Sverige I kväll, lördagen den 9:e maj, inleder SVT den alternativa Eurovision-veckan med “Eurovision: Inför ESC” som kan ses via SVT 1 från klockan 21:00. 41 bidrag som var tänkta att tävla i Eurovision Song Contest 2020 presenteras och sedan ska tittarna och en jury hjälpas åt att utse 25 finalister.

Resultatet kommer att presenteras på torsdag vid SVT:s andra ersättningsshow, “Sveriges 12:a“, där vår svenska favorit är tänkt att utses. Mer info om de båda showerna hittar ni här: “Schemat för SVT:s Eurovision-vecka“.

Eurovision: Inför ESC:s programledare och bisittare
David Sundin och Christer Björkman
David Sundin och Christer Björkman (Foto: Janne Danielsson/SVT, lånat från sverigesradio.se)

Schlagerpinglan: Trots att jag själv är mitt uppe i min egen genomgång av bidragen och tänker utse mina egna finalister under semifinalsdagarna (12:e och 14:e maj) så är jag väldigt nyfiken på det här alternativa Inför-programmet. Oavsett hur det blir (det är ju inte lätt att göra program som ska passa hela befolkningen) så är jag imponerad över engagemanget SVT har visat när de erbjuder dessa shower. Det är ju trots allt tanken som räknas. 😀

Uppdaterat:
Schlagerpinglan: För de som tänkte vara med och rösta i Mello-appen inför “Sveriges 12:a” och som hoppades på en snabbgenomgång av de 41 bidragen innan röstningen stänger på söndag kl. 22:00 så var kanske inte “Eurovision: Inför ESC” helt lyckat. Själv tycker jag att detta officiella klipp passar bättre för ändamålet:

Officiell “snabbrepris” av de 41 ESC 2020-bidragen

Eurovision Song Celebration 2020 – All 41 songs” (14:18 – Apr 29, 2020 – eurovision.tv)

Vill ni se fullversionerna av de 41 bidragen så hittar ni dem (i den ordning de valdes ut / presenterades i) här: “Eurovision Song Contest 2020

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


45 kommentarer till ““Eurovision: Inför ESC” inleder alternativ Eurovision-vecka”

 1. Micke

  Jag orkade bara fem minuter. Vad är det för pundhuvud som satt ihop det här programmet. Jag satte mig ned för att höra bidragen o inte något pladder från folk i soffor. Kan bara tänka mig hur folk som inte hört låtarna måste känna det. Jag har ju hört dem så jag kan ju höra låtarna i bakgrunden men de som inte har stiftat bekantskap med dem inte måste riva sönder soffan i ilska

 2. Giggi

  Fy vilken besvikelse. Här har jag dukat gott trodde att jag skulle höra på alla 41 låtar men tyvärr pratar idioterna under hela låten. Skäms svt.

 3. Marcus

  Ursäkta språket pinglan – men fy FAN vad dåligt. Jag som hört alla låtar flera gånger om blir ändå förbannad.

 4. Adri

  ”Idioterna”? Oerhört hårt för att göra det de blivit instruerade att göra.

  Jag gillar David Sundin. Jag gillar majoriteten av personerna i soffan sen förr. Förutom barnen, vilka är de? Stort fan av Parisa Amiri, Daniel Hallberg, Johanna Nordström, Ace Wilder etc.

  Mitt största klagomål är istället att versionerna som visas som visas inte till 100% är rätt versioner. Albanien skulle ju sjunga på engelska. Armenien fixade upp sin låt. Osv osv. Det är det störigaste.

 5. Adri

  Men ja. Jag hade ju önskat genomgångar följt av panelsamtal efteråt. Men anade detta redan när man såg att programmet bara var 90 min.

  Men. Är man svältfödd på ESC så är man. Jag kommer inte byta kanal! 🙂

 6. TheSweMusicMan

  Ja, SVT lär få en hel del skit för det här upplägget. Får snarast se som en varnande exempel på hur man inte ska göra ett sånt här program.

  Först står Björkman och talar om allt slit som varit runt ESC, och att vi ändå ska försöka göra något
  av del hela, sen förstör man det totalt med en massa prat genom låtarna. Snacka om att ge med ena
  handen och så direkt ta tillbaka med den andra. Noll respekt för bidragen.

 7. Micke

  Adri ta nu inte detta fel. Vi har väldigt ofta haft olika åsikt om musik. Helt ok för mig. Ofta roligare än om man ständigt är överens. Men detta? Hur kan du försvara detta? Jag försöker ofta hålla mig på lagom nivå i mina omdömen men det här? Problemet är inte att någon har kommit upp med den här grejen med soffliggare som pratar sönder musiken. Nej att någon kommit på det är inte problemet. Den stora skandalen är istället att att den har godkänts av SVT och sänds på TV. Det är skandalen i det hela

 8. Berit Johansson

  Verkligen BOTTEN!
  Programledare som pratar SÖNDER låtarna! Går och lägger mig, ORKAR inte höra dessa människor som vet vad man ska höra och tycka om! Verkligen Bottennapp!u

 9. Berit Johansson

  Bottennapp! Ett enda ord

 10. Adri

  Micke: Jag antar att ni kanske hade högre förväntningar. Programmet beskrevs som att ”vi går igenom de 41 låtarna med tyckare”.

