Island TV-bolaget RÚV har tidigare bekräftat att Island kommer att delta i Eurovision Song Contest 2020 samt att de tänker utse sitt bidrag genom den nationella uttagningen Söngvakeppnin 2020. I dag började de att ta emot bidrag till uttagningen, se schema och kort info nedan.

Schemat för Islands Söngvakeppnin 2020:

midnatt 17:e oktober Deadline att skicka in bidrag till RÚV
18:e januari 2020 de 10 semifinalisterna presenteras
8:e februari Semifinal 1 5 bidrag → 2 finalister
15:e februari Semifinal 2 5 bidrag → 2 finalister
29:e februari Final 4-5 finalister → 2 superfinalister → 1 vinnare

Den andra superfinalisten i Söngvakeppnin 2019:

Hvað ef ég get ekki elskað“, Friðrik Ómar (2:a i Söngvakeppnin 2019)

Söngvakeppnin 2020 – i korta drag:

Bidrag till uttagningen laddas upp hos RÚV senast den 17:e oktober. Reglerna för Söngvakeppnin 2020 (på isländska) hittar ni här.
Även utländska låtskrivare tillåts delta så länge två tredjedelar av låten och halva texten är gjord av isländska låtskrivare.
Precis som föregående år så måste bidragen framföras på isländska i semifinalerna medan man i finalen tävlar med sina bidrag på det språk man planerar att framföra dem på i ESC.
Även denna gång består uttagningen utav två semifinaler och en final, se schemat ovan, och antalet bidrag är även i denna gång 10 stycken.
Från de båda semifinalerna, där fem bidrag tävlar, väljer 100% tittarröster ut de två bidrag som går vidare till finalen.
I finalen kommer därför fyra bidrag att tävla, men det kan tillkomma ett wildcard om producenterna för showen tycker att det behövs.
I finalen kommer först två superfinalister att utses av 50/50 tittar- och juryröster innan tittarna via en extra omröstning väljer ut slutsegraren.
(Källa: ruv.is)

Schlagerpinglan: Som sagt, efter fyra finalmissar så blev det en imponerande topp-tio-placering för Island i ESC-finalen 2019. 🙂

Något annat som jag ser som glädjande, vad gäller Islands 2019-säsong, är att båda superfinalisterna i Söngvakeppnin var bidrag som artisterna valde att framföra på isländska. De tre som valde att tävla med engelska versioner av sina bidrag blev därmed utröstade direkt, vilket jag hoppas har en viss effekt på artisternas agerande i finalen 2020. 🙂

Mer om Islands förberedelser inför ESC 2020 hittar ni här: “Island i ESC 2020“.

Relaterad information: Mer information om när, var och hur man skickar in / laddar upp sina bidrag till de olika ländernas uttagningar hittar ni här: “TV-bolag som tar emot bidrag till Eurovision Song Contest 2020“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se