ESC 2019 1997-2016 genomförde House of Eurovision online-omröstningen Barbara Dex Award där priset gick till den sämst klädda artisten i Eurovision Song Contest. 2017 tog songfestival.be över och årets resultat (topp-fem) ser ni här nedan:

Conan Osiris vinner Barbara Dex Award 2019:

De fem “topp-kandidaterna” i Barbara Dex Award 2019:
Portugal 1. Conan Osiris – “Telemóveis“, Portugal
Cypern 2. Tamta – “Replay“, Cypern
Vitryssland 3. ZENA – “Like It“, Vitryssland
Belgien 4. Eliot – “Wake Up“, Belgien
Nordmakedonien 5. Tamara Todevska – “Proud“, Nordmakedonien
(Källa: songfestival.be)

Schlagerpinglan: Om jag själv skulle utse vinnaren av Barbara Dex 2019 så hade Conan Osiris visserligen hamnat högt upp i listan, men segern hade utan tvekan gått till Cyperns Tamta, som jag tycker var den som lyckats minst bra vad gäller scenklädesvalet i ESC 2019.

I och med Conans vinst så är det nu tre länder som vunnit mer än en gång, d.v.s. Portugal, Makedonien och Serbien, medan de nordiska länderna ännu inte vunnit denna speciella omröstning en enda gång, se komplett vinstlista nedan.

Personligen lägger jag inte så stor vikt vid utmärkelsen som sådan, jag ser den mest som ett extrapris med glimten i ögat än något negativt, men uppskattar återblicken man får anledning att göra varje år. De tidigare vinnarna har ju visat sig till stor del bestå utav klassiska pärlor som tål att lyssnas på om och om igen. 🙂


Eurovision: Worst Dressed Singer Each Year (Barbara Dex Award)
(ESC MKD – 4:14 – May 22, 2018)

Samtliga vinnare av Barbara Dex Award:
Portugal 2019 – Conan Osiris, “Telemóveis“, Portugal
Makedonien 2018 – Eye Cue, “Lost And Found“, Makedonien
Montenegro 2017 – Slavko Kalezić, “Space“, Montenegro
Kroatien 2016 – Nina Kraljić, “Lighthouse“, Kroatien
Nederländerna 2015 – Trijntje Oosterhuis, “Walk Along“, Nederländerna
Litauen 2014 – Vilija Matačiūnaitė, “Attention“, Litauen
Serbien 2013 – Moje 3, “Ljubav je svuda“, Serbien
Albanien 2012 – Rona Nishliu, “Suus“, Albanien
Georgien 2011 – Eldrine, “One more day“, Georgien
Serbien 2010 – Milan Stankovic, “Ovo je Balkan“, Serbien
Ungern 2009 – Zoli Adok, “Dance with me“, Ungern
Andorra 2008 – Gisela, “Casanova“, Andorra
Ukraina 2007 – Verka Serduchka, “Dancing lasha tumbai“, Ukraina
Portugal 2006 – Nonstop, “Coisas de nada“, Portugal
Makedonien 2005 – Martin Vucic, “Make my day“, Makedonien
Rumänien 2004 – Sanda Ladosi, “I admit“, Rumänien
Ryssland 2003 – t.A.T.u., “Ne ver’, ne boisja“, Ryssland
Grekland 2002 – Michalis Rakintzis, “S.A.G.A.P.O.“, Grekland
Polen 2001 – Piasek, “2 long“, Polen
Belgien 2000 – Nathalie Sorce, “Envie de vivre“, Belgien
Spanien 1999 – Lydia, “No quiero escuchar“, Spanien
Tyskland 1998 – Guildo Horn, “Guildo hat euch lieb“, Tyskland
Malta 1997 – Debbie Scerri, “Let me fly“, Malta
Bonus-länk (inspirationen till utmärkelsen):
Belgien 1993 – Barbara Dex, “Iemand als jij“, Belgien

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


18 kommentarer till “Conan Osiris vinner Barbara Dex Award 2019!”

 1. Adri

  Jag är ju en klädintresserad snubbe. Håller dock inte med om att Conan Osiris’ borde fått priset. Fulaste utstyrsel tycker jag Ester Peony och Rumänien stod för 🙂

  Även Tamara Todevska, Luca Hänni och Tamta bar inte helt smickrande kläder 🙂

 2. Micke

  Fulaste utstyrsel. Är det ett skämt? 🙂 Kan det ges till något annat land än Island?

