Grekland Schlagerpinglan: I dag, onsdagen den 25.e mars, är Greklands nationaldag vilket jag tycker är en bra dag att uppmärksamma alla de bidrag landet tävlat med i Eurovision Song Contest genom tiderna.

Efter att ha lyssnat igenom samtliga 40 tävlingsbidrag (vid ett tidigare tillfälle då jag trodde jag skulle ha fullt upp med ESC 2020-förberedelser vid det här laget), som ni hittar på min nya samlingssida här: “Grekland i Eurovision Song Contest“, sammanställde jag idag min personliga topp-tio-lista, se nedan.

Schlagerpinglans favorit av Greklands ESC-bidrag:

“OPA”, Giorgos Alkaios & Friends (ESC 2010)

Schlagerpinglans topp-10 av Greklands samtliga ESC-bidrag:
1. (2.) OPA“, Giorgos Alkaios & Friends (ESC 2010 – 8:a i finalen)
2. (1.) Die For You“, Antique (ESC 2001 – 3:a i finalen)
3. (8.) To Diko Sou Asteri“, Marianna (ESC 1989 – 9:a)
4. (6.) Shake It“, Sakis Rouvas (ESC 2004 – 3:a i finalen)
5. (3.) Alcohol Is Free“, Koza Mostra feat. Agathon Iakovidis (ESC 2013 – 6:a i finalen)
6. (4.) Rise Up“, Freaky Fortune feat. RiskyKidd (ESC 2014 – 20:e i finalen)
7. (5.) Secret Combination“, Kalomira (ESC 2008 – 3:a i finalen)
8. (7.) Mathema Solfege“, Pascalis, Marianna, Robert and Bessy (ESC 1977 – 5:a)
9. (9.) One Last Breath“, Maria Elena Kyriakou (ESC 2015 – 19:e i finalen)
10. (ny) Ellada, Hora Tou Fotos“, Kaiti Garbi (ESC 1993 – 9:a)

Snabbfakta: Greklands deltagande i Eurovision Song Contest:

debutår: 1974 – deltagit 40 gånger – vunnit 1 gång: 2005


Bonus: Letar man efter något passande att servera till genomlyssningen av de 40 bidragen så kan kanske en traditionell moussaka vara något? Mer om det och landets samtliga ESC-bidrag genom tiderna hittar ni här: “Grekland i Eurovision Song Contest

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


6 kommentarer till “Greklands bidrag i Eurovision Song Contest”

 1. Adri

  Grekland – landet som för mig är känt som Europas nästsämsta matkultur (efter Storbritannien). Tur att de är någorlunda bättre i Eurovision. Absolut inte ett favoritland, men jag har vaskat fram sju låtar som höjer sig över de andra:

  7. “I anixi” – 1991
  – Also known as: anledningen till att vi absolut inte ska gå tillbaks till liveorkester.

  6. “Rise Up” – 2014
  – Jag var ju 18 när denna deltog. Vad gjorde man när man var 18? Jo, man festade, söp och stannade uppe tills solen gick upp. Denna låten var väl ett godkänt soundtrack till vissa av de dagarna.

  5. “My Number One” – 2005
  – En relativt välförtjänt seger. Inte bäst det året. Prisad vare Israel och Albanien… men absolut inte Sverige. Helena did good anyway!

  4. “Everything” – 2006
  – En av mina absoluta favoriter när det gäller värdnationernas låtar. Grym sånginsats från en ascool sångerska. Minns musikvideon väldigt väl också. Älskar’t!

  3. “Better Love” – 2019
  – Denna låten kom 21a? Tjugo-fricking-etta? Det är så sjukt. Allt finns här. En intressant och cool röst, som tillhör en snygg och karismatisk sångerska. Framförandets visuella uttryck är close to perfect. Jag fattar inte denna låts placering. Framför allt låtens sista 30 sekunder är kraft.

  2. “Die For You” – 2001
  – Ibland är engelska det rätta valet! Här är ett exempel. Grekiska var inte rätt för denna låt. Denna formen av 00-talets etnopop är my cup of tea. Rakt över disk: spellistevärdig. Och den har absolut spelats på nostalgifester.

  1. “Horepse” – 1997
  – 1997 var ett starkt år (med tyvärr en ganska blek vinnare). Turkiet skulle ha vunnit, men någonstans sniffandes i ryggen av Turkiet borde denna underbara låt kommit! Grym!

