UkrainaTV-bolaget UA:PBC har bekräftat att Ukraina kommer att delta i Eurovision Song Contest 2020. Hur de tänker utse sitt bidrag har de därmot inte avslöjat, även om det är känt att de har ett treårskontrakt med den privata TV-kanalen STB ang. fortsättningen av uttagningen Vidbir. (Källa: esctoday.com)

Snabbfakta: Ukrainas deltagande i Eurovision Song Contest:
debutår: 2003 – deltagit 15 gånger – vunnit 2 gånger: 2004 och 2016

Vinnaren av Ukrainas Vidbir 2019:

Siren Song (Bang!)“, MARUV (live i Ukrainas nationella ESC-uttagning 2019)

Ukrainas ESC-bidrag och resultat sedan
två-semifinals-systemet infördes 2008:
2019: – – – – – – – – –
2018: Under The Ladder“, MELOVIN (Vidbir 2018) 17:e i finalen
2017: Time“, O.Torvald (Vidbir 2017) 24:a i finalen
2016: 1944“, Jamala (Vidbir 2016) 1:a i finalen
2015: – – – – – – – – –
2014: Tick-Tock“, Maria Yaremchuk (Nationell final) 6:a i finalen
2013: Gravity“, Zlata Ognevich (Evrobachennya) 3:a i finalen
2012: Be My Guest“, Gaitana (Evrobachennya) 15:e i finalen
2011: Angel“, Mika Newton (Nationell final) 4:a i finalen
2010: Sweet People“, Alyosha (Ifrågasatt internval + nationell final + ersättningsbidrag) 10:a i finalen
2009: Be my Valentine! (Anti-crisis
Girl)
“, Svetlana Loboda
(Nationell final) 12:a i finalen
2008: Shady Lady“, Ani Lorak (Internvald artist + nationell final) 2:a i finalen

Schlagerpinglan: Det verkar inte som att UA:PBC bekräftat att de kommer att använda sig utav Vidbir 2020 för att utse sitt bidrag, men då de inför ESC 2019 meddelat att de de närmaste tre åren tänker fortsätta sitt samarbete med STB (den privata TV-kanal som bekostar uttagningen och bidraget medan TV-bolaget står för deltagarkostnaderna) så borde det bli en uttagning även denna gång. 🙂

Detta var visserligen innan vinnaren vägrade att skriva under kontraktet, som senare slutade med att Ukraina drog sig ur ESC 2019. Förmodligen har arrangörerna nu haft tid på sig att tänka igenom alla regler och kontrakt så att alla vet vad som gäller redan innan uttagningen börjar inför 2020. Hoppas kan man ju alltid. 😀

Mer om Ukrainas förberedelser inför ESC 2020 hittar ni här: “Ukraina i ESC 2020“.

Relaterad information: I och med att wikipedia redan hade med Ukraina på sin lista över klara ESC 2020-länder så står de kvar på 35 länder medan esctoday.com nu har 32 länder på sin. Läs mer här: “Eurovision Song Contest 2020“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


12 kommentarer till “Eurovision 2020: Ukraina bekräftar deltagande”

 1. Adri

  Jag saknade verkligen ”Siren Song”. Jag skulle t.o.m kunna säga att om den åkt till Tel Aviv hade den förmodligen vunnit. Vi kommer ju aldrig få svaret, men min magkänsla säger det.

  Jag uppskattar Ukraina i tävlingen, men sen deras första avhopp har det tyvärr gått neråt. 2016-2018 är i det svagaste läget.

 2. craxman4

  Nu är det väl bara Polen och Moldavien från ESC 2019 som ska bekfräfta deltagande, men även Bulgarien och Turkiet om de återvänder?

 3. Adri

  Craxman4: Enligt wikipedia saknas bekräftelser från en del länder men det är bara Armenien, Ungern och Turkiet som för närvarande inte sagt ett knyst. Andra obekräftade så som Italien eller Malta har iaf ”hintat”.

 4. Adri

  Oj. Skrev fel menar att det bara är Armenien, Ungern och Turkiet UTÖVER dem du nämnde 🙂

 5. Micke

  Efter Azerbajdzjan lägger du ut Ukraina pinglan. För mig innebär det två av de mest anonyma länderna i Esc. Kanske de två som mer än andra jagar hits helt utan täckning vad gäller artister mm.

  Två år försökte de dock att vara lite annorlunda. 2007 och 2016. Båda två tyckte jag extremt illa om, i synnerhet förstnämnda.

