Slovenien Schlagerpinglan: I dag, torsdagen den 25:e juni, är det Sloveniens nationaldag vilket jag tycker är en bra dag att uppmärksamma alla de bidrag landet tävlat med i Eurovision Song Contest genom tiderna.

Efter att ha lyssnat igenom samtliga 25 tävlingsbidrag (+ 2020-bidraget), som ni hittar på min nya samlingssida här: “Slovenien i Eurovision Song Contest“, sammanställde jag min personliga topp-tio-lista, se nedan.

Som en liten bonus påminner jag även om den fantastiska EMA-mellanakt där Klemen Slakonja återskapade samtliga Sloveniens ESC-bidrag från 1993 till 2019 på under sex minuter, se här.

Schlagerpinglans favorit av Sloveniens ESC-bidrag:

“Round and round”, Tinkara Kovač (ESC 2014)

Schlagerpinglans topp-10 av Sloveniens samtliga ESC-bidrag:
1. Round and round“, Tinkara Kovač (ESC 2014 – 25:a i finalen)
2. Here For You“, Maraaya (ESC 2015 – 14:e i finalen)
3. Mr. Nobody“, Anžej Dežan (ESC 2006 – 16:e i semifinalen)
4. Vrag Naj Vzame“, Rebeka Dremelj (ESC 2008 – 11:a i semi 1)
5. Cvet Z Juga“, Alenka Gotar (ESC 2007 – 15:e i finalen)
6. Verjamem“, Eva Boto (ESC 2012 – 17:e i semi 2)
7. No One“, Maja Keuc (ESC 2011 – 13:e i finalen)
8. Straight Into Love“, Hannah (ESC 2013 – 16:e i semi 1)
9. Tih Dezeven Dan“, 1X Band (ESC 1993 – 22:a)
10. Nanana“, Karmen (ESC 2003 – 23:a)

Snabbfakta: Sloveniens deltagande i Eurovision Song Contest:
debutår: 1993 – deltagit 25 gånger (+2020) – vunnit 0 gånger


Bonus: Letar man efter något passande att servera till genomlyssningen av de 26 bidragen, men inte har tid att tillaga den populära slovenska potica (rullat bakverk med nötkräm), så kan man hitta en hel del olika juicer, läskedrycker och choklad från Slovenien i svenska affärer. Mer om det och landets samtliga ESC-bidrag genom tiderna hittar ni här: “Slovenien i Eurovision Song Contest

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


4 kommentarer till “Sloveniens bidrag i Eurovision Song Contest”

 1. Adri

  Slovenien – ett mäkta underskattat land.

  Sju låtar här som jag legit tycket jättebra om. Två bra. Sen en utfyllnad. Så ser min topp 10 ut 🙂

  1. “Cvet z juga” – 2007
  – Jag gick i fyran när denna upplaga gick av stapeln. Tror jag. Eurovision var alltid en snackis måndagen efter sändningen. Ingen gillade Slovenien förutom jag. Jag står på mig: 2007 var ett redan starkt år men med tre länder som lös starkare än alla andra tillsammans: Moldavien, Slovenien och Bosnien.

  2. “Here for you” – 2015
  – Liveframträdandet må ha varit märkligt med en opassande klänning, hörlurar och nervig röst. Men låten i sig kompenserar. As do luftviolinsten.

  3. “Sebi” – 2019
  – Denna låten är ju i det närmaste FARLIGT chill. Man blir så lugn av denna låt. Det är nästan så att man dör. SÅ lugnande är denna låt. Och det låter ju illavarslande. Sure. Men jag kan inte se förbi detta tillbakadragna, lugna guldkorn i den extremt “loud” festival som ESC ändå är. Så glad att denna låt ändå fick en hyfsad fanskara.

  4. “Vrag naj vzame” – 2008
  – En låt som förtjänade ett bättre liveframträdande. Less is more. Ibland. Man behöver inte laserbur, läderdansare, otymplig foliejacka när man har en effektiv – om än enkel – poplåt. Jag hade kunnat göra denna låten mer stilfull på scenen.

  5. “No one” – 2011
  – Detta är ju en speciell låt i Eurovision. Varför? Jo, för den saknar ju refräng. Eller? Jag vet inte vad som är ordboksdefinitionen av en refräng. Men denna låten saknar ju hook. Inget moment återkommer två gånger på dessa tre minuter. Det är ingen sing-a-long. Ändå gick det bra för den! 🙂 Det får man credda den för. En låt utan hook och refräng, men med imponerande uppbyggnad och talangfull artist, det kan funka! Och funka bra! 🙂

  6. “Energy” – 2001
  – En dramatisk, tung electropoplåt i den perfekta eran för den genren. Grymt!