 2. Schlagerpinglan

  @Adri, Tack för tipset om “Horepse”, som jag igonorerat så många gånger men nu kommer att ge en eller ett par extra chanser. 🙂

  Visserligen så ser jag att du har låtar som “Better love”, “Everything” och “My Number One” på din lista men det betyder ju inte att du inte ändå kan sniffa dig fram till ett guldkorn. 😉

 3. Marcus

  Var finns Panaghia Mou på era listor? :O

  Den skulle toppa min lista. Med i toppen skulle också deras debut finnas, jämte Die For You, Horepse och Emis Forame To Himona Anixiatika.

 4. Marcus

  Förövrigt måste jag bara rekommendera Marianas (89 + 96) singel från 1985, Talk About Love, en riktigt härlig italodiscodänga:
  https://youtu.be/Xf7zcRiSXI4

 5. Micke

  Har missat den här länken. Jag slänger väl ut en topp 10 jag med då.

  10. “Better Love”, Katerine Duska – 2019
  – Håller helt med Adri om att placeringen var mer eller mindre en chock. Det som dock griper tag i mig med detta bidraget är rösten. Tyvärr lite svag refräng för att riktigt sätta sig.

  9. “Sokrati”, Elpida – 1979
  – Detta är en låt som egentligen borde drivit mig till vansinne. Min moster och morbror spelade den ständigt. Visst lite småtöntig men för mig ett riktigt glädjepiller.

  8. “Die For You“, Antique – 2001
  – Oj så den här tappade i sin engelska version. En av de första gångerna då språkskifte drivit mig till vansinne. I den grekiska versionen mycket högre upp i denna ranking.

  7. “Emis Forame To Himona Anixiatika”, Mariana Efstratiou – 1996
  – Egentligen inte min grej. Finns flera passager i låten som borde få mig att ha taggarna utåt men lik förbannat gillar jag det, trots ganska blek sånginsats.

  6. “Oniro mou”, Yianna Terzi – 2018
  – Jädrar så jag gillade den här i studioversion. Kände att Grekland hittat tillbaka igen. Tyvärr höll det inte live. Hela mystiken och uppbyggnaden hade fått slagsida.

  5. “OPA“, Giorgos Alkaios & Friends – 2010
  – Hur jädra löjlig som helst but as if I care. Den person som inte går igång på detta måste vara maniskt inställd på att allt ska vara hits eller helt enkelt bara en jädra tråkmåns.

  4. “Panayia Mu, Panayia Mu”, Mariza Koch – 1976
  – Oj så vacker och en bouzouki har alltid en förmåga att höja ett bidrag. Sångerska med karisma och en väl genomarbetad låt. Vill bara att refrängen ska lyfta än mer.

  3. “Horepse”, Marianna Zorba – 1997
  – Som ni märker låter nästan alla mina favvisar grekiskt. Så även denna. Ett fantastiskt esc-år överhuvudtaget med mycket bra. Kan nämna mängder med bra bidrag vilket tydligen även Adri kan. Frågan är bara hur många är samma 🙂 Överlägset bäst var dock Storbritannien och Turkiet.

  2. “Pia Prosefhi”, Elina Konstantopoulou – 1995
  – Ett bidrag att bara försvinna in i. Så jädra vackert, så jädra mäktigt. Hela uppbyggnaden får en nästan att tvivla på att det verkligen handlar om esc men det gör det. Såååå mäktigt

  1. “Alcohol Is Free“, Koza Mostra feat. Agathon Iakovidis
  – Ett bidrag som är allting. Tråkigt bara att en av de trevligaste personerna på den här loggen tydligen tog bidraget på ett hårt sätt som senare fick henne att hoppa av. Säger åter igen, och Josef skriver definitivt under på det, så jädra tråkigt att du försvann tjejen. Hoppas du mår bra. Jag såg dock tvärtom bidraget som ett glädjepiller. Går igång varje gång jag hör den än idag.

 6. Engsla

  Missade att tycka till om Grekland, och det finns flera låtar jag gillar här, så – bättre sent än aldrig?

  “Pia Prossefchi”, Elina Constantopoulou – 1995
  “Oniro Mou“, Yianna Terzi – 2018
  “Panaghia Mou, Panaghia Mou”, Mariza Koch – 1976
  “Emis Forame To Himona Anixiatika“, Marianna Efstratiou – 1996
  “Krassi, Thalassa Ke T’agori Mou“, Marinella – 1974
  “I Anixi”, Sofia Vossou – 1991
  “To Diko Sou Asteri”, Marianna – 1989
  “Die For You“, Antique – 2001

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     





Musik bloggar Blogglista.se