Sverige Vad händer om det inte går att genomföra Melodifestivalen 2021 med publik p.g.a. coronapandemin? Ställs turnén in eller genomförs den som vanligt fast utan publik? Frågorna är många men då Melodifestivalens ledning på SVT för närvarande har semester så dröjer svaren.

Uppdaterat 2020-10-05:Schemat för Melodifestivalen 2021

Melodifestivalspublik
Publik vid Melodifestivalen 2020 (Foto: Pontus Orre)

SVT:s presschef Camilla Hagert meddelar, enligt aftonbladet.se, att det är för tidigt att säga något om turnén 2021 samt att redaktionen fortsätter sitt arbete i nästa vecka och får återkomma längre fram. Tidningen nöjde sig dock inte med det utan har talat med sina källor “nära Melodifestivalens redaktion” med “god insyn” och här nedan ser ni det senaste skvallret:

Reservplan inför Melodifestivalen 2021 enligt “källor med god insyn”:

Trots den pågående coronapandemin så genomfördes finalen av Melodifestivalen 2020 som planerat den 7:e mars med runt 30 000 personer i publiken medan den danska DMGP-finalen, samma kväll, genomfördes utan publik. En vecka senare skärptes de svenska restriktionerna för allmänna sammankomster. Senare kom även hela ESC 2020 att ställas in.
Många olika källor hävdar att den 20:e turné-upplagan av Melodifestivalen, med sex planerade, direktsända arenashower runt om i Sverige med totalt 100 000 i publiken och miljoner framför tv-apparaterna, med största sannolikhet kommer att ställas in.
Även om restriktionerna skulle lyftas i tid för turnén 2021 så oroas SVT, enligt Aftonbladets källor, för dålig publicitet och risken för ökad smittspridning och har därför arbetat fram en reservplan för att Melodifestivalen 2021 ska kunna sändas oavsett vad som händer.
Programformatet uppges vara oförändrat, d.v.s. fyra deltävlingar, en andra chansen och en final samt lika många tävlande låtar som i de ursprungliga planerna.
Turnén förväntas däremot att ersättas av sex shower som alla sänds från Stockholm och som ev. kan komma att sändas helt utan publik – allt beroende på Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
”Idol”-studion i Spånga (som kan ta emot upp till 1 600 personer) och Annexet intill Globen nämns som tänkbara platser för Melodifestivalen 2021.
Studion i SVT-huset är däremot ett mindre troligt val då de vill ha en så pass stor scen att scenshower tänkta för Eurovision kan genomföras. Dessutom utlovas det, enligt källorna, att Mello-showen ska bli lika påkostad som tidigare.
Källorna är dock osäktra på om SVT beslutat sig för reservplanen eller ej, men de uppger att SVT nog måste fatta ett definitivt beslut före september.
(Källa: aftonbladet.se)

Schlagerpinglan: Jag betonar att SVT inte bekräftat dessa reservplaner så tills de gjort det så får ovanstående spekulationer ses som just det – spekulationer. Om de stämmer eller ej, och om de kommer att behövas sättas i verket lär visa sig tids nog.

Även om jag själv inte har några planer på att se någon av Melodifestivalens deltävlingar på plats (då jag inte gärna vill missa de andra uttagningar som brukar sändas samtidigt) så hoppas jag att det blir en turné med publik. Melodifestivalen är ju inte bara en tävling utan även en folklig högtid där publiken är en stor del i det hela.

Skulle det inte gå att genomföra någon turné så ser det i alla fall ut som att vi (om ryktena stämmer) kan ha en lite annorlunda mello-säsong att se fram emot och det måste ju inte nödvändigtvis vara något negativt. 😀

Mer om Sveriges förberedelser inför ESC 2021 hittar ni här: “Sverige i ESC 2021“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


6 kommentarer till “Melodifestivalen 2021: Rykten om reservplan om turnén ställs in”

 1. Mr A

  https://variety.com/2020/music/news/eurovision-song-contest-american-song-contest-1234726887/amp/?__twitter_impression=true

 2. Schlagerpinglan

  @Mr A, Jag tackar för tipset men tyvärr så fick semestern återupptas lika fort som den slutade, men nu är jag (förhoppningsvis) tillbaka för hela säsongen. 😀

 3. Bengan

  Varför inte ha kvar deltävlingarna, men skippa själva turnén? Allt ballongviftande och plakat med artisternas namn från publiken kan vi gott vara utan. Det har bara gått överstyr. Däremot är såvitt jag har förstått det rätt Björkmans sista år som ansvarig. Isåfall skulle man kunna göra en hyllning eller liknande som tack.

  Såhär skulle det kunna se som från 1986 med Lennart Swahn som programledare.
  https://www.youtube.com/watch?v=Avqw-I99z-M

 4. Schlagerpinglan

  Bengan, Jag tror att förra året var sista året Björkman var med (som senior producer) och att Karin Gunnarsson nu ensam har hand om Melodifestivalen. Hyllningsidén tycker jag dock låter som ett trevligt och välförtjänt inslag.

  Jag tackar för klippet, som jag såg med skräckblandad förtjusning. 😀 En påminnelse om att man kan göra showerna på så många andra sätt än de gjorts de senaste åren, på gott och ont. Hur som helst ska det bli intressant att se hur det utvecklar sig.:)

 5. Bengan

  Den där Karin Gunnarsson ger jag inte ett rött öre för.
  Hon är bara en aktivist (se kraven på kvinnliga låtskrivare). Hon är inte ens intresserad av att leda Melodifestivalen, utan enbart få igenom sin feministiska agenda. Jag hoppas innerligt att så många etablerade artister och låtskrivare som möjligt bojkottar tävlingen när hon tar över.

 6. Schlagerpinglan

  @Bengan, Jag ger henne några chanser i alla fall, även om jag personligen är emot allt vad kvotering heter då det ger signalen att de som behöver kvoteras in på något sätt är sämre än de andra. Någon utbredd bojkott tror jag däremot inte är speciell trolig. Hur mycket många än skulle vilja det så är det trots allt en enorm möjlighet för låtskrivare och artister att visa upp sig och få en skjuts i karriären (eller enbart att tjäna pengar om man redan är etablerad) – något som är motivation nog. Förhoppningsvis blir Karin varm i kläderna och gör bra satsningar med underhållning och inget annat som ledstjärna. Man har ju blivit överraskad förr. 😀

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se