ESC 2019 Schlagerpinglan: Den 13:e mars gjorde jag en personlig rankning av “Forna Jugoslaviens fem bidrag i Eurovision Song Contest 2019” och precis som i fallet med bidragen från Norden, ex-Sovjet- och Big Five-länderna så gör jag nu en uppföljning när vi har slutresultatet.

Här nedan ser ni (tillsammans med artisternas live-framträdanden i Tel Aviv) resultatet för de ex-jugoslaviska länderna i finalen (resp. semifinalerna) av ESC 2019, både vad gäller de slutliga placeringarna och hur tittarna resp. jurygrupperna placerade dem:

Ex-Jugoslaviens mest framgångsrika bidrag i Eurovision Song Contest 2019:

Proud“, Tamara Todevska – Nordmakedonien

Slutliga placeringar för forna Jugoslaviens bidrag i Eurovision Song Contest 2019:
Nordmakedonien Nordmakedonien:Proud“, Tamara Todevska 7:a i finalen
Slovenien Slovenien:Sebi“, Zala Kralj & Gašper Šantl 15:e i finalen
Serbien Serbien:Kruna“, Nevena Božović 18:e i finalen
Kroatien Kroatien:The Dream“, Roko 14:e i semi 2
Montenegro Montenegro:Heaven“, D Mol 16:e i semi 1

Om juryn fått bestämma: Om tittarna fått bestämma:
Nordmakedonien Nordmakedonien 1:a i finalen
(1:a i semi 2)
Slovenien Slovenien 11:a i finalen
(5:a i semi 1)
Slovenien Slovenien 15:e i finalen
(7:a i semi 1)
Nordmakedonien Nordmakedonien 12:a i finalen
(7:a i semi 2)
Serbien Serbien 19:e i finalen
(5:a i semi 1)
Serbien Serbien 13:e i finalen
(7:a i semi 1)
Montenegro Montenegro 13:e i semi 1 Kroatien Kroatien 12:a i semi 2
Kroatien Kroatien 14:e i semi 2 Montenegro Montenegro 16:e i semi 1

Schlagerpinglan: Regionen fortsätter att förbättra sina resultat efter att endast ett av länderna gick vidare till final 2017, två gick till final 2018 och nu tre gick till final 2019.

I stort så var tittarna och jurygrupperna ganska överens, i alla fall om vilka två bidrag de inte ville se i finalen. Vad gäller de tre övriga så tyckte tittarna att de var ungefär likvärdiga, nästan-topp-tio-bidrag medan juryn ansåg att ett av bidragen borde varit ESC 2020-vinnaren. Själv är jag mer på tittarnas sida och har samtliga utanför topp-tio, placerade enligt följande:

Schlagerpinglans topplista av forna Jugoslaviens bidrag i ESC 2019:
1. (1.) Kroatien – “The Dream“, Roko
2. (3.) Serbien – “Kruna“, Nevena Božović
3. (2.) Slovenien – “Sebi“, Zala Kralj & Gašper Šantl
4. (5.) Nordmakedonien – “Proud“, Tamara Todevska
5. (4.) Montenegro – “Heaven“, D Mol

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


18 kommentarer till “Eurovision 2019: Hur gick det för forna Jugoslaviens bidrag?”

 1. Adri

  1. Slovenien (3)
  – Avslappnande. Fint. Drömskt. Ni fattar. Detta var bara ett så soft bidrag som inte ofta dyker upp här.

  2. Nordmakedonien (16)
  – Bättre live än i studion. Ovanligt. Fin text till en jättefin låt 🙂

  3. Serbien (20)
  – Meningslös engelsk fras aside, så växte denna väldigt i Tel Aviv 🙂

  4. Kroatien (36)
  – Horribel text. Horribel scenshow. Skrikande kille.

  5. Montenegro (38)
  – Fem ungdomar, inte helt redo för en så stor scen, utan kemi sjunger nåt frikyrkligt.

 2. Micke

  1. Slovenien (1)
  – Nu ska ingen här missförstå det jag säger. Jag vill inte hävda att jag är bättre på musik än andra. No way Jose! Det jag tänker säga är att jag alltid har tyckt otroligt synd om de människor som bara uppskattar en typ av musik uptempo eller riktigt soft.

