utan majoriteten uppskattade, liksom jag, det norska bidraget och därmed får vi se torsdagskvällens samtliga tre nordiska bidrag i finalen.
Nederländerna 16. Nederländerna – “Arcade“, Duncan Laurence BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 4/5]
Schlagerpinglan: Hmm… Nederländerna fortsätter att vara segertippade även nu på lördagen, trots Duncans, i mitt tycke, ganska mediokra scenshow. För mig är “Arcade” en underbart vacker låt som nästan håller hela vägen (jag blir lite småuttråkad här och där) men någon ESC-vinnare har jag aldrig uppfattat den som. Visserligen imponerade Duncan med sina sånginsatser men i stället för att bjuda på det där lilla extra som jag förväntar mig utav en vinnare så satt han fastklistrad vid sitt piano under hela framträdandet (även under partiet som var som klippt och skuret för att ha en gensam allsångs-stund med publiken). Jag håller med om att det är en av kvällens mest självklara finalister… men det lär krävas något alldeles speciellt på finalkvällen för att få mig att se det som en vinnar-kandidat.
Nordmakedonien 17. Nordmakedonien – “Proud“, Tamara Todevska BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 2/5]
Schlagerpinglan: Nordmakedonien är ett land som jag brukar hålla en extra tumme för då de vid ett flertal tillfällen skickat låtar jag gillar men som inte uppskattas av tillräckligt många andra. Därför blev jag trots allt ganska glad över att höra landet ropas upp bland de som gått vidare till finalen. Vad gäller själva låten, texten, budskapet och artisten så kan jag inte hitta något speciellt att anmärka på. Det är en klassisk låt med stärkande budskap som levereras stabilt av en framgångsrik sångerska som känns självklar på scenen. Trots allt detta så är det något som gör att jag aldrig riktigt gillat bidraget, och samma känsla inföll sig under semifinalen. Jag kan inte sätta fingret på varför, men i år tillhör inte Makedonien mina favoriter, inte så här långt i alla fall.
Azerbajdzjan 18. Azerbajdzjan – “Truth“, Chingiz BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 4/5]
Schlagerpinglan: Azerbajdzjan brukar alltid göra det där lilla extra för att ESC-scenshowen ska bli helt perfekt, och så skedde naturligtvis även i år. Kanske måste man ha läst på i förhand för att förstå meningen med robotarna, hjärtat och låttexten för att få full behållning av showen, men jag uppfattade den i alla fall som riktigt träffande och lyfte effektiv fram det bästa i låten. Jag måste medge att jag inför semifinalen var lite förundrad över hur mycket “Truth” klättat på oddslistorna, men efter vad jag såg i torsdags så var Chingiz även för mig en självklar finalist.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se