  7. “Round and round” – 2014
  – Detta är en låt som är hypnotiserande if that makes sense. Det finns något mysigt sömnigt över musiken i denna låt. Framför allt när sångerskan tar fram flöjten. En underbar atmosfär.

  Det är de sju allra starkaste! Följande två gillar jag också, men är ändå ett steg ner.

  8. “Hvala ne!” – 2018
  – En sångerska som räddade sitt ganska “meh” bidrag. Lea hade säkerligen kunnat förtjäna bättre, men hon ska ha alla applåder som finns för hennes guldbehandling av “Hvala Ne!”

  9. “Stop” – 2005
  – Känner en tro att detta hade fått bättre utdelning i tävlingen idag än vad den tyvärr fick 2005. Den är stor och dramatisk och varje bit fungerar.

  Vem ska runda av topp 10?

  “Verjamem” (2012), “Love Symphony” (2009) eller “Mr Nobody” (2006)?

  Det blir nog… “Verjamem” (2012).

 2. Micke

  Ranking av Sloveniens bidrag med några korta kommentarer.

  1. “Sebi”, Zala Kralj & Gašper Šantl – 2019
  (Tidernas mest avkopplande ESC-låt. Plats 15 i finalen kan tyckas som ett fiasko men för tusan detta är la la la schlagertävling vi pratar om. Fantastiskt kul att folk tog sig tid så pass att de hann hitta lite av det stora)
  2. “Zbudi Se”, Tanja Ribič – 1997
  (Tidernas mest relaxing refräng. När jag säger det pratar jag om studioversionen. Tyvärr fick de inte med sig det på scen. Attans så vacker den är. Faktiskt lite besviken att den inte finns med på Pinglans topp 10. Trodde jag hade övertygat henne om studioversionens storhet. Silly me :-))

  3. “Cvet Z Juga“, Alenka Gotar – 2007
  (Det som är roligast här är att Adri har den här som etta. Trodde faktiskt inte detta var hans grej. Säger väl mest om hur blåst jag var i min övertygelse)
  4. “Round and round“, Tinkara Kovač – 2014
  (Slovenerna är grymma på relaxing musik. Samma sak upprepas med den här refrängen. Tappade lite live men helt ok)
  5. “No One“, Maja Keuc – 2011
  (Bidraget som är svårast att placera. Kanske det bidraget av de tio som står sig bäst live. Just nu sist på topp 5 men den och de fyra före är en bit över de övriga)

  6. “Here For You“, Maraaya – 2015
  (Kanske det bidraget av dessa tio som tappade mest live. Hade kommit högre med bättre täckning till studioversionen)
  7. “Verjamem“, Eva Boto – 2012
  (Hade kommit högre om de lyckats få med känslan från videon upp på scen. När jag säger detta pratar jag definitivt inte klädsel :-))
  8. “Prisluhni Mi”, Darja Švajger – 1995
  (Ännu en relaxing melodi men nu på ett annat plan. Varje gång jag lyssnar tänker jag att detta är noll men den växer för varje sekund)
  9. “Blue and Red”, ManuElla – 2016
  (Varför gillar ingen den här? Småtöntig men var befinner vi oss? Blir lite glad när man hör den här. Eller hur Pinglan och Adri? :-))
  10. “Tih Dezeven Dan“, 1X Band – 1993
  (Litet hopp mellan de nio första och tionde plats men den är klar på sin plats)

 3. Adri

  Micke: Nej du. Du får ha “Blue and Red” för dig själv. Jag finner den ganska irriterande om jag ska vara ärlig. + en sångerska som lämnar lite mer att önska vid vissa tillfälle.

  Jag väljer att fokusera på de gemensamma. Vi båda fann något speciellt i “Sebi” i alla fall 🙂 Lite förvånad ändå att du valde bort “Stop”. Den känns inte helt olikt det du “borde” gilla.

 4. Engsla

  Slovenien är för mig ett sådant där mellanland i esc. Jag hittar få favoritbidrag, men också få jättedåliga.

  Min topp tio:

  1997 “Zbudi Se”, Tanja Ribic
  2019 “Sebi“, Zala Kralj & Gašper Šantl
  2015 “Here For You“, Maraaya
  1993 “Tih Dezeven Dan”, 1X Band
  1994 “Prisluhni Mi”, Darja Svajger
  2016 “Blue And Red“, ManuElla
  2018 “Hvala, ne!“, Lea Sirk
  2011 “No One“, Maja Keuc
  2005 “Stop“, Omar Naber
  2012 “Verjamem“, Eva Boto

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se