Tjeckien Schlagerpinglan: I dag, måndagen den 28:e oktober, är det Tjeckiens nationaldag (självständighetsdag) vilket jag tycker är en bra dag att uppmärksamma alla de bidrag landet tävlat med i Eurovision Song Contest genom tiderna.

Efter att ha lyssnat igenom samtliga 8 tävlingsbidrag, som ni hittar på min nya samlingssida här: “Tjeckien i Eurovision Song Contest“, uppdaterade jag min personliga topplista, se nedan.

Schlagerpinglans favorit av Tjeckiens ESC-bidrag:

“Lie to me”, Mikolas Josef (ESC 2018)

Schlagerpinglans topp-8 av Tjeckiens samtliga ESC-bidrag:
1. (1.) Lie to me“, Mikolas Josef (ESC 2018 – 6:a i finalen)
2. (2.) Hope Never Dies“, Marta Jandová & Václav Noid Bárta (ESC 2015 – 13:e i semi 2)
3. (3.) Malá dáma“, Kabát (ESC 2007 – 28:e i semifinalen)
4. (5.) My Turn“, Martina Bárta (ESC 2017 – 13:e i semi 1)
5. (6.) I Stand“, Gabriela Gunčíková (ESC 2016 – 25:a i finalen)
6. (4.) Have some fun“, Tereza Kerndlová (ESC 2008 – 18:e i semi 2)
7. (7.) Aven Romale“, Gipsy.cz (ESC 2009 – 18:e i semi 1)
8. (ny) Friend Of A Friend“, Lake Malawi (ESC 2019 – 11:a i finalen)

Snabbfakta: Tjeckiens deltagande i Eurovision Song Contest:

debutår: 2007 – deltagit 8 gånger – vunnit 0 gånger


Bonus: Letar man efter något passande att servera till genomlyssningen av de 8 bidragen så kan kanske nationalrätten Vepřo-knedlo-zelo vara något? Mer om det och landets samtliga ESC-bidrag genom tiderna hittar ni här: “Tjeckien i Eurovision Song Contest

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


12 kommentarer till “Tjeckiens bidrag i Eurovision Song Contest”

 1. Adri

  Tjeckien! Landet som, tillsammans med Nederländerna, ger begreppet ”glow up” ett ansikte.

  2007-2009 var tre mörka år. Men sen dess? Godkänt eller mer varje år! 🙂

  1. ”Lie to me”, 2018

  2. ”Hope never dies”, 2015

  3. ”I stand”, 2016

  4. ”Friend of a friend”, 2019 (endast live!)

  5. ”My turn”, 2017

  6. ”Mala dama”, 2007

  7. ”Have some fun”, 2008

  8. ”Aven romale”, 2009

 2. Micke

  Har du druckit Adri 🙂

 3. Mr A

  Hataris nya. https://youtu.be/VRB0hU7qMZ4

 4. Schlagerpinglan

  @Mr A, Tackar, lägger det i listan. 😀

 5. Schlagerpinglan

  Med tanke på vad Adri skriver om Lake Malawi och live-versionen så måste jag nog göra ett tillägg, då min lista kan ses som lite missvisade. Jag tycker också att gruppen gjorde ett bra live-framträdande och skulle inte placerat dem sist om man endast gick efter “talang” (hur man nu mäter det) utan det är just den här låten “friend of a friend of a friend of a friend….” som jag inte alls kommer överens med. Jag ser m.a.o. inte det som helt omöjligt att jag skulle kunna gilla en annan låt av gruppen… om detta nu inte var en fingervisning om hur deras stil är. 🙂

 6. Adri

  Micke: You wish 🙂 Jag dricker inte vare sig på vardagar eller ensam.

 7. Micke

  Adri… Och ändå har du inte “Friend of a friend” som jumbo 🙂

 8. Adri

  Micke: Nej för hur kass låten än var – i studioversion – så är den helt enkelt inte djupare i helvetets avgrunder än en vuxen herre i superhjältedirekt sjungandes en totalt orytmisk låt.

  Tjeckien drog ner standarden 2009 minsann.

 9. Micke

  Adri… Så här är det för mig. Båda bdragen 2009 och 2019 är skämt för min del. Skillnaden är väl att bidraget var menat så medan det från 2019 var menat som allvar.

  Min topp 8

  1. 2007 (Jag går efter låt och känslan av att de letat upp en sångare med åtminstone skaplig röst)
  2. 2015
  3. 2017
  4. 2016

  5. 2018
  6. 2008
  7.2009

  8. 2019

 10. Anton

  Och här kommer jag och tycker att Friend of a friend är Tjeckiens utan tvekan bästa låt i Eurovision. Så charmig! Den har dock inte mycket konkurrens, på andra plats sätter jag I Stand som jag egentligen tycker är max 4/10 poäng och inte ens borde gått till final. Lie to me är min hatlåt, men förstår att andra kan uppskatta den.

 11. Schlagerpinglan

  @Anton, Med tanke på att det var många som gav “Friend of a friend” högsta poäng i den nationella uttagningen så förstod jag ju redan där att det fanns något visst med låten som tilltalade många (även om jag själv inledningsvis satt som en fågelholk och förgäves försökte hitta det). 🙂

  Det är väl som det alltid är: bättre att låten har något som ger en reaktion (vissa kommer att älska det, andra inte) än något “bra” som ingen direkt ogillar men som inte heller engagerar någon tillräckligt att att de röstar på det.

 12. Engsla

  Enda tjeckiska bidraget jag frivilligt skulle lyssna på igen är från 2016: I Stand, Gabriela Gunčíková 🙂

  Det är intressant hur vissa låtar får en att associera till andra. När jag hör refrängen i Malá dáma från 2007 får jag av någon anledning bara Magnus Ugglas Johnny rocker i huvudet, lol

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se