ESC 2019 Här nedan ser ni hur tittarna och juryn röstade var för sig vid den första semifinalen av Eurovision Song Contest 2019. Juryrösterna lades under måndagens genrep medan tittarna röstade vid tisdagens livesänding den 14:e maj.

Se även de slutliga resultatlistorna vid finalen och semifinalerna av Eurovision Song Contest 2019 där ni även hittar länkar till de olika bidragens live-framträdanden.

Vinnaren av Semifinal 1 (Eurovision Song Contest 2019):

Zero Gravity“, Kate Miller-Heidke – Australien

Juryns och tittarnas röster i den första semifinalen av ESC 2019:

Slutresultat Juryröster Teleröster
Australien1. Australien (261 p.) Tjeckien1. Tjeckien (157 p.) Island1. Island (151 p.)
Tjeckien2. Tjeckien (242 p.) Grekland2. Grekland (131 p.) Australien2. Australien (140 p.)
Island3. Island (221 p.) Australien3. Australien (121 p.) Estland3. Estland (133 p.)
Estland4. Estland (198 p.) Cypern4. Cypern (95 p.) San Marino4. San Marino (124 p.)
Grekland5. Grekland (185 p.) Serbien5. Serbien (91 p.) Slovenien5. Slovenien (93 p.)
Slovenien6. Slovenien (167 p.) Vitryssland6. Vitryssland (78 p.) Tjeckien6. Tjeckien (85 p.)
Serbien7. Serbien (156 p.) Slovenien7. Slovenien (74 p.) Serbien7. Serbien (65 p.)
San Marino8. San Marino (150 p.) Island8. Island (70 p.) Polen8. Polen (60 p.)
Cypern9. Cypern (149 p.) Estland9. Estland (65 p.) Grekland9. Grekland (54 p.)
Vitryssland10. Vitryssland (122 p.) Ungern9. Ungern (65 p.) Cypern9. Cypern (54 p.)
– – – – – – – – –
Polen11. Polen (120 p.) Polen11. Polen (60 p.) Vitryssland11. Vitryssland (44 p.)
Ungern12. Ungern (97 p.) Belgien12. Belgien (50 p.) Portugal12. Portugal (43 p.)
Belgien13. Belgien (70 p.) Montenegro13. Montenegro (31 p.) Georgien13. Georgien (33 p.)
Georgien14. Georgien (62 p.) Georgien14. Georgien (29 p.) Ungern14. Ungern (32 p.)
Portugal15. Portugal (51 p.) San Marino15. San Marino (26 p.) Belgien15. Belgien (20 p.)
Montenegro16. Montenegro (46 p.) Finland16. Finland (9 p.) Montenegro16. Montenegro (15 p.)
Finland17. Finland (23 p.) Portugal17. Portugal (8 p.) Finland17. Finland (14 p.)
(Sammanställning av schlagerpinglan.se – Fakta från eurovision.tv)


Schlagerpinglan: Även om de enda riktigt stora skillnaderna mellan juryns och tittarnas smak var att juryn ville ha vidare Vitryssland och Ungern medan tittarna ville se San Marino och Polen i finalen så fanns det, precis som i finalen (vars uppdelade resultat ni hittar här), en del övriga saker som skilde de båda gruppernas smak åt och här nedan ser ni de bidrag som splittrade tittarna och juryn mest (räknat efter skillnader i placering):

De bidrag tittarna och juryn var mest oense om:

Land, bidrag Juryns
placering
Tittarnas
placering
San Marino San Marino Say Na Na Na“, Serhat 15:e 4:a
Grekland Grekland Better Love”, Katerine Duska 2:a 9/10:a
Island Island Hatrið mun sigra
Hatari
8:a 1:a
Estland Estland Storm
Victor Crone
9:a 3:a
Cypern Cypern Replay”, Tamta 4:a 9/10:a
(Sammanställning av schlagerpinglan.se – Fakta från eurovision.tv)


Schlagerpinglan: Även om de flesta länder märkte av en stor skillnad mellan juryns och tittarnas smak så fanns det en del där båda 12:orna gick till samma land, se nedan:

De länder där tittarna och juryn var överens om 12-poängarna:

San Marino San Marino gav både juryns och
tittarnas 12:a till
Grekland Grekland
Cypern Cypern gav både juryns och
tittarnas 12:a till
Grekland Grekland
Grekland Grekland gav både juryns och
tittarnas 12:a till
Cypern Cypern
(Sammanställning av schlagerpinglan.se – Fakta från eurovision.tv)

Schlagerpinglan: Om vi börjar med den snöpliga elfteplatsen, där det endast skilde två poäng mellan finaldeltagande och finalmiss så stod valet mellan Vitryssland (juryns val – som vann) och Polen (tittarnas val) så stod jag på juryns sida. Ingen av låtarna var riktigt i min smak men båda artisterna bjöd på final-värdiga framträdanden så det hela var till slut (för min del) en fråga om vilket framträdande jag tyckte bäst om att titta på och där imponerade ZENA så mycket på mig (medan Tulias sångstil inte riktigt gick hem hos mig) att valet inte var speciellt svårt. 🙂

Det var inte bara i gränslandet det var skilda åsikter, även i toppen hade tittarna och juryn svårt att enas om en favorit. Resultatet blev, precis som i finalen, att varken juryfavoriten (här: Tjeckien) eller tittarfavoriten (här: Island) vann utan den minsta gemensamma nämnaren, vilket i det här fallet var Australien (min personliga semifinal-favorit). 😀

