AlbanienSchlagerpinglan: På torsdag inleds Festivali i Këngës 58, den tre kvällar långa nationella uttagning där 20 bidrag tävlar om att få representera Albanien i Eurovision Song Contest 2020.

Eftersom vi kunnat lyssna på studioversionerna av bidragen ett tag nu och jag bildat mig en uppfattning om dessa så tycker jag att det är läge att presentera min nuvarande topp-tio-lista, vilken ni kan se här nedan.

Som synes så har TV-bolaget RTSH avslöjat i vilken av de båda semifinalerna som de 20 bidragen tävlar. Även semifinals-startordningarna är presenterade och de hittar ni på min numera uppdaterade Albanien i ESC 2020-sida.

Ett av de tävlande bidragen i Albaniens FiK 58:

Me gotën bosh“, Tiri Gjoci

Schlagerpinglans “Festivali i Këngës 58”-topp-10, 2019-12-16:
1. Me tana“, Elvana Gjata (semifinal 1)
2. Me gotën bosh“, Tiri Gjoci (semifinal 2)
3. Shqiponja e lirë“, Gena (semifinal 2)
4. Kutia e Pandorës“, Valon Shehu (semifinal 2)
5. Bisedoj me serenatën“, Devis Xherahu (semifinal 1)
6. Ju flet Tirana“, Nadia & Genc Tukiçi (semifinal 1)
7. Eja Merre“, Era Rusi (semifinal 2)
8. Ajo nuk është unë“, Robert Berisha (semifinal 2)
9. Ankth“, Kanita (semifinal 1)
10. Loja“, Renis Gjoka (semifinal 1)
Övriga bidrag (ungefärlig ordning):
Shaj“, Arilena Ara (semifinal 2)
Ajër“, Sara Bajraktari (semifinal 1)
Malaseen“, Bojken Lako (semifinal 1)
Ende“, Wendi Mancaku (semifinal 2)
Ku ta gjej dikë ta dua“, Albërie Hadërgjonaj (semifinal 1)
Botë për dy“, Olta Boka (semifinal 2)
Më ngjyros“, Kamela Islamaj (semifinal 1)
Asaj“, Kastro Zizo (semifinal 2)
Bohem“, Eli Fara & Stresi (semifinal 2)
Melodi“, Aldo Bardhi (semifinal 1)

Schlagerpinglan: Om det är så att fem bidrag från varje semifinal tar sig vidare till finalen (jag har läst det på vissa sidor men är ej säker på om det stämmer) så har jag i nuläget inga större problem med att välja ut mina finalister. Min topp-tio består för tillfället just av fem bidrag från varje semifinal, vilket gör att jag så här långt känner mig ganska redo inför live-showerna. 😀

Att det sedan förmodligen visar sig att vissa bidrag höjer sig live medan andra inte blir lika bra, och omkullkastar den inledande topplistan direkt, hör ju liksom till. 😀 Just nu så vet jag i alla fall vilka mina tio favoriter är (varav tre av dem står ut från mängden i studioversionerna) och ser med stor nyfikenhet fram emot att få följa den albanska uttagningen. 😀

Mer om Albaniens förberedelser inför ESC 2020 hittar ni här: “Albanien i ESC 2020“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


21 kommentarer till “Albanien 2020: Schlagerpinglans topp-10 (19-12-16)”

 1. Micke

  Ska ta och kolla över så även jag får till en topp 10. Egentligen är det onödigt för ett bidrag är totalt överlägset “Eja Merre“, Era Rusi. Hur har du fått till sex bidrag som du tycker är bättre än den pinglan? 🙂

  Albanien har ju valt rätt bidrag både 2018 och 2019 så jag hoppas de fortsätter med det även 2020

 2. Micke

  Upprepar de jag sa för ett tag sedan. Fantastiskt att 19 av 20 bidrag känns bra eller helt ok. Synd att de var tvungna att slänga in Aldo Bardhi och hans “Melodi”. Med ett bättre bidrag med istället hade det varit helt ok rätt igenom

 3. Schlagerpinglan

  @Micke, Listan är fortfarande under utveckling och vissa bidrag rör på sig mer än andra. T.ex. så började Tiri Gjocis bidrag som en liten besvikelse, men ett antal extralyssningar är ibland allt som krävs. Era Rusis bidrag gillar jag… men det där lilla extra, som det eventuellt har, är inget jag stött på ännu. Det finns dock gott om tid kvar så fortfarande kan mycket hända. 🙂