  En del besserwisser hävdar ständigt att allt som inte är uptempo inte har någon plats i ESC. Wow när drabbades de av tillståndet “näsan i vädret.” ESC är en plats för all sorts musik utan undantag, även gospel och falsettsång som jag föraktar. Jag älskar uptempo men minst lika mycket soft musik och jag är så jädra glad över det. Tänk så fattigt att bara ha själen öppen för en typ av musik.

  Serbiens bidrag i år var för mig totalt överlägset allt annat. Jag var väldigt mycket sjuk i början av året och gissa om Serbiens bidrag hjälpte mig att koppla bort all skit. Jag bara flöt bort och glömde tid och rum. Ingen hit but who gives a shit. Det enda minus jag kan hitta var att de borde lagt mer på “scenshowen.”

  2. Nordmakedonien (10)
  – Ett bidrag som inledningsvis var elt tomt för mig. Kände varken det ena eller det andra. Sen kom det in någon här, om jag minns rätt så var det Johanna, och tokhyllade bidraget. Det fick mig att ta en extra koll på bidraget och sakta men säkert växte det. Ja så mycket att det till slut var topp 10 och årets största växare tillsammans med Georgien.

  3. Serbien (27)
  – Det här är inte Serbien för mig. Visst den har växt och visst det engelska korta insticket har sabbat mycket men oavsett vilket. Nej det är inte Serbien Här fanns det en solklar vinnare “Moja Bol” eller nåt sånt tror jag den hette men den ratades tyvärr. Jädrigt synd. Serbiens bidrag 2019 är varken topp eller botten för mig bara ett jaså…..

  4. Kroatien (32)
  – Pinglan älskar detta bidraget så därför tar jag det lugnt. Även här fanns ett bra bidrag, ett rockigt dessutom men så sänder de detta………….. Nej nu har jag luftat mina vingar tillräckligt om detta.

  5. Montenegro (39)
  – Detta är ett skämt rakt av. Fem “artister” som är lika osynkade” som Schweiz “artister” 2006. (Visst det låter omöjligt men de är faktiskt det) Bidraget klarar sig ändå märkligt nog från att vara sämst 2019 men det beror inte på att det har klass utan mer på att Island och främst Tjeckien är i total avsaknad av allt som saknar klass.

 3. Adri

  Micke: Identiska listor här minsann 🙂 Trots att jag inte håller med om att Slovenien (som du upprepade gånger kallar Serbien) skulle satsat mer på scenshow. Jag älskade Sloveniens scenshow, och tror att det gick så “relativt bra” på grund av den till stor del 🙂

 4. Micke

  @Adri jag hade ingenting emot Serbiens scenshow. Förlåt Sloveniens 🙂 (Skrev om Serbien först så det hängde nog nara med) 🙂 Det jag menade var att om Slovenien hade haft förhoppningar om bra placering så borde de haft en bättre scenshow. För mig hade det nada betydelse. Låten talade sitt eget språk för mig sas.

 5. Micke

  Nu går jag helt utanför här. Hoppas det är ok Pinglan. För någon månad sen kollade jag upp lite här om hur många här på bloggen som kände till Sharon Van Ettan. Om så hur många som gillar henne. Flera här var positiva till henne då. Tänkte bara det skulle vara kul att kolla om nån här precis som jag fortfarande lyssnar på henne 🙂 Ett exempel här

  https://www.youtube.com/watch?v=j7sTHoeH0eA&list=RDj7sTHoeH0eA&start_radio=1

 6. Adri

  Micke: Du märker kanske att många har gått på sommaruppehåll? Men jag är här i alla fall. Jag är arbetslös och har absolut INGET för mig om dagarna – mer än att försöka lista ut hur jag ska bli rik och snygg inom rimlig framtid. Så jag uppskattar allt jag kan svara på och kommentera!