Som synes så tycker jag att det mesta vad gäller resultatet av den första semifinalen blev riktigt bra, men det finns en del saker som likväl fortfarande gnager. Först och främst så är det Finlands finalmiss men även Georgien och Ungern skulle jag ha velat se i finalen (och i så fall fått platserna i stället för Tjeckien och ev. Grekland och Slovenien). Man kan dock inte alltid få precis som man vill, så i det stora hela så är jag ganska nöjd. 😀

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


12 kommentarer till “Eurovision 2019: Jury- och tittarröster i Semifinal 1”

 1. Engsla

  Du har rätt Pinglan, man kan tyvärr inte alltid få precis som man vill, även om man (som jag) tycker att man vet bäst, lol. 😉

  Det som känns lite kymigt är att det är så jämnt mellan de som precis gick till final och de som hamnade utanför, när man sen i efterhand läser att det gjorts misstag i röstningen som påverkade resultatet. Vet någon om EBU har gjort något uttalande i frågan än?

 2. Schlagerpinglan

  @Engsla, Jag har ännu inte läst om något uttalande, men även om de inte kan gå in i efterhand och ändra i resultatet, det har ju trots allt blivit godkänt, så borde de i alla fall komma med en kommentar.

 3. Micke

  En helt annan sak runt detta och då om Finlands placering. Jag vet inte om flest här håller med om det jag säger eller dissar det men jag har från första sekund ansett att Finland valde fel låt.

  De ställde ju upp med tre låtar och som jag ser det var två av dem rena pekoral med refräng helt utan DET. Några få ord som stöttes ut i oändlighet. Det tredje bidraget hade till skillnad från de andra två en refräng och det gjorde den för mig helt överlägsen de övriga två.

  Jag är som jag sagt tidigare övertygad om att det där resultatet var riggat från första sekund. Ni som minns vet att jag sa att det redan är klart vilken som vinner långt innan.

  Men om vi släpper det och bara kollar kommentarer om de tre låtarna så är det en ganska klar grej som kommer fram. Alla negativa grejer som sagts om vinnaren och den som kom trea handlar om låtarna medans 50% av det negativa mot “Superman” handlade om det 2löjliga” med supermandräkten och liknande. Det blev med andra ord negativt även om det som inte hade med låten att göra.

  Hur som helst. Kan tyckas lätt att säga det nu med slutresultatet i handen, men jag sa det redan innan. Jag är helt övertygad om att Finland hade kommit mycket bättre om de istället ställt upp med “Superman”.

  Negativa grejer som inte har med bidraget att göra hade inte kommit med där. Sånt som exempelvis Tyskland fick smaka på med detta “de är ju inte ens riktiga systrar” och liknande.

  Hade faktiskt varit kul att veta hur mycket bättre Finland placerat sig om de ställt upp med “Superman” istället 🙂 Kanske nån här som inte hört den. Om så ta då och lyssna och döm efter det och inte efter dräkten 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=kAZHKsKb3ng

 4. Adri

  Micke: Med tanke på hur fattig Sebastian var live, så tror jag nog alla låtar var chanslösa. Eventuellt hade de kunnat klättra förbi Montenegro med “Superman”. Men inte någon större framgång än så tror jag! 🙂

 5. Micke

  @Adri, jag tror inte för ett ögonblick på någon succe för Finland om de hade tagit “Superman” istället. Tyvärr var Sebastian precis som du sa lite för fattig på scen och Darude själv var väl mer överflödig än man kan bli. Men med en bättre låt hade sådant inte synts lika väl och jag tycker definitivt “Superman” är en bättre låt. Gör inte du? Absolut ingen kanonlåt men som sagt bättre och med en existerande refräng

 6. Marcus

  Ville varken tittarna eller juryn ha Portugal i final? Nu ger jag upp hoppet om den här jäkla tävlingen.

 7. Craxman4

  SVERIGE KOM FEMMA DET ÄR BEKRÄFTAT!

 8. Schlagerpinglan

  @Craxman4, Tackar för infon, ska uppdatera resultatet. 😀

 9. Adri

  Micke: Nej jag tycker ju att ”Look Away” är bättre 🙂 Och åtminstone i deras final var det det klart bästa framträdandet!

  Vad som hade hänt i Tel Aviv – God knows. Jag tror som sagt de var cementerade i botten två.

  Marcus: Kul att se dig tillbaka 🙂 Du vet att tiden läker allt, så bara låt det gå lite tid och njut av ”Telemoveis” på egen hand så kommer du nog komma tillbaka! 🙂

 10. Johanna

  @schlagerpinglan Ja Sverige kom femma men vi blev också av med våran jury-vinst. Grattis till Nordmakedonien och en av mina topp 3 favoritlåtar i år som nu vann jury-röstningen!

 11. Adri

  Jag gillar inte det nya resultatet 🙁 Sverige går om den mycket bättre Norge.

  Och Slovenien hoppar ner inte en, utan två placeringar – till förmån för Cypern och Malta. 🙁 Vad är det här nu då?

  Jaja, finns det inget positivt? Jodå. Albanien och Vitryssland hoppar upp varsin placering. That’s something, I guess.

 12. Schlagerpinglan

  @Johanna, Mmm… det var lite tråkigt men samtidigt så är det ju ganska stort för Nordmakedonien så lite roligt tycker jag att det är ändå (trots att jag inte alls var speciellt förtjust i Tamaras låt). 😀

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se