  Vad gäller “Melodi” så tänkte jag precis tvärtom. 🙂 Arrangörerna vill säkert locka till sig en lite bredare publik och om man nöjer sig med att låta 1/20-del av bidragen gå utanför den vanliga mallen så tycker jag att det är ett relativt litet ingrepp. 🙂 Men visst… letar man efter det perfekta startfältet så kan det ju gnaga att det kom så pass nära. 🙂

 4. Adri

  Det är väl 8 låtar som vore ok som vinnare. Men ingen jag brinner så för. Men de 8 som är bättre än övriga är:

  1. ”Me Tana”
  – På pappret är ju detta den uppenbara segraren? Naturligtvis svårt när det är en jury som avgör, men ALLT hittills tyder på att detta är Albaniens låt. Och jag gillar det.

  2. ”Ankth”
  3. ”Shqiponja e lirë”
  4. ”Ajo nuk eshtë unë”
  5. ”Eja merre”
  6. ”Shaj”
  7. ”Botë për dy”
  8. ”Ende”

 5. Marcus

  Jag har svårt att få ihop en topptia. Inte för att låtarna är dåliga, men de smälter ihop lite grann. En toppfemma får jag ihop ganska enkelt iaf.

  1 Eli Fara & Stresi, Bohem – HELT överlägsen i Albanien i år.
  2 Albërie Hadërgjonaj, Ku ta gjej dikë ta dua
  3 Bojken Lako, Malaseen
  4 Arilena Ara, Shaj
  5 Era Rusi, Eja Merre

  Men så länge något annat än Me Tana vinner så är jag nöjd. Jag börjar bli SÅ trött på den sortens låtar… Vad har folk emot refränger nuförtiden?

 6. Schlagerpinglan

  Vad gäller “Me Tana”, som Adri och Marcus har olika uppfattningar om och som jag för tillfället ser som det “bästa valet”: så här långt så vet vi egentligen ingenting om hur det kan sluta då vi bara hört studioversionerna av bidragen. Åtskilliga gånger har en förhandsfavorit visat sig inte alls leva upp till förhoppningarna live… så än är det lite tidigt att ta ut något i förskott… det kan fortfarande gå betydligt bättre/sämre än vi förväntar oss. 😀

 7. PeterDeluxe

  Lyckades hitta 8 favoriter i Albaniens tävling.
  Vilket är lite förvånande då det inte bruka vara så många bra låtar!

  Melodi – Aldo Bardhi
  Me Tana – Elvana Gjata
  Eja Merre – Era Rusi
  Shqiponja e lirë – Gena
  Ankth – Kanita Suma
  Loja – Renis Gjoka
  Kutia e Pandorës – Valon Shehu
  Ende – Wendi Mancaku

 8. Mats Wältare

  Jag hoppas att mina favoriter går till final 🙂 så har mina personliga finalister
  Arilena Ara (jag hoppas att hon vinner)
  Kanita (jag hoppas att hon vinner också)
  Elvana Gjata
  Era Rusi

 9. Engsla

  Jag väntar med att komma med en topplista över favoritbidrag till efter att jag har hört liveversionerna. Låtarna känns fortfarande alldeles för halvklara för att jag ska kunna hitta en favorit än. Är dock glad över att den första nationella uttagningen utanför Sverige som jag kommer följa verkar ha många bra bidrag 🙂
  Så. När, var och hur kommer jag att kunna se Festivali i Këngës 58? Strömmar de den live på hemsidan, eller läggs liveversionerna av bidragen ut efteråt på Youtube? Hur går det till rent praktiskt?

 10. Schlagerpinglan

  @Engsla, Vanligtvis så brukar RTSH sända showerna live via sin hemsida och senare även lägga upp klippen på sin youtube-kanal. Inför showerna på respektive dag så lägger jag upp lite inför-info och förhoppningsvis har vi även då en fungerande länk till sändningarna. Missar man dem av någon anledning så lägger jag även upp klippen till live-framträdanden (i den mån de finns tillgängliga). 🙂

  De tre showerna är planerade till den 19:e, 20:e och 22:a december och vanligtvis brukar sändningarna börja runt 20:45 CET, men det får jag återkomma till senare.