  41 låtar + tyckande. Programmet är 90 minuter långt. Jag vet inte vad ni trodde på, men detta är väl typ(!!!) vad jag väntat mig när jag såg tablåtiden.

  Men ja. Jag hade föredragit panelsamtal efter ordentliga smakprov av låtarna. Men, this is what we get!

 11. Micke

  @Adri då gratulerar jag dig till att få ett program du tycker om. Önskar dig en och en halv timmes fantastisk underhållning i din smak

 12. Giggi

  Jag hade bara lyssnat Sveriges låt innan. Tappade lusten men ikväll ville jag verkligen kolla på alla låtarna. Om de bara kunde hålla käft de första minuten,men detta är så

 13. Adri

  Micke: Det där var för mycket. Men med tanke på att jag lagt min lördag till detta så kommer jag inte låta dåliga beslut från SVT förstöra det! 🙂

  Som sagt, jag har många många idéer på hur detta hade kunnat bli bättre! 🙂

  Men jag vet inte vad de haft för framförhållning eller budget (jag gissar låg). Och därför får jag väl lita på att detta är vad de kunde göra!

  Jag är hellre tacksam än bitter! 🙂

 14. Mr A

  Tanken som räknas? De som tänkt ihop detta borde tänka om eller avgå. Sämsta skiten jag sett, ta efter De Eurovisa istället. Det som är kul är i alla fall appen, att man kan rösta och samla ESC kort. Så finns ju nån ljuspunkt iaf.

  Fast hur ska folk kunna rösta seriöst kan man ju undra med detta tramsiga underlag? De som är lagomt intresserad går inte in på nätet och lyssnar på alla bidrag seriöst och röstar.

 15. Micke

  Adri, jag är besviken, inte bitter. Nu fick jag tid till annat istället så det är helt ok 🙂

 16. Schlagerpinglan

  @Mr A, När jag skrev att det var “tanken som räknas” så utgick jag från att de vände sig till den stora massan som inte hade hört de 41 bidragen men att jag var glad ändå att de skapat ett program trots att jag själv inte tillhörde målgruppen.

  @Giggi, Jag blev lite förvånad över upplägget, då det nästan kräves att man hört låtarna i förväg för att hänga med. Deras “lyssna på låtarna i appen” är inte mycket till hjälp under programmets gång.

  Min egen åsikt om programmet? Lite diplomatiskt så kan jag säga att det var bättre än jag förväntade mig. 😉 Om jag hade haft fria händer så hade jag lagt upp det annorlunda, men med tanke på att alternativen förmodligen var detta eller inget så vill jag inte klaga. 🙂

 17. Adri

  Micke: Det är helt okej. Det var inte riktat specifikt till dig. Mer åt ”svenska folket”. Svenska folket är ett folk som generellt älskar att klaga.

  Jag är säkerligen skyldig till det ibland jag med, men… alltså… SVT hade inte behövt göra nåt för ESC-fans. Jag uppskattar detta. Men jag hoppas desto mer på torsdagens program! 🙂 Då har kanske SVT tagit åt sig av responsen! 🙂

 18. Mr A

  De borde skippat detta elände. De som är intresserade kollar seriöst på nätet ändå och kommer såga detta. De som inte är intresserade kollar ändå inte och lyssnar inte seriöst. Vem vänder sig programmet till egentligen?

 19. Schlagerpinglan

  @Mr A, Det kändes lite ogenomtänkt, ja. De som var intresserade av att höra låtarna blev störda hela tiden och de som var intresserade av att lyssna på sofftyckarna fick aldrig reda på samtligas betyg (tror jag, eller jag kanske missade dem). Annars så tycker jag att det är ett effektivt sätt att få reda på panelens åsikter, men då måste man ha hört låtarna innan och se betygen tydligt efterhand (som de gjorde i Österrikes Der Kleine Song Contest). Det var ett initiativ i alla fall, med utrymme för förbättring. 🙂

