Rumänien Tidigare år har Rumänien utsett sitt bidrag i Eurovision Song Contest genom den nationella uttagningen Selecția Națională men inför ESC 2020 i Rotterdam tänker TV-bolaget TVR testa något nytt.

I stället för låta både artist och låt utses genom en nationell final så kommer den rumänska ESC-artisten att väljas ut internt medan ESC-bidraget utses genom en nationell final den 1:a mars, se nedan:

Rumäniens nya ESC-uttagning i fyra steg:

Artistval: En specialjury får i uppdrag att utse den artist som får representera Rumänien i ESC 2020. De lär ha sångförmåga, konstnärskap, musikalisk empati och uttrycksfullhet i tankarna när de gör sitt val.
Låtskrivarläger: Efter att artistvalet gjorts så bjuds några av Rumäniens bästa låtskrivare och artister in till ett låtskrivarläger där låtar skräddarsys till den utvalda artisten.
Final-låts-val: En samling experter med varierad bakgrund, t.ex. låtskrivare, producenter och musikvetare, utser de fem bästa låtarna från låtskrivarlägret. Saker de speciellt bedömer är musikalisk form, originalitet, stilistisk mångfald och budskap.
Nationell final: Den 1:a mars hålls en nationell final där den internvalda artisten framför de fem utvalda låtarna. Vinnaren kommer att utses av 50/50 tittar- och juryröster där tittarnas röst väger tyngst om det skulle bli oavgjort.
(Källor: eurovision.tv och wiwibloggs.com)

Uppdaterat 2020-02-11: “Roxen för Rumänien 2020!

Rumäniens senaste ESC-bidrag som gick till final:

Yodel It!“, Ilinca feat. Alex Florea (7:a i ESC 2017-finalen)

Schlagerpinglan: Med tanke på att Rumänien misslyckats med att ta sig till final de senaste två åren så är det inte helt oväntat att de presenterar ett nytt sätt att utse sitt bidrag på. Själv önskar jag en tillbakagång till de klassiska Selecţia Naţională-uttagningarna, men då det mesta är bättre än 2019-årgången då tittarna endast hade ynka 15% av rösterna så ser jag detta nya format som något väldigt lovande. 😀

Nu är bara frågan vilken artist det är som kommer att få den stora äran att representera Rumänien i Rotterdam. Rent moraliskt så skulle jag nog ge Ovidiu Anton det ESC-äventyr han trodde sig vinna 2016 innan TV-bolaget uteslöts men ser jag till min egen personliga önskan så håller jag tummarna för Cezar. 😀

Mer om Rumäniens förberedelser inför ESC 2020 hittar ni här: “Rumänien i ESC 2020“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


3 kommentarer till “Rumänien 2020: TVR kombinerar internval och nationell final”

  1. Daniela

    @Schlagerpinglan vi är helt överens om de två artister som det skulle falla så rätt att få representera Rumänien i Rotterdam i år. Men jag tror inte att det kommer att vara någon av dem, tyvärr! Oavsett de väljer låt oss hoppas på det bästa! 🙂

  2. Daniela

    Roxen kommer att representera Rumänien i ESC i år. Tyvärr är jag inte imponerad av valet. Men jag önskar henne stort lycka till dvs Noroc Mult på rumänska, hoppas hjärtligen att hon får en låt som passar henne och hennes röst och att hon kan ta Rumänien till final. Hoppas att de komponerar en låt på rumänska. ❤️

  3. Schlagerpinglan

    @Daniela, Artistvalet sade inte mig så mycket, inväntar låtarna. Som sagt, med rätt låt kan det bli bra. 😀

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se