  Gällande din fråga var jag ju också positiv till Sharon Van Etten när du introducerade henne a while back, men jag skulle ju ljugit om jag sa att jag behållt henne i min rullande musik. Och ljuga tycker jag man ska låta bli, framför allt en sån som jag som får dåligt samvete av ALLT. Men sanningen är att hon (Sharon) föll bort ganska snabbt. Men jag gillar ju ändå det jag hört av henne 🙂 Så jag är tacksam ändå! 🙂

 7. Micke

  @Adri självklart vet jag att det är uppehåll för de flesta här nu. För mig finns det dock inget uppehåll när det gäller musik. Jag äter, andas och lever musik, även den som serveras i ESC 🙂

  Vill du ha ett råd? Lägg ned ansträngningarna på att bli rik och snygg 🙂 Det betyder ingenting och säger absolut NADA om dig som person. Fundera istället på hur du ska bli en bra människa som lyssnar på och bryr sig om andra och inte bara på sig själva. De behövs fan så mycket mer för de är jädrigt sällsynta 🙂

  Nej varför ska du ljuga Adri? Vad vinner jag på att få höra en lögn om vad du tycker om Sharon? Jag frågade ju och ville veta. Varför ska jag då vilja höra en lögn om det? 🙂 Nu är ju inte hon någon jag lyssnar jättemycket på men jag gillar henne och öronen dras till henne och hennes musik ibland 🙂 Tack för ärligt svar Adri. Uppskattas alltid

 8. Adri

  Micke: Nja vet du. Folk vill olika saker här i livet. Vissa ser meningen med livet att skaffa barn och skapa liv, andra vill utrota sjukdomar… jag vill bli rik och snygg (ja, självklart skulle jag bli jätteglad om sjukdomar utrotades också – men jag är inte rätt person för det jobbet så jag backar långsamt undan). Sen behöver det ena inte utesluta det andra, oavsett hur rik/snygg jag kan bli så vill jag i alla fall tro att jag är en skön person 🙂

 9. Micke

  @Adri jag är lite äldre än dig men tro mig jag har haft samma drömmar som du. Sen hamnade jag i något som jag inte hade trott och det var det bästa som hänt mig. Inget ont i att vilja ha ett rikt bra liv men mitt liv blev riktigt rikt och bra först den dan jag märkte att det var att göra saker för andras skull som verkligen berikade mitt liv. Men fortsätt du att drömma om ett bra liv. Ett råd bara. Låt det inte gå ut över din verklighet ihop med andra.

  Vill också fylla i en annan sak här om det länken handlade om. Slovakien 2010 är outstanding i studioversion. Men ett bidrag som växt sen jag märkte att flera här gillade den. Lyssnade extra. Det var bidraget 1998

 10. Adri

  Micke: Alltså. Allt jag skrev, väldigt förbigående, var att jag vill bli rik och snygg. Det kan inte vara så kontroversiellt? Eller? 🙂 Jag vill ha pengar så jag kan resa, se världen, bo bra, skämma bort eventuella framtida barn (eller mer troligt… hundar). Och jag vill vara nöjd med hur jag ser ut, inte aktivt undvika speglar för att slippa se mig 🙂

  Jag hör ju hur ytlig och platt jag låter med mitt ”jag drömmer om pengar och utseende” – men det är det jag vill. Men du sa det själv (indirekt) – jag är ung och det kan förändras. Men just nu är det det jag vill. Men aldrig att det ska gå ut över min person. Jag är en snäll person som bryr sig om andra. Jag lyssnar, finns där, hjälper till… yada yada yada. Som sagt, det ena utesluter inte det andra 🙂 Jag vill bli nöjd med mig själv och det är jag inte i nuläget så… nåt måste ske! 🙂

  (Jag kommer naturligtvis alltid svara 🙂 Av hyfs, men också som sagt… jag har inget annat för mig. Men jag avstår helst snack om mig själv djupare än så här. 1. Bloggen handlar inte om mig. Isf skulle jag ha en egen blogg. Which I don’t 🙂 2. Någonstans här på bloggen finns säkert någon med psykologi-utbildning i viss grad som sätter en etikett på mig som jag absolut inte bett om 🙂 )

  Men utöver det… du har ju rätt om Slovakien 1998. Himla bra. Men den klår ju inte 2010 🙂

 11. Micke

  @Adri vi släpper det. Det här är något jag lever varje dag och har lärt mig läsa av. Det är dock en helt annan grej att läsa av en person på nätet som man inte ser än en person irl. Du säger lite grejer då och då som får den där grejen att gå igång i mig men som sagt det är jädrigt svårt att läsa rätt på nätet.