 20. Micke

  @Adri, det är alldeles för mycket klagande i vår värld överhuvudtaget. Självklart är det så. Men samtidigt kan man inte ta vilken skit som helst. Jag har sett många olika sorters INFÖR-PROGRAM genom åren men detta var tan tvekan det särklassigt sämsta jag sett. Något som är viktigt för mig i livet är att visa respekt men jävlar säger jag rent ut sagt. SVT har inte visat minsta respekt för de som älskar hela den här bubblan. Jag likställer detta med att gå på konsert och det sitter några puckon och kommenterar annat hela tiden. Tror säkert de flesta av er har upplevt detta. Men då handlar det om “mindre vetande” som bara babblar på utan att tänka sig för. Här är det tvärtom “höga personer” som planerat denna sörja av irriterande störningsmoment. Tråkigt för jag hade verkligen hoppats på detta och sett fram mot det. Nu blev det fem minuter and no more

 21. Schlagerpinglan

  @Adri, Mmm… just det där med Albanien var ett rejält “det börjar bra”-ögonblick. 😀 Att Björkman sedan gick in och pratade om Albanien, utan att nämna den lilla detaljen att de visat fel version (speciellt med tanke på att en av tyckarna berömde dem för att hon sjöng på albanska) gjorde inte saken bättre.

 22. Mr A

  @Pinglan Med tanken som räknas menade jag ingen kritik mot ditt inlägg såklart utan mot programmet i sig, blev lite upprörd bara mot detta upplägg, känns som NRK har varit inblandat.

 23. Schlagerpinglan

  @Mr A, Det trodde jag inte heller, kände bara att det var ett bra tillfälle att förtydliga. 🙂

  Som jag ser det så borde SVT varit tydligare med vad de erbjöd i programmet så alla i förväg visste vad de gav sig in på och inte fick några falska förhoppningar… men då hade de kanske inte lockat lika många tittare.

 24. Adri

  Micke: Idioter/puckon? Det är också lite därför jag tar avstånd från raseriet. Personerna i sofforna – däribland två barn – gör vad de blivit tillsagda. Bedöma. Som man gör i en tv-soffa.

  Tyckarna gjorde helt rätt tycker jag. Och det säger jag inte bara för att jag gillar flera sen tidigare. De gör sitt! 🙂

  Men ja, SVT kunde gjort annorlunda.

  Jag har iaf hopp om torsdagens program! Ska bli kul att se vilka som tog sig vidare! 🙂

 25. Mr A

  Tyvärr tror jag de tappade tittare på detta och många bytte kanal efter en stund även om många började titta. Ska bli intressant att se tittarsiffrorna på måndag.

 26. Mr A

  Tyvärr lär väl många tro det är samma upplägg på torsdag.

 27. Micke

  @Adri, alla såna ord handlar om hur man säger dem. Jag kan bara svara för mig själv och mitt ord puckon innebär för mig detsamma som klåpare och det är det definitivt.

  När de får kritik vad gör de då? Tar de till sig det och utvärderar det hela? Nope! Istället säger de bara som svar på klagomålet om att man inte kan höra låtarna “Man kan visst höra låtarna om man är intresserad. De verkligt intresserade kan dessutom använda sig av appen.”

  Är det att respektera de som satt sig i soffan med lite gott att förtära för att kolla? När folk inte respekterar andra Adri då respekterar jag inte heller dem. Ungefär som att jag har aldrig så mycket som krökt ett hårstrå på en kvinna i hela mitt liv och kommer heller aldrig att göra. Med mitt eget kön då? Jag har aldrig någonsin börjat slåss med nån snubbe men om nån muckar med mig då går jag inte åt sidan.

  Torsdagens program kommer definitivt att bli bättre. Dels för att det går inte att göra det sämre än det idag. Dels också för att Edward af Sillén är involverad och han skulle aldrig sjunka så lågt och inte respektera tittarna och prata sönder låtarna med skvalprat. Jag tror på torsdagens program Adri 🙂

 28. Giggi

  Vet ni vad jag undrar mest Ju dessa sofftyckarna ikväll om de kollade på programmet med sina familjer undrar om de tänkte oh vad vi förstörde för tittarna med vårt kacklande….

 29. Micke

  @Giggi, jag tänkte precis detsamma 🙂 Undrar om de inte ångrar sin medverkan

 30. Giggi

  @Micke torsdagens program ,uppläg kommer inte vara som idag det har Svt meddelat på Facebook.
  Å andra sidan tror jag inte det hade vågat köra på samma sätt:)))

 31. Schlagerpinglan

  @Giggi, Förhoppningsvis tänker de inte så, då de bara gjorde vad de var tillsagda att göra, för allt ansvar ligger ju hos SVT som tagit beslutet att klippa programmet som de gjorde. Kanske har de en bra tanke med det hela och en klar målgrupp… men jag kan inte riktigt förstå hur de tänkte.

 32. Micke

  @Giggi, läste precis att Edward af Sillén lovat att de ska spela hela låtarna utan några märkliga kommentarer som störningsmoment

 33. Adri

  Micke: Jag backar. Jag hör ju hur vidrigt präktig jag låter.