 3. Nathalie

  Utan tvekan Island med fulaste utstyrsel.
  Sen kan jag personligen tycka att de nordiska länderna, även om inte kläderna är direkt fula så ganska tråkiga och säkra och verkligen ingenting som sticker ut. Norskan från Keiino och Leonora från Danmark är utmärkta exempel på det.
  Bland männen måste jag säga att jag kommer mer än väl ihåg min lilla crush från 2009:
  Zoli Adok från Ungern. Var han verkligen så fult klädd?
  Tatu däremot, bedrövligt.
  Sanda Ladosi från Rumänien kommer jag eftersom hon inte kunde sjunga mycket rätt live, men var hon så fult klädd?
  Smaken är ju som baken. Och jag kan personligen uppskatta de som faktiskt vågar sticka ut från mängden.
  Jag skulle med de orden kanske inte gå ut på stan iförd Conans stora gröna tantblus, men annars, why not? Lite Pantertanter stil över honom faktiskt!

 4. Adri

  Hehe, jag gillade Islands “kläder” (om man ens kan kalla det det) 🙂

 5. Micke

  Ja du har märkliga lustar du Adri 🙂

 6. Micke

  Bara en liten grej om hur hissfuntionerna funkar för bidragen i årets ESC. Inför finalveckan hade jag Armenien på plats sju och Makedonien på plats 21. Dessa två länder är de som utnyttjat hissens funktion mer än några andra. Armenien är det land som mer än något annat tagit hissen neråt medan Makedonien tvärtom tryckt på knappen uppåt och visat sig vara numero uno i klättring

 7. Adri

  Micke: Du snackar med en märklig kille 🙂 Hade du känt mig hade du vetat det by now! 🙂

  Vad gäller låtars utveckling så är Litauen den som utvecklats mest negativt – och då gillade jag inte den från början heller. Den är nu plats 40. Tråkigt för Pinglan då att nu är två av hennes favoriter på min botten 2.

  Tjeckien är den som utvecklats mest positivt 🙂 Från plats 40 till plats 27 (så inte jättehögt nu heller).

  På tal om Tjeckien och lite mer on-topic med inlägget: årets bäst klädda 🙂 Folk ska inte alltid göra det så jäkla svårt. Det är ju så jag är klädd om dagarna, och jag har himla bra stil (snackar bara om så sångaren dock) 🙂

  Har för övrgt återupptäckt Danmarks låt. Den passar det soliga och glada vädret som kommit nu! 🙂 Plonket är bra att promenera till!

 8. Micke

  @Adri att du är märklig är väl en sak men att ha Tjeckien så högt som på plats 27 slår nog alla rekord i att vara märklig 🙂

  Däremot kan jag erkänna en sak Adri. Som jag har sagt så många gånger så har det innan år 2019 endast funnits sju bidrag genom alla tider som jag har nollat i betyg, som inte kan bli sämre. Den har nu i år fyllts på med två bidrag till Island och Tjeckien.

  Det jag kan erkänna är att när det gäller Island har jag haft en kamp med mig själv om det betyget. Ibland har jag funderat över om det verkligen är en nolla, om jag kanske har blivit så jädra blåst på hur jädra uselt allt med gruppen och allt de står för och att jag därför snöat in på att låten är lika jädra usel. Men är den verkligen det eller har jag låst fast mig i allt runt gruppen?

  När det gäller Tjeckien har jag aldrig haft såna tvivel med mig själv. Detta är en klar nolla rakt över har jag slagit fast. Tills jag såg dem live i finalveckan. Då kom det plötsligt några korn tvivel då de live var bättre än i studioversion. Bättre och bättre. Hmmmmmmm. Studio kan de helt enkelt inte bli sämre men live började jag fundera “går detta verkligen inte att göra sämre?”

  Om något går att göra sämre då kan man i min verklighet inte ge (0/10) Lika lite som man kan ge (10/10) om något går att göra bättre. Det där utslängandet av nollor och tior helt utan vett och sans som många sysslar med är helt enkelt inte min grej. Ibland hör man i paneler och liknande resonemang way off all verklighet typ “Egentligen är ju inte detta något speciellt bra men jag tycker de gör det så jädra snyggt så de ska få en tia i betyg av mig.”

