Lettland Schlagerpinglan: I dag, måndagen den 18:e november, är det Lettlands nationaldag vilket jag tycker är en bra dag att uppmärksamma alla de bidrag landet tävlat med i Eurovision Song Contest genom tiderna.

Efter att ha lyssnat igenom samtliga 20 tävlingsbidrag, som ni hittar på min nya samlingssida här: “Lettland i Eurovision Song Contest“, uppdaterade jag min personliga topp-tio-lista, se nedan.

Schlagerpinglans favorit av Lettlands ESC-bidrag:

“I Wanna”, Marie N (ESC 2002)

Schlagerpinglans topp-10 av Lettlands samtliga ESC-bidrag:
1. (1.) I Wanna“, Marie N (ESC 2002 – 1:a)
2. (4.) Hello From Mars“, F.L.Y. (ESC 2003 – 24:a)
3. (5.) My Star“, BrainStorm (ESC 2000 – 3:a)
4. (2.) The War Is Not Over“, Walter & Kazha (ESC 2005 – 5:a i finalen)
5. (3.) Wolves Of The Sea“, Pirates Of The Sea (ESC 2008 – 12:a i finalen)
6. (-) Line“, Triana Park (ESC 2017 – 18:e i semi 1)
7. (7.) Beautiful Song“, Anmary (ESC 2012 – 16:e i semi 1)
8. (8.) Angel In Disguise“, Musiqq (ESC 2011 – 17:e i semi 2
9. (6.) Heartbeat“, Justs (ESC 2016 – 15:e i finalen)
10. (9.) Cake To Bake“, Aarzemnieki (ESC 2014 – 13:e i semi 1)

Snabbfakta: Lettlands deltagande i Eurovision Song Contest:
debutår: 2000 – deltagit 20 gånger – vunnit 1 gång: 2002


Bonus: Letar man efter något passande att servera till genomlyssningen av de 20 bidragen så rekommenderar jag lettiska bacon-piroger. Relativt enkla att göra och försvinnande goda. Mer om det och landets samtliga ESC-bidrag genom tiderna hittar ni här: “Lettland i Eurovision Song Contest

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


20 kommentarer till “Lettlands bidrag i Eurovision Song Contest”

 1. Adri

  Ett av se mest underskattade länderna!

  Adrians topp:

  1. ”My star” – 2000

  2. ”Love Injected” – 2015

  3. ”Heartbeat” – 2016

  4. ”I wanna” – 2002

  5. ”What for?” – 2010

  Strax efter topp 5 hittas ”Beautiful Song” (2012), ”Line” (2017) och ”Funny Girl” (2018).

 2. Mr A

  Intressanta namn i Australien idag.

 3. Micke

  Med all respekt Pinglan och Adri ni är nog de första två någonsin somjag hört hylla “My star” från 2001. Självklart finns det inga rätt och fel men intressant att höra vad det är i låten som tilltalar er

 4. Micke

  Hur körd är jag? Menade givetvis I wanna från 2001

 5. Micke

  Hjärnsläpp igen. Blandar alltid ihop vinnarna Estland 2001 och Lettland 2002. Samma sak för mig. Menade alltså Lettland 2002.

  Min Topp 5 Lettland

  1. 2000
  (Överlägsen i Lettland)
  2. 2018
  (Märklig låt. Tyckte först illa om den)
  3. 2014
  (Härligt töntig)
  4. 2018
  (hmm den här kunde blivit bättre)
  5. 2012
  (Zelmerlöw, Zelmerlöw! Jag gillar dig men du gjort två riktigt usla grejer. Dels vinnarlåten 2015 och dels det du gjorde i samband med denna låten. Patetiskt. Ni som läst min smörja genom åren minns kanske det jag tänker på. Hur som helst ett oförargligt, tralövänligt bidrag det här)

 6. Schlagerpinglan

  @Micke, För mig så är “I wanna” en lättsmält och glädjespridande liten bagatell som framförs av en sångerska som är lätt att tycka om och som bjuder på en (vid den tidpunkten) händelserik scenshow. Inget musikaliskt storverk men ett må-bra-bidrag som jag gillar att lyssna på då och då. 😀

 7. Adri

  Micke: ”I wanna” får för mycket skit. Även om den är svag i egenskap av vinnare så är det ändå medryckande, kul, karismatiskt och ett jäkla nummer! 🙂 Föredrar verserna framför den relativt uttjatade refrängen.

  Btw, du har nämnt 2018 två gånger. Och då gissar jag att en av dem ska vara 2017 eller 2019. And knowing you (ish) så är det inte 2017 du syftar på! 🙂

 8. Micke

  2. 2018
  4. 2019

  Jisses visserligen har jag bara sovit två timmar i natt men jädrar så jag snurrar.