  Back to Music: Slovakien 2010 Adri. Jädrar så olika åsikter vi har där men ändå inte. Vi tycker båda två jättemycket om det men åsikterna går isär en del ändå. För mig är det mil mellan den ljuvliga studioversionen och liveframträdandet. Den sak som skiljer oss mest åt är “kvinnan i vitt” eller vad du nu kallade henne. Eller inte där heller.

  För mig är hon bästa delen i låten i studioversionen medan hon är sämsta delen i liveframträdandet. Vet att du tycker hon är sämst men är det rätt över eller känner du kanske som jag gör?

 12. Adri

  Micke: No offence nu, jag förstår naturligtvis att du menar väl 🙂 Jag skulle bli mäkta förvånad om du har ”onda intentioner” med dina kommentarer. Så som sagt, jag fattar att du vill väl, men om jag vill ha ett råd, då kommer jag be om det 🙂 OBS! Vill inte låta otrevlig/otacksam/whatever, du är som sagt väldigt schysst – men så ligger läget till för mig! 🙂 (och jag lär söka mig till andra plattformar då också, så ni som inte bryr er om mina problem – can’t blame you – så slipper ni 🙂 )

  Men vad gäller Slovakien 2010 så tycker jag nog kvinnan i vitt är sämst även i studioversionen, men inte i närheten av lika svag som live 🙂 I studion är hon mer en integrerad del av låten, om än svagast. Live blev hon snarare en sabotör 🙂

 13. Micke

  @Adri nema problema. Men en sak fattar jag bara inte. Om du nu inte vill att folk här ska bry sig om dig när du ständigt skriver allt detta om hur jädra otillräcklig du är, varför skriver du detta överhuvudtaget då? Men nu släpper vi det då helt och hållet. Jag ska blunda för den person jag är i såna situationer. I promise

  Sen tycker jag extremt synd om dig som inte hör det jag hör i studioversionen av Slovakiens bidrag 2010. Inte för att jag skulle vara bättre än dig i bedömning eller så utan helt enkelt för att du gått miste m den njutning som jag fått till mig där.

 14. Adri

  Micke: För att det är så jag skriver bara 🙂 Jag bjuder på mig själv och vill slänga in mig själv i mina kommentarer. Jag håller mig till ämnena, men det är min typ av kommentar 🙂 Och just nu är det så jag känner tyvärr. Men det är ingen annans ansvar. Men du har själv sagt att de kommentarerna är roligare 🙂 Och jag håller med. Kommentarer med personliga präglar och touchar är tusen gånger intressantare tycker jag 🙂 Men som sagt, jag försöker tona ner det efter kommentarer från bl.a dig. Men här tycker jag inte ens jag skrev nåt nedvärderande om mig 🙂 Bara om vad jag önskar av framtiden! 🙂 Var det ett svar på din fråga? 🙂

 15. Adri

  Micke: Vad gäller Slovakien 2010 ska jag bara förtydliga att jag gillar den riktigt mycket 🙂 Den är lätt nära toppen det året. Och den vita kvinnan är inte dålig i studioversionen, bara att hon är fortfarande bra – men svagast i helheten 🙂

 16. Micke

  @Adri kommentarer med personlig prägel är A och O för mig med en sån här blogg. Ja med alla sorts bloggar. Du ska inte tona ned någonting som du trivs med Adri. Men en sak bara. Du har sagt hur du känner här nu och det köper jag till 100%. Men då får du också köpa det jag är och står för. Det ligger i mitt yrke, mitt sätt att vara, min själ or whatever att när någon säger att hon/han inte mår bra då startar något i mig. Tyvärr blir det ibland konstigt när man inte ser varandra. Som sagt vi lämnar det nu. Fortsätt du ditt sätt Adri, jag ska hålla mig tillbaka även om det rycker i den person jag är 🙂

  För mig är det helt obegripligt att du tycker “kvinnan i vitt” är minst bra i studioversionen. Det är ju där lyftet ommer som höjer den än mer. Att detta sen inte höll live utan blev sämsta delen är ju en annan sak.

  Ha nu en bra Midsommar Pinglan, Adri och eventuella kvarvarande här 🙂

 17. Adri

  Tack detsamma Micke! 🙂

 18. Schlagerpinglan

  @Micke, Tackar. Jag önskar även dig (och alla som ev. läser detta) en riktigt trevlig midsommar. 😀

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se