  Jag har läst deras tankar och förstår vad de ville få gjort! Det blev inte så bra denna gång, men nu vet de det 🙂

  Jag blev också besviken men det hade kunnat bli värre. T. ex om jag sket i tyckarna, men nu gillade jag dem.

  Men jaja. Bye bye.

 34. Micke

  Ok ses nästa år då 🙂

 35. oe

  Jag skulle se programmet med familjen, men då jag är den enda av oss som är tillräckligt “nördig” för att lyssna in mig på låtarna i förväg, blev det otänkbart att lyssna på tyckarna. Hur kul är det att inte få bilda en egen uppfattning första gången man ser och hör bidragen? Istället kollade vi igenom en spellista med alla 41 bidragen på youtube i sträck. Ingen bra idé så här i efterhand, speciellt som de bättre låtarna var i början så blev det ganska segt på slutet. Men det var ju egentligen SVT:s idé att gå igenom alla låtarna på en kväll, så jag skyller på dem även för det 😛

 36. Adri

  Micke: Inte ens en sorti kan jag tydligen få till ordentligt. Jag stannar på bloggen. Men håller mig till presentationer och andra inlägg. Vad jag kan iaf 🙂

  Detta feed gav mig dålig energi.

  Inte för att jag tror att du brinner för mitt ”vara/icke vara” på denna blogg. Men du blir inte av med mig så lätt! 🙂 Jag har haft större fajter här och är ändå kvar! 😉

 37. Marcus

  Mycket kan jag ta, men att man försöker försvara den här respektlösa sörjan? Inte nog med att de pratade sönder låtarna, de hånade dem i princip, och hånade oss som verkligen tar det här på allvar och brinner för det. Jag letar mig till andra sammanhang framöver istället känner jag. Tack för de här åren, ha det gott!

 38. Schlagerpinglan

  @oe, Med tanke på att finalen med 26 bidrag blir lite tufft för många så var 41 nya bidrag på raken dömt att misslyckas redan från början… men de försökte i alla fall att lätta upp det lite, även om resultatet kanske inte blev helt lyckat då de missade syftet med “genomgången”. 🙂

 39. Micke

  Men snälla Adri jag skämtar ju bara 🙂 Hmm så blir det ibland när man inte ser varandra. Adri min vän du har sagt många gånger till mig att du tycker jag är viktig på bloggen. Kul att du känner så o tro mig polarn jag känner likadant vad gäller dig o bloggen 🙂

 40. Mats

  Detta var ett riktigt bottennapp för SVT!!!
  Alla de s.k. “experternas” meningslösa pladder under låtarna förstörde allt. Hade sett fram emot att se det här programmet (har inte lyssnat lika mycket i förväg som jag brukar) men stängde av efter att ha plågat mig igenom första kvarten.
  Förstår inte varför SVT envisas med att ha med “experter” som skall tala om för folk vad som är bra och inte, tycker inte att de någonsin tillfört något och allra minst ikväll. Hoppas att torsdagen blir bättre (håller med dig Micke, det kan inte bli sämre) för det finns ändå en del bra låtar i år.

 41. Schlagerpinglan

  @Marcus, Jag tror inte att SVT vände sig till de som tar ESC på allvar, då hade de spelat upp låtarna. Nu gjorde de ett program för de som vill se kommentarer om låtarna och hänvisade till appen om någon ville lyssna på bidragen. Det är inget försvar utan mer ett försök att förstå. ESC-intresserade var aldrig målgruppen då vi är alltför få… någon annan förklaring kan jag inte hitta.

 42. Engsla

  För min del så uppskattade jag upplägget ikväll. Kanske för att jag har lyssnat sönder låtarna tidigare i år och det var en lagom repetition att komma tillbaka till 🙂 Förstår om de som inte hört bidragen tidigare tyckte att det var snabbt och hafsigt, men såhär i hålla-distanstider tyckte jag att det var trevligt att bara lyssna på soffpratet 🙂 Irriterade mig dock också på att det inte nämndes att Albaniens bidrag skulle framförts på engelska i Rotterdam

 43. Oskar

  Svt vill ligga rätt i tiden… men det här speglar väl generellt utveclingent i stort… i det här fallet är det inte musiken som är viktigast längre…

  Nu är det skvallret som är nummer ett likt blaskan Se & hör.

  Tänk om vi skulle vrida tillbaka tiden… säg 30 år, då 1990 och någon visade oss framtidens upplägg för Eurovision….,kören bakom scenen, ingen orkester osv osv tror man då satt sina “stora tuttar” från bon bon i halsen:)

 44. Annette

  Älskar mello men detta var det semsta och störiaste jag har sett. Bara tjafs och respektlösa kommentarer. Hur skulle man kunna höra musiken var det tänkt ???

 45. Anna

  Helt ok tycker jag!
  Ett nytt upplägg & kul, 12 p från mig ❤️

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se