  2001 och 2002 var inga populära vinnare och jag känner likadan. Lite lättare dock att ta vinnaren 2002 då det var ett riktigt dåligt år. Estland som vinnare 2001 var värre då det fanns bra låtar det året.

  Ok kul att ni hittar ett glädjepiller i Lettland 2002 xilket jag inte gör. Men det ska ju jag skita fullständigt i. Ger den er nåt då har den ju sitt värdey

 9. Adam

  Min topp 10 av lettiska bidrag:

  1. 2015 – Love Injected
  Fantastisk låt med ett unik sound och sångerska!

  2. 2000 – My Star
  Härlig britpop a la 2000, riktigt catchy och är en klassiker!

  3. 2016 – Heartbeat
  Man hör verkligen att låten är skriven av Aminata, vilket geni! Lite brittisk pop känsla i denna med och gillar Justs som sångare också!

  4. 2017 – Line
  En otroligt cool låt som var värd ett klart bättre öde än den sista plats den fick. Visst var numret kanske lite för konstigt när det väl gällde, men helt klart den coolaste låten det året.

  5. 2005 – The War Is Not Over
  En väldigt gullig låt som växt på sig att bli ett riktigt klassiskt lettiskt bidrag enligt mig själv. Kanske inte är nåt speciellt egentligen, men enkelhet ska inte underskattas.

  6. 2014 – Cake To Bake
  En kul och catchy låt som är så lätt att sjunga med i! Kanske för lättviktig för att funka i längden, men helt okej ändå.

  7. 2019 – That Night
  Den här låten hade mycket potential och är också rätt mysig…men det blir inte så mycket mer än så i slutändan. Men helt okej som helhet ändå.

  8. 2002 – I Wanna
  Tillskillnad från Micke så tycker jag nog att Marie N var en av de få som var värd att vinna 2002. Visst är den lite fjantig, men den är också glad och stack ut rätt rejält i ett år där inte många fick nånting gjort allvarligt talat. Och blev också överlycklig över att Marie slog Ira Losco…mer överskattad låt än 7th Wonder får man leta efter…

  9. 2008 – Wolves Of The Sea
  Det är nu man får börja greppa efter halmstrån, men Wolves Of The Sea är annars en rätt kul låt. Inte så jag gapskrattar, men jag kan le när den kommer på tals. Och det är ju alltid nåt.

  10. 2012 – Beautiful Song
  En låt att både älska och hata. Den är egentligen en riktig skräplåt, men bjuds man på lite charm och en underliggande glimt i ögat så går den att tillåta passera.

 10. Micke

  Adam.. läs gärna det jag skrev igen 🙂 Jag menar inte att den definitivt inte var värd att vinna. Det var ett så svagt år 2002 att den var lika ok för mig som vinnare som vilket annat bidrag som deltog.

  Jag gillar absolut inte låten men skillnaden, som jag sa, mot 2001 då det hemska estniska bidraget vann var att då fanns det bra bidrag i startfältet.

  Där är skillnaden för mig. Därför har jag aldrig förstått att upprördheten hos väldigt många är lika stor över båda åren.

  Har aldrig hört någon hylla dessa två bidrag. Nu gjorde både Pinglan och Adri det, och nu även du, därför var jag intresserad av att höra vad i bidraget de gillar 🙂

 11. Adri

  ”Hylla” – Det där var ju årets största överdrift där, Micke. 3 av 5 🙂

 12. Micke

  Adri… Det där *hylla” var mest menat som att ni hade den på topplistan för Lettland

 13. Engsla

  Lettland har ganska många bidrag där jag tycker väldigt bra om vissa delar, men annat i dem låter för anskrämligt i mina öron för att jag ska vilja lyssna på dem igen. Så det blir som vanligt en väldigt kort lista på favoriter 🙂

  2000: BrainStorm – My Star
  I ett annars väldigt mediokert startfält var den här lilla pärlan min vinnare 🙂

  2019: Carousel – That Night
  Irriterar mig jämt på den där hatten hon bär när jag tittar på framförandet, men trots allt så tycker jag ju om låten, lol 🙂

 14. JOHANNA

  @micke du har alltså inte snappat upp att “my star” är min favoritsång genom alla tider i ESC? Eller ja delad förstaplats med “calm after the storm” Svinbra låt. Har hela albumet någonstans….Jag skulle kunna gå så långt som att säga att “my star” är det enda bidraget från Lettland jag verkligen gillar och Lettland har valt “fel” de sisra typ 4 åren i rad….jag föredrar deras grannländer i ESC och då speciellt Litauen (jag är rätt ensam om det det vet jag)

 15. Adri

  Johanna: Nej det är du inte 🙂 Litauen är en liten favorit för mig med! Överlag… i år var de min nästsistaplats.