 11. Adri

  Lite OT, men det är nu bara några dagar kvar av detta hemska hemska årtionde. Därför vore det lite kul med en rewind-följetong. Jag är lat så kan inte lova en följetong, men jag fnulade på en lista över ”årtiondets mest överskattade låtar”.

  Here it is. De mest överskattade låtarna i tävlingen, 2010-2019 (ettan är alltså den som allra mest placerades oförklarligt högt):

  20. Belgien 2010 (Plats 6/39)
  19. Ryssland 2013 (5/39)
  18. Moldavien 2017 (3/42)
  17. Österrike 2018 (3/43)
  16. Polen 2016 (8/42)

  15. Ryssland 2012 (2/42)
  14. Sverige 2011 (3/43)
  13. Grekland 2010 (8/39)
  12. Australien 2017 (9/42)
  11. Azerbajdzjan 2019 (8/41)

  10. Danmark 2010 (4/39)
  09. Albanien 2012 (5/42)
  08. Turkiet 2010 (2/39)
  07. Serbien 2015 (10/40)
  06. Tyskland 2018 (4/43)

  05. Irland 2011 (8/43)
  04. Armenien 2014 (4/37)
  03. Bulgarien 2017 (2/42)
  02. Danmark 2014 (9/37)

  01. Australien 2016 (2/42)

 12. Johanna

  Jag kan inte säga vilken som är mest överskattad detta decenniet men de 5 mest överskattade låtarna enligt mig är i vilket fall utan inbördes ordning: Sverige 2017, Australien 2016, Ukraina 2016, Albanien 2012 och Cypern 2018 ( ja det är en vinnare med här men jag fattar inte något av den vinnaren, är även 2 st tvår med och jag är innerligt tacksam att ingen av de vann) Alla dessa 5 är mer eller mindre helt oförklarliga för mig…finns fler exempel men dessa jag kom på direkt utan att ens tänka.

  Kan göra en motsatt med med de fem mest underskattade låtarna utan inbördes ordning:

  Nederländerna 2016, Cypern 2015, Belgien 2010 (skulle kommit minst trea), Tjeckien 2016, Moldavien 2013

  Även här finns det fler låtar som borde kommit mycket bättre till! Och ja jag är en sucker för ballader för de som inte redan förstått det:-)

 13. Lukas

  Kul att ni tog upp det här med underskattade respektive överskattade låtar i Eurovision igen. Detta var nånting jag råkade göra ett projekt av på vilket kan läsas på ESC-Panelens sida. Skamlös reklam, jag vet, men å andra sidan är det ändå mina personliga åsikter som jag bjuder på.
  Hoppas det blir en trevlig läsning för er!

  Överskattade låtar:
  https://www.escpanelen.se/2019/09/de-mest-overskattade-latarna-i-eurovision-enligt-lukas-plats-25-21/
  https://www.escpanelen.se/2019/09/de-mest-overskattade-latarna-i-eurovision-enligt-lukas-plats-20-16/
  https://www.escpanelen.se/2019/10/de-mest-overskattade-latarna-i-eurovision-enligt-lukas-plats-15-11/
  https://www.escpanelen.se/2019/10/de-mest-overskattade-latarna-i-eurovision-enligt-lukas-plats-10-06/
  https://www.escpanelen.se/2019/10/de-mest-overskattade-latarna-i-eurovision-enligt-lukas-plats-05-01/

  Underskattade låtar:
  https://www.escpanelen.se/2019/09/de-mest-underskattade-latarna-i-eurovision-enligt-lukas-plats-25-21/
  https://www.escpanelen.se/2019/09/de-mest-underskattade-latarna-i-eurovision-enligt-lukas-plats-20-16/
  https://www.escpanelen.se/2019/10/de-mest-underskattade-latarna-i-eurovision-enligt-lukas-plats-15-11/
  https://www.escpanelen.se/2019/10/de-mest-underskattade-latarna-i-eurovision-enligt-lukas-plats-10-06/
  https://www.escpanelen.se/2019/10/de-mest-underskattade-latarna-i-eurovision-enligt-lukas-plats-05-01/

 14. Adri

  Johanna & Lukas: Intressanta synpunkter. Det som slår mig mest är våra olika definitioner av orden underskattade och överskattade. Jag tar vad jag får inom ESC, och därför är mina ”regler” att en överskattad låt inte får ha hamnat utanför topp 10 och en underskattad låt får inte ha hamnat i topp 15 🙂

  Annars? Håller inte med om mycket. Nån av er. Men jag och Johanna delar iaf Australien 2016 Jag hatar den inte. Tycker inte ens den är dålig per se. Den är bara ingenting. Silverplats? Really?