  En sak som alltid är viktig för mig när det gäller musik är att ta in intryck från andra, så även här på bloggen. När någon tycker väldigt bra om nån låt då lyssnar jag extra på den för att försöka förstå vad hon/han hör och ser.

  Självklart gjorde jag så även med Ukrainas bidrag 2007 och 2016. När det gällde 2007 hände inget, jag tyckte bara sämre och sämre om den.

  När det gällde 2016 minns jag att Josef här hyllade bidraget. En kille som jag fram tills dess tyckt verkat jordnära men hur han klarade Jamalas fruktansvärda röst fattade jag inte.

  Nu hör det till saken att jag hade hört en del Jamala innan o hade extreeeeeeeemt svårt för hennes olyckshändelse till röst. Men nu sunda människor gillade låten lyssnade jag flertalet gånger igen o insåg att Jamala höll tillbaka eländet i rösten o tvärtom lyckades balansera den på ett bra sätt o plötsligt hittade jag låten istället. Idag tycker jag bra om låten som jag anser är Ukrainas bästa bidrag.

  För att göra Adri ledsen och även pinglan o andra kan jag säga att jag är glad att jag slapp Maruv i tävlingen. Inte så som det gick till men i det stora hela. Jag är långt, långt ifrån att vara pryd men det är något med hela paketet som bara känns sliskigt för mig

 6. Schlagerpinglan

  @Micke, Återigen, häpnansväckande hur olika man kan uppfatta saker. 😀 Själv har jag ju Ukraina som ett av mina favoritländer och tycker att de ställt upp med väldigt många klassiska pärlor (och en del rejäla besvikelser med, naturligtvis). Vad gäller MARUV så är jag helt på Adris sida då jag både saknade henne i ESC 2019 och hade inte blivit förvånad om det i så fall slutat med ytterligare en seger till Ukraina. Nåja, det får vi aldrig reda på… kanske lika bra det då det kan vara uppfriskande med en “lugn” ESC-årgång. 🙂

  @craxman4, Hur många som till slut kommer till start 2020 vet vi inte förrän EBU presenterar sin lista, så här långt kan vi bara hoppas att de som rapporterat om “bekräftade länder” faktiskt talat med någon som har insyn och inte bara antar saker. 🙂

  Går man efter wikipedias ESC-sida så har 35 länder bekräftat, vilket betyder att de ännu ej har Malta, Italien, Montenegro, Polen, Ungern, Armenien, Moldavien, Bulgarien och Turkiet på sin lista.

 7. Micke

  Pinglan… Jo, jag vet hur du känner när det gäller Ukraina på samma sätt som jag vet om Adri och Azerbajdzjan. Det var därför jag tog det så lugnt i min avrättning av alla bidragen.

  Just kiding 🙂 Det är faktiskt inte det som det handlar om. I Adris fall finns det bara två riktigt usla bidrag 2016 och 2019. I ditt fall bara ett 2007.

  Det jag har svårt för när det gäller dessa två länder handlar mer om deras syn på ESC och hur de tar sig an hela grejen. Vet inte om de överhuvudtaget kan stava till ordet spontanitet. Inte ens på deras egna hemspråk.

 8. craxman4

  Men hallå, chansen att Turkiet inte återvänder är väl 100%?

 9. Schlagerpinglan

  @craxman4, Något sådant ja. 🙂 Likväl, konstigare saker har hänt och så länge ingen fått något uttalande från TRT så kan man inte räkna bort dem. 🙂

 10. Adri

  Micke: Hur kan man kalla 2016 års azeriska låt usel? Om jag inte tyckte du var galen innan så… 🙂

  Och det förvånar inte din syn på ”Siren Song”. Jag har sett många på internet som just avstår låten pga den lite ”sunk-snuskiga” vibben låten har. Jag tycker låten balanserar på en fin linje men på rätt sida av den. Och jag är ju världens minst pryda person, så låtens snuskiga aura passar mig ändå.

  Liveframträdandet i deras final gillade jag dock inte. Semifinalsframträdandet däremot? Kanon! 🙂

 11. Micke

  Adri… Började fundera över hur i hel….. du kunde gnälla över mitt gnäll på Azerbajdzjans bidrag 2016 så jag kollade igen o h insåg att det var fel år. Får kolla sen och rätta mig. Vad jag minns är det några gulklädda robotar som svansar runt sångerskan i låten jag menar.

 12. Adri

  Micke: Nej that sounds about right. 2016 gick i gyllenefärgade kläder.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se