  Helt horribelt för mig och anledningen till att jag oftast hoppar över paneler och liknande.

  Ser du Adri även detta off-Topi 🙂 Det blir helt enkelt så för mig vid den här tiden. Ämnen som bäst klädda, märkliga tittarpoäng och liknande är helt enkelt inte min grej 🙂 Askul för er som gillar det så bara kör på. Finns inget rätt och fel i detta. Kanske bara jag som är knäpp. Men om jag hoppar in med något just nu så blir det inte on-topic 🙂 Skulle det bli för mycket Pinglan så bara säg till. No worries 🙂

 9. Adri

  Micke: Ja, att Lake Malawi skulle vara bättre live än i studion kändes självklart 🙂 Det verkar vara mer eller mindre fakta bland folk. Hade det varit en radiotävling med studioversioner tror jag definitivt inte de hade slutat elva 🙂

  Och som sagt, jag gillar ju det inte än. Men jag vill ändå belysa den enorma förbättringen jag sett 🙂

  Micke, kompis, du får gå hur mycket off-topic du vill (för min del) 🙂 Det stör inte mig ett dugg. Märkliga poäng engagerar inte mig heller. Tävlingen är avgjord så om nåt är knas får det helt enkelt ordnas till nästa år tycker jag 🙂 Men just kläder är kul. Jag älskar kläder! 🙂 Så här är jag engagerad.

 10. Micke

  Jag fullföljer det jag yrade om i förra. Jag har alltså nio nollpoängare genom tiderna. Sex av dem har jag jobbat färdigt med. De ÄR helt enkelt feta nollor. Dessa bidrag går helt enkelt inte att göra sämre. Det finns helt enkelt inte utrymme för försämring i någon enda del av de tre minuter de pågår.

  De sex sämsta bidragen någonsin. Solklara nollor.

  1. 2012 – Österrike
  2. 2017 – Sverige
  3. 2013 – Sverige
  4. 2006 – Schweiz
  5. 1990 – Storbritannien
  6. 2000 – Israel

  De övriga tre av mina nio nollpoängare genom åren jobbar jag fortfarande med.

  Jag gillar också kläder Adri men där kan jag tyvärr vara något jag anser mig inte vara i musik. När det gäller musik går jag alltid efter “Det finns olika tycke och smak. Det finns inga rätt och fel.” Jag är inte lika bra på att hålla det när det gäller kläder alla gånger 🙂

 11. Adri

  Micke: Jag är helt med dig på din förstaplats. Jag skulle sätta den på samma plats 🙂 På samma lista. “Woki Mit Deim Popo” är verkligen horribel.

  Din andraplats gillar jag, din tredjeplats är usel den med. Fyran är dålig – men en etta iaf. Femman kommer jag aldrig ihåg. Och jag gillar ju din sjätteplats, men förstår helt varför den är så hatad av folk 🙂

  Vilka är dem tre låtarna? “Hatrid Mun Sigra”? “Friend of a friend”?

  Den tredje? “Say yay”? “Igranka”?

 12. Micke

  @Adri de tre låtarna jag fortfarande “jobbar” med för att fastställa om de verkligen är feta nollor eller om jag möjligen kan hitta någon sekund i låtarna som faktiskt kan bli sämre och därför omöjlig att ge en nolla är Island och Tjeckien från i år och Schweiz 2004.

  Igranka från 2013 som du nämner är väldigt nära en nolla men när tjejen sjunger är det inte så dåligt som det kan bli och därför kan jag inte ge den noll. Väldigt nära är också exempelvis Frankrike 2014. “Say yay”? som du nämner är för mig en solklar (1/10)

  Vet du Adri, ta nu inte detta fel för om du gillar något då är det din sak och det ska jag skita fullständigt i. Men grejen är att jag blir väldigt förvånad när du säger att du gillar Sverige 2017 och Island 2000. Jag har för mig att vi pratat om dessa många gånger och om att du inte alls gillar dessa. Jaja, så blåst är tydligen jag 🙂