 15. Marcus

  Jag tar väl också och hakar på här då.

  Överskattade
  1 2019 Norge, KEiiNO – Spirit In The Sky. Hur? Hur? Vad i den här är bra? Exakt inget, that’s what’s bra.
  2 2013 Danmark, Emmelie de Forest – Only Teardrops. Meningslöst.
  3 2019 Ryssland, Sergey Lazarev – Scream. Skrikigt.
  4 2015 Ryssland, Polina Gagarina – A Million Voices. Skrikigt och smörigt.
  5 2015 Italien, Il Volo – Grande Amore. Skrikigt och flottigt och Svensson.
  6 2014 Ryssland, Dina Garipova – What If. Skrikigt.
  7 2018 Tyskland, Michael Schulte – You Let Me Walk Alone. Tomt och tråkigt.
  8 2018 Cypern, Eleni Foureira – Fuego. Refräng, nån?
  9 2010 Danmark, Chanée and N’Evergreen – In A Moment Like This. Den här förkroppsligar allt som är dåligt med Eurovision.
  10 2012 Estland, Ott Lepland – Kuula. Sssnark…

  Underskattade
  1 2019 Portugal, Conan Osiris – Telemoveis. En av de bästa låtarna i tävlingen någonsin. Skandal att den inte vann.
  2 2018 Israel, Netta – Toy. Och den här vann visserligen, men fansen har inte varit snälla mot den. Grym låt med både humor och attityd och med relevant text. Blir inte mycket bättre än så här.
  3 2010 Finland, Kuunkuiskaajat – Työlki Ellää
  4 2012 Finland, Pernilla Karlsson – När Jag Blundar
  5 2011 Israel, Dana International – Ding Dong. Man behandlar inte en drottning såhör.
  6 2016 Kroatien, Nina Kraljic – Lighthouse
  7 2011 Norge, Stella Mwanga – Haba Haba, Jag hade den här som min vinnare det året. Jag förstår fortfarande inte vad som gick snett.
  8 2012 Bulgarien, Sofi Marinova – Love Unlimited
  9 2013 San Marino, Valentina Monetta – Crisalide

 16. Adri

  Marcus: Jag höll med dig mer än de andra två, men inte spot on för min del. Norge 2019 var bullseye för mig. Portugal 2019 var en feberdröm.

 17. Johanna

  @Adri Ja men Australien 2016 var iaf sjukt överskattad. Något är vi helt klart överens om. Egentligen tycker jag samtliga Australiens bidrag utom möjligtvis Guy Sebastian blivit sjukt överskattade…

  Och håller med Marcus om “Crisalide” Den skulle ha varit i final. Minst.

 18. Anton

  @Lukas
  Jag såg fram emot att läsa dina listor av överskattade/underskattade låtar, men så tryckte jag på första länken och såg att du tycker att Ungern 2007 är ÖVERSKATTAD?! Jag måste återhämta mig innan jag klarar av att fortsätta läsa dina listor! Jag sammanställde nyligen mina topp 100 låtar i Eurovision 2005-2019 och på den är Unsubstantial Blues på första plats. Det är med andra ord min absoluta favoritlåt i Eurovision de senaste 15 åren! Men, jag är glad att min smak inte är exakt densamma som alla andras, och vi får se om det dyker upp något mer på dina listor som får mig att sätta läskeblasken i halsen, haha!

 19. Engsla

  Pinglan: tack så mycket för infon 🙂

 20. Engsla

  Jag hakar på med en överskattade låtar-lista. Eftersom det finns en risk för att jag blir för elak så nöjer jag mig med att lista överskattade låtar som hamnat i topp 3 det sista decenniet 🙂

  2010 Rumänien, 2011 Azerbajdzjan, 2012 Ryssland, 2013 Azerbajdzjan, Ukraina, Danmark, 2014 Österrike, 2015 Italien, Ryssland, 2016 Australien, 2017 Portugal, Moldavien, Bulgarien, 2018 Israel

 21. Johanna

  @Anton Unsubstantial Blues är Ungerns i särklass bästa bidrag i tävlingen, och då är ändå Ungern ett av mina absoluta favoritländer i ESc! Kul att någon annan än jag gillar den så mycket!

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se