  Jag tycker alla tre balt-stater är jävligt starka faktiskt 🙂 Estland är nog det starkaste kortet tycker jag!

 16. Johanna

  @Adri Jag håller med och Estland brukade vara en favorit för mig men de har blivit lite tråkiga de senaste åren, spelat lite för “safe” för mig. Litauen däremot har varit i min topp 10 varje år sedan 2012 utom 2014 och 2017. 2014 var de min näst sista plats och 2017 var de runt plats 22…men i övrigt, ett starkt land.

 17. Marcus

  Lettland är ett av de där länderna som nästan aldrig lyckas träffa rätt. Utanför tävlingen finns det mängder med lettisk musik jag gillar, men av nån anledning så är den musiken aldrig med i tävlingen. Eftersom jag nyss börjat plugga lettiska kan jag också sakna att de aldrig sjunger på sitt vackra språk.

  I alla fall, här är min topplista, så långt den räcker.

  1. Prāta Vētra – Brainstorm
  Åh, Renar! I nitton år har jag haft en crush på honom nu. Lettlands överlägset bästa bidrag, och en av få gånger de skickat en riktig låt.

  2. Aminata – Love Injected
  Modernt, snyggt, medryckande och med en röst som heter duga. Riktigt bra.

  3. Justs – Heartbeat
  Låten är bra mycket bättre än sångaren och förtjänade ett bättre öde.

  4. Anmary – Beautiful Song
  En charmig sångerska med förvånansvärt stark röst som får en fin men lite gammaldags melodi. Tyvärr dödade texten precis ALLT.

  5 FLY – Hello From Mars
  “Svängigt”, men amatörmässigt och menlöst.

  6 Musiqq – Angel In Disguise
  Enbart på grund av Emils, mums…

  7 Fomins un Kleins – Dziesma Par Laimi
  Övervintrade sovjetrockare, men bra låt.

  Sen tar det nog slut faktiskt, resten är inte ens värda att ranka.

  För övrigt såg jag att Valters Friedmans, den söta snubben i Walter & Kazha, gick bort i cancer i oktober förra året 🙁 Vila i frid!

 18. Micke

  Johanna….. Nej det kan jag erkänna att jag har missat. Att fem av oss sju som rankat Lettlands bidrag här har Brainstorm som favvis överraskar inte. Minst tre av oss fem har den dessutom som överlägsen etta. De två som inte har den som etta har den ändå på pallen. Du då dessutom som etta av allt inom ESC. Får jag fråga vad du ser som storheten i bidraget Johanna

 19. Johanna

  @Micke Ja främst tror jag att jag ev glorifierar den p.g.a personliga minnen som har med den låten att göra. Sedan var det för mig lite inkörsporten till mer “alternativ” Eurovision-musik. Alltså bort från den rena schlagern och början på något nytt och väldigt roligt. Jag var tonåring och hade mest lyssnat på ren schlager (som jag uppskattade och fortfarande uppskattar väldigt mycket) men tyckte det var häftigt att se den (och lite andra låtar det året) i tävlingen och någonstans här tog mitt intresse för tävlingen ett steg framåt (hade följt den varje år men nu började jag förhandslyssna på låtarna) Så ja, det var det helt enkelt. Och jag äger hela albumet med Brainstorm på lettiska (lite kuriosa dät)

 20. Micke

  @Johanna tack för svar. Om Brainstorms bidrag för dig har varit inkörsporten till “alternativ Eurovion-musik” då förstår jag verkligen hur viktig den varit för dig. En MYCKET STOR del av hela ESC.

  Jag har inte som du lyssnat på annat med gruppen så jag kan tyvärr inte ha någon att åsikt om dem. Men tydligen har de varit stora för. Något som sannerligen inte är ofta man får med sig från tävlingen. Kanon att du fått det.

  Själv blev jag charmad av killen som studsade runt på ett väldigt udda sätt på scen. Inte på det sätt som Marcus här pratar om. Jag vet inte ens hur en snygg kille ser ut. Finns de ens? Skojar lite med dig Marcus. You go your way and I go my way. Ingen är bättre eller sämre för det.

  Nej Johanna jag tyckte bara det var så jädra kul med den udda killen på scen. Än idag vet jag inte om han var så jädra dålig att det blev bra or The other way around. Grymt charmigt blev det i alla fall med mixen av sångaren och bidraget

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se