 13. Adri

  Micke: Ah Schweiz 2004 får ju det spanska “barnkalaset” att se ut som Nobelmiddagen (som iofs ser skittråkig ut, men det är ändå positivt för Spanien 2019). Det enda positiva är när sångaren slår sig i ansiktet med micken. Det är himla kul 🙂

  Sverige 2017 – ok att säga att jag “gillar den” vore att ta i. Det är en klassiskt godkänd låt för mig. 3 av 5. Eller 5 av 10 med din skala. Det finns inget i den som jag känner att jag vill återkomma till, men det finns väl likväl inget jag riktar taggarna utåt. Robin sjunger bra, men inte bäst. Låten har en bra produktion, men är likväl bara bra. Hade betygssystemet varit som trafikljus hade “I can’t go on” varit gult. Den är liksom… fine. Svår att uppröras över, men som sagt… inget jag återkommer till 🙂

  Israel 2000 – den är mer eller mindre så “objektivt dåligt” det kan bli. Den borde ju nollats av Europa också. Men jag blir glad. Påminner om lågstadiediscon, och lågstadiet var ju sorgligt nog min “prime time” så det blir jag glad av 🙂 Annars var det ju usla röster över ett uselt beat och helt enkelt… lousiness rakt igenom. Men det är glad lousiness 🙂

 14. Micke

  @Adri det är inget som helst konstigt med det. Ibland hittar man in i låtar som man känner egentligen helt enkelt inte är där. Men för en själv är den där 🙂 Jag har många såna exempel. Ett är Rumänien 2007. Egentligen hur jädra off som helst but as if I care. Jag blir på jädrigt gott humör av den och det är viktigare än några påklistrade mallar och regler 🙂 Minns du den? Du hatar den säkert 🙂

 15. Adri

  Micke: Nej kompis. Du anar inte hur fel du har. Rumänien 2007 var fruktansvärt härlig! Min favorit är ju lätt den franska snubben med sin gubbrossliga röst! Lätt topp 10 det starka året! 🙂

 16. Micke

  @Adri, se där. Faktiskt än mer kul när man hittar något gemensamt när det gäller udda bidrag än när det gäller såna som man hör dagligen 🙂

  Det jag annars tänker mest på när det gäller ESC 2007 är himmel eller helvete när det gäller Norden. Tre länder hade sina bästa bidrag någonsin. Danmark hade sitt kanske sämsta någonsin. Endast Norge gav egentligen nada intryck åt något håll.

  Men än mer gav 2007 oss den kanske bästa vinnaren någonsin. Det är inte ofta rätt låt vinner men detta år gjorde det verkligen det. 2009 var ett mycket bättre år med en mängd bra bidrag och ytterst få men då vann inte rätt bidrag.

 17. Adri

  Micke: Nja. Halvt med dig där. 2007 var ett starkt år överlag. Sjukt starkt.

  Norden utmärkte sig dock inte så himla mycket. Finland och Island? KANON!

  Sverige? Bort.

  Norge och Danmark var verkligen fruktansvärda båda två. Botten fem.

  Serbien avskydde jag då. Men jag var också 10-11 och du vet vad man säger om 10-11-åringar…

  Idag gillar jag den, men inte min vinnare. Moldavien borde vunnit 🙂

 18. Micke

  @Adri, jag vi verkar ju åtminstone vara överens om Islands och Finlands storhet 2007 och haveriet hos Danmark samma år. Norge gillar jag inte men tycker inte den är lika bedrövlig som tydligen du gör. När det gäller Sverige måste du och jag höra och se helt olika på, som två olika världar. För mig den bästa vinnaren Sverige har haft bredvid vinnaren 1996.

  har full förståelse för att du inte gillade Serbien 2007 när du var 10-11 då. Alldeles för långsam för nån i den åldern. Jag var dock lite äldre då så jag hade förmånen att kunna ta till mig den på ett helt annat sätt. Absolut rätt vinnare 2007. Moldavien har vi pratat om förut polarn och jag står fast. I studioversion ett av det årets bästa låtar men tyvärr tappade den för mycket live

  Men som sagt inget slår 2009 i kvalite. Inte vinnaren då alltså utan startfältet som helhet. Pinglan började något här för ett antal veckor sedan om det året men det var lite mycket just då. Ska dock ta och leta upp länken där hon skrev om det och sen slänga ihop något